Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - czwartek

Dziś jest 18 October 2018 - do końca roku pozostało 74 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Kulinarna podróż przez świat

Kulinarna podróż przez świat

Z okazji Światowego Dnia Makaronu, 5 kucharzy z różnych stron świata – Tajlandii, Meksyku, Korei, Hiszpanii i Polski przygotowało dania z makaronem Lubella inspirowane typowymi dla danej kuchni składnikami. Mistrzowie kuchni opowiadają też, jak najczęściej jada się makaron w ich krajach. 
* TAJLANDIA – Pad Thai z krewetkami 
Kuchnia TAJSKA jest jedną z bardziej pikantnych i aromatycznych kuchni azjatyckich. Dużą rolę odgrywają w niej owoce morza, zwłaszcza skorupiaki, m.in. krewetki. Tajowie mają swoje niepowtarzalne, aromatyczne przyprawy i sposoby przyrządzania dań, dzięki którym zyskali amatorów swojej kuchni w wielu krajach, w tym również w Polsce. W swoich przepisach chętnie sięgają po makaron. Potwierdza to Pongthep Aroonsang, kucharz z Tajlandii. – Tajowie lubią dania z makaronem. Przyrządzamy go na różne sposoby, często w zależności od regionu: na przykład w południowej części Tajlandii je się makarony głównie z owocami morza, a w północnej ze smażoną wieprzowiną, tajską bazylią i chili. W Bangkoku bardzo popularny jest pad thai – to właśnie z tym sosem przygotowałem makaronową propozycję z mojego kraju. 
 
Pad Thai z krewetkami
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Wstążki Długie - 1 opakowanie
krewetki - 10 sztuk
jajka - 3 sztuki
tofu - 50 g
orzeszki ziemne - 20 g
czerwona cebula - 15 g
cebula dymka - 15 g
czosnek - 5 g
limonka - 1/2 sztuki
kolendra świeża do dekoracji
kiełki sojowe - 150 g
sos pad thai - 300 ml
suszone chili - 2 g
olej - 1/3 szklanki
Czas przygotowania: 30 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie…
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek, posiekaną czerwoną cebulę, tofu, jajka i krewetki. Gdy składniki się podsmażą, dodaj makaron oraz sos pad thai. Całość wymieszaj i smaż przez ok. minutę.
3. To już prawie meta! 
Na koniec dodaj kiełki sojowe, posiekaną dymkę, orzechy i chili.  Jeszcze raz wymieszaj. Nałóż na talerz i wyciśnij limonkę. Udekoruj świeżą kolendrą. 
 
* MEKSYK – Cannelloni z kurczakiem i salsą verde
Podstawowymi składnikami kuchni MEKSYKU sąkukurydza, a także rośliny strączkowe oraz papryka chili w najróżniejszych odmianach. Także makaron ma w niej swoje ważne miejsce. Stanowi bazę potraw, w których łączony jest z tymi lokalnymi produktami. – Makaron jest bardzo dobrze znany w każdym regionie Meksyku. Przygotowujemy z niego dania popularne na całym świecie, np. lasagne czy spaghetti. Dzieci uwielbiają jeść sopa con letras, czyli zupę pomidorową z makaronowymi literkami. Kuchnia meksykańska opiera się na wykorzystaniu regionalnych produktów, dlatego chętnie dodajemy do makaronowych dań różnego rodzaju papryki czy kukurydzę. Z makaronem pysznie komponuje się np. grillowana i cięta w cieniutkie paski papryka poblano – komentuje Alma Patricia Bonilla Quiroga, mistrzyni kuchni z Meksyku.
Cannelloni z kurczakiem i salsą verde
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Cannelloni - 1 opakowanie
piersi z kurczaka - 2 sztuki
ser mozzarella - 300 g
rzodkiewki - 4 sztuki
włoszczyzna - 1 paczka
sałata lodowa - 1 sztuka
zielone pomidory - 500 g
papryka jalapeño - 3-4 sztuki
czosnek - 4 ząbki
cebula - 1 sztuka 
kolendra - 1 pęczek
śmietana 18% - 200 g
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 40 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Obierz i umyj włoszczyznę. Na wolnym ogniu gotuj do miękkości całe piersi z kurczaka wraz z warzywami, doprawionymi do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu pozostaw wywar na godzinę, by nieco wystygł. Następnie wyjmij kurczaka z wywaru i poszarp go przy pomocy dwóch widelców.
2. W międzyczasie…
Przygotuj salsę verde. Usuń z zielonych pomidorów osłonkę i umyj je. Odetnij ogonki z papryczek jalapeño. Cebulę obierz i przekrój na pół, obierz także czosnek. Tak przygotowane warzywa upiecz na lekko złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zblenduj razem ze świeżą, posiekaną kolendrą. Dopraw do smaku solą.
3. To już prawie meta! 
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem rzepakowym. Makaron Lubella cannelloni nadziej  poszarpaną wcześniej piersią z kurczaka. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Całość polej salsą verde i posyp startym serem mozzarella. Zapiekaj przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Danie podawaj z odrobiną śmietany, sałatą pokrojoną w drobniutkie paseczki oraz plasterkami rzodkiewki.
 
