Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - czwartek

Dziś jest 18 January 2018 - do końca roku pozostało 347 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Dziś start Festiwalu Smaku

Dziś start Festiwalu Smaku

Ponad 30 najlepszych częstochowskich restauracji i kawiarni bierze udział w 4. edycji Festiwalu Smaku, który dziś, w poniedziałek 2 października rozpoczyna się w Częstochowie i potrwa 5 dni - do piątku 6 października włącznie. 

W tym czasie lokale będą proponować mieszkańcom specjalnie przygotowane na tę okazję wyjątkowe dania. Restauracje serwują festiwalowe menu starter + danie główne w cenie 20 zł. Kawiarnie zestaw napój + deser za 10 zł. Serwowane dania będą tradycyjnie nieco mniejsze niż standardowe porcje, natomiast ceny są niezmienne dla wszystkich restauracji i kawiarni biorących udział w wydarzeniu.
Celem festiwalu jest zachęcenie do odkrywania nowych smaków oraz odwiedzania najciekawszych kulinarnie lokali w mieście. Natomiast głównym założeniem tego wydarzenia jest aktywizacja życia miasta i jego mieszkańców, promowanie idei „Slow Food” oraz lokalnej sceny gastronomicznej.
Na aktywnych uczestników Festiwalu Smaku czekają liczne nagrody od Partnerów – klubów fitness, gabinetów SPA, salonów kosmetycznych i wielu innych.
Lista lokali biorących udział w wydarzeniu oraz ich propozycje:
1. Cafe & Restaurant Dobry Rok (al. Najświętszej Maryi Panny 79, tel. +48 533 950 533, witryna: www.dobry-rok.pl)
Przystawka: Kremowa Zupa Czosnkowa z grzanką i chipsem z pietruszki.
Danie główne: Kurczak Gravlax zapieczony chrustem z ziół, gnocchi w sosie serowym, pikle warzywne. 
2. Drzazga. Pizzeria (ul. Wieluńska 4, tel. +48 34 365 44 44, witryna: www.drzazga.czest.pl)
Przystawka: Krem z buraka ze słonecznikiem z grissini wypiekanym z pieca.
Danie główne: Sakiewka z polędwiczki wieprzowej z farszem ze szczypiorku, kurek i suszonymi pomidorami. Ziemniaki zapiekane i sałatka.
3. Toscana (ul. Wrocławska 2 G, tel. +48 570 407 815, witryna: www.toscana.czest.pl)
Przystawka: Krem z białych warzyw z boczniakami.
Danie główne: Cielęcina duszona z warzywami w towarzystwie ryżu ze szpinakiem.
4. Pecorino (Stary Rynek 22, tel. +48 788 134 724, witryna: www.pecorino-restaurant.business.site)
Przystawka: Krem z marchewki z prażonymi migdałami i mleczkiem kokosowym. 
Danie główne: Sałatka jesienna z marynowaną polędwicą wołową, grillowaną papryką i chipsami z ziemniaka.
5. Dom Pizzy i Wina (al. Najświętszej Maryi Panny 79, tel. +48 533 850 533, witryna: www.facebook.com/Dom-Pizzy-i-Wina)
Przystawka: Krem z pomidorów. 
Danie główne: Pizza Pancetta - mozzarella, sos pomidorowy, ser Taleggio, czerwona cebula, włoski rolowany boczek - Pancetta, oliva Extra Vergine. 
6. Słodko-Gorzki (al. Najświętszej Maryi Panny 64/78, tel. +48 669 094 942,  witryna: www.slodko-gorzki.pl)
Deser + napój: Szarlotka z lodami i bitą śmietaną. Kawa czarna lub biała.
Deser + napój: Deser lodowy z dwóch gałek z bitą śmietaną z owocami. Kawa czarna lub biała.
7. Restauracja Ecru (al. Najświętszej Maryi Panny 55, tel. +48 501 581 647, witryna: www.restauracjaecru.pl)
Przystawka: Krem serowy, chips salami spinata - pikantna lub łagodna, grzanka.
Danie główne: Wołowina wolno pieczona, puree czosnkowe, karmelizowana marchew, kalafior, sos Jack Daniel's.
8. A. Blikle. Cukiernia (al. Najświętszej Marii Panny 47, tel. +48 34 368 05 31, witryna: www.blikle.pl)
