Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - sobota

Dziś jest 19 January 2019 - do końca roku pozostało 346 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Dziś start Festiwalu Smaku

Dziś start Festiwalu Smaku

Ponad 30 najlepszych częstochowskich restauracji i kawiarni bierze udział w 4. edycji Festiwalu Smaku, który dziś, w poniedziałek 2 października rozpoczyna się w Częstochowie i potrwa 5 dni - do piątku 6 października włącznie. 

W tym czasie lokale będą proponować mieszkańcom specjalnie przygotowane na tę okazję wyjątkowe dania. Restauracje serwują festiwalowe menu starter + danie główne w cenie 20 zł. Kawiarnie zestaw napój + deser za 10 zł. Serwowane dania będą tradycyjnie nieco mniejsze niż standardowe porcje, natomiast ceny są niezmienne dla wszystkich restauracji i kawiarni biorących udział w wydarzeniu.
Celem festiwalu jest zachęcenie do odkrywania nowych smaków oraz odwiedzania najciekawszych kulinarnie lokali w mieście. Natomiast głównym założeniem tego wydarzenia jest aktywizacja życia miasta i jego mieszkańców, promowanie idei „Slow Food” oraz lokalnej sceny gastronomicznej.
Na aktywnych uczestników Festiwalu Smaku czekają liczne nagrody od Partnerów – klubów fitness, gabinetów SPA, salonów kosmetycznych i wielu innych.
Lista lokali biorących udział w wydarzeniu oraz ich propozycje:
1. Cafe & Restaurant Dobry Rok (al. Najświętszej Maryi Panny 79, tel. +48 533 950 533, witryna: www.dobry-rok.pl)
Przystawka: Kremowa Zupa Czosnkowa z grzanką i chipsem z pietruszki.
Danie główne: Kurczak Gravlax zapieczony chrustem z ziół, gnocchi w sosie serowym, pikle warzywne. 
2. Drzazga. Pizzeria (ul. Wieluńska 4, tel. +48 34 365 44 44, witryna: www.drzazga.czest.pl)
Przystawka: Krem z buraka ze słonecznikiem z grissini wypiekanym z pieca.
Danie główne: Sakiewka z polędwiczki wieprzowej z farszem ze szczypiorku, kurek i suszonymi pomidorami. Ziemniaki zapiekane i sałatka.
3. Toscana (ul. Wrocławska 2 G, tel. +48 570 407 815, witryna: www.toscana.czest.pl)
Przystawka: Krem z białych warzyw z boczniakami.
Danie główne: Cielęcina duszona z warzywami w towarzystwie ryżu ze szpinakiem.
4. Pecorino (Stary Rynek 22, tel. +48 788 134 724, witryna: www.pecorino-restaurant.business.site)
Przystawka: Krem z marchewki z prażonymi migdałami i mleczkiem kokosowym. 
Danie główne: Sałatka jesienna z marynowaną polędwicą wołową, grillowaną papryką i chipsami z ziemniaka.
5. Dom Pizzy i Wina (al. Najświętszej Maryi Panny 79, tel. +48 533 850 533, witryna: www.facebook.com/Dom-Pizzy-i-Wina)
Przystawka: Krem z pomidorów. 
Danie główne: Pizza Pancetta - mozzarella, sos pomidorowy, ser Taleggio, czerwona cebula, włoski rolowany boczek - Pancetta, oliva Extra Vergine. 
6. Słodko-Gorzki (al. Najświętszej Maryi Panny 64/78, tel. +48 669 094 942,  witryna: www.slodko-gorzki.pl)
Deser + napój: Szarlotka z lodami i bitą śmietaną. Kawa czarna lub biała.
Deser + napój: Deser lodowy z dwóch gałek z bitą śmietaną z owocami. Kawa czarna lub biała.
7. Restauracja Ecru (al. Najświętszej Maryi Panny 55, tel. +48 501 581 647, witryna: www.restauracjaecru.pl)
Przystawka: Krem serowy, chips salami spinata - pikantna lub łagodna, grzanka.
Danie główne: Wołowina wolno pieczona, puree czosnkowe, karmelizowana marchew, kalafior, sos Jack Daniel's.
8. A. Blikle. Cukiernia (al. Najświętszej Marii Panny 47, tel. +48 34 368 05 31, witryna: www.blikle.pl)
