Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - sobota

Dziś jest 23 February 2019 - do końca roku pozostało 311 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Kulinarna podróż przez świat

Kulinarna podróż przez świat

Z okazji Światowego Dnia Makaronu, 5 kucharzy z różnych stron świata – Tajlandii, Meksyku, Korei, Hiszpanii i Polski przygotowało dania z makaronem Lubella inspirowane typowymi dla danej kuchni składnikami. Mistrzowie kuchni opowiadają też, jak najczęściej jada się makaron w ich krajach. 
* TAJLANDIA – Pad Thai z krewetkami 
Kuchnia TAJSKA jest jedną z bardziej pikantnych i aromatycznych kuchni azjatyckich. Dużą rolę odgrywają w niej owoce morza, zwłaszcza skorupiaki, m.in. krewetki. Tajowie mają swoje niepowtarzalne, aromatyczne przyprawy i sposoby przyrządzania dań, dzięki którym zyskali amatorów swojej kuchni w wielu krajach, w tym również w Polsce. W swoich przepisach chętnie sięgają po makaron. Potwierdza to Pongthep Aroonsang, kucharz z Tajlandii. – Tajowie lubią dania z makaronem. Przyrządzamy go na różne sposoby, często w zależności od regionu: na przykład w południowej części Tajlandii je się makarony głównie z owocami morza, a w północnej ze smażoną wieprzowiną, tajską bazylią i chili. W Bangkoku bardzo popularny jest pad thai – to właśnie z tym sosem przygotowałem makaronową propozycję z mojego kraju. 
 
Pad Thai z krewetkami
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Wstążki Długie - 1 opakowanie
krewetki - 10 sztuk
jajka - 3 sztuki
tofu - 50 g
orzeszki ziemne - 20 g
czerwona cebula - 15 g
cebula dymka - 15 g
czosnek - 5 g
limonka - 1/2 sztuki
kolendra świeża do dekoracji
kiełki sojowe - 150 g
sos pad thai - 300 ml
suszone chili - 2 g
olej - 1/3 szklanki
Czas przygotowania: 30 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie…
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek, posiekaną czerwoną cebulę, tofu, jajka i krewetki. Gdy składniki się podsmażą, dodaj makaron oraz sos pad thai. Całość wymieszaj i smaż przez ok. minutę.
3. To już prawie meta! 
Na koniec dodaj kiełki sojowe, posiekaną dymkę, orzechy i chili.  Jeszcze raz wymieszaj. Nałóż na talerz i wyciśnij limonkę. Udekoruj świeżą kolendrą. 
 
* MEKSYK – Cannelloni z kurczakiem i salsą verde
Podstawowymi składnikami kuchni MEKSYKU sąkukurydza, a także rośliny strączkowe oraz papryka chili w najróżniejszych odmianach. Także makaron ma w niej swoje ważne miejsce. Stanowi bazę potraw, w których łączony jest z tymi lokalnymi produktami. – Makaron jest bardzo dobrze znany w każdym regionie Meksyku. Przygotowujemy z niego dania popularne na całym świecie, np. lasagne czy spaghetti. Dzieci uwielbiają jeść sopa con letras, czyli zupę pomidorową z makaronowymi literkami. Kuchnia meksykańska opiera się na wykorzystaniu regionalnych produktów, dlatego chętnie dodajemy do makaronowych dań różnego rodzaju papryki czy kukurydzę. Z makaronem pysznie komponuje się np. grillowana i cięta w cieniutkie paski papryka poblano – komentuje Alma Patricia Bonilla Quiroga, mistrzyni kuchni z Meksyku.
Cannelloni z kurczakiem i salsą verde
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Cannelloni - 1 opakowanie
piersi z kurczaka - 2 sztuki
ser mozzarella - 300 g
rzodkiewki - 4 sztuki
włoszczyzna - 1 paczka
sałata lodowa - 1 sztuka
zielone pomidory - 500 g
papryka jalapeño - 3-4 sztuki
czosnek - 4 ząbki
cebula - 1 sztuka 
kolendra - 1 pęczek
śmietana 18% - 200 g
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 40 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Obierz i umyj włoszczyznę. Na wolnym ogniu gotuj do miękkości całe piersi z kurczaka wraz z warzywami, doprawionymi do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu pozostaw wywar na godzinę, by nieco wystygł. Następnie wyjmij kurczaka z wywaru i poszarp go przy pomocy dwóch widelców.
2. W międzyczasie…
Przygotuj salsę verde. Usuń z zielonych pomidorów osłonkę i umyj je. Odetnij ogonki z papryczek jalapeño. Cebulę obierz i przekrój na pół, obierz także czosnek. Tak przygotowane warzywa upiecz na lekko złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zblenduj razem ze świeżą, posiekaną kolendrą. Dopraw do smaku solą.
3. To już prawie meta! 
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem rzepakowym. Makaron Lubella cannelloni nadziej  poszarpaną wcześniej piersią z kurczaka. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Całość polej salsą verde i posyp startym serem mozzarella. Zapiekaj przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Danie podawaj z odrobiną śmietany, sałatą pokrojoną w drobniutkie paseczki oraz plasterkami rzodkiewki.
 