Deser + napój: Beza z bitą śmietaną i owocami oraz aromatyczna kawa czarna lub z mlekiem.
9. Cafe Skrzynka. Kawiarnia (ul. Dąbrowskiego 1, tel. +48 34 324 30 98, witryna: www.cafeskrzynka.pl)
Przystawka: Roladki naleśnikowe z nadzieniem serowym.
Danie główne: Pank Burger
10. Restauracja Sjesta (ul. Waszyngtona 20, tel. +48 515 896 434, witryna: www.restauracjasjesta.pl)
Przystawka: Paccheri ze szpinakiem i ricotta na sosie szałwiowym.
Danie główne: Rolada ze schabu faszerowana pieczarkami sos śmietanowy kasza pęczak i pure z trzech warzyw. 
11. Restauracja Benedykt (ul. Szymanowskiego 1, tel. +48 600 700 961, witryna: www.restauracjabenedykt.pl)
Przystawka: Zupa cebulowa z grzankami z serem.
Danie główne: Żeberka w sosie barbecue z rozetkami puree, posypane parmezanem, z śliwka w boczku.
Deser + napój: Smażone lody na musie malinowym. Kawa do wyboru biała lub czarna.
12. Cafe 29 (al. Najświętszej Maryi Panny 29, tel. +48 34 361 23 55, witryna: www.cafe29.pl)
Przystawka: Sałatka z indykiem i malinowym winegretem.
Danie główne: Filet z kurczaka w sosie z kurek z kluseczkami gnocchi i mitem sałat w ziołowym winegrecie posypany parmezanem.
Deser + napój: Ciasto pomarańczowo-czekoladowe z pomarańczowym mascarpone i sosem z gorzkiej czekolady. 
13. Restauracja Cleopatra (al. Najświętszej Maryi Panny 71, tel. +48 34 368 01 01, witryna: www.cleopatra.czest.pl)
Zupa: krem z pomidorów z grzanka czosnkowa.
Danie główne: Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu podawane z dodatkami (ryż, talarki, frytki) do wyboru.
Deser + napój: Kawa czarna lub z mlekiem. Szarlotka na ciepło z gałką lodów.
14. Misz Masz -good food- (ul. Śląska 7, tel. +48 501 599 009, witryna: www.facebook.com/Misz-Masz-good-food-...)
Przystawka: Zupa spontaniczna – kurczak, marchew, seler naciowy, grzyby shitake, kiełki fasoli mung, seler, papryka, groszek, mleko kokosowe, świeża kurkuma, imbir, chilii, cebula, czosnek, pasta Tom Yum, pasta curry.
Danie główne: Szaszłyk z pieczonej dyni hokkaido z serem halloumi i kurczakiem z nuta orientu. Sos paprykowo-czosnkowy, dip curry z jogurtu. Komosa ryżowa z groszkiem i papryka.
Deser + napój: Kruche ciastko z kremem bazyliowym z owocami, koktajl purre z dyni, purre z mango, sok świeży marchewkowy, sok z pomarańczy plus cynamon, imbir i piri piri.
15. Restauracja Smak i Zdrowie (ul. Brata Alberta 116, tel. +48 34 374 33 63, witryna: www.smakizdrowie.com)
Przystawka: Zupa ostro kwaśna z wieprzowiną.
Danie główne: Kurczak z bambusem i brokułem.
Deser + napój: Biszkopt kakaowy z ziarnami słonecznika i kremem kajmakowym.
16. Restauracja Alamo Bistro (ul. Focha 7/1, tel. +48 665 300 155, witryna: www.bistro.alamo.pl)
Przystawka: Chrupiące krewetki królewskie.
Danie główne: Polędwica wołowa z sosem kurkowym.
Deser + napój: Malinowa chmurka.
17. Piwiarnia Częstochowa (ul. Kopernika 16/18, tel. +48 508 380 760, witryna: www.piwiarniaczestochowa.pl)
Przystawka: Śliwka marynowana w mołdawskim winie zapieczona w boczku.
Danie główne: Pierś z kurczaka przełożona serem mozzarella i pomidorami, wyłożona na wyściółce z roszponki. Podana w akompaniamencie ryżu jaśminowego.
Deser + napój: Szarlotka domowa. Kawa lub piwo.
18. Primavera restauracja (ul. Staszica 35, tel. +48 535 123 001, witryna: www.restauracjaprimavera.pl)
Przystawka: Tradycyjny tatar z wołowiny podany w nietradycyjny sposób z jajkiem przepiórczym i otoczonym domowymi marynatami.