Deser + napój: Beza z bitą śmietaną i owocami oraz aromatyczna kawa czarna lub z mlekiem.
9. Cafe Skrzynka. Kawiarnia (ul. Dąbrowskiego 1, tel. +48 34 324 30 98, witryna: www.cafeskrzynka.pl)
Przystawka: Roladki naleśnikowe z nadzieniem serowym.
Danie główne: Pank Burger
10. Restauracja Sjesta (ul. Waszyngtona 20, tel. +48 515 896 434, witryna: www.restauracjasjesta.pl)
Przystawka: Paccheri ze szpinakiem i ricotta na sosie szałwiowym.
Danie główne: Rolada ze schabu faszerowana pieczarkami sos śmietanowy kasza pęczak i pure z trzech warzyw. 
11. Restauracja Benedykt (ul. Szymanowskiego 1, tel. +48 600 700 961, witryna: www.restauracjabenedykt.pl)
Przystawka: Zupa cebulowa z grzankami z serem.
Danie główne: Żeberka w sosie barbecue z rozetkami puree, posypane parmezanem, z śliwka w boczku.
Deser + napój: Smażone lody na musie malinowym. Kawa do wyboru biała lub czarna.
12. Cafe 29 (al. Najświętszej Maryi Panny 29, tel. +48 34 361 23 55, witryna: www.cafe29.pl)
Przystawka: Sałatka z indykiem i malinowym winegretem.
Danie główne: Filet z kurczaka w sosie z kurek z kluseczkami gnocchi i mitem sałat w ziołowym winegrecie posypany parmezanem.
Deser + napój: Ciasto pomarańczowo-czekoladowe z pomarańczowym mascarpone i sosem z gorzkiej czekolady. 
13. Restauracja Cleopatra (al. Najświętszej Maryi Panny 71, tel. +48 34 368 01 01, witryna: www.cleopatra.czest.pl)
Zupa: krem z pomidorów z grzanka czosnkowa.
Danie główne: Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu podawane z dodatkami (ryż, talarki, frytki) do wyboru.
Deser + napój: Kawa czarna lub z mlekiem. Szarlotka na ciepło z gałką lodów.
14. Misz Masz -good food- (ul. Śląska 7, tel. +48 501 599 009, witryna: www.facebook.com/Misz-Masz-good-food-...)
Przystawka: Zupa spontaniczna – kurczak, marchew, seler naciowy, grzyby shitake, kiełki fasoli mung, seler, papryka, groszek, mleko kokosowe, świeża kurkuma, imbir, chilii, cebula, czosnek, pasta Tom Yum, pasta curry.
Danie główne: Szaszłyk z pieczonej dyni hokkaido z serem halloumi i kurczakiem z nuta orientu. Sos paprykowo-czosnkowy, dip curry z jogurtu. Komosa ryżowa z groszkiem i papryka.
Deser + napój: Kruche ciastko z kremem bazyliowym z owocami, koktajl purre z dyni, purre z mango, sok świeży marchewkowy, sok z pomarańczy plus cynamon, imbir i piri piri.
15. Restauracja Smak i Zdrowie (ul. Brata Alberta 116, tel. +48 34 374 33 63, witryna: www.smakizdrowie.com)
Przystawka: Zupa ostro kwaśna z wieprzowiną.
Danie główne: Kurczak z bambusem i brokułem.
Deser + napój: Biszkopt kakaowy z ziarnami słonecznika i kremem kajmakowym.
16. Restauracja Alamo Bistro (ul. Focha 7/1, tel. +48 665 300 155, witryna: www.bistro.alamo.pl)
Przystawka: Chrupiące krewetki królewskie.
Danie główne: Polędwica wołowa z sosem kurkowym.
Deser + napój: Malinowa chmurka.
17. Piwiarnia Częstochowa (ul. Kopernika 16/18, tel. +48 508 380 760, witryna: www.piwiarniaczestochowa.pl)
Przystawka: Śliwka marynowana w mołdawskim winie zapieczona w boczku.
Danie główne: Pierś z kurczaka przełożona serem mozzarella i pomidorami, wyłożona na wyściółce z roszponki. Podana w akompaniamencie ryżu jaśminowego.
Deser + napój: Szarlotka domowa. Kawa lub piwo.
18. Primavera restauracja (ul. Staszica 35, tel. +48 535 123 001, witryna: www.restauracjaprimavera.pl)
Przystawka: Tradycyjny tatar z wołowiny podany w nietradycyjny sposób z jajkiem przepiórczym i otoczonym domowymi marynatami.

