Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - czwartek

Dziś jest 21 June 2018 - do końca roku pozostało 193 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Dziś start Festiwalu Smaku

Dziś start Festiwalu Smaku

Ponad 30 najlepszych częstochowskich restauracji i kawiarni bierze udział w 4. edycji Festiwalu Smaku, który dziś, w poniedziałek 2 października rozpoczyna się w Częstochowie i potrwa 5 dni - do piątku 6 października włącznie. 

W tym czasie lokale będą proponować mieszkańcom specjalnie przygotowane na tę okazję wyjątkowe dania. Restauracje serwują festiwalowe menu starter + danie główne w cenie 20 zł. Kawiarnie zestaw napój + deser za 10 zł. Serwowane dania będą tradycyjnie nieco mniejsze niż standardowe porcje, natomiast ceny są niezmienne dla wszystkich restauracji i kawiarni biorących udział w wydarzeniu.
Celem festiwalu jest zachęcenie do odkrywania nowych smaków oraz odwiedzania najciekawszych kulinarnie lokali w mieście. Natomiast głównym założeniem tego wydarzenia jest aktywizacja życia miasta i jego mieszkańców, promowanie idei „Slow Food” oraz lokalnej sceny gastronomicznej.
Na aktywnych uczestników Festiwalu Smaku czekają liczne nagrody od Partnerów – klubów fitness, gabinetów SPA, salonów kosmetycznych i wielu innych.
Lista lokali biorących udział w wydarzeniu oraz ich propozycje:
1. Cafe & Restaurant Dobry Rok (al. Najświętszej Maryi Panny 79, tel. +48 533 950 533, witryna: www.dobry-rok.pl)
Przystawka: Kremowa Zupa Czosnkowa z grzanką i chipsem z pietruszki.
Danie główne: Kurczak Gravlax zapieczony chrustem z ziół, gnocchi w sosie serowym, pikle warzywne. 
2. Drzazga. Pizzeria (ul. Wieluńska 4, tel. +48 34 365 44 44, witryna: www.drzazga.czest.pl)
Przystawka: Krem z buraka ze słonecznikiem z grissini wypiekanym z pieca.
Danie główne: Sakiewka z polędwiczki wieprzowej z farszem ze szczypiorku, kurek i suszonymi pomidorami. Ziemniaki zapiekane i sałatka.
3. Toscana (ul. Wrocławska 2 G, tel. +48 570 407 815, witryna: www.toscana.czest.pl)
Przystawka: Krem z białych warzyw z boczniakami.
Danie główne: Cielęcina duszona z warzywami w towarzystwie ryżu ze szpinakiem.
4. Pecorino (Stary Rynek 22, tel. +48 788 134 724, witryna: www.pecorino-restaurant.business.site)
Przystawka: Krem z marchewki z prażonymi migdałami i mleczkiem kokosowym. 
Danie główne: Sałatka jesienna z marynowaną polędwicą wołową, grillowaną papryką i chipsami z ziemniaka.
5. Dom Pizzy i Wina (al. Najświętszej Maryi Panny 79, tel. +48 533 850 533, witryna: www.facebook.com/Dom-Pizzy-i-Wina)
Przystawka: Krem z pomidorów. 
Danie główne: Pizza Pancetta - mozzarella, sos pomidorowy, ser Taleggio, czerwona cebula, włoski rolowany boczek - Pancetta, oliva Extra Vergine. 
6. Słodko-Gorzki (al. Najświętszej Maryi Panny 64/78, tel. +48 669 094 942,  witryna: www.slodko-gorzki.pl)
Deser + napój: Szarlotka z lodami i bitą śmietaną. Kawa czarna lub biała.
Deser + napój: Deser lodowy z dwóch gałek z bitą śmietaną z owocami. Kawa czarna lub biała.
7. Restauracja Ecru (al. Najświętszej Maryi Panny 55, tel. +48 501 581 647, witryna: www.restauracjaecru.pl)
Przystawka: Krem serowy, chips salami spinata - pikantna lub łagodna, grzanka.
Danie główne: Wołowina wolno pieczona, puree czosnkowe, karmelizowana marchew, kalafior, sos Jack Daniel's.
8. A. Blikle. Cukiernia (al. Najświętszej Marii Panny 47, tel. +48 34 368 05 31, witryna: www.blikle.pl)
