Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - czwartek

Dziś jest 16 sierpień 2018 - do końca roku pozostało 137 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Kulinarna podróż przez świat

Kulinarna podróż przez świat

Z okazji Światowego Dnia Makaronu, 5 kucharzy z różnych stron świata – Tajlandii, Meksyku, Korei, Hiszpanii i Polski przygotowało dania z makaronem Lubella inspirowane typowymi dla danej kuchni składnikami. Mistrzowie kuchni opowiadają też, jak najczęściej jada się makaron w ich krajach. 
* TAJLANDIA – Pad Thai z krewetkami 
Kuchnia TAJSKA jest jedną z bardziej pikantnych i aromatycznych kuchni azjatyckich. Dużą rolę odgrywają w niej owoce morza, zwłaszcza skorupiaki, m.in. krewetki. Tajowie mają swoje niepowtarzalne, aromatyczne przyprawy i sposoby przyrządzania dań, dzięki którym zyskali amatorów swojej kuchni w wielu krajach, w tym również w Polsce. W swoich przepisach chętnie sięgają po makaron. Potwierdza to Pongthep Aroonsang, kucharz z Tajlandii. – Tajowie lubią dania z makaronem. Przyrządzamy go na różne sposoby, często w zależności od regionu: na przykład w południowej części Tajlandii je się makarony głównie z owocami morza, a w północnej ze smażoną wieprzowiną, tajską bazylią i chili. W Bangkoku bardzo popularny jest pad thai – to właśnie z tym sosem przygotowałem makaronową propozycję z mojego kraju. 
 
Pad Thai z krewetkami
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Wstążki Długie - 1 opakowanie
krewetki - 10 sztuk
jajka - 3 sztuki
tofu - 50 g
orzeszki ziemne - 20 g
czerwona cebula - 15 g
cebula dymka - 15 g
czosnek - 5 g
limonka - 1/2 sztuki
kolendra świeża do dekoracji
kiełki sojowe - 150 g
sos pad thai - 300 ml
suszone chili - 2 g
olej - 1/3 szklanki
Czas przygotowania: 30 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie…
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek, posiekaną czerwoną cebulę, tofu, jajka i krewetki. Gdy składniki się podsmażą, dodaj makaron oraz sos pad thai. Całość wymieszaj i smaż przez ok. minutę.
3. To już prawie meta! 
Na koniec dodaj kiełki sojowe, posiekaną dymkę, orzechy i chili.  Jeszcze raz wymieszaj. Nałóż na talerz i wyciśnij limonkę. Udekoruj świeżą kolendrą. 
 
* MEKSYK – Cannelloni z kurczakiem i salsą verde
Podstawowymi składnikami kuchni MEKSYKU sąkukurydza, a także rośliny strączkowe oraz papryka chili w najróżniejszych odmianach. Także makaron ma w niej swoje ważne miejsce. Stanowi bazę potraw, w których łączony jest z tymi lokalnymi produktami. – Makaron jest bardzo dobrze znany w każdym regionie Meksyku. Przygotowujemy z niego dania popularne na całym świecie, np. lasagne czy spaghetti. Dzieci uwielbiają jeść sopa con letras, czyli zupę pomidorową z makaronowymi literkami. Kuchnia meksykańska opiera się na wykorzystaniu regionalnych produktów, dlatego chętnie dodajemy do makaronowych dań różnego rodzaju papryki czy kukurydzę. Z makaronem pysznie komponuje się np. grillowana i cięta w cieniutkie paski papryka poblano – komentuje Alma Patricia Bonilla Quiroga, mistrzyni kuchni z Meksyku.
Cannelloni z kurczakiem i salsą verde
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Cannelloni - 1 opakowanie
piersi z kurczaka - 2 sztuki
ser mozzarella - 300 g
rzodkiewki - 4 sztuki
włoszczyzna - 1 paczka
sałata lodowa - 1 sztuka
zielone pomidory - 500 g
papryka jalapeño - 3-4 sztuki
czosnek - 4 ząbki
cebula - 1 sztuka 
kolendra - 1 pęczek
śmietana 18% - 200 g
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 40 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Obierz i umyj włoszczyznę. Na wolnym ogniu gotuj do miękkości całe piersi z kurczaka wraz z warzywami, doprawionymi do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu pozostaw wywar na godzinę, by nieco wystygł. Następnie wyjmij kurczaka z wywaru i poszarp go przy pomocy dwóch widelców.
2. W międzyczasie…
Przygotuj salsę verde. Usuń z zielonych pomidorów osłonkę i umyj je. Odetnij ogonki z papryczek jalapeño. Cebulę obierz i przekrój na pół, obierz także czosnek. Tak przygotowane warzywa upiecz na lekko złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zblenduj razem ze świeżą, posiekaną kolendrą. Dopraw do smaku solą.
3. To już prawie meta! 
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem rzepakowym. Makaron Lubella cannelloni nadziej  poszarpaną wcześniej piersią z kurczaka. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Całość polej salsą verde i posyp startym serem mozzarella. Zapiekaj przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Danie podawaj z odrobiną śmietany, sałatą pokrojoną w drobniutkie paseczki oraz plasterkami rzodkiewki.
 