* KOREA – ZzazanMyun – Spaghetti z sosem z czarnej fasoli 
W KOREI podstawą kuchni jest makaron. Towarzyszą mu dania z warzyw, mięsa oraz z soi. Możliwości na dania z makaronem jest nieskończenie wiele. – Kuchnia koreańska obfituje w potrawy z makaronem. To bardzo częsty dodatek do wielu dań. Jednym z najpopularniejszych jest NaengMyun – zimny makaron podawany z zupą albo pikantnym sosem, zwykle na zakończenie grillowania. Inną bardzo znaną potrawą z makaronem jest ZzazanMyun – pojawia się często m.in. w dziecięcym menu, ponieważ nie jest pikantne, za to ma lekko słodki smak – słyszałem, iż ktoś wyliczył, że dziennie w Korei podaje się go około 7 mln porcji! Z kolei np. Zapche – to makaron z warzywami i odrobiną wołowiny, który podawany jest przy wyjątkowy okazjach, takich jak urodziny czy inne uroczystości rodzinne – komentuje Diego Kim, kucharz z Korei, który na Światowy Dzień Makaronu przygotował ZzazanMyun – wspomniane danie z makaronem i wieprzowiną, oraz sosem z czarnej fasoli.
ZzazanMyun – Spaghetti z sosem z czarnej fasoli 
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Spaghetti - 1 opakowanie
cebula - 150 g 
czosnek - 4-5 ząbków
cukinia - 70 g
pieczarki lub inne grzyby - 70 g
ziemniaki - 100 g
kawałek imbiru
wieprzowina / wołowina / mix owoców morza – dowolnie - 70-80 g
sos z czarnej fasoli Chun Zang 
sos sojowy - 10 ml
olej rzepakowy - 30 ml 
Czas przygotowania: 30 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Włóż odrobinę posiekanego lub zblendowanego czosnku i imbiru do wybranego rodzaju mięsa, aby usunąć zapach. Posiekaj warzywa – cebulę, ziemniaki, cukinię i grzyby. Smaż pozostały posiekany czosnek na patelni z odrobiną oleju, aż zbrązowieje. Dodaj cebulę i smaż ok. 2-3 minuty. Dodaj na patelnię pozostałe warzywa i podsmażaj do momentu, aż będą ugotowane. Następnie dodaj sos z czarnej fasoli i wymieszaj z warzywami.
2. W międzyczasie…
Ugotuj makaron o 2 minuty krócej niż w instrukcji na opakowaniu. Odcedź go i wrzuć na patelnię z warzywami. Wymieszaj, a jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę oleju. Dodaj sos sojowy – tyle, ile lubisz.
3. To już prawie meta! 
Makaron można podawać z dodatkami, takimi jak np. ugotowane jajko, świeży ogórek czy wodorosty.
 