* KOREA – ZzazanMyun – Spaghetti z sosem z czarnej fasoli 
W KOREI podstawą kuchni jest makaron. Towarzyszą mu dania z warzyw, mięsa oraz z soi. Możliwości na dania z makaronem jest nieskończenie wiele. – Kuchnia koreańska obfituje w potrawy z makaronem. To bardzo częsty dodatek do wielu dań. Jednym z najpopularniejszych jest NaengMyun – zimny makaron podawany z zupą albo pikantnym sosem, zwykle na zakończenie grillowania. Inną bardzo znaną potrawą z makaronem jest ZzazanMyun – pojawia się często m.in. w dziecięcym menu, ponieważ nie jest pikantne, za to ma lekko słodki smak – słyszałem, iż ktoś wyliczył, że dziennie w Korei podaje się go około 7 mln porcji! Z kolei np. Zapche – to makaron z warzywami i odrobiną wołowiny, który podawany jest przy wyjątkowy okazjach, takich jak urodziny czy inne uroczystości rodzinne – komentuje Diego Kim, kucharz z Korei, który na Światowy Dzień Makaronu przygotował ZzazanMyun – wspomniane danie z makaronem i wieprzowiną, oraz sosem z czarnej fasoli.
ZzazanMyun – Spaghetti z sosem z czarnej fasoli 
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Spaghetti - 1 opakowanie
cebula - 150 g 
czosnek - 4-5 ząbków
cukinia - 70 g
pieczarki lub inne grzyby - 70 g
ziemniaki - 100 g
kawałek imbiru
wieprzowina / wołowina / mix owoców morza – dowolnie - 70-80 g
sos z czarnej fasoli Chun Zang 
sos sojowy - 10 ml
olej rzepakowy - 30 ml 
Czas przygotowania: 30 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Włóż odrobinę posiekanego lub zblendowanego czosnku i imbiru do wybranego rodzaju mięsa, aby usunąć zapach. Posiekaj warzywa – cebulę, ziemniaki, cukinię i grzyby. Smaż pozostały posiekany czosnek na patelni z odrobiną oleju, aż zbrązowieje. Dodaj cebulę i smaż ok. 2-3 minuty. Dodaj na patelnię pozostałe warzywa i podsmażaj do momentu, aż będą ugotowane. Następnie dodaj sos z czarnej fasoli i wymieszaj z warzywami.
2. W międzyczasie…
Ugotuj makaron o 2 minuty krócej niż w instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i wrzuć na patelnię z warzywami. Wymieszaj, a jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę oleju. Dodaj sos sojowy – tyle, ile lubisz.
3. To już prawie meta! 
Makaron można podawać z dodatkami, takimi jak np. ugotowane jajko, świeży ogórek czy wodorosty.
 