Deser + napój: Beza z bitą śmietaną i owocami oraz aromatyczna kawa czarna lub z mlekiem.
9. Cafe Skrzynka. Kawiarnia (ul. Dąbrowskiego 1, tel. +48 34 324 30 98, witryna: www.cafeskrzynka.pl)
Przystawka: Roladki naleśnikowe z nadzieniem serowym.
Danie główne: Pank Burger
10. Restauracja Sjesta (ul. Waszyngtona 20, tel. +48 515 896 434, witryna: www.restauracjasjesta.pl)
Przystawka: Paccheri ze szpinakiem i ricotta na sosie szałwiowym.
Danie główne: Rolada ze schabu faszerowana pieczarkami sos śmietanowy kasza pęczak i pure z trzech warzyw. 
11. Restauracja Benedykt (ul. Szymanowskiego 1, tel. +48 600 700 961, witryna: www.restauracjabenedykt.pl)
Przystawka: Zupa cebulowa z grzankami z serem.
Danie główne: Żeberka w sosie barbecue z rozetkami puree, posypane parmezanem, z śliwka w boczku.
Deser + napój: Smażone lody na musie malinowym. Kawa do wyboru biała lub czarna.
12. Cafe 29 (al. Najświętszej Maryi Panny 29, tel. +48 34 361 23 55, witryna: www.cafe29.pl)
Przystawka: Sałatka z indykiem i malinowym winegretem.
Danie główne: Filet z kurczaka w sosie z kurek z kluseczkami gnocchi i mitem sałat w ziołowym winegrecie posypany parmezanem.
Deser + napój: Ciasto pomarańczowo-czekoladowe z pomarańczowym mascarpone i sosem z gorzkiej czekolady. 
13. Restauracja Cleopatra (al. Najświętszej Maryi Panny 71, tel. +48 34 368 01 01, witryna: www.cleopatra.czest.pl)
Zupa: krem z pomidorów z grzanka czosnkowa.
Danie główne: Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu podawane z dodatkami (ryż, talarki, frytki) do wyboru.
Deser + napój: Kawa czarna lub z mlekiem. Szarlotka na ciepło z gałką lodów.
14. Misz Masz -good food- (ul. Śląska 7, tel. +48 501 599 009, witryna: www.facebook.com/Misz-Masz-good-food-...)
Przystawka: Zupa spontaniczna – kurczak, marchew, seler naciowy, grzyby shitake, kiełki fasoli mung, seler, papryka, groszek, mleko kokosowe, świeża kurkuma, imbir, chilii, cebula, czosnek, pasta Tom Yum, pasta curry.
Danie główne: Szaszłyk z pieczonej dyni hokkaido z serem halloumi i kurczakiem z nuta orientu. Sos paprykowo-czosnkowy, dip curry z jogurtu. Komosa ryżowa z groszkiem i papryka.
Deser + napój: Kruche ciastko z kremem bazyliowym z owocami, koktajl purre z dyni, purre z mango, sok świeży marchewkowy, sok z pomarańczy plus cynamon, imbir i piri piri.
15. Restauracja Smak i Zdrowie (ul. Brata Alberta 116, tel. +48 34 374 33 63, witryna: www.smakizdrowie.com)
Przystawka: Zupa ostro kwaśna z wieprzowiną.
Danie główne: Kurczak z bambusem i brokułem.
Deser + napój: Biszkopt kakaowy z ziarnami słonecznika i kremem kajmakowym.
16. Restauracja Alamo Bistro (ul. Focha 7/1, tel. +48 665 300 155, witryna: www.bistro.alamo.pl)
Przystawka: Chrupiące krewetki królewskie.
Danie główne: Polędwica wołowa z sosem kurkowym.
Deser + napój: Malinowa chmurka.
17. Piwiarnia Częstochowa (ul. Kopernika 16/18, tel. +48 508 380 760, witryna: www.piwiarniaczestochowa.pl)
Przystawka: Śliwka marynowana w mołdawskim winie zapieczona w boczku.
Danie główne: Pierś z kurczaka przełożona serem mozzarella i pomidorami, wyłożona na wyściółce z roszponki. Podana w akompaniamencie ryżu jaśminowego.
Deser + napój: Szarlotka domowa. Kawa lub piwo.
18. Primavera restauracja (ul. Staszica 35, tel. +48 535 123 001, witryna: www.restauracjaprimavera.pl)
Przystawka: Tradycyjny tatar z wołowiny podany w nietradycyjny sposób z jajkiem przepiórczym i otoczonym domowymi marynatami.