Danie główne: Filet z kaczki podany z musem żurawinowym i puree z gruszek i suszonych moreli.
Deser + napój: Tradycyjna szarlotka podana na ciepło z prażonymi migdałami.
19. Bistro - Fit (ul. Sosabowskiego 21, tel. +48 517 630 126, witryna: www.bistroniebowgebie.com.pl)
Przystawka: Krem z pomidorów.
Danie główne: Polędwiczka w cieście francuskim, ze szpinakiem na białym winie, z sosem kurkowym, podana na mixie salat z winegret ziołowym.
20. Restauracja Pub Cosmo (al. Armii Krajowej 68, tel. +48 887 267 667, witryna: www.cosmo-restauracja.pl)
Przystawka: Śledź marynowany w buraku z chipsem z ziemniaka i oliwą koperkowa.
Danie główne: Pappardelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-borowikowym z dodatkiem imbiru.
21. ZaPiecek u Chłopaków (al. Armii Krajowej 46, tel. +48 607 285 625, witryna: www.facebook.com/piekarnaiuchlopakow/)
Przystawka: Zupa krem z kukurydzy i grzanki.
Danie główne: Wrap - placek pszenny z dodatkiem sałaty lodowej, rukoli, pomidora, ogórka, żółtego sera i kurczaka (do wyboru również z wieprzowiną lub szynka) podany z sałatka i dwoma sosami.
Deser + napój: Dowolna mała kawa i sernik chłopaków, wyprodukowany z sera twarogowego najwyższej jakości, podany z dodatkiem bitej śmietany i owoców.
22. Caffe przy alei (al. Najświętszej Maryi Panny 46, tel. +48 604 631 427, witryna: www.facebook.com/Caffe-przy-alei-)
Deser + napój: Ręcznie formowany wulkan z kremu z mlecznej czekolady i pieczonego selera z limonkowym środkiem na ciastku pistacjowym. Belgijska czekolada do picia. Do wyboru biała, mleczna lub gorzka.
23. Szklarnia (ul. Nowowiejskiego 22, tel. +48 500 030 560, witryna: www.facebook.com/szklarniaczestochowa)
Przystawka: Sałatka Caprese z pomidorami, z serem mozzarella i świeżą bazylią w towarzystwie czosnkowej grzanki.
Danie główne: Gruzińskie pierogi ze świeżą kolendrą i czosnkiem.
Deser + napój: Szarlotka z gałką lodów do wyboru. Kawa Latte/Biała/Czarna.
24. Szuflada (al. Kościuszki 18, tel. +48 531 308 118, witryna: www.szufladapub.pl)
Przystawka: Piwo Warmińskie Rewolucje - Browar Kormoran.
Danie główne: Pizza z anchois, rukolą, kaparami i karmelizowaną w winie cebulką.
25. Restauracja ArcheVita w Arche Hotel Częstochowa (ul. Oleńki 20, tel. +48 34 347 40 74, witryna: www.hotelczestochowa.com)
Przystawka: Krem dyniowy, pianka z sera koziego, crostini grzybowe.
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa. Panierka orzechowa, sos śliwkowy, marynowana śliwka, puree dyniowe, brokuł, boczniak.
Deser + napój: Malinowe cremoux, kruszonka malinowa, żel malinowy, puder z białej czekolady. 
26. KOKU SUSHI (ul. Wieluńska 4, tel. +48 570 123 514, witryna: www.facebook.com/koku.sushi.czestochowa)
Przystawka: Burger gua bao z łososiem, sałatką kimchi, z ogórkiem i sosem BBQ.
Danie główne: Krem z dyni piżmowej z mlekiem kokosowym i smażonym sandaczem.
27. Sweet Dreams Cafe / Pierogowa Panna (ul. Dąbrowskiego 15, tel. +48 34 322 21 97, witryna: www.facebook.com/sweetdreamscafeczwa)
Przystawka: Pielmieni w rosole.
Danie główne: Talerz pierogów w 4 smakach (zabużańskie ruskie, tradycyjne mięsne, chłopskie i z kapustą i grzybami).
Deser + napój: Fondant czekoladowy (Czekoladowa lawa) w towarzystwie bezy włoskiej i wiśni. Kawa.
28. Hotel & Restauracja Constancja (ul. 
Rydza-Śmigłego 28, tel. +48 34 363 12 24, witryna: www.hotelconstancja.pl)
Przystawka: Różowy rostbef, orzechy, rukola, parmezan, pasta z suszonych pomidorów, papryka, grzanka
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa, ryż, sos z musztardy francuskiej, cukinia, pomidorki cherry
29. Il Gusto (ul. Wieluńska 15, tel. +48 34 322 21 81, witryna: www.facebook.com/ilgustoczestochowa)
Przystawka: Krem z pomidorów i mozarella.
Danie główne: Polędwiczka sous vide, peperonata demi glace.
Deser + napój: Tiramisu z kawa czarną lub espresso.
30. Pod Papugami (ul. Baczyńskiego 1, tel. +48 34 324 00 79, witryna: www.facebook.com/Pod-Papugami)
Przystawka: Sałatka z grillowanym kurczakiem i wędzonym twarogiem podawana na miksie sałat z pomidorem, ogórkiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
Danie główne: Pappardelle w sosie podgrzybkowo-śmietanowym z dodatkiem parmezanu i świeżej natki pietruszki.
Deser + napój: Szarlotka podawana na ciepło z dowolną gałką lodów, bitą śmietaną i owocami.
31. Lunchownia (ul. Waszyngtona 18, tel. +48 34 374 30 93, witryna: www.facebook.com/lunchowniaczestochowa)
Przystawka: Capresse z buraka z glaze miodowo-musztardowym z nuta pomarańczy i prażonymi orzechami włoskimi.
Danie główne: Maślany sandacz z kalafiorem w dwóch odsłonach, kapustą czerwoną i espumą z boczku.
Przystawka: OPCJA WEGE: Roladki z grillowanego bakłażana z pasta alla guacamole i prażonymi migdałami w sosie szpinakowo-czosnkowym.
Danie główne: OPCJA WEGE: Leśne pulpeciki z kaszy gryczanej z duszonym porem, sosem winnym i tagiatelle z cukinii podane na liściu winogron.
32. Gourmet Del Corso (al. Najświętszej Maryi Panny 59, tel. +48 721 104 104, witryna: www.facebook.com/Restauracja-Gourmet-del-Corso)
Przystawka: Tatar z polędwicy wołowej - polędwica wołowa, ogórek konserwowy, cebula, musztarda Dijon, Melba Toast. 
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa z pieca, puree z ziemniaka, demi glass, kurka, szparagi. 
Festiwalowe propozycje można zobaczyć na stronie:  www.Festiwal-Smaku.pl oraz www.facebook.com/festiwalsmaku

