Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - piątek

Dziś jest 14 December 2018 - do końca roku pozostało 17 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Kulinarna podróż przez świat

Kulinarna podróż przez świat

Z okazji Światowego Dnia Makaronu, 5 kucharzy z różnych stron świata – Tajlandii, Meksyku, Korei, Hiszpanii i Polski przygotowało dania z makaronem Lubella inspirowane typowymi dla danej kuchni składnikami. Mistrzowie kuchni opowiadają też, jak najczęściej jada się makaron w ich krajach. 
* TAJLANDIA – Pad Thai z krewetkami 
Kuchnia TAJSKA jest jedną z bardziej pikantnych i aromatycznych kuchni azjatyckich. Dużą rolę odgrywają w niej owoce morza, zwłaszcza skorupiaki, m.in. krewetki. Tajowie mają swoje niepowtarzalne, aromatyczne przyprawy i sposoby przyrządzania dań, dzięki którym zyskali amatorów swojej kuchni w wielu krajach, w tym również w Polsce. W swoich przepisach chętnie sięgają po makaron. Potwierdza to Pongthep Aroonsang, kucharz z Tajlandii. – Tajowie lubią dania z makaronem. Przyrządzamy go na różne sposoby, często w zależności od regionu: na przykład w południowej części Tajlandii je się makarony głównie z owocami morza, a w północnej ze smażoną wieprzowiną, tajską bazylią i chili. W Bangkoku bardzo popularny jest pad thai – to właśnie z tym sosem przygotowałem makaronową propozycję z mojego kraju. 
 
Pad Thai z krewetkami
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Wstążki Długie - 1 opakowanie
krewetki - 10 sztuk
jajka - 3 sztuki
tofu - 50 g
orzeszki ziemne - 20 g
czerwona cebula - 15 g
cebula dymka - 15 g
czosnek - 5 g
limonka - 1/2 sztuki
kolendra świeża do dekoracji
kiełki sojowe - 150 g
sos pad thai - 300 ml
suszone chili - 2 g
olej - 1/3 szklanki
Czas przygotowania: 30 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie…
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek, posiekaną czerwoną cebulę, tofu, jajka i krewetki. Gdy składniki się podsmażą, dodaj makaron oraz sos pad thai. Całość wymieszaj i smaż przez ok. minutę.
3. To już prawie meta! 
Na koniec dodaj kiełki sojowe, posiekaną dymkę, orzechy i chili.  Jeszcze raz wymieszaj. Nałóż na talerz i wyciśnij limonkę. Udekoruj świeżą kolendrą. 
 
* MEKSYK – Cannelloni z kurczakiem i salsą verde
Podstawowymi składnikami kuchni MEKSYKU sąkukurydza, a także rośliny strączkowe oraz papryka chili w najróżniejszych odmianach. Także makaron ma w niej swoje ważne miejsce. Stanowi bazę potraw, w których łączony jest z tymi lokalnymi produktami. – Makaron jest bardzo dobrze znany w każdym regionie Meksyku. Przygotowujemy z niego dania popularne na całym świecie, np. lasagne czy spaghetti. Dzieci uwielbiają jeść sopa con letras, czyli zupę pomidorową z makaronowymi literkami. Kuchnia meksykańska opiera się na wykorzystaniu regionalnych produktów, dlatego chętnie dodajemy do makaronowych dań różnego rodzaju papryki czy kukurydzę. Z makaronem pysznie komponuje się np. grillowana i cięta w cieniutkie paski papryka poblano – komentuje Alma Patricia Bonilla Quiroga, mistrzyni kuchni z Meksyku.
Cannelloni z kurczakiem i salsą verde
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Cannelloni - 1 opakowanie
piersi z kurczaka - 2 sztuki
ser mozzarella - 300 g
rzodkiewki - 4 sztuki
włoszczyzna - 1 paczka
sałata lodowa - 1 sztuka
zielone pomidory - 500 g
papryka jalapeño - 3-4 sztuki
czosnek - 4 ząbki
cebula - 1 sztuka 
kolendra - 1 pęczek
śmietana 18% - 200 g
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 40 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Obierz i umyj włoszczyznę. Na wolnym ogniu gotuj do miękkości całe piersi z kurczaka wraz z warzywami, doprawionymi do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu pozostaw wywar na godzinę, by nieco wystygł. Następnie wyjmij kurczaka z wywaru i poszarp go przy pomocy dwóch widelców.
2. W międzyczasie…
Przygotuj salsę verde. Usuń z zielonych pomidorów osłonkę i umyj je. Odetnij ogonki z papryczek jalapeño. Cebulę obierz i przekrój na pół, obierz także czosnek. Tak przygotowane warzywa upiecz na lekko złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zblenduj razem ze świeżą, posiekaną kolendrą. Dopraw do smaku solą.
3. To już prawie meta! 
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem rzepakowym. Makaron Lubella cannelloni nadziej  poszarpaną wcześniej piersią z kurczaka. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Całość polej salsą verde i posyp startym serem mozzarella. Zapiekaj przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Danie podawaj z odrobiną śmietany, sałatą pokrojoną w drobniutkie paseczki oraz plasterkami rzodkiewki.
 