* KOREA – ZzazanMyun – Spaghetti z sosem z czarnej fasoli 
W KOREI podstawą kuchni jest makaron. Towarzyszą mu dania z warzyw, mięsa oraz z soi. Możliwości na dania z makaronem jest nieskończenie wiele. – Kuchnia koreańska obfituje w potrawy z makaronem. To bardzo częsty dodatek do wielu dań. Jednym z najpopularniejszych jest NaengMyun – zimny makaron podawany z zupą albo pikantnym sosem, zwykle na zakończenie grillowania. Inną bardzo znaną potrawą z makaronem jest ZzazanMyun – pojawia się często m.in. w dziecięcym menu, ponieważ nie jest pikantne, za to ma lekko słodki smak – słyszałem, iż ktoś wyliczył, że dziennie w Korei podaje się go około 7 mln porcji! Z kolei np. Zapche – to makaron z warzywami i odrobiną wołowiny, który podawany jest przy wyjątkowy okazjach, takich jak urodziny czy inne uroczystości rodzinne – komentuje Diego Kim, kucharz z Korei, który na Światowy Dzień Makaronu przygotował ZzazanMyun – wspomniane danie z makaronem i wieprzowiną, oraz sosem z czarnej fasoli.
ZzazanMyun – Spaghetti z sosem z czarnej fasoli 
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Spaghetti - 1 opakowanie
cebula - 150 g 
czosnek - 4-5 ząbków
cukinia - 70 g
pieczarki lub inne grzyby - 70 g
ziemniaki - 100 g
kawałek imbiru
wieprzowina / wołowina / mix owoców morza – dowolnie - 70-80 g
sos z czarnej fasoli Chun Zang 
sos sojowy - 10 ml
olej rzepakowy - 30 ml 
Czas przygotowania: 30 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Włóż odrobinę posiekanego lub zblendowanego czosnku i imbiru do wybranego rodzaju mięsa, aby usunąć zapach. Posiekaj warzywa – cebulę, ziemniaki, cukinię i grzyby. Smaż pozostały posiekany czosnek na patelni z odrobiną oleju, aż zbrązowieje. Dodaj cebulę i smaż ok. 2-3 minuty. Dodaj na patelnię pozostałe warzywa i podsmażaj do momentu, aż będą ugotowane. Następnie dodaj sos z czarnej fasoli i wymieszaj z warzywami.
2. W międzyczasie…
Ugotuj makaron o 2 minuty krócej niż w instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i wrzuć na patelnię z warzywami. Wymieszaj, a jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę oleju. Dodaj sos sojowy – tyle, ile lubisz.
3. To już prawie meta! 
Makaron można podawać z dodatkami, takimi jak np. ugotowane jajko, świeży ogórek czy wodorosty.
 