Danie główne: Filet z kaczki podany z musem żurawinowym i puree z gruszek i suszonych moreli.
Deser + napój: Tradycyjna szarlotka podana na ciepło z prażonymi migdałami.
19. Bistro - Fit (ul. Sosabowskiego 21, tel. +48 517 630 126, witryna: www.bistroniebowgebie.com.pl)
Przystawka: Krem z pomidorów.
Danie główne: Polędwiczka w cieście francuskim, ze szpinakiem na białym winie, z sosem kurkowym, podana na mixie salat z winegret ziołowym.
20. Restauracja Pub Cosmo (al. Armii Krajowej 68, tel. +48 887 267 667, witryna: www.cosmo-restauracja.pl)
Przystawka: Śledź marynowany w buraku z chipsem z ziemniaka i oliwą koperkowa.
Danie główne: Pappardelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-borowikowym z dodatkiem imbiru.
21. ZaPiecek u Chłopaków (al. Armii Krajowej 46, tel. +48 607 285 625, witryna: www.facebook.com/piekarnaiuchlopakow/)
Przystawka: Zupa krem z kukurydzy i grzanki.
Danie główne: Wrap - placek pszenny z dodatkiem sałaty lodowej, rukoli, pomidora, ogórka, żółtego sera i kurczaka (do wyboru również z wieprzowiną lub szynka) podany z sałatka i dwoma sosami.
Deser + napój: Dowolna mała kawa i sernik chłopaków, wyprodukowany z sera twarogowego najwyższej jakości, podany z dodatkiem bitej śmietany i owoców.
22. Caffe przy alei (al. Najświętszej Maryi Panny 46, tel. +48 604 631 427, witryna: www.facebook.com/Caffe-przy-alei-)
Deser + napój: Ręcznie formowany wulkan z kremu z mlecznej czekolady i pieczonego selera z limonkowym środkiem na ciastku pistacjowym. Belgijska czekolada do picia. Do wyboru biała, mleczna lub gorzka.
23. Szklarnia (ul. Nowowiejskiego 22, tel. +48 500 030 560, witryna: www.facebook.com/szklarniaczestochowa)
Przystawka: Sałatka Caprese z pomidorami, z serem mozzarella i świeżą bazylią w towarzystwie czosnkowej grzanki.
Danie główne: Gruzińskie pierogi ze świeżą kolendrą i czosnkiem.
Deser + napój: Szarlotka z gałką lodów do wyboru. Kawa Latte/Biała/Czarna.
24. Szuflada (al. Kościuszki 18, tel. +48 531 308 118, witryna: www.szufladapub.pl)
Przystawka: Piwo Warmińskie Rewolucje - Browar Kormoran.
Danie główne: Pizza z anchois, rukolą, kaparami i karmelizowaną w winie cebulką.
25. Restauracja ArcheVita w Arche Hotel Częstochowa (ul. Oleńki 20, tel. +48 34 347 40 74, witryna: www.hotelczestochowa.com)
Przystawka: Krem dyniowy, pianka z sera koziego, crostini grzybowe.
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa. Panierka orzechowa, sos śliwkowy, marynowana śliwka, puree dyniowe, brokuł, boczniak.
Deser + napój: Malinowe cremoux, kruszonka malinowa, żel malinowy, puder z białej czekolady. 
26. KOKU SUSHI (ul. Wieluńska 4, tel. +48 570 123 514, witryna: www.facebook.com/koku.sushi.czestochowa)
