Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - niedziela

Dziś jest 24 June 2018 - do końca roku pozostało 190 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Kulinarna podróż przez Polskę - regionalne przysmaki z makaronem

Kulinarna podróż przez Polskę - regionalne przysmaki z makaronem

25 października przypada Światowy Dzień Makaronu, który ma swoich fanów na całym świecie i wśród różnych grup. Lubią go dzieci i dorośli, doceniają wielbiciele kuchni klasycznej i nowatorskiej. Inspiruje kulinarnych mistrzów. Jest doskonały dla każdego i pod każdą szerokością geograficzną! Także w Polsce cieszy się uznaniem od Bałtyku aż do Tatr. Czy wszędzie smakuje tak samo?
Makaron tak, ale łącząc go z regionalnymi dodatkami możemy stworzyć nieograniczony wachlarz kulinarnych inspiracji. Na przykład nad morzem znakomicie smakować będzie z rybą, w górach z tradycyjnym oscypkiem, a na Lubelszczyźnie z grzybami i dziczyzną. Z okazji Światowego Dnia Makaronu przedstawiamy przegląd dań z makaronem z regionalnymi dodatkami pochodzącymi z różnych zakątków Polski.  
 
25 października po raz pierwszy ogłoszony został Światowym Dniem Makaronu w 1995 r., w Rzymie. Obecnie świętuje go cały świat, bo makaronowe dania pokochali ludzie w każdym zakątku globu. Powodów do świętowania jest co najmniej 1000! Tak dużo inspiracji możemy czerpać z licznych makaronowych kształtów, a nawet smaków. Zakręcone uszka, eleganckie rurki, urocze kokardki, długie spaghetti czy swojskie łazanki... Klasyczne, z pełnego ziarna, z warzywami, a nawet… z czekoladą! Jego rodzaje można wymieniać bez końca. Ta doskonała baza świetnie podkreśla i uzupełnia bogactwo i różnorodność lokalnej kuchni. 
Każdy region Polski ma swoje ulubione smaki, które często kształtowały się przez stulecia, w wyniku styku różnych kultur i kulinarnych przyzwyczajeń. Podróżując po kraju, chętnie próbujemy regionalnych specjałów. Nad morzem czy na Mazurach ze smakiem zjadamy rybę, w górach rozkoszujemy się tradycyjnym oscypkiem, a podczas wizyty na Śląsku kosztujemy różnych rodzajów mięs. Nic nie stoi na przeszkodzie, by także w domowej kuchni przygotować nasze ulubione potrawy, łącząc lokalne przysmaki z wysokiej jakości makaronem. Dlatego do radosnego świętowania Światowego Dnia Makaronu na pewno chętnie przyłączą się wszyscy smakosze z całej Polski.
* Makaron inspiruje – także mistrzów kuchni
Światowy Dzień Makaronu to świetna okazja, by przypomnieć o wielkiej popularności tego przysmaku. Potrawy z makaronem są znane i lubiane na całym świecie. To bardzo wszechstronny dodatek, który doskonale odnajduje się w najróżniejszych kulinarnych kompozycjach – zupach, daniach głównych, sałatkach, a nawet deserach. Makaron ceniony jest także w wielu kuchniach regionalnych i znakomicie łączy się z lokalnymi dodatkami i przysmakami – podkreśla Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella. 
Z okazji Światowego Dnia Makaronu ekspert kulinarny marki Lubella przygotował dla mieszkańców różnych regionów kraju propozycje makaronowych dań z pysznymi, lokalnymi dodatkami. Zapraszamy wszystkich smakoszy w kulinarną podróż po Polsce. Smacznego!
 
PRZEPISY NA 6 MAKARONOWYCH DAŃ Z RÓŻNYCH ZAKĄTKÓW POLSKI
 
PRZYSMAK NADMORSKI: Makaron Lubella Spaghetti z dorszem, liściem laurowym, czosnkiem i pomidorami
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Spaghetti - 1 opakowanie
filet z dorsza - 500 g
czosnek - 2 ząbki
cytryna - 1 sztuka
natka pietruszki do podania
pomidory krojone Łowicz - 800 g
ocet jabłkowy - 20 ml
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia - 2 łyżki
masło 30 -g
liście laurowe - 8 sztuk
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 35 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.
2. W międzyczasie…
Liście laurowe i posiekany czosnek przesmaż delikatnie na maśle. Dodaj pomidory, ocet, sól i pieprz. Gotuj ok. 20 minut. Dodaj rybę i gotuj przez kolejne ok. 5 minut, aż ryba rozpadnie się na płatki. 
3. To już prawie meta! 
Wymieszaj sos rybny z makaronem, dodaj olej rzepakowy i wodę z gotowania makaronu, jeśli danie jest zbyt gęste. Podawaj posypane natką pietruszki.
Brawo! Zaproś bliskich do stołu. Niech też spróbują nadmorskiego przysmaku.
 
