Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - piątek

Dziś jest 14 December 2018 - do końca roku pozostało 17 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Dobiega końca Festiwal Smaku

Dobiega końca Festiwal Smaku

Dobiega końca 4. edycja Festiwalu Smaku, w którym bierze udział ponad 30 najlepszych częstochowskich restauracji i kawiarni. Serwowane przez nie, specjalnie przygotowane, wyjątkowe dania możemy próbować jeszcze dzisiaj, w piątek 6 października. 

Restauracje serwują festiwalowe menu starter + danie główne w cenie 20 zł. Kawiarnie zestaw napój + deser za 10 zł. Dania będą tradycyjnie nieco mniejsze niż standardowe porcje, natomiast ceny są niezmienne dla wszystkich restauracji i kawiarni biorących udział w wydarzeniu.
Cel festiwalu to zachęcenie do odkrywania nowych smaków oraz odwiedzania najciekawszych kulinarnie lokali w mieście, a głównym założeniem wydarzenia jest aktywizacja życia miasta i jego mieszkańców, promowanie idei „Slow Food” oraz lokalnej sceny gastronomicznej.
Na aktywnych uczestników Festiwalu Smaku czekają liczne nagrody od Partnerów – klubów fitness, gabinetów SPA, salonów kosmetycznych i wielu innych.
Lista lokali biorących udział w wydarzeniu oraz ich propozycje:
1. Cafe & Restaurant Dobry Rok (al. Najświętszej Maryi Panny 79, tel. +48 533 950 533, witryna: www.dobry-rok.pl)
Przystawka: Kremowa Zupa Czosnkowa z grzanką i chipsem z pietruszki.
Danie główne: Kurczak Gravlax zapieczony chrustem z ziół, gnocchi w sosie serowym, pikle warzywne. 
2. Drzazga. Pizzeria (ul. Wieluńska 4, tel. +48 34 365 44 44, witryna: www.drzazga.czest.pl)
Przystawka: Krem z buraka ze słonecznikiem z grissini wypiekanym z pieca.
Danie główne: Sakiewka z polędwiczki wieprzowej z farszem ze szczypiorku, kurek i suszonymi pomidorami. Ziemniaki zapiekane i sałatka.
3. Toscana (ul. Wrocławska 2 G, tel. +48 570 407 815, witryna: www.toscana.czest.pl)
Przystawka: Krem z białych warzyw z boczniakami.
Danie główne: Cielęcina duszona z warzywami w towarzystwie ryżu ze szpinakiem.
4. Pecorino (Stary Rynek 22, tel. +48 788 134 724, witryna: www.pecorino-restaurant.business.site)
Przystawka: Krem z marchewki z prażonymi migdałami i mleczkiem kokosowym. 
Danie główne: Sałatka jesienna z marynowaną polędwicą wołową, grillowaną papryką i chipsami z ziemniaka.
5. Dom Pizzy i Wina (al. Najświętszej Maryi Panny 79, tel. +48 533 850 533, witryna: www.facebook.com/Dom-Pizzy-i-Wina)
Przystawka: Krem z pomidorów. 
Danie główne: Pizza Pancetta - mozzarella, sos pomidorowy, ser Taleggio, czerwona cebula, włoski rolowany boczek - Pancetta, oliva Extra Vergine. 
6. Słodko-Gorzki (al. Najświętszej Maryi Panny 64/78, tel. +48 669 094 942,  witryna: www.slodko-gorzki.pl)
Deser + napój: Szarlotka z lodami i bitą śmietaną. Kawa czarna lub biała.
Deser + napój: Deser lodowy z dwóch gałek z bitą śmietaną z owocami. Kawa czarna lub biała.
7. Restauracja Ecru (al. Najświętszej Maryi Panny 55, tel. +48 501 581 647, witryna: www.restauracjaecru.pl)
Przystawka: Krem serowy, chips salami spinata - pikantna lub łagodna, grzanka.
Danie główne: Wołowina wolno pieczona, puree czosnkowe, karmelizowana marchew, kalafior, sos Jack Daniel's.
8. A. Blikle. Cukiernia (al. Najświętszej Marii Panny 47, tel. +48 34 368 05 31, witryna: www.blikle.pl)
Deser + napój: Beza z bitą śmietaną i owocami oraz aromatyczna kawa czarna lub z mlekiem.
9. Cafe Skrzynka. Kawiarnia (ul. Dąbrowskiego 1, tel. +48 34 324 30 98, witryna: www.cafeskrzynka.pl)
Przystawka: Roladki naleśnikowe z nadzieniem serowym.
Danie główne: Pank Burger
10. Restauracja Sjesta (ul. Waszyngtona 20, tel. +48 515 896 434, witryna: www.restauracjasjesta.pl)
Przystawka: Paccheri ze szpinakiem i ricotta na sosie szałwiowym.
Danie główne: Rolada ze schabu faszerowana pieczarkami sos śmietanowy kasza pęczak i pure z trzech warzyw. 
11. Restauracja Benedykt (ul. Szymanowskiego 1, tel. +48 600 700 961, witryna: www.restauracjabenedykt.pl)
Przystawka: Zupa cebulowa z grzankami z serem.