Przystawka: Burger gua bao z łososiem, sałatką kimchi, z ogórkiem i sosem BBQ.
Danie główne: Krem z dyni piżmowej z mlekiem kokosowym i smażonym sandaczem.
27. Sweet Dreams Cafe / Pierogowa Panna (ul. Dąbrowskiego 15, tel. +48 34 322 21 97, witryna: www.facebook.com/sweetdreamscafeczwa)
Przystawka: Pielmieni w rosole.
Danie główne: Talerz pierogów w 4 smakach (zabużańskie ruskie, tradycyjne mięsne, chłopskie i z kapustą i grzybami).
Deser + napój: Fondant czekoladowy (Czekoladowa lawa) w towarzystwie bezy włoskiej i wiśni. Kawa.
28. Hotel & Restauracja Constancja (ul. 
Rydza-Śmigłego 28, tel. +48 34 363 12 24, witryna: www.hotelconstancja.pl)
Przystawka: Różowy rostbef, orzechy, rukola, parmezan, pasta z suszonych pomidorów, papryka, grzanka
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa, ryż, sos z musztardy francuskiej, cukinia, pomidorki cherry
29. Il Gusto (ul. Wieluńska 15, tel. +48 34 322 21 81, witryna: www.facebook.com/ilgustoczestochowa)
Przystawka: Krem z pomidorów i mozarella.
Danie główne: Polędwiczka sous vide, peperonata demi glace.
Deser + napój: Tiramisu z kawa czarną lub espresso.
30. Pod Papugami (ul. Baczyńskiego 1, tel. +48 34 324 00 79, witryna: www.facebook.com/Pod-Papugami)
Przystawka: Sałatka z grillowanym kurczakiem i wędzonym twarogiem podawana na miksie sałat z pomidorem, ogórkiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
Danie główne: Pappardelle w sosie podgrzybkowo-śmietanowym z dodatkiem parmezanu i świeżej natki pietruszki.
Deser + napój: Szarlotka podawana na ciepło z dowolną gałką lodów, bitą śmietaną i owocami.
31. Lunchownia (ul. Waszyngtona 18, tel. +48 34 374 30 93, witryna: www.facebook.com/lunchowniaczestochowa)
Przystawka: Capresse z buraka z glaze miodowo-musztardowym z nuta pomarańczy i prażonymi orzechami włoskimi.
Danie główne: Maślany sandacz z kalafiorem w dwóch odsłonach, kapustą czerwoną i espumą z boczku.
Przystawka: OPCJA WEGE: Roladki z grillowanego bakłażana z pasta alla guacamole i prażonymi migdałami w sosie szpinakowo-czosnkowym.
Danie główne: OPCJA WEGE: Leśne pulpeciki z kaszy gryczanej z duszonym porem, sosem winnym i tagiatelle z cukinii podane na liściu winogron.
32. Gourmet Del Corso (al. Najświętszej Maryi Panny 59, tel. +48 721 104 104, witryna: www.facebook.com/Restauracja-Gourmet-del-Corso)
Przystawka: Tatar z polędwicy wołowej - polędwica wołowa, ogórek konserwowy, cebula, musztarda Dijon, Melba Toast. 
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa z pieca, puree z ziemniaka, demi glass, kurka, szparagi. 
Festiwalowe propozycje można zobaczyć na stronie:  www.Festiwal-Smaku.pl oraz www.facebook.com/festiwalsmaku