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

Stanisław

 

Druga córka Czytelniczki Katarzyny

           

 

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Ruch wahadłowy na DW 793
Od 16 stycznia zostanie wprowadzony ruch wahadłowy na DW 793 na odcinku OD Hellenówki do ul. Dworskiej w Myszkowie. Utrudnienie jest związane z przebudową drogi wojewódzkiej nr 793 Żarki – Myszków.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
1 stycznia (poniedziałek) – Nowy Rok – rozkłady niedzielne
6 stycznia (sobota) – Trzech Króli – rozkłady niedzielne
2 kwiecień (poniedziałek) – Wielkanoc – rozkłady niedzielne
30 kwietnia (poniedziałek) – poniedziałek przed Świętem Pracy – rozkłady sobotnie
1 maja (wtorek) – Święto Pracy – rozkłady niedzielne
2 maja (środa) – Święto Flagi Państwowej – rozkłady sobotnie
3 maja (czwartek) – Święto Konstytucji 3 Maja – rozkłady niedzielne
4 maja (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Konstytucji 3 Maja a weekendem – rozkłady sobotnie
31 maja (czwartek) – Boże Ciało – rozkłady niedzielne
1 czerwca (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Bożego Ciała a weekendem - rozkłady sobotnie
15 sierpnia (środa) – Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny – rozkłady niedzielne
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Kwiecień: z 1 na 2; z 29 na 30; z 30 na 1 maja
Maj: z 1 na 2; z 2 na 3; z 3 na 4; z 31 na 1 czerwca
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Marian Kurski


Nie żyje Marian Kurski, lekarz medycyny. Zmarł 9 stycznia 2018 r. Miał 69 lat. 

 

 

Zmarł Artur Sukiennik


Nie żyje Artur Sukiennik, biznesmen związany m.in. z branżą paliwową, b. sponsor "Włókniarza". Zmarł 9 stycznia 2018. Miał 43 lata.

 

Zmarł Seweryn Lewandowski


Nie żyje doc. dr inż. Seweryn Lewandowski, konstruktor, pisarz, wykładowca Politechniki Częstochowskiej, Uniwersytetu Bagdadzkiego w Iraku i PSG College of Technology (Uniwersytetu w Madrasie w Indiach), ekspert UNIDO i UNESCO, sybirak i kombatant, Członek Korpusu Weteranów Walk o Niepodległość RP. Zmarł zm. 27 grudnia 2017, miał 97 lat.

 

Zmarł Sławomir Barański

Nie żyje Sławomir Barański  - sędzia zasłużony PZPN, w częstochowskiej organizacji sędziowskiej od 1985 roku. W ciągu 32 lat aktywnie działał w organizacji, będąc wiele razy w Zarządach Kolegium Sędziów. Zmarł 22 grudnia. Miał 60 lat. 

 

Zmarł Henryk Barylski


Nie żyje Henryk Barylski, żużlowiec ze złotej drużyny Włókniarza - był złotym (1974) oraz srebrnym (1975) medalistą Drużynowych Mistrzostw Polski. Przez pewien czas był także związany z Motorem Lublin. Miał 73 lata.