Danie główne: Żeberka w sosie barbecue z rozetkami puree, posypane parmezanem, z śliwka w boczku.
Deser + napój: Smażone lody na musie malinowym. Kawa do wyboru biała lub czarna.
12. Cafe 29 (al. Najświętszej Maryi Panny 29, tel. +48 34 361 23 55, witryna: www.cafe29.pl)
Przystawka: Sałatka z indykiem i malinowym winegretem.
Danie główne: Filet z kurczaka w sosie z kurek z kluseczkami gnocchi i mitem sałat w ziołowym winegrecie posypany parmezanem.
Deser + napój: Ciasto pomarańczowo-czekoladowe z pomarańczowym mascarpone i sosem z gorzkiej czekolady. 
13. Restauracja Cleopatra (al. Najświętszej Maryi Panny 71, tel. +48 34 368 01 01, witryna: www.cleopatra.czest.pl)
Zupa: krem z pomidorów z grzanka czosnkowa.
Danie główne: Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu podawane z dodatkami (ryż, talarki, frytki) do wyboru.
Deser + napój: Kawa czarna lub z mlekiem. Szarlotka na ciepło z gałką lodów.
14. Misz Masz -good food- (ul. Śląska 7, tel. +48 501 599 009, witryna: www.facebook.com/Misz-Masz-good-food-...)
Przystawka: Zupa spontaniczna – kurczak, marchew, seler naciowy, grzyby shitake, kiełki fasoli mung, seler, papryka, groszek, mleko kokosowe, świeża kurkuma, imbir, chilii, cebula, czosnek, pasta Tom Yum, pasta curry.
Danie główne: Szaszłyk z pieczonej dyni hokkaido z serem halloumi i kurczakiem z nuta orientu. Sos paprykowo-czosnkowy, dip curry z jogurtu. Komosa ryżowa z groszkiem i papryka.
Deser + napój: Kruche ciastko z kremem bazyliowym z owocami, koktajl purre z dyni, purre z mango, sok świeży marchewkowy, sok z pomarańczy plus cynamon, imbir i piri piri.
15. Restauracja Smak i Zdrowie (ul. Brata Alberta 116, tel. +48 34 374 33 63, witryna: www.smakizdrowie.com)
Przystawka: Zupa ostro kwaśna z wieprzowiną.
Danie główne: Kurczak z bambusem i brokułem.
Deser + napój: Biszkopt kakaowy z ziarnami słonecznika i kremem kajmakowym.
16. Restauracja Alamo Bistro (ul. Focha 7/1, tel. +48 665 300 155, witryna: www.bistro.alamo.pl)
Przystawka: Chrupiące krewetki królewskie.
Danie główne: Polędwica wołowa z sosem kurkowym.
Deser + napój: Malinowa chmurka.
17. Piwiarnia Częstochowa (ul. Kopernika 16/18, tel. +48 508 380 760, witryna: www.piwiarniaczestochowa.pl)
Przystawka: Śliwka marynowana w mołdawskim winie zapieczona w boczku.
Danie główne: Pierś z kurczaka przełożona serem mozzarella i pomidorami, wyłożona na wyściółce z roszponki. Podana w akompaniamencie ryżu jaśminowego.
Deser + napój: Szarlotka domowa. Kawa lub piwo.
18. Primavera restauracja (ul. Staszica 35, tel. +48 535 123 001, witryna: www.restauracjaprimavera.pl)
Przystawka: Tradycyjny tatar z wołowiny podany w nietradycyjny sposób z jajkiem przepiórczym i otoczonym domowymi marynatami.UWAGA: Festiwal Smaku u nas nietypowo od środy do niedzieli.
Danie główne: Filet z kaczki podany z musem żurawinowym i puree z gruszek i suszonych moreli.
Deser + napój: Tradycyjna szarlotka podana na ciepło z prażonymi migdałami.
19. Bistro - Fit (ul. Sosabowskiego 21, tel. +48 517 630 126, witryna: www.bistroniebowgebie.com.pl)
Przystawka: Krem z pomidorów.
Danie główne: Polędwiczka w cieście francuskim, ze szpinakiem na białym winie, z sosem kurkowym, podana na mixie salat z winegret ziołowym.
20. Restauracja Pub Cosmo
(al. Armii Krajowej 68, tel. +48 887 267 667, witryna: www.cosmo-restauracja.pl)
Przystawka: Śledź marynowany w buraku z chipsem z ziemniaka i oliwą koperkowa.
Danie główne: Pappardelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-borowikowym z dodatkiem imbiru.
21. ZaPiecek u Chłopaków (al. Armii Krajowej 46, tel. +48 607 285 625, witryna: www.facebook.com/piekarnaiuchlopakow/)
Przystawka: Zupa krem z kukurydzy i grzanki.
Danie główne: Wrap - placek pszenny z dodatkiem sałaty lodowej, rukoli, pomidora, ogórka, żółtego sera i kurczaka (do wyboru również z wieprzowiną lub szynka) podany z sałatka i dwoma sosami.
Deser + napój: Dowolna mała kawa i sernik chłopaków, wyprodukowany z sera twarogowego najwyższej jakości, podany z dodatkiem bitej śmietany i owoców.
22. Caffe przy alei (al. Najświętszej Maryi Panny 46, tel. +48 604 631 427, witryna: www.facebook.com/Caffe-przy-alei-)