Danie główne: Filet z kaczki podany z musem żurawinowym i puree z gruszek i suszonych moreli.
Deser + napój: Tradycyjna szarlotka podana na ciepło z prażonymi migdałami.
19. Bistro - Fit (ul. Sosabowskiego 21, tel. +48 517 630 126, witryna: www.bistroniebowgebie.com.pl)
Przystawka: Krem z pomidorów.
Danie główne: Polędwiczka w cieście francuskim, ze szpinakiem na białym winie, z sosem kurkowym, podana na mixie salat z winegret ziołowym.
20. Restauracja Pub Cosmo (al. Armii Krajowej 68, tel. +48 887 267 667, witryna: www.cosmo-restauracja.pl)
Przystawka: Śledź marynowany w buraku z chipsem z ziemniaka i oliwą koperkowa.
Danie główne: Pappardelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-borowikowym z dodatkiem imbiru.
21. ZaPiecek u Chłopaków (al. Armii Krajowej 46, tel. +48 607 285 625, witryna: www.facebook.com/piekarnaiuchlopakow/)
Przystawka: Zupa krem z kukurydzy i grzanki.
Danie główne: Wrap - placek pszenny z dodatkiem sałaty lodowej, rukoli, pomidora, ogórka, żółtego sera i kurczaka (do wyboru również z wieprzowiną lub szynka) podany z sałatka i dwoma sosami.
Deser + napój: Dowolna mała kawa i sernik chłopaków, wyprodukowany z sera twarogowego najwyższej jakości, podany z dodatkiem bitej śmietany i owoców.
22. Caffe przy alei (al. Najświętszej Maryi Panny 46, tel. +48 604 631 427, witryna: www.facebook.com/Caffe-przy-alei-)
Deser + napój: Ręcznie formowany wulkan z kremu z mlecznej czekolady i pieczonego selera z limonkowym środkiem na ciastku pistacjowym. Belgijska czekolada do picia. Do wyboru biała, mleczna lub gorzka.
23. Szklarnia (ul. Nowowiejskiego 22, tel. +48 500 030 560, witryna: www.facebook.com/szklarniaczestochowa)
Przystawka: Sałatka Caprese z pomidorami, z serem mozzarella i świeżą bazylią w towarzystwie czosnkowej grzanki.
Danie główne: Gruzińskie pierogi ze świeżą kolendrą i czosnkiem.
Deser + napój: Szarlotka z gałką lodów do wyboru. Kawa Latte/Biała/Czarna.
24. Szuflada (al. Kościuszki 18, tel. +48 531 308 118, witryna: www.szufladapub.pl)
Przystawka: Piwo Warmińskie Rewolucje - Browar Kormoran.
Danie główne: Pizza z anchois, rukolą, kaparami i karmelizowaną w winie cebulką.
25. Restauracja ArcheVita w Arche Hotel Częstochowa (ul. Oleńki 20, tel. +48 34 347 40 74, witryna: www.hotelczestochowa.com)
Przystawka: Krem dyniowy, pianka z sera koziego, crostini grzybowe.
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa. Panierka orzechowa, sos śliwkowy, marynowana śliwka, puree dyniowe, brokuł, boczniak.
Deser + napój: Malinowe cremoux, kruszonka malinowa, żel malinowy, puder z białej czekolady. 
26. KOKU SUSHI (ul. Wieluńska 4, tel. +48 570 123 514, witryna: www.facebook.com/koku.sushi.czestochowa)