* HISZPANIA – Makaron z chorizo 
Kuchnia HISZPAŃSKA jest znana i lubiana na całym świecie. Przykładem są słynne przekąski – tapas czy jednogarnkowe danie – paella. W zależności od regionu Hiszpanii popularnością cieszą się różne składniki: owoce morza, ryby, oliwki, pomarańcze, ale też dziczyzna czy produkty z gór. Tę różnorodność widać także w potrawach z makronem. 
Dania z makaronem są w Hiszpanii bardzo popularne. Każdy region ma charakterystyczną dla siebie potrawę z tym przysmakiem. Np. na równinach przyrządza się go z pikantną kiełbasą chorizo, na cieplejszym południu jest on często składnikiem orzeźwiających sałatek. Istnieje też odmiana słynnej paella, w której ryż zastępujemy makaronem – ta potrawa nazywa się fidena i jest najsłynniejszym makaronowym daniem – mówi Ignacio Gómez z Hiszpanii, autor dania z makaronem, chorizo i hiszpańską salsą.
Makaron z chorizo 
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Pióra - 1 opakowanie 
czosnek - 4 ząbki
oliwa z oliwek - 100 ml
krojone pomidory z puszki - 400 g
passata pomidorowa - 720 g
kiełbasa chorizo - 200 g
zielona papryka - 1 sztuka
czerwona papryka - 1 sztuka
koncentrat bulionu drobiowego Krakus - ok. 1/3 butelki
cukier - 1 szczypta
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 25 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w wodzie z dodatkiem koncentratu bulionu drobiowego. 
2. W międzyczasie…
Do garnka włóż krojone pomidory, wlej passatę, dodaj oliwę z oliwek, sól i cukier. Gotuj przez ok. 30 min. na niedużym ogniu, aż zgęstnieje. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i podsmaż, aż się zrumieni. Następnie dodaj cebulę i pokrojone w paski papryki. Gdy zmiękną dodaj pokrojone na małe kawałki chorizo.
3. To już prawie meta!
Wyłóż ugotowany makaron na talerz i polej sosem z chorizo i warzywami.
 
* POLSKA – Świdry z grzybami i boczkiem
– Polacy bardzo lubią makaron. Jemy go na wiele sposobów – w zupach, zapiekankach, sałatkach, z różnymi sosami – zauważa Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella. – Inspirujemy się kuchniami świata z różnych regionów, nawet tych bardzo odległych, i coraz więcej eksperymentujemy, ale są też polskie tradycyjne potrawy z makaronem, które znamy i przygotowujemy w podobny sposób wszyscy, np. bożonarodzeniowe łazanki z kapustą i grzybami. Chętnie też łączymy makaron z produktami sezonowymi – warzywami i owocami, np. ze świeżymi truskawkami i śmietaną. Dania z makaronem pojawiają się również w kuchniach regionalnych, gdzie towarzyszą im lokalne specjały. 
Świdry z grzybami i boczkiem
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Świdry - 1 opakowanie 
boczek wędzony w plastrach - 100 g
grzyby leśne - 400 g
cebula - 1 sztuka
czosnek - 3 ząbki
koperek - 1/2 pęczka
śmietana 36% - 300 ml
masło 30 g 
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 20 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw odrobinę wody z gotowania makaronu do rozrzedzenia sosu, jeśli będzie zbyt gęsty.
2. W międzyczasie…
Boczek usmaż na suchej patelni na chrupiąco. Wyjmij i zostaw na później. Na wytopionym tłuszczu przesmaż grzyby na mocnym ogniu, z posiekaną drobno cebulą, czosnkiem pokrojonym w cienkie plastry i masłem. Podlej śmietaną, dopraw solą i pieprzem i zagotuj. 
3. To już prawie meta! 
Dodaj do sosu boczek i makaron. Wymieszaj. Posyp koperkiem i udekoruj kilkoma kawałkami chrupiącego boczku oraz cieniutko pokrojonych grzybów.  
Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Linie nr 26 i 29 - czasowa zmiana lokalizacji przystanku
MZDiT informuje, że od 25 lutego przystanek linii nr 26 i 29 na pętli GRABÓWKA zostaje zawieszony do odwołania.  Odjazdy będą się odbywać z przystanku linii nr 19.  
Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że ze względu na prace drogowe i brak możliwości wjazdu autobusów na pętlę manewrową od 25 lutego do odwołania przystanek linii nr 26 i 29 na pętli GRABÓWKA zostaje zawieszony.
Wszystkie odjazdy autobusów obu linii w kierunku centrum będą się odbywać z przystanku linii nr 19, usytuowanego w bezpośrednim sąsiedztwie pętli przy ul. św. Rocha.