Deser + napój: Ręcznie formowany wulkan z kremu z mlecznej czekolady i pieczonego selera z limonkowym środkiem na ciastku pistacjowym. Belgijska czekolada do picia. Do wyboru biała, mleczna lub gorzka.
23. Szklarnia (Nowowiejskiego 22, tel. +48 500 030 560, witryna: www.facebook.com/szklarniaczestochowa)
Przystawka: Sałatka Caprese z pomidorami, z serem mozzarella i świeżą bazylią w towarzystwie czosnkowej grzanki.
Danie główne: Gruzińskie pierogi ze świeżą kolendrą i czosnkiem.
Deser + napój: Szarlotka z gałką lodów do wyboru. Kawa Latte/Biała/Czarna.
24. Szuflada (al. Kościuszki 18, tel. +48 531 308 118, witryna: www.szufladapub.pl)
Przystawka: Piwo Warmińskie Rewolucje - Browar Kormoran.
Danie główne: Pizza z anchois, rukolą, kaparami i karmelizowaną w winie cebulką.
25. Restauracja ArcheVita w Arche Hotel Częstochowa (ul. Oleńki 20, tel. +48 34 347 40 74, witryna: www.hotelczestochowa.com)
Przystawka: Krem dyniowy, pianka z sera koziego, crostini grzybowe.
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa. Panierka orzechowa, sos śliwkowy, marynowana śliwka, puree dyniowe, brokuł, boczniak.
Deser + napój: Malinowe cremoux, kruszonka malinowa, żel malinowy, puder z białej czekolady. 
26. KOKU SUSHI (ul. Wieluńska 4, tel. +48 570 123 514, witryna: www.facebook.com/koku.sushi.czestochowa)
Przystawka: Burger gua bao z łososiem, sałatką kimchi, z ogórkiem i sosem BBQ.
Danie główne: Krem z dyni piżmowej z mlekiem kokosowym i smażonym sandaczem.
27. Sweet Dreams Cafe / Pierogowa Panna (ul. Dąbrowskiego 15, tel. +48 34 322 21 97, witryna: www.facebook.com/sweetdreamscafeczwa)
Przystawka: Pielmieni w rosole.
Danie główne: Talerz pierogów w 4 smakach (zabużańskie ruskie, tradycyjne mięsne, chłopskie i z kapustą i grzybami).
Deser + napój: Fondant czekoladowy (Czekoladowa lawa) w towarzystwie bezy włoskiej i wiśni. Kawa.
28. Hotel & Restauracja Constancja (ul. 
Rydza-Śmigłego 28, tel. +48 34 363 12 24, witryna: www.hotelconstancja.pl)
Przystawka: Różowy rostbef, orzechy, rukola, parmezan, pasta z suszonych pomidorów, papryka, grzanka
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa, ryż, sos z musztardy francuskiej, cukinia, pomidorki cherry
29. Il Gusto (ul. Wieluńska 15, tel. +48 34 322 21 81, witryna: www.facebook.com/ilgustoczestochowa)
Przystawka: Krem z pomidorów i mozarella.
Danie główne: Polędwiczka sous vide, peperonata demi glace.
Deser + napój: Tiramisu z kawa czarną lub espresso.
30. Pod Papugami (ul. Baczyńskiego 1, tel. +48 34 324 00 79, witryna: www.facebook.com/Pod-Papugami)
Przystawka: Sałatka z grillowanym kurczakiem i wędzonym twarogiem podawana na miksie sałat z pomidorem, ogórkiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
Danie główne: Pappardelle w sosie podgrzybkowo-śmietanowym z dodatkiem parmezanu i świeżej natki pietruszki.
Deser + napój: Szarlotka podawana na ciepło z dowolną gałką lodów, bitą śmietaną i owocami.
31. Lunchownia (ul. Waszyngtona 18, tel. +48 34 374 30 93, witryna: www.facebook.com/lunchowniaczestochowa)
Przystawka: Capresse z buraka z glaze miodowo-musztardowym z nuta pomarańczy i prażonymi orzechami włoskimi.
Danie główne: Maślany sandacz z kalafiorem w dwóch odsłonach, kapustą czerwoną i espumą z boczku.
Przystawka: OPCJA WEGE: Roladki z grillowanego bakłażana z pasta alla guacamole i prażonymi migdałami w sosie szpinakowo-czosnkowym.
Danie główne: OPCJA WEGE: Leśne pulpeciki z kaszy gryczanej z duszonym porem, sosem winnym i tagiatelle z cukinii podane na liściu winogron.
32. Gourmet Del Corso (al. Najświętszej Maryi Panny 59, tel. +48 721 104 104, witryna: www.facebook.com/Restauracja-Gourmet-del-Corso)
Przystawka: Tatar z polędwicy wołowej - polędwica wołowa, ogórek konserwowy, cebula, musztarda Dijon, Melba Toast. 
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa z pieca, puree z ziemniaka, demi glass, kurka, szparagi. 
Festiwalowe propozycje można zobaczyć na stronie:  www.Festiwal-Smaku.pl oraz www.facebook.com/festiwalsmaku