* HISZPANIA – Makaron z chorizo 
Kuchnia HISZPAŃSKA jest znana i lubiana na całym świecie. Przykładem są słynne przekąski – tapas czy jednogarnkowe danie – paella. W zależności od regionu Hiszpanii popularnością cieszą się różne składniki: owoce morza, ryby, oliwki, pomarańcze, ale też dziczyzna czy produkty z gór. Tę różnorodność widać także w potrawach z makronem. 
Dania z makaronem są w Hiszpanii bardzo popularne. Każdy region ma charakterystyczną dla siebie potrawę z tym przysmakiem. Np. na równinach przyrządza się go z pikantną kiełbasą chorizo, na cieplejszym południu jest on często składnikiem orzeźwiających sałatek. Istnieje też odmiana słynnej paella, w której ryż zastępujemy makaronem – ta potrawa nazywa się fidena i jest najsłynniejszym makaronowym daniem – mówi Ignacio Gómez z Hiszpanii, autor dania z makaronem, chorizo i hiszpańską salsą.
Makaron z chorizo 
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Pióra - 1 opakowanie 
czosnek - 4 ząbki
oliwa z oliwek - 100 ml
krojone pomidory z puszki - 400 g
passata pomidorowa - 720 g
kiełbasa chorizo - 200 g
zielona papryka - 1 sztuka
czerwona papryka - 1 sztuka
koncentrat bulionu drobiowego Krakus - ok. 1/3 butelki
cukier - 1 szczypta
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 25 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w wodzie z dodatkiem koncentratu bulionu drobiowego. 
2. W międzyczasie…
Do garnka włóż krojone pomidory, wlej passatę, dodaj oliwę z oliwek, sól i cukier. Gotuj przez ok. 30 min. na niedużym ogniu, aż zgęstnieje. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i podsmaż, aż się zrumieni. Następnie dodaj cebulę i pokrojone w paski papryki. Gdy zmiękną dodaj pokrojone na małe kawałki chorizo.
3. To już prawie meta!
Wyłóż ugotowany makaron na talerz i polej sosem z chorizo i warzywami.
 
* POLSKA – Świdry z grzybami i boczkiem
– Polacy bardzo lubią makaron. Jemy go na wiele sposobów – w zupach, zapiekankach, sałatkach, z różnymi sosami – zauważa Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella. – Inspirujemy się kuchniami świata z różnych regionów, nawet tych bardzo odległych, i coraz więcej eksperymentujemy, ale są też polskie tradycyjne potrawy z makaronem, które znamy i przygotowujemy w podobny sposób wszyscy, np. bożonarodzeniowe łazanki z kapustą i grzybami. Chętnie też łączymy makaron z produktami sezonowymi – warzywami i owocami, np. ze świeżymi truskawkami i śmietaną. Dania z makaronem pojawiają się również w kuchniach regionalnych, gdzie towarzyszą im lokalne specjały. 
Świdry z grzybami i boczkiem
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Świdry - 1 opakowanie 
boczek wędzony w plastrach - 100 g
grzyby leśne - 400 g
cebula - 1 sztuka
czosnek - 3 ząbki
koperek - 1/2 pęczka
śmietana 36% - 300 ml
masło 30 g 
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 20 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw odrobinę wody z gotowania makaronu do rozrzedzenia sosu, jeśli będzie zbyt gęsty.
2. W międzyczasie…
Boczek usmaż na suchej patelni na chrupiąco. Wyjmij i zostaw na później. Na wytopionym tłuszczu przesmaż grzyby na mocnym ogniu, z posiekaną drobno cebulą, czosnkiem pokrojonym w cienkie plastry i masłem. Podlej śmietaną, dopraw solą i pieprzem i zagotuj. 
3. To już prawie meta! 
Dodaj do sosu boczek i makaron. Wymieszaj. Posyp koperkiem i udekoruj kilkoma kawałkami chrupiącego boczku oraz cieniutko pokrojonych grzybów.  
Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Apel o rozwagę na zwężonym odcinku DK1
Policjanci z częstochowskiego wydziału ruchu drogowego apelują do kierowców poruszających się drogą krajową nr 1 w pobliżu Kościelca oraz trasami alternatywnymi, omijającymi budowę autostrady A1, o rozsądek i rozwagę. Tylko w tym roku na zwężonym odcinku DK1 doszło do 39 zdarzeń drogowych, w których śmierć poniosły 2 osoby.
Jadąc wolniej, dajemy sobie czas na podjęcie decyzji i szansę na bezpieczne dotarcie do celu. 
Do pieszych policja apeluje o stosowanie elementów odblaskowych, które znacząco poprawiają naszą widoczność na drodze.
Oto alternatywne drogi objazdów zwężonej trasy DK-1 na odcinku Kościelec-Częstochowa:
1. Dla kierunku na Katowice (dla pojazdów do 3,5 t) w miejscowości Kościelec należy zjechać z trasy DK1 w prawo w ul. Częstochowską, następnie kierując się na Mykanów, skręcić w lewo w ul. Samorządową, ul. Zieloną, aż do miejscowości Radostków Kolonia, gdzie z ul. Wesołej należy skręcić w lewo na Drogę Wojewódzką 483. Dalej jechać przez miejscowości: Dudki, Lubojna, Kolonia Wierzchowisko do Woli Kiedrzyńskiej. Tam należy skręcić z Drogi Wojewódzkiej 483 w lewo, jechać do miejscowości Wierzchowisko, gdzie kierując się ul. Długą, a potem ul. Połaniecką, wjechać w prawo na DK1.
2. Dla kierunku na Warszawę w Częstochowie należy kierować się na zjazd w prawo na Drogę Krajową 91 - ul. Warszawską, następnie ul. Rędzińską, kolejno przez Rędziny aż do miejscowości Rudniki, gdzie można zjechać z Drogi Krajowej 91 w lewo w ul. Stalową. W Kościelcu jechać ul. Wolności, ul. Mykanowską, a następnie należy skręcić w prawo na trasę DK-1.
Osobom wybierającym się w dalszą trasę (kier. Warszawa), policja zaleca jechać Drogą Krajową nr 91 aż do Radomska, gdzie skręcając w lewo w Drogę Krajową nr 42, można wrócić na DK1. Pozwoli to znacznie upłynnić ruch.