Linie nr 10 i 24 zminią trasę na Błesznie
Zmiana tras linii nr 10 i 24 w dzielnicy Błeszno nastąpi 25 lutego – informuje MZDiT.  Powodem jest przebudowa pętli manewrowej.
Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że ze względu na przebudowę pętli manewrowej przy skrzyżowaniu ulic Bohaterów Katynia i Brzezińskiej oraz brak możliwości zawracania autobusów od poniedziałku 25 lutego do odwołania linie nr 10 i 24 będą kursować do pętli JESIENNA bez przejazdu przez pętlę BŁESZNO.
Przystanek BŁESZNO zostaje zawieszony do odwołania. Pasażerki i pasażerowie proszeni są o korzystanie z oddalonych  o 500 m przystanków BOHATERÓW KATYNIA, zlokalizowanych przy ulicach Rakowskiej i Jesiennej.

 

Ul. Piłsudskiego zamknięta od Katedralnej do Piotrkowskiej

Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że w związku rozpoczęciem kolejnego etapu budowy węzłów przesiadkowych do odwołania została zamknięta ulica Piłsudskiego.
Ulicę zamknięto dla ruchu na odcinku od ul. Katedralnej do Piotrkowskiej. Przystanki autobusowe z ul. Piłsudskiego przeniesiono na ul. Ogrodową przy Katedrze.
Wykonawca jest zobowiązany do zapewniania dojazdu do posesji oraz dojścia, zabezpieczając ruch pieszych (wygrodzenia zaporami drogowymi, kładki dla pieszych). Dojazd do dworca PKP będzie możliwy jedynie od strony al. Wolności.

 

Zmiana trasy linii nr 65
Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że w związku z trwającym remontem przejazdu kolejowego w Korwinowie trasa linii nr 65 będzie zmieniona do odwołania.
Autobusy z ul. Źródlanej od przystanku SŁOWIK-ŹRÓDLANA będą kursować w obu kierunkach ul. Spacerową z pominięciem przejazdu północnym odcinkiem ul. Spacerowej oraz ulicami Równoległą i Stacyjną.
Przystanki: SŁOWIK-PRZEJAZD, SŁOWIK-SZKOŁA, SŁOWIK-RÓWNOLEGŁA i KORWINÓW-STACYJNA zostają zawieszone w obu kierunkach.
Przystanki SŁOWIK-SPACEROWA w obu kierunkach zostaną tymczasowo zlokalizowane na południowym odcinku ul. Spacerowej za skrzyżowaniem z ul. Źródlaną.

 

Przystanki KORFANTEGO zawieszone
Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że ze wzglądu na prace drogowe i wyłączenie z użytkowania jednego pasa jezdni, przystanki Korfantego zostały zawieszone w obu kierunkach do odwołania.
MZDiT prosi o korzystanie z sąsiednich przystanków KORFANTEGO I, zlokalizowanych przy skrzyżowaniu z ulicą Bojemskiego w odległości ok. 400 m w kierunku Guardiana i Walcowni.

 

Zmiana trasy linii nr 65
Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że od 14 do 26 stycznia zostanie zmieniona trasa linii nr 65. Powodem zmiany będzie remont przejazdu kolejowego w miejscowości Korwinów.
Autobusy z ulicy Źródlanej od przystanku SŁOWIK-ŹRÓDLANA będą kursować w obu kierunkach ulicą Spacerową z pominięciem przejazdu północnym odcinkiem ulicy Spacerowej oraz ulicami Równoległą i Stacyjną.
Przystanki: SŁOWIK-PRZEJAZD, SŁOWIK-SZKOŁA, SŁOWIK-RÓWNOLEGŁA  i KORWINÓW-STACYJNA zostają zawieszone w obu kierunkach.
Przystanki SŁOWIK-SPACEROWA w obu kierunkach zostaną tymczasowo zlokalizowane na południowym odcinku ulicy Spacerowej za skrzyżowaniem z ulicą Źródlaną.

 

Skrócenie linii nr 29
Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że od 14 stycznia w związku z remontem ul. Ikara na odcinku od św. Rocha do Radomskiej linia nr 29 zostanie do odwołania skrócona do przystanku i pętli Grabówka.
W związku z powyższym dla linii nr 29 zostajną w obu kierunkach zawieszone przystanki: IKARA, LEDNICKA i CMENTARZ KOMUNALNY

 