* HISZPANIA – Makaron z chorizo 
Kuchnia HISZPAŃSKA jest znana i lubiana na całym świecie. Przykładem są słynne przekąski – tapas czy jednogarnkowe danie – paella. W zależności od regionu Hiszpanii popularnością cieszą się różne składniki: owoce morza, ryby, oliwki, pomarańcze, ale też dziczyzna czy produkty z gór. Tę różnorodność widać także w potrawach z makronem. 
Dania z makaronem są w Hiszpanii bardzo popularne. Każdy region ma charakterystyczną dla siebie potrawę z tym przysmakiem. Np. na równinach przyrządza się go z pikantną kiełbasą chorizo, na cieplejszym południu jest on często składnikiem orzeźwiających sałatek. Istnieje też odmiana słynnej paella, w której ryż zastępujemy makaronem – ta potrawa nazywa się fidena i jest najsłynniejszym makaronowym daniem – mówi Ignacio Gómez z Hiszpanii, autor dania z makaronem, chorizo i hiszpańską salsą.
Makaron z chorizo 
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Pióra - 1 opakowanie 
czosnek - 4 ząbki
oliwa z oliwek - 100 ml
krojone pomidory z puszki - 400 g
passata pomidorowa - 720 g
kiełbasa chorizo - 200 g
zielona papryka - 1 sztuka
czerwona papryka - 1 sztuka
koncentrat bulionu drobiowego Krakus - ok. 1/3 butelki
cukier - 1 szczypta
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 25 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w wodzie z dodatkiem koncentratu bulionu drobiowego. 
2. W międzyczasie…
Do garnka włóż krojone pomidory, wlej passatę, dodaj oliwę z oliwek, sól i cukier. Gotuj przez ok. 30 min. na niedużym ogniu, aż zgęstnieje. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i podsmaż, aż się zrumieni. Następnie dodaj cebulę i pokrojone w paski papryki. Gdy zmiękną dodaj pokrojone na małe kawałki chorizo.
3. To już prawie meta!
Wyłóż ugotowany makaron na talerz i polej sosem z chorizo i warzywami.
 
* POLSKA – Świdry z grzybami i boczkiem
– Polacy bardzo lubią makaron. Jemy go na wiele sposobów – w zupach, zapiekankach, sałatkach, z różnymi sosami – zauważa Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella. – Inspirujemy się kuchniami świata z różnych regionów, nawet tych bardzo odległych, i coraz więcej eksperymentujemy, ale są też polskie tradycyjne potrawy z makaronem, które znamy i przygotowujemy w podobny sposób wszyscy, np. bożonarodzeniowe łazanki z kapustą i grzybami. Chętnie też łączymy makaron z produktami sezonowymi – warzywami i owocami, np. ze świeżymi truskawkami i śmietaną. Dania z makaronem pojawiają się również w kuchniach regionalnych, gdzie towarzyszą im lokalne specjały. 
Świdry z grzybami i boczkiem
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Świdry - 1 opakowanie 
boczek wędzony w plastrach - 100 g
grzyby leśne - 400 g
cebula - 1 sztuka
czosnek - 3 ząbki
koperek - 1/2 pęczka
śmietana 36% - 300 ml
masło 30 g 
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 20 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw odrobinę wody z gotowania makaronu do rozrzedzenia sosu, jeśli będzie zbyt gęsty.
2. W międzyczasie…
Boczek usmaż na suchej patelni na chrupiąco. Wyjmij i zostaw na później. Na wytopionym tłuszczu przesmaż grzyby na mocnym ogniu, z posiekaną drobno cebulą, czosnkiem pokrojonym w cienkie plastry i masłem. Podlej śmietaną, dopraw solą i pieprzem i zagotuj. 
3. To już prawie meta! 
Dodaj do sosu boczek i makaron. Wymieszaj. Posyp koperkiem i udekoruj kilkoma kawałkami chrupiącego boczku oraz cieniutko pokrojonych grzybów.  
Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Specjalna linia na Senioralia
W czwartek i piątek 18 i 19 października zostanie uruchomiona bezpłatna linia specjalna dla seniorek i seniorów oznaczona nr 90. Będzie kursować do Hali Częstochowa - informuje Biuro Prasowe Urzędu Miasta.
Linia specjalna oznaczona nr 90 będzie kursować w relacji STRADOM-DWORZEC PKP – HALA CZĘSTOCHOWA ulicami Pułaskiego, 1 Maja, Wolności, Sobieskiego, ponownie Pułaskiego, Popiełuszki, aleją Jana Pawła II, Kościuszki, aleją NMP, Mirowską, Faradaya, Olsztyńską i Żużlową. 
Linia będzie kursować wg rozkładów dostępnych na stronie internetowej MZDiT i na słupkach przystankowych.
 