 

Ponownie otwarta linia Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy 

Firma przewozowa MAT-BUS z Żarek ponownie otwiera linię na trasie Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy (ul. Focha).
Ponowne otwarcie linii zaplanowano na 2 lipca. 
Odjazdy do Złotego Potoku z ul. Focha w Częstochowie zaplanowano na godz.: 8.20 i 11.30 oraz 14.00 - od poniedziałku do soboty i w niedziele (oprócz świąt); 15.55 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 17.00 - w soboty, 18.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt).
Odjazdy do Częstochowy: 6.45 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 7.00 - w soboty i niedziele; 9.20 i 12.35 - od poniedziałku do soboty  i w niedziele (oprócz świąt), 15.00 - od poniedziałku do soboty (oprócz świąt); 17.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt). 
Przejazd na całej trasie trwa 59 minut.
Firma zwraca się z prośbą o przedstawianie kierowcom autobusów sugestii dotyczących zmian rozkładu jazdy.

 

Korekty kursów autobusów
Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że od 1 lipca na wniosek Urzędu Miasta Blachowni zostanie wprowadzona korekta godziny odjazdu jednego z wieczornych kursów na linii nr 32 oraz jednego popołudniowego na linii 18.

 

Nowy odcinek DW 908
Do ruchu został dopuszczony nowy odcinek DW 908 – przedłużenie al. Bohaterów Monte Cassino do ul. Dźbowskiej. Kierowcy, piesi i rowerzyści mogą już z niego korzystać.

 

.Naprawy gwarancyjne

Rozpoczęto naprawy gwarancyjne związane z uszkodzeniami konstrukcji jezdni na odcinku I i II Alei oraz placu Biegańskiego - informuje Miejski Zarząd Dróg i Transportu. Będą się wiązać z utrudnieniami w ruchu. .
Ograniczenia w ruchu będą występowały do końca lipca tego roku.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
15 sierpnia (środa) – Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny – rozkłady niedzielne
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Tomasz Jędrzejak


Nie żyje Tomasz Jędrzejak, żużlowiec, związany m.in. z Włókniarzem Częstochowa (w 2000 roku w jego barwach zdobył Drużynowe Mistrzostwo Polski). Miał 39 lat.

 

Zmarł Leszek Madaliński


Nie żyje Leszek Madaliński, długoletni nauczyciel i wychowawca Technikum Hutniczego. Zmarł 22 lipca 2018, miał 90 lat.

 

Zmarł Leszek Kaniowski


Nie żyje Leszek Kaniowski, Zasłużony Senior Stowarzyszenia Elektryków Polskich, członek władz ubiegłych kadencji w częstochowskich strukturach SEP. Zmarł 21 lipca 2018, miał 74 lata.