* KOREA – ZzazanMyun – Spaghetti z sosem z czarnej fasoli 
W KOREI podstawą kuchni jest makaron. Towarzyszą mu dania z warzyw, mięsa oraz z soi. Możliwości na dania z makaronem jest nieskończenie wiele. – Kuchnia koreańska obfituje w potrawy z makaronem. To bardzo częsty dodatek do wielu dań. Jednym z najpopularniejszych jest NaengMyun – zimny makaron podawany z zupą albo pikantnym sosem, zwykle na zakończenie grillowania. Inną bardzo znaną potrawą z makaronem jest ZzazanMyun – pojawia się często m.in. w dziecięcym menu, ponieważ nie jest pikantne, za to ma lekko słodki smak – słyszałem, iż ktoś wyliczył, że dziennie w Korei podaje się go około 7 mln porcji! Z kolei np. Zapche – to makaron z warzywami i odrobiną wołowiny, który podawany jest przy wyjątkowy okazjach, takich jak urodziny czy inne uroczystości rodzinne – komentuje Diego Kim, kucharz z Korei, który na Światowy Dzień Makaronu przygotował ZzazanMyun – wspomniane danie z makaronem i wieprzowiną, oraz sosem z czarnej fasoli.
ZzazanMyun – Spaghetti z sosem z czarnej fasoli 
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Spaghetti - 1 opakowanie
cebula - 150 g 
czosnek - 4-5 ząbków
cukinia - 70 g
pieczarki lub inne grzyby - 70 g
ziemniaki - 100 g
kawałek imbiru
wieprzowina / wołowina / mix owoców morza – dowolnie - 70-80 g
sos z czarnej fasoli Chun Zang 
sos sojowy - 10 ml
olej rzepakowy - 30 ml 
Czas przygotowania: 30 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Włóż odrobinę posiekanego lub zblendowanego czosnku i imbiru do wybranego rodzaju mięsa, aby usunąć zapach. Posiekaj warzywa – cebulę, ziemniaki, cukinię i grzyby. Smaż pozostały posiekany czosnek na patelni z odrobiną oleju, aż zbrązowieje. Dodaj cebulę i smaż ok. 2-3 minuty. Dodaj na patelnię pozostałe warzywa i podsmażaj do momentu, aż będą ugotowane. Następnie dodaj sos z czarnej fasoli i wymieszaj z warzywami.
2. W międzyczasie…
Ugotuj makaron o 2 minuty krócej niż w instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i wrzuć na patelnię z warzywami. Wymieszaj, a jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę oleju. Dodaj sos sojowy – tyle, ile lubisz.
3. To już prawie meta! 
Makaron można podawać z dodatkami, takimi jak np. ugotowane jajko, świeży ogórek czy wodorosty.
 
* HISZPANIA – Makaron z chorizo 
Kuchnia HISZPAŃSKA jest znana i lubiana na całym świecie. Przykładem są słynne przekąski – tapas czy jednogarnkowe danie – paella. W zależności od regionu Hiszpanii popularnością cieszą się różne składniki: owoce morza, ryby, oliwki, pomarańcze, ale też dziczyzna czy produkty z gór. Tę różnorodność widać także w potrawach z makronem. 
Dania z makaronem są w Hiszpanii bardzo popularne. Każdy region ma charakterystyczną dla siebie potrawę z tym przysmakiem. Np. na równinach przyrządza się go z pikantną kiełbasą chorizo, na cieplejszym południu jest on często składnikiem orzeźwiających sałatek. Istnieje też odmiana słynnej paella, w której ryż zastępujemy makaronem – ta potrawa nazywa się fidena i jest najsłynniejszym makaronowym daniem – mówi Ignacio Gómez z Hiszpanii, autor dania z makaronem, chorizo i hiszpańską salsą.
Makaron z chorizo 
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Pióra - 1 opakowanie 
czosnek - 4 ząbki
oliwa z oliwek - 100 ml
krojone pomidory z puszki - 400 g
passata pomidorowa - 720 g
kiełbasa chorizo - 200 g
zielona papryka - 1 sztuka
czerwona papryka - 1 sztuka
koncentrat bulionu drobiowego Krakus - ok. 1/3 butelki
cukier - 1 szczypta
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 25 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w wodzie z dodatkiem koncentratu bulionu drobiowego. 
2. W międzyczasie…
Do garnka włóż krojone pomidory, wlej passatę, dodaj oliwę z oliwek, sól i cukier. Gotuj przez ok. 30 min. na niedużym ogniu, aż zgęstnieje. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i podsmaż, aż się zrumieni. Następnie dodaj cebulę i pokrojone w paski papryki. Gdy zmiękną dodaj pokrojone na małe kawałki chorizo.
3. To już prawie meta!
Wyłóż ugotowany makaron na talerz i polej sosem z chorizo i warzywami.
 