Zmiana tras linii 16, 27 i 23
Od 7 stycznia – w związku z pracami przy Dworcu Stradom – zmienią się trasy linii 16 i 27. Początkowy i końcowy przystanek linii 23 zostanie natomiast przeniesiony o ok. 100 m – informuje Miejski Zarząd Dróg i Transportu.
Ze względu na prace drogowe prowadzone w sąsiedztwie pętli autobusowej i dworca Stradom od 7 stycznia do odwołania zostaną zmienione trasy linii nr 16 i 27.
Linia nr 16 nie będzie dojeżdżać do pętli STRADOM-DWORZEC PKP. Autobusy linii 16 od przystanku KORCZAKA przy ul. Sobieskiego będą skręcać w prawo w ulice Korczaka i al. Bohaterów  Monte Cassino, po czym po zjeździe z łącznicy pojadą ul. 1 Maja, przez rondo Mickiewicza i al. Wolności do pl. Rady Europy i przystanku DWORZEC GŁÓWNY PKP przy ul. Orzechowskiego, gdzie zakończą trasę.
Powrót w kierunku KUKUCZKI będzie się odbywał tymi samymi ulicami, przy czym będzie obowiązywał wyjazd przez ul. Orzechowskiego do Wolności.
Dla linii nr 16 zostaną zawieszone przystanki STRADOM-DWORZEC PKP oraz przy ul. Sobieskiego przystanki PLAC PAMIĘCI NARODOWEJ i DWORZEC PKS. W zamian będzie obowiązywał przystanek DWORZEC PKS przy al. Wolności w kierunku ronda Mickiewicza oraz wszystkie pozostałe na trasie objazdu.
Linia nr 27 zostanie w obu kierunkach skrócona do przystanku HOENE-WROŃSKIEGO. Autobusy tej linii – po zakończeniu trasy i zawróceniu przez łącznice skrzyżowania ulic Bohaterów Monte Cassino, Pułaskiego i 1 Maja – będą  w kierunku KUSIĘCKA-KSSE rozpoczynać trasę od przystanku HOENE-WROŃSKIEGO usytuowanego przy al. Bohaterów Monte Cassino w kierunku ul. Sobieskiego.
Dla linii nr 27 zostaną zawieszone przystanki STRADOM-DWORZEC PKP.
MZDiT informuje także, że ze względu na prace drogowe przy pętli manewrowej od 7 stycznia do odwołania przystanek początkowy/końcowy REJTANA dla linii nr 23 zostaje przeniesiony o ok. 100 m – na początek ul. Dębowej przy skrzyżowaniu z ul. Rejtana. Linia 23 w kierunku centrum będzie kursować ulicami Dębową, Reja i Żeromskiego do Rejtana i dalej bez zmian.

 

Zmiany w organizacji ruchu przy dworcu Stradom

Od 22 listopada będzie obowiązywać czasowa organizacja ruchu na ul. Pułaskiego w rejonie dworca – informuje MZDiT. Zmiany wiążą się z pracami przy budowie centrum przesiadkowego.
W związku z realizacją zadania „Budowa węzłów przesiadkowych na terenie miasta Częstochowy” od 22 listopada, od godz. 7.00, wprowadzona zostanie czasowa organizacja ruchu na ul. Pułaskiego w rejonie dworca kolejowego Częstochowa-Stradom.
Będzie ona polegać na zamknięciu po jednym pasie ruchu (przyległym do pasa dzielącego) na każdej z jezdni.
Połączenie parkingu przy budynku dworca z ul. Pułaskiego będzie możliwe tylko na prawe skręty.

 

Pożegnania

Zmarł Jan Kolanek

Nie żyje Jan Kolanek, założyciel i prezes P.W. Solo-Kolos sp. z o.o., zm. 8 lutego 2019. MIał 66 lat.

 

Zmarła Małgorzata Sętowska


Nie żyje Małgorzata Sętowska, plastyk, pedagog, pisarka, animatorka kultury, działaczka społeczna. Absolwentka Liceum Plastycznego i WSP (AJD).
Była współzałożycielką i wieceprzewodniczącą Stowarzyszenia na Rzecz Dzieci i Młodzieży „Szansa”. Aktywnie uczestniczyła w życiu kulturalnym miasta,  organizując akcje plastyczne, warsztaty i plenery dla dzieci. Członkini Częstochowskiego Stowarzyszenia Plastyków im. Jerzego Dudy-Gracza oraz Polskiego Stowarzyszenia Edukacji Plastycznej. Brała udział w wielu wystawach indywidualnych i zbiorowych. Wydała 4 książki z bajkami dla dzieci. Była laureatką Nagrody Miasta Częstochowy w dziedzinie kultury za rok 2018 przyznanej w kategorii ochrona i promocja kultury za całokształt działalności.
Małgorzata Sętowska zmarła 29 stycznia 2019.