 

Zmarł dr Włodzimierz Świtalski


Nie żyje dr nauk medycznych Włodzimierz Świtalski, długoletni Ordynator Chirurgii Ogólnej Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Częstochowie. Zmarł 18 lipca 2018. Miał 83 lata.

 

Zmarła Maria Ogłaza


Nie żyje Maria Ogłaza, artysta plastyk, poetka, animatorka kultury, pedagog. Uczestniczka i komisarz licznych plenerów, wystaw, przedsięwzięć artystycznych. Zmarła 15 lipca 2018. Miała 65 lat.

 

Zmarł Józef Piątkiewicz

Nie żyje Józef Piątkiewicz, częstochowskim studentom znany jako "wujek Józek" lub "Józek model", przez lata związany z naszym środowiskiem akademickim - honorowy mieszkaniec D.S. "Skrzat", pamiętany także z występu w "Szansie na sukces", gdzie wykonaniem piosenki "Baba" Kabaretu Otto zapewnił sobie występ w Sali Kongresowej. Zmarł 11 lipca 2018. Miał 80 lat.
 

 

Zmarł Władysław Edward Piekarski

Nie żyje Władysław Edward Piekarski, wydawca, literat, animator kultury.

Redaktor naczelny Oficyny Galeria, periodyków “Galeria” i“Mini Galeria”, redaktor i wydawca serii „Częstochowska Biblioteczka Poetów i Prozaików”, „Częstochowskiej Biblioteczki Jednego Arkusza” oraz Częstochowskich Zeszytów Biobibliograficznych Literackiego Towarzystwa Wzajemnej Adoracji „Li-TWA”. Na początku XXI w. redaktor wydawnictwa „Dom Książki”.

Członek ZLP. Animator i prezes Regionalnego Stowarzyszenia Twórców Kultury, współzałożyciel i wiceprezes Rady Krajowej Robotniczych Stowarzyszeń Twórców Kultury w Polsce oraz Rady Fundacji Kultury Robotniczej im. J. Wojciechowskiego, współzałożyciel i prezes (następnie Prezes Honorowy) Literackiego Towarzystwa Wzajemnej Adoracji „Li-TWA”.

Organizator i współorganizator imprez plenerowych, konkursów literackich.

Stypendysta Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Wyróżniony m.in. odznaką „Zasłużony dla Kultury Polskiej”.

Był także działaczem związkowym i sportowym.

Miał 70 lat.

Zmarł 1 lipca 2018.

 

Zmarł Kazimierz Strąk


Nie żyje Kazimierz Strąk, długoletni pracownik Huty Zabrze oraz Biura Projektów i Dostaw Urządzeń Hutniczych HPH w Katowicach, dyrektor Kombinatu Budowy Maszyn "Częstochowa" w Kłobucku. Zmarł 29 czerwca 2018, miał 80 lat.

 

Zmarł Krzysztof Przysuszyński


Nie żyje Krzysztof Przysuszyński, nauczyciel przedmiotów zawodowych z zakresu gastronomii w Zespole Szkół im. S. Żeromskiego. Zmarł 26 czerwca 2018, miał 58 lat.

 

Zmarł Marek Wojtasik

Nie żyje Marek Wojtasik, prezes zarządu (w l. 1992-2013) i wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej (w l. 2014-2018) „Społem” PSS „Jedność”, odznaczony za zasługi dla miasta Częstochowy, zm. 18 czerwca 2018, miał 69 lat. 

 

Zmarła Wanda Malko

Nie żyje Wanda Malko, dr nauk humanistycznych, znawczyni częstochowskiego życia muzycznego, długoletni pedagog Zespołu Szkół Muzycznych im. M.J. Żebrowskiego, wykładowca WSP i AJD w Częstochowie, przez pewien czas z-ca dyrektora Filharmonii Częstochowskiej i kierownik Częstochowskiego Towarzystwa Muzycznego, prelegentka licznych imprez muzycznych, uhonorowana m.in. Złotym Krzyżem Zasługi i medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis. Zmarła w nocy z 18 na 19 czerwca, miała 72 lata.

 

Zmarł Dariusz Fiuty

Nie żyje Dariusz Fiuty, dziennikarz związany m.in. z "Życiem Częstochowy", Dziennikiem Częstochowskim "24 Godziny", Radiem Fon, "Gazetą Częstochowską". Zmarł 13 czerwca 2018, miał 57 lat.