* POLSKA – Świdry z grzybami i boczkiem
– Polacy bardzo lubią makaron. Jemy go na wiele sposobów – w zupach, zapiekankach, sałatkach, z różnymi sosami – zauważa Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella. – Inspirujemy się kuchniami świata z różnych regionów, nawet tych bardzo odległych, i coraz więcej eksperymentujemy, ale są też polskie tradycyjne potrawy z makaronem, które znamy i przygotowujemy w podobny sposób wszyscy, np. bożonarodzeniowe łazanki z kapustą i grzybami. Chętnie też łączymy makaron z produktami sezonowymi – warzywami i owocami, np. ze świeżymi truskawkami i śmietaną. Dania z makaronem pojawiają się również w kuchniach regionalnych, gdzie towarzyszą im lokalne specjały. 
Świdry z grzybami i boczkiem
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Świdry - 1 opakowanie 
boczek wędzony w plastrach - 100 g
grzyby leśne - 400 g
cebula - 1 sztuka
czosnek - 3 ząbki
koperek - 1/2 pęczka
śmietana 36% - 300 ml
masło 30 g 
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 20 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw odrobinę wody z gotowania makaronu do rozrzedzenia sosu, jeśli będzie zbyt gęsty.
2. W międzyczasie…
Boczek usmaż na suchej patelni na chrupiąco. Wyjmij i zostaw na później. Na wytopionym tłuszczu przesmaż grzyby na mocnym ogniu, z posiekaną drobno cebulą, czosnkiem pokrojonym w cienkie plastry i masłem. Podlej śmietaną, dopraw solą i pieprzem i zagotuj. 
3. To już prawie meta! 
Dodaj do sosu boczek i makaron. Wymieszaj. Posyp koperkiem i udekoruj kilkoma kawałkami chrupiącego boczku oraz cieniutko pokrojonych grzybów.  
Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Powrót linii nr 15 na stałą trasę
Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że w związku z zakończeniem remontu nawierzchni od poniedziałku 3 grudnia od godz. 9.00 na stałą trasę przez ul. Korkową wracają autobusy linii nr 15.
Przystanki WITAMINOWA i KUSOCIŃSKIEGO będą ponownie udostępnione do obsługi pasażerek i pasażerów.

 

Zmiany w organizacji ruchu przy dworcu Stradom

Od 22 listopada będzie obowiązywać czasowa organizacja ruchu na ul. Pułaskiego w rejonie dworca – informuje MZDiT. Zmiany wiążą się z pracami przy budowie centrum przesiadkowego.
W związku z realizacją zadania „Budowa węzłów przesiadkowych na terenie miasta Częstochowy” od 22 listopada, od godz. 7.00, wprowadzona zostanie czasowa organizacja ruchu na ul. Pułaskiego w rejonie dworca kolejowego Częstochowa-Stradom.
Będzie ona polegać na zamknięciu po jednym pasie ruchu (przyległym do pasa dzielącego) na każdej z jezdni.
Połączenie parkingu przy budynku dworca z ul. Pułaskiego będzie możliwe tylko na prawe skręty.

 

Czasowe utrudnienia w ruchu w Alejach
Na czasowe utrudnienia w ruchu w Alejach możemy się natknąć do 20 listopada – związane są z finalizacją prac gwarancyjnych. Dzień dłużej potrwa tam gruntowne oczyszczanie chodników i jezdni – informuje MZDiT.    
W ciągu alei Najświętszej Maryi Panny oraz w obrębie skrzyżowań alei z  przyległymi drogami możemy napotkać chwilowe utrudnienia w postaci zwężenia i wygrodzenia. Utrudnienia związane są z finalizacją prac gwarancyjnych i potrwają do 20 listopada.
Ponadto dobiegają końca roboty związane z gruntownym oczyszczaniem nawierzchni pasaży, chodników i jezdni w ciągu alei NMP – one także mogą generować czasowe niedogodności. Wspomniane prace zakończą się 21 listopada.