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Przystanki KORFANTEGO zawieszone
Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że ze wzglądu na prace drogowe i wyłączenie z użytkowania jednego pasa jezdni, przystanki Korfantego zostały zawieszone w obu kierunkach do odwołania.
MZDiT prosi o korzystanie z sąsiednich przystanków KORFANTEGO I, zlokalizowanych przy skrzyżowaniu z ulicą Bojemskiego w odległości ok. 400 m w kierunku Guardiana i Walcowni.

 

Zmiana trasy linii nr 65
Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że od 14 do 26 stycznia zostanie zmieniona trasa linii nr 65. Powodem zmiany będzie remont przejazdu kolejowego w miejscowości Korwinów.
Autobusy z ulicy Źródlanej od przystanku SŁOWIK-ŹRÓDLANA będą kursować w obu kierunkach ulicą Spacerową z pominięciem przejazdu północnym odcinkiem ulicy Spacerowej oraz ulicami Równoległą i Stacyjną.
Przystanki: SŁOWIK-PRZEJAZD, SŁOWIK-SZKOŁA, SŁOWIK-RÓWNOLEGŁA  i KORWINÓW-STACYJNA zostają zawieszone w obu kierunkach.
Przystanki SŁOWIK-SPACEROWA w obu kierunkach zostaną tymczasowo zlokalizowane na południowym odcinku ulicy Spacerowej za skrzyżowaniem z ulicą Źródlaną.

 

Skrócenie linii nr 29
Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że od 14 stycznia w związku z remontem ul. Ikara na odcinku od św. Rocha do Radomskiej linia nr 29 zostanie do odwołania skrócona do przystanku i pętli Grabówka.
W związku z powyższym dla linii nr 29 zostajną w obu kierunkach zawieszone przystanki: IKARA, LEDNICKA i CMENTARZ KOMUNALNY

 

Zmiana tras linii 16, 27 i 23
Od 7 stycznia – w związku z pracami przy Dworcu Stradom – zmienią się trasy linii 16 i 27. Początkowy i końcowy przystanek linii 23 zostanie natomiast przeniesiony o ok. 100 m – informuje Miejski Zarząd Dróg i Transportu.
Ze względu na prace drogowe prowadzone w sąsiedztwie pętli autobusowej i dworca Stradom od 7 stycznia do odwołania zostaną zmienione trasy linii nr 16 i 27.
Linia nr 16 nie będzie dojeżdżać do pętli STRADOM-DWORZEC PKP. Autobusy linii 16 od przystanku KORCZAKA przy ul. Sobieskiego będą skręcać w prawo w ulice Korczaka i al. Bohaterów  Monte Cassino, po czym po zjeździe z łącznicy pojadą ul. 1 Maja, przez rondo Mickiewicza i al. Wolności do pl. Rady Europy i przystanku DWORZEC GŁÓWNY PKP przy ul. Orzechowskiego, gdzie zakończą trasę.
Powrót w kierunku KUKUCZKI będzie się odbywał tymi samymi ulicami, przy czym będzie obowiązywał wyjazd przez ul. Orzechowskiego do Wolności.
Dla linii nr 16 zostaną zawieszone przystanki STRADOM-DWORZEC PKP oraz przy ul. Sobieskiego przystanki PLAC PAMIĘCI NARODOWEJ i DWORZEC PKS. W zamian będzie obowiązywał przystanek DWORZEC PKS przy al. Wolności w kierunku ronda Mickiewicza oraz wszystkie pozostałe na trasie objazdu.
Linia nr 27 zostanie w obu kierunkach skrócona do przystanku HOENE-WROŃSKIEGO. Autobusy tej linii – po zakończeniu trasy i zawróceniu przez łącznice skrzyżowania ulic Bohaterów Monte Cassino, Pułaskiego i 1 Maja – będą  w kierunku KUSIĘCKA-KSSE rozpoczynać trasę od przystanku HOENE-WROŃSKIEGO usytuowanego przy al. Bohaterów Monte Cassino w kierunku ul. Sobieskiego.
Dla linii nr 27 zostaną zawieszone przystanki STRADOM-DWORZEC PKP.
MZDiT informuje także, że ze względu na prace drogowe przy pętli manewrowej od 7 stycznia do odwołania przystanek początkowy/końcowy REJTANA dla linii nr 23 zostaje przeniesiony o ok. 100 m – na początek ul. Dębowej przy skrzyżowaniu z ul. Rejtana. Linia 23 w kierunku centrum będzie kursować ulicami Dębową, Reja i Żeromskiego do Rejtana i dalej bez zmian.