 

 

Utrudnienia na wiadukcie
Od 03.10 wystąpią ograniczenia w ruchu na wiadukcie w ciągu ul. Jagiellońskiej w kierunku DK-1 polegające na ograniczeniu prędkości do 30km/h oraz wygrodzeniu skrajnego pasa ruchu. Ruch będzie się odbywał po jednym pasie. Ograniczenia spowodowane są koniecznością wykonania prac naprawczych łożysk. Przewidywany czas utrudnień obowiązywać będzie  przez najbliższy tydzień - informuje Maciej Hasik, rzecznik prasowy MZDiT i MPK w Częstochowie.

 

Powrót na stałe trasy
Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że od piątku 28 września autobusy linii nr 57 i 67 wracają na swoją stałą trasę od Odrzykonia przez Skrajnicę i ulice Narcyzową i Księżycową.

 

Apel o rozwagę na zwężonym odcinku DK1
Policjanci z częstochowskiego wydziału ruchu drogowego apelują do kierowców poruszających się drogą krajową nr 1 w pobliżu Kościelca oraz trasami alternatywnymi, omijającymi budowę autostrady A1, o rozsądek i rozwagę. Tylko w tym roku na zwężonym odcinku DK1 doszło do 39 zdarzeń drogowych, w których śmierć poniosły 2 osoby.
Jadąc wolniej, dajemy sobie czas na podjęcie decyzji i szansę na bezpieczne dotarcie do celu. 
Do pieszych policja apeluje o stosowanie elementów odblaskowych, które znacząco poprawiają naszą widoczność na drodze.
Oto alternatywne drogi objazdów zwężonej trasy DK-1 na odcinku Kościelec-Częstochowa:
1. Dla kierunku na Katowice (dla pojazdów do 3,5 t) w miejscowości Kościelec należy zjechać z trasy DK1 w prawo w ul. Częstochowską, następnie kierując się na Mykanów, skręcić w lewo w ul. Samorządową, ul. Zieloną, aż do miejscowości Radostków Kolonia, gdzie z ul. Wesołej należy skręcić w lewo na Drogę Wojewódzką 483. Dalej jechać przez miejscowości: Dudki, Lubojna, Kolonia Wierzchowisko do Woli Kiedrzyńskiej. Tam należy skręcić z Drogi Wojewódzkiej 483 w lewo, jechać do miejscowości Wierzchowisko, gdzie kierując się ul. Długą, a potem ul. Połaniecką, wjechać w prawo na DK1.
2. Dla kierunku na Warszawę w Częstochowie należy kierować się na zjazd w prawo na Drogę Krajową 91 - ul. Warszawską, następnie ul. Rędzińską, kolejno przez Rędziny aż do miejscowości Rudniki, gdzie można zjechać z Drogi Krajowej 91 w lewo w ul. Stalową. W Kościelcu jechać ul. Wolności, ul. Mykanowską, a następnie należy skręcić w prawo na trasę DK-1.
Osobom wybierającym się w dalszą trasę (kier. Warszawa), policja zaleca jechać Drogą Krajową nr 91 aż do Radomska, gdzie skręcając w lewo w Drogę Krajową nr 42, można wrócić na DK1. Pozwoli to znacznie upłynnić ruch.