PRZYSMAK LUBELSKI: Makaron Lubella Pióra z dziczyzną, suszonymi grzybami i śliwkami wędzonymi   
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Pióra - 1 opakowanie
comber jeleni lub sarni - 500 g
suszone borowiki - 50 g
cebula - 1 sztuka
tymianek - 1/2 pęczka
wędzone śliwki - 100g
Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz - 1/2 słoiczka
czerwone wino - 100 ml
masło - 40 g
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 20 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie…
Grzyby suszone zalej odrobiną wrzącej wody. Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na maśle, dodaj śliwki wędzone i tymianek, a następnie podlej winem i zagotuj przez ok. 2 minuty, by alkohol odparował. Dodaj suszone grzyby razem z płynem i Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz. Comber pokrój na kotleciki ok. 2 cm grubości (każdy z 1 kostką). Dopraw i obsmaż na maśle po ok. 2-3 minuty z każdej strony, tak by były w środku lekko krwiste. 
3. To już prawie meta! 
Wymieszaj makaron z sosem grzybowo-śliwkowym i podawaj z kotlecikami udekorowanymi tymiankiem.
Brawo! Zaproś znajomych, niech też spróbują lubelskiego dania z dziczyzną!
 
PRZYSMAK Z GÓR: Makaron Lubella Uszka z kurkami i oscypkiem
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Uszka - 1 opakowanie
oscypek - 200 g 
kurki oczyszczone - 400 g
cebula mała - 2 sztuki 
koperek - 1 pęczek
śmietana 30% - 200 ml
masło - 30 g
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 20 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając pół kubka wody z gotowania. 
2. W międzyczasie…
Kurki przesmaż na maśle, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż kilka minut, aż zmięknie. Podlej śmietaną i zagotuj. Do sosu dołóż ugotowany makaron. Wymieszaj dobrze. Dodaj sól i pieprz. 
3. To już prawie meta! 
Dodaj koperek, nałóż na talerze i posyp oscypkiem pokrojonym w cienkie plasterki.
Brawo! Stworzyłeś pyszne danie z gór. Smacznego!
Uwaga: Jeśli sos z makaronem byłby zbyt suchy, podlej go odrobiną wody z gotowania
 
PRZYSMAK PODLASKI: Zapiekanka z makaronem Lubella Pełne Ziarno 
Gniazda Wstążki z kapustą i serem korycińskim 
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki - 1/2 opakowania
wędzony boczek - 150 g
ser koryciński (lub inny, półtwardy ser) - 300 g
liście kapusty włoskiej - 300 g
cebula - 1 sztuka
czosnek - 1 sztuka
mleko - 300 ml 
masło - 1 łyżka
mąka Lubella - 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 20 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie…
Masło przesmaż z mąką i dolewaj mleko, ciągle mieszając, aż się zagotuje i sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Boczek usmaż na chrupiąco i dodaj cebulę i czosnek. Przesmaż przez ok. 1 minutę, dodaj kapustę i podlej odrobiną wody. Całość gotuj pod przykryciem, aż zmięknie i pokrój w cienkie plastry.
3. To już prawie meta! 
Makaron wymieszaj z sosem, kapustą z boczkiem i połową sera. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą sera i kminkiem. Zapiecz przez ok. 20 minut w 200 st. C. 
Brawo! Sprawdź jak pysznie smakuje danie z Podlasia!
 
PRZYSMAK ŚLĄSKI: Makaron Lubella Pióra z jagnięciną, rozmarynem, czosnkiem 
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Pióra - 1 opakowanie
łopatka jagnięca, zrolowana - 800 g
marchewka - 1 sztuka
topinambur - 350g
cebula - 1 sztuka
czosnek - 10 ząbków
jarmuż - 1 pęczek
rozmaryn - 5 gałązek
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 20 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie…
Łopatkę dopraw i obsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Dodaj cebulę, marchew, czosnek i rozmaryn. Całość przesmaż i podlej szklanką wody. Wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 35-40 minut. Topinambur wyszoruj i przekrój na pół. Przesmaż ok. 5-7 minut, dodaj jarmuż i smaż przez kolejne ok. 3 minuty. Dodaj sos z pieczenia łopatki. 
3. To już prawie meta! 
Makaron wymieszaj z sosem i topinamburem, podawaj z plastrami pieczonej jagnięciny.
Brawo! Stworzyłeś prawdziwy przysmak ze Śląska. Smacznego!
 