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Powrót linii nr 15 na stałą trasę
Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że w związku z zakończeniem remontu nawierzchni od poniedziałku 3 grudnia od godz. 9.00 na stałą trasę przez ul. Korkową wracają autobusy linii nr 15.
Przystanki WITAMINOWA i KUSOCIŃSKIEGO będą ponownie udostępnione do obsługi pasażerek i pasażerów.

 

Zmiany w organizacji ruchu przy dworcu Stradom

Od 22 listopada będzie obowiązywać czasowa organizacja ruchu na ul. Pułaskiego w rejonie dworca – informuje MZDiT. Zmiany wiążą się z pracami przy budowie centrum przesiadkowego.
W związku z realizacją zadania „Budowa węzłów przesiadkowych na terenie miasta Częstochowy” od 22 listopada, od godz. 7.00, wprowadzona zostanie czasowa organizacja ruchu na ul. Pułaskiego w rejonie dworca kolejowego Częstochowa-Stradom.
Będzie ona polegać na zamknięciu po jednym pasie ruchu (przyległym do pasa dzielącego) na każdej z jezdni.
Połączenie parkingu przy budynku dworca z ul. Pułaskiego będzie możliwe tylko na prawe skręty.

 

Czasowe utrudnienia w ruchu w Alejach
Na czasowe utrudnienia w ruchu w Alejach możemy się natknąć do 20 listopada – związane są z finalizacją prac gwarancyjnych. Dzień dłużej potrwa tam gruntowne oczyszczanie chodników i jezdni – informuje MZDiT.    
W ciągu alei Najświętszej Maryi Panny oraz w obrębie skrzyżowań alei z  przyległymi drogami możemy napotkać chwilowe utrudnienia w postaci zwężenia i wygrodzenia. Utrudnienia związane są z finalizacją prac gwarancyjnych i potrwają do 20 listopada.
Ponadto dobiegają końca roboty związane z gruntownym oczyszczaniem nawierzchni pasaży, chodników i jezdni w ciągu alei NMP – one także mogą generować czasowe niedogodności. Wspomniane prace zakończą się 21 listopada.