Utrudnienia w ruchu
W najbliższych dniach na niektórych częstochowskich drogach mogą występować utrudnienia w ruchu. Dotyczą one al. Jana Pawła II oraz  ulic Korkowej i Szczytowej.
* ALEJA JANA PAWŁA II
5 listopada rozpoczęła się budowa ścieżki rowerowej w al. Jana Pawła II na odcinku od ul. Wilsona do al. Armii Krajowej. Roboty, oprócz budowy samej ścieżki i chodnika, obejmują przebudowę zatoki autobusowej. W związku z prowadzonymi pracami utrudnienia wystepują na jezdni w kierunku Ronda Trzech Krzyży.
* KORKOWA
Również od 5 listopada zamknięta jest ul. Korkowa, na odcinku od ul. Grzybowskiej do ul. Kusocińskiego. Utrudnienia związane są z przebudową ulicy.
* SZCZYTOWA
7 listopada rozpoczęły się prace związane z przebudową chodnika na ul. Szczytowej. Zakres robót obejmuje wykonanie obustronnego chodnika wraz z wjazdami. Ul. Szczytowa pozostanie zamknięta dla ruchu kołowego na czas prowadzenia robót.

 

Zmiany na linii nr 15

W związku z remontem nawierzchni autobusy tej linii nie będą kursować ulicą Korkową od skrzyżowania z ulicami Bór, Wypalanki i Grzybowską do pętli autobusowej. W obu kierunkach pojadą ulicami Wypalanki i Poselską do Korkowej – informuje MZDiT.
W związku z remontem nawierzchni od 5 listopada przez około 3 tygodnie nie będzie możliwy przejazd autobusów linii nr 15 ulicą Korkową od skrzyżowania z ulicami Bór, Wypalanki i Grzybowską do pętli autobusowej KORKOWA.
W związku z tym autobusy linii 15 będą kursować w obu kierunkach tak jak linia nr 20, przez ulice Wypalanki i Poselską do Korkowej.
Przystanki WITAMINOWA i KUSOCIŃSKIEGO na czas remontu zostają w obu kierunkach zawieszone.
Na trasie objazdu obsługa pasażerek i pasażerów obowiązuje na wszystkich przystankach.

 

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Janusz Seńczuk


Nie żyje Janusz Seńczuk, były zawodnik Skry Częstochowa.
Lwowianin, którego losy rzuciły na Śląsk, rozpoczął swoją przygodę z piłką nożną w Bytomiu - wspomina Seńczuka portal cz-pilka.pl. - W połowie lat pięćdziesiątych przybył d Częstochowy  izwiązał sie z tutejszą Skrą. Pracował na stanowisku kieowniczym w zakładach Warta i studiował w częstochowskiej Politechnice. Pod koniec lat sześćdziesiątych został oddelegowany do łódzkiego Zjednoczenia, a stamtąd do Wałbrzycha, gdzie osiadł na stałe. Był prezesem wałbrzyskiej Fabryki Wkładów Odzieżowych Camela i przdwodniczącym Sudeckiego Związku  Pracodawców. Często pojawiał się w Częstochowie i aktywnie uczestniczył w działalności Klubu Seniora Skry.
Janusz Seńczuk zmarł 7 grudnia 2018 w Wałbrzychu, miał 85 lat.

 

Zmarł Zbigniew Chmielewski


Nie żyje Zbigniew Chmielewski, Zastępca Prezydenta Miasta Częstochowy I kadencji (1990-1994), Przewodniczący Zespołu Miejskiego ds. Organizacji VI Światowego Dnia Młodzieży i wizyty papieża Jana Pawła II w Częstochowie (1991), długoletni pracownik Urzędu Miasta Częstochowy,  długololetni członek częstochowskiego Klubu Inteligencji Katolickiej (m.in. jego wiceprezes), współzałożyciel Ligi Miejskiej w Częstochowie, absolwent LO im. H. Sienkiewicza i Politechniki Częstochowskiej. Miał 82 lata. 

 

Zmarła Małgorzata Puchalska-Dobosz


Nie żyje dr Małgorzata Puchalska-Dobosz, chirurg radiolog. Zmarła 5 grudnia 2018, miała 64 lata

 

Zmarł Ireneusz Bajor


Nie żyje Ireneusz Bajor, przedsiębiorca w branży gastronomicznej. Zmarł 29 listopada  2018

 

 

Zmarł Andrzej Jamza

Nie żyje Andrzej Jamza, stomatolog. Zmarł 16 listopada 2018, miał 74 lata.

 

Zmarł Marian Pruciak

Nie żyje Marian Pruciak, długoletni mistrz krawiecki. Zmarł 19 listopada 2018, miał 87 lat