Przystawka: Burger gua bao z łososiem, sałatką kimchi, z ogórkiem i sosem BBQ.
Danie główne: Krem z dyni piżmowej z mlekiem kokosowym i smażonym sandaczem.
27. Sweet Dreams Cafe / Pierogowa Panna (ul. Dąbrowskiego 15, tel. +48 34 322 21 97, witryna: www.facebook.com/sweetdreamscafeczwa)
Przystawka: Pielmieni w rosole.
Danie główne: Talerz pierogów w 4 smakach (zabużańskie ruskie, tradycyjne mięsne, chłopskie i z kapustą i grzybami).
Deser + napój: Fondant czekoladowy (Czekoladowa lawa) w towarzystwie bezy włoskiej i wiśni. Kawa.
28. Hotel & Restauracja Constancja (ul. 
Rydza-Śmigłego 28, tel. +48 34 363 12 24, witryna: www.hotelconstancja.pl)
Przystawka: Różowy rostbef, orzechy, rukola, parmezan, pasta z suszonych pomidorów, papryka, grzanka
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa, ryż, sos z musztardy francuskiej, cukinia, pomidorki cherry
29. Il Gusto (ul. Wieluńska 15, tel. +48 34 322 21 81, witryna: www.facebook.com/ilgustoczestochowa)
Przystawka: Krem z pomidorów i mozarella.
Danie główne: Polędwiczka sous vide, peperonata demi glace.
Deser + napój: Tiramisu z kawa czarną lub espresso.
30. Pod Papugami (ul. Baczyńskiego 1, tel. +48 34 324 00 79, witryna: www.facebook.com/Pod-Papugami)
Przystawka: Sałatka z grillowanym kurczakiem i wędzonym twarogiem podawana na miksie sałat z pomidorem, ogórkiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
Danie główne: Pappardelle w sosie podgrzybkowo-śmietanowym z dodatkiem parmezanu i świeżej natki pietruszki.
Deser + napój: Szarlotka podawana na ciepło z dowolną gałką lodów, bitą śmietaną i owocami.
31. Lunchownia (ul. Waszyngtona 18, tel. +48 34 374 30 93, witryna: www.facebook.com/lunchowniaczestochowa)
Przystawka: Capresse z buraka z glaze miodowo-musztardowym z nuta pomarańczy i prażonymi orzechami włoskimi.
Danie główne: Maślany sandacz z kalafiorem w dwóch odsłonach, kapustą czerwoną i espumą z boczku.
Przystawka: OPCJA WEGE: Roladki z grillowanego bakłażana z pasta alla guacamole i prażonymi migdałami w sosie szpinakowo-czosnkowym.
Danie główne: OPCJA WEGE: Leśne pulpeciki z kaszy gryczanej z duszonym porem, sosem winnym i tagiatelle z cukinii podane na liściu winogron.
32. Gourmet Del Corso (al. Najświętszej Maryi Panny 59, tel. +48 721 104 104, witryna: www.facebook.com/Restauracja-Gourmet-del-Corso)
Przystawka: Tatar z polędwicy wołowej - polędwica wołowa, ogórek konserwowy, cebula, musztarda Dijon, Melba Toast. 
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa z pieca, puree z ziemniaka, demi glass, kurka, szparagi. 
Festiwalowe propozycje można zobaczyć na stronie:  www.Festiwal-Smaku.pl oraz www.facebook.com/festiwalsmaku