 

Zmiany w organizacji ruchu przy dworcu Stradom

Od 22 listopada będzie obowiązywać czasowa organizacja ruchu na ul. Pułaskiego w rejonie dworca – informuje MZDiT. Zmiany wiążą się z pracami przy budowie centrum przesiadkowego.
W związku z realizacją zadania „Budowa węzłów przesiadkowych na terenie miasta Częstochowy” od 22 listopada, od godz. 7.00, wprowadzona zostanie czasowa organizacja ruchu na ul. Pułaskiego w rejonie dworca kolejowego Częstochowa-Stradom.
Będzie ona polegać na zamknięciu po jednym pasie ruchu (przyległym do pasa dzielącego) na każdej z jezdni.
Połączenie parkingu przy budynku dworca z ul. Pułaskiego będzie możliwe tylko na prawe skręty.

 

Pożegnania

Zmarł Paweł Janik


Nie żyje Paweł Janik, Powiatowy Rzecznik Konsumentów. Zmarł 1 stycznia 2019, miał 40 lat. 

 

Zmarł Borys Michalik


Nie żyje Borys Michalik, malarz surrealista, absolwent częstochowskiego Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych (1989), związany z Grupą Plastyczną „Pławna 9”. Twórca obrazów olejnych i pasteli, tematy jego twórczości to głównie martwa natura i surrealistyczne, magiczne światy. Syn artysty Mariana Michalika. Zmarł 31 grudnia 2018. Miał 49 lat.

 

Zmarł Andrzej Stoszek


Nie żyje dr n. med. Andrzej Stoszek, długoletni działacz Towarzystwa Przyjaciół Częstochowy. Zmarł 17 grudnia 2018, miał 87 lat.

 

Zmarł Kazimierz Bieńkowski


Nie żyje Kazimierz Bieńkowski, lekarz medycyny, długoletni pracownik częstochowskiej służby zdrowia, kombatant. Za działalność zawodową i społeczną odznaczony m.in.: Krzyżem Kawalerskim i Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski. Zmarł 17 grudnia 2018

 

Zmarł Janusz Seńczuk


Nie żyje Janusz Seńczuk, były zawodnik Skry Częstochowa.
Lwowianin, którego losy rzuciły na Śląsk, rozpoczął swoją przygodę z piłką nożną w Bytomiu - wspomina Seńczuka portal cz-pilka.pl. - W połowie lat pięćdziesiątych przybył d Częstochowy  izwiązał sie z tutejszą Skrą. Pracował na stanowisku kieowniczym w zakładach Warta i studiował w częstochowskiej Politechnice. Pod koniec lat sześćdziesiątych został oddelegowany do łódzkiego Zjednoczenia, a stamtąd do Wałbrzycha, gdzie osiadł na stałe. Był prezesem wałbrzyskiej Fabryki Wkładów Odzieżowych Camela i przdwodniczącym Sudeckiego Związku  Pracodawców. Często pojawiał się w Częstochowie i aktywnie uczestniczył w działalności Klubu Seniora Skry.
Janusz Seńczuk zmarł 7 grudnia 2018 w Wałbrzychu, miał 85 lat.

 

Zmarł Zbigniew Chmielewski


Nie żyje Zbigniew Chmielewski, Zastępca Prezydenta Miasta Częstochowy I kadencji (1990-1994), Przewodniczący Zespołu Miejskiego ds. Organizacji VI Światowego Dnia Młodzieży i wizyty papieża Jana Pawła II w Częstochowie (1991), długoletni pracownik Urzędu Miasta Częstochowy,  długololetni członek częstochowskiego Klubu Inteligencji Katolickiej (m.in. jego wiceprezes), współzałożyciel Ligi Miejskiej w Częstochowie, absolwent LO im. H. Sienkiewicza i Politechniki Częstochowskiej. Miał 82 lata. 

 

Zmarła Małgorzata Puchalska-Dobosz


Nie żyje dr Małgorzata Puchalska-Dobosz, chirurg radiolog. Zmarła 5 grudnia 2018, miała 64 lata

 

Zmarł Ireneusz Bajor


Nie żyje Ireneusz Bajor, przedsiębiorca w branży gastronomicznej. Zmarł 29 listopada  2018

 

 

Zmarł Andrzej Jamza

Nie żyje Andrzej Jamza, stomatolog. Zmarł 16 listopada 2018, miał 74 lata.

 

Zmarł Marian Pruciak

Nie żyje Marian Pruciak, długoletni mistrz krawiecki. Zmarł 19 listopada 2018, miał 87 lat