 

Zmarł Marek Pura


Nie żyje Marek Pura, doradca podatkowy, w młodości wiceprzewodniczący Zarządu Miejskiego ZSMP oraz Zarządu Wojewódzkiego ZSMP w Częstochowie, współtwórca Fundacji Pomocy Młodym, czł. Rady Oddziału Miejsko-Powiatowego Stowarzyszenia "POKOLENIA" w Częstochowie.

 

Zmarł Paweł Janik


Nie żyje Paweł Janik, Powiatowy Rzecznik Konsumentów. Zmarł 1 stycznia 2019, miał 40 lat. 

 

Zmarł Borys Michalik


Nie żyje Borys Michalik, malarz surrealista, absolwent częstochowskiego Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych (1989), związany z Grupą Plastyczną „Pławna 9”. Twórca obrazów olejnych i pasteli, tematy jego twórczości to głównie martwa natura i surrealistyczne, magiczne światy. Syn artysty Mariana Michalika. Zmarł 31 grudnia 2018. Miał 49 lat.

 

Zmarł Andrzej Stoszek


Nie żyje dr n. med. Andrzej Stoszek, długoletni działacz Towarzystwa Przyjaciół Częstochowy. Zmarł 17 grudnia 2018, miał 87 lat.

 

Zmarł Kazimierz Bieńkowski


Nie żyje Kazimierz Bieńkowski, lekarz medycyny, długoletni pracownik częstochowskiej służby zdrowia, kombatant. Za działalność zawodową i społeczną odznaczony m.in.: Krzyżem Kawalerskim i Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski. Zmarł 17 grudnia 2018

 

Zmarł Janusz Seńczuk


Nie żyje Janusz Seńczuk, były zawodnik Skry Częstochowa.
Lwowianin, którego losy rzuciły na Śląsk, rozpoczął swoją przygodę z piłką nożną w Bytomiu - wspomina Seńczuka portal cz-pilka.pl. - W połowie lat pięćdziesiątych przybył d Częstochowy  izwiązał sie z tutejszą Skrą. Pracował na stanowisku kieowniczym w zakładach Warta i studiował w częstochowskiej Politechnice. Pod koniec lat sześćdziesiątych został oddelegowany do łódzkiego Zjednoczenia, a stamtąd do Wałbrzycha, gdzie osiadł na stałe. Był prezesem wałbrzyskiej Fabryki Wkładów Odzieżowych Camela i przdwodniczącym Sudeckiego Związku  Pracodawców. Często pojawiał się w Częstochowie i aktywnie uczestniczył w działalności Klubu Seniora Skry.
Janusz Seńczuk zmarł 7 grudnia 2018 w Wałbrzychu, miał 85 lat.

 

Zmarł Zbigniew Chmielewski


Nie żyje Zbigniew Chmielewski, Zastępca Prezydenta Miasta Częstochowy I kadencji (1990-1994), Przewodniczący Zespołu Miejskiego ds. Organizacji VI Światowego Dnia Młodzieży i wizyty papieża Jana Pawła II w Częstochowie (1991), długoletni pracownik Urzędu Miasta Częstochowy,  długololetni członek częstochowskiego Klubu Inteligencji Katolickiej (m.in. jego wiceprezes), współzałożyciel Ligi Miejskiej w Częstochowie, absolwent LO im. H. Sienkiewicza i Politechniki Częstochowskiej. Miał 82 lata. 

 

Zmarła Małgorzata Puchalska-Dobosz


Nie żyje dr Małgorzata Puchalska-Dobosz, chirurg radiolog. Zmarła 5 grudnia 2018, miała 64 lata

 

Zmarł Ireneusz Bajor


Nie żyje Ireneusz Bajor, przedsiębiorca w branży gastronomicznej. Zmarł 29 listopada  2018

 

 

Zmarł Andrzej Jamza

Nie żyje Andrzej Jamza, stomatolog. Zmarł 16 listopada 2018, miał 74 lata.

 

Zmarł Marian Pruciak

Nie żyje Marian Pruciak, długoletni mistrz krawiecki. Zmarł 19 listopada 2018, miał 87 lat