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

 

Nowy odcinek DW 908
Do ruchu został dopuszczony nowy odcinek DW 908 – przedłużenie al. Bohaterów Monte Cassino do ul. Dźbowskiej. Kierowcy, piesi i rowerzyści mogą już z niego korzystać.

 

Całkowite zamknięcie ul. Żareckiej w Janowie

Zgodnie z informacją firmy DROG-BUD - wykonawcy robót na drodze wojewódzkiej na odcinku Janów-Żarki - od środy 4 kwietnia 2018 r.  całkowicie nieprzejezdna będzie ulica Żarecka w Janowie (od rynku w Janowie do początku muru w Złotym Potoku)

 

.Naprawy gwarancyjne

Rozpoczęto naprawy gwarancyjne związane z uszkodzeniami konstrukcji jezdni na odcinku I i II Alei oraz placu Biegańskiego - informuje Miejski Zarząd Dróg i Transportu. Będą się wiązać z utrudnieniami w ruchu. .
Ograniczenia w ruchu będą występowały do końca lipca tego roku.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
15 sierpnia (środa) – Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny – rozkłady niedzielne
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Maj: z 1 na 2; z 2 na 3; z 3 na 4; z 31 na 1 czerwca
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Marek Wojtasik

Nie żyje Marek Wojtasik, prezes zarządu (w l. 1992-2013) i wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej (w l. 2014-2018) „Społem” PSS „Jedność”, odznaczony za zasługi dla miasta Częstochowy, zm. 18 czerwca 2018, miał 69 lat. 

 

Zmarła Wanda Malko

Nie żyje Wanda Malko, dr nauk humanistycznych, znawczyni częstochowskiego życia muzycznego, długoletni pedagog Zespołu Szkół Muzycznych im. M.J. Żebrowskiego, wykładowca WSP i AJD w Częstochowie, przez pewien czas z-ca dyrektora Filharmonii Częstochowskiej i kierownik Częstochowskiego Towarzystwa Muzycznego, prelegentka licznych imprez muzycznych, uhonorowana m.in. Złotym Krzyżem Zasługi i medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis. Zmarła w nocy z 18 na 19 czerwca, miała 72 lata.

 

Zmarł Dariusz Fiuty

Nie żyje Dariusz Fiuty, dziennikarz związany m.in. z "Życiem Częstochowy", Dziennikiem Częstochowskim "24 Godziny", Radiem Fon, "Gazetą Częstochowską". Zmarł 13 czerwca 2018, miał 57 lat.

 

Zmarł Jacek Sipa


Nie żyje Jacek Sipa, długoletni dyrektor Przemysłowej Spółki Wodnej "Warta" w Częstochowie. Zmarł 7 czerwca 2018. Miał 83 lata.

 

Zmarła Jadwiga Szpakowicz-Nowakowska

Nie żyje Jadwiga Szpakowicz-Nowakowska, sybiraczka, zm. 10 czerwca 2018, miał  91 lat.

 

Zmarła Elżbieta Gonet


Nie żyje lek. med. Elżbieta Gonet, długoletni ordynator Oddziału Pediatrii Szpitala Górniczego w Blachowni. Zmarła 16 maja 2018, miała 81 lat.

 

Zmarł Andrzej Kwapisz


Nie żyje Andrzej Kwapisz. starosta częstochowski w l. 2006 – 2017, radny powiatu częstochowskiego w l. 1998 – 2002 oraz 2006 – 2018, członek Zarządu Powiatu  Częstochowskiego w l. 1998 – 2004, prezes Ochotniczej Straży Pożarnej w Borownie w l. 1995 – 2000, długoletni działacz struktur wojewódzkich i powiatowych PSL. Zmarł w nocy z 1 na 2 maja 2018, miał 73 lata.