 

Ponownie otwarta linia Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy 

Firma przewozowa MAT-BUS z Żarek ponownie otwiera linię na trasie Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy (ul. Focha).
Ponowne otwarcie linii zaplanowano na 2 lipca. 
Odjazdy do Złotego Potoku z ul. Focha w Częstochowie zaplanowano na godz.: 8.20 i 11.30 oraz 14.00 - od poniedziałku do soboty i w niedziele (oprócz świąt); 15.55 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 17.00 - w soboty, 18.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt).
Odjazdy do Częstochowy: 6.45 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 7.00 - w soboty i niedziele; 9.20 i 12.35 - od poniedziałku do soboty  i w niedziele (oprócz świąt), 15.00 - od poniedziałku do soboty (oprócz świąt); 17.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt). 
Przejazd na całej trasie trwa 59 minut.
Firma zwraca się z prośbą o przedstawianie kierowcom autobusów sugestii dotyczących zmian rozkładu jazdy.

 

Nowy odcinek DW 908
Do ruchu został dopuszczony nowy odcinek DW 908 – przedłużenie al. Bohaterów Monte Cassino do ul. Dźbowskiej. Kierowcy, piesi i rowerzyści mogą już z niego korzystać.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Michał Gawlicz

Nie żyje Michał Gawlicz, długoletni menedżer zespołu Habakuk, współtwórca wydarzeń muzycznych takich jak koncerty "Trzy dźwięki Komedy", "Puls" koncerty w ramach festiwalu "Retro". Zmarł 14 października 2018, miał 39 lat.

 

Zmarł Wojciech Mścichowski


Nie żyje red. Wojciech Mścichowski, od 1994 r. dziennikarz i fotoreporter Tygodnika Katolickiego „Niedziela”. Zmarł 7 października 2018, miał 74 lata.

 

Zmarł Bogdan Snoch


Nie żyje dr hab. Bogdan Snoch, historyk, autor podręczników i publikacji dotyczących m.in. historii lokalnej („Mała encyklopedia Częstochowy”, „Górnoślaski leksykon biograficzny”, „Encyklopedyczny słownik regionu częstochowskiego”, „Szkolny słownik historii Polski”). Przez szereg lat wykładowca częstochowskiej WSP/AJD.
Zmarł 5 października 2018, miał 85 lat.  

 

Zmarł Piotr Bajor


Nie żyje Piotr Bajor, bramkarz Victorii Częstochowa, a w przeszłości zawodnik Rakowa Częstochowa oraz Piasta Przyrów. Zmarł 4 października 2018. Miał 21 lat.

 

 

Zmarł ks. kan. dr hab. Arkadiusz Olczyk

Nie żyje ks. kan. dr hab. Arkadiusz Olczyk, wykładowca teologii moralnej na WSD oraz WIT, ojciec duchowny wielu kapłanów i osób świeckich, zm. 1 października 2018. Miał 52 lata.

 

 

Zmarła Bogusława Szymańska


Nie żyje Bogusława Szymańska, b. zastępca dyrektora Zespołu Szkół Medycznych. Zmarła 1 października 2018. Miała 88 lat. 

 

Zmarła Hanna Smólska

Nie żyje Hanna Smólska, aktorka teatralna, w początkach kariery związana z częstochowskim teatrem - zadebiutowała tu w Teatrach Miejskich i występowała w latach 1945-1949. Była córką Lecha Smólskiego, dyrektora Szkoły Handlowej Stowarzyszenia Kupców Polskich w Częstochowie, miejskiego radnego, założyciela kina dla pielgrzymów na Jasnej Górze.
Hanna Smólska zmarła 7 września 2018. Miała 97 lat.

 

Zmarł Stefan Gawroński 


Nie żyje st. bryg. Stefan Gawroński, inż., b. Komendant Wojewódzki PSP w Częstochowie. Zm. 22 sierpnia 2018, miał 72 lata.

 

Zmarł Tomasz Jędrzejak


Nie żyje Tomasz Jędrzejak, żużlowiec, związany m.in. z Włókniarzem Częstochowa (w 2000 roku w jego barwach zdobył Drużynowe Mistrzostwo Polski). Miał 39 lat.