Utrudnienia w ruchu
W najbliższych dniach na niektórych częstochowskich drogach mogą występować utrudnienia w ruchu. Dotyczą one al. Jana Pawła II oraz  ulic Korkowej i Szczytowej.
* ALEJA JANA PAWŁA II
5 listopada rozpoczęła się budowa ścieżki rowerowej w al. Jana Pawła II na odcinku od ul. Wilsona do al. Armii Krajowej. Roboty, oprócz budowy samej ścieżki i chodnika, obejmują przebudowę zatoki autobusowej. W związku z prowadzonymi pracami utrudnienia wystepują na jezdni w kierunku Ronda Trzech Krzyży.
* KORKOWA
Również od 5 listopada zamknięta jest ul. Korkowa, na odcinku od ul. Grzybowskiej do ul. Kusocińskiego. Utrudnienia związane są z przebudową ulicy.
* SZCZYTOWA
7 listopada rozpoczęły się prace związane z przebudową chodnika na ul. Szczytowej. Zakres robót obejmuje wykonanie obustronnego chodnika wraz z wjazdami. Ul. Szczytowa pozostanie zamknięta dla ruchu kołowego na czas prowadzenia robót.

 

Zmiany na linii nr 15

W związku z remontem nawierzchni autobusy tej linii nie będą kursować ulicą Korkową od skrzyżowania z ulicami Bór, Wypalanki i Grzybowską do pętli autobusowej. W obu kierunkach pojadą ulicami Wypalanki i Poselską do Korkowej – informuje MZDiT.
W związku z remontem nawierzchni od 5 listopada przez około 3 tygodnie nie będzie możliwy przejazd autobusów linii nr 15 ulicą Korkową od skrzyżowania z ulicami Bór, Wypalanki i Grzybowską do pętli autobusowej KORKOWA.
W związku z tym autobusy linii 15 będą kursować w obu kierunkach tak jak linia nr 20, przez ulice Wypalanki i Poselską do Korkowej.
Przystanki WITAMINOWA i KUSOCIŃSKIEGO na czas remontu zostają w obu kierunkach zawieszone.
Na trasie objazdu obsługa pasażerek i pasażerów obowiązuje na wszystkich przystankach.

 

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Janusz Seńczuk


Nie żyje Janusz Seńczuk, były zawodnik Skry Częstochowa.
Lwowianin, którego losy rzuciły na Śląsk, rozpoczął swoją przygodę z piłką nożną w Bytomiu - wspomina Seńczuka portal cz-pilka.pl. - W połowie lat pięćdziesiątych przybył d Częstochowy  izwiązał sie z tutejszą Skrą. Pracował na stanowisku kieowniczym w zakładach Warta i studiował w częstochowskiej Politechnice. Pod koniec lat sześćdziesiątych został oddelegowany do łódzkiego Zjednoczenia, a stamtąd do Wałbrzycha, gdzie osiadł na stałe. Był prezesem wałbrzyskiej Fabryki Wkładów Odzieżowych Camela i przdwodniczącym Sudeckiego Związku  Pracodawców. Często pojawiał się w Częstochowie i aktywnie uczestniczył w działalności Klubu Seniora Skry.
Janusz Seńczuk zmarł 7 grudnia 2018 w Wałbrzychu, miał 85 lat.

 

Zmarł Zbigniew Chmielewski


Nie żyje Zbigniew Chmielewski, Zastępca Prezydenta Miasta Częstochowy I kadencji (1990-1994), Przewodniczący Zespołu Miejskiego ds. Organizacji VI Światowego Dnia Młodzieży i wizyty papieża Jana Pawła II w Częstochowie (1991), długoletni pracownik Urzędu Miasta Częstochowy,  długololetni członek częstochowskiego Klubu Inteligencji Katolickiej (m.in. jego wiceprezes), współzałożyciel Ligi Miejskiej w Częstochowie, absolwent LO im. H. Sienkiewicza i Politechniki Częstochowskiej. Miał 82 lata. 

 

Zmarła Małgorzata Puchalska-Dobosz


Nie żyje dr Małgorzata Puchalska-Dobosz, chirurg radiolog. Zmarła 5 grudnia 2018, miała 64 lata

 

Zmarł Ireneusz Bajor


Nie żyje Ireneusz Bajor, przedsiębiorca w branży gastronomicznej. Zmarł 29 listopada  2018

 

 

Zmarł Andrzej Jamza

Nie żyje Andrzej Jamza, stomatolog. Zmarł 16 listopada 2018, miał 74 lata.

 

Zmarł Marian Pruciak

Nie żyje Marian Pruciak, długoletni mistrz krawiecki. Zmarł 19 listopada 2018, miał 87 lat