PRZYSMAK MAZURSKI: Makaron Lubella Spaghetti z wędzonym węgorzem w sosie koperkowym
POTRZEBUJESZ: 
Makaron Lubella Spaghetti - 1 opakowanie
węgorz wędzony (lub pstrąg) - 2 sztuki 
seler naciowy - 1 sztuka
cebula dymka - 1 pęczek
koperek - 1 pęczek
śmietana 36% - 300 ml
białe wino - 1/3 szklanki
bułka tarta
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 20 minut
DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień… 
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W międzyczasie…
Seler pokrój w malutką kostkę, przesmaż na maśle przez ok. 3 minuty, aż zmięknie. Dodaj białe części dymki, podlej białym winem i gotuj ok. 1 minutę – aż alkohol odparuje. Do patelni z selerem dodaj śmietanę. Sos zagotuj i dodaj wędzoną rybę w kawałkach. Bułkę tartą przesmaż na maśle, aż będzie złota i chrupiąca, a następnie osusz na papierze do pieczenia.
3. To już prawie meta! 
Makaron dodaj do sosu i podgrzej wszystko na średnim ogniu. Dodaj sól, pieprz i koperek. Podawaj posypane świeżym koperkiem i prażoną bułką tartą.
Brawo! Oto Twój mazurski przysmak.
Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

 

Nowy odcinek DW 908
Do ruchu został dopuszczony nowy odcinek DW 908 – przedłużenie al. Bohaterów Monte Cassino do ul. Dźbowskiej. Kierowcy, piesi i rowerzyści mogą już z niego korzystać.

 

Całkowite zamknięcie ul. Żareckiej w Janowie

Zgodnie z informacją firmy DROG-BUD - wykonawcy robót na drodze wojewódzkiej na odcinku Janów-Żarki - od środy 4 kwietnia 2018 r.  całkowicie nieprzejezdna będzie ulica Żarecka w Janowie (od rynku w Janowie do początku muru w Złotym Potoku)

 

.Naprawy gwarancyjne

Rozpoczęto naprawy gwarancyjne związane z uszkodzeniami konstrukcji jezdni na odcinku I i II Alei oraz placu Biegańskiego - informuje Miejski Zarząd Dróg i Transportu. Będą się wiązać z utrudnieniami w ruchu. .
Ograniczenia w ruchu będą występowały do końca lipca tego roku.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
15 sierpnia (środa) – Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny – rozkłady niedzielne
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Maj: z 1 na 2; z 2 na 3; z 3 na 4; z 31 na 1 czerwca
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Marek Wojtasik

Nie żyje Marek Wojtasik, prezes zarządu (w l. 1992-2013) i wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej (w l. 2014-2018) „Społem” PSS „Jedność”, odznaczony za zasługi dla miasta Częstochowy, zm. 18 czerwca 2018, miał 69 lat. 

 

Zmarła Wanda Malko

Nie żyje Wanda Malko, dr nauk humanistycznych, znawczyni częstochowskiego życia muzycznego, długoletni pedagog Zespołu Szkół Muzycznych im. M.J. Żebrowskiego, wykładowca WSP i AJD w Częstochowie, przez pewien czas z-ca dyrektora Filharmonii Częstochowskiej i kierownik Częstochowskiego Towarzystwa Muzycznego, prelegentka licznych imprez muzycznych, uhonorowana m.in. Złotym Krzyżem Zasługi i medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis. Zmarła w nocy z 18 na 19 czerwca, miała 72 lata.

 

Zmarł Dariusz Fiuty

Nie żyje Dariusz Fiuty, dziennikarz związany m.in. z "Życiem Częstochowy", Dziennikiem Częstochowskim "24 Godziny", Radiem Fon, "Gazetą Częstochowską". Zmarł 13 czerwca 2018, miał 57 lat.

 

Zmarł Jacek Sipa


Nie żyje Jacek Sipa, długoletni dyrektor Przemysłowej Spółki Wodnej "Warta" w Częstochowie. Zmarł 7 czerwca 2018. Miał 83 lata.

 

Zmarła Jadwiga Szpakowicz-Nowakowska

Nie żyje Jadwiga Szpakowicz-Nowakowska, sybiraczka, zm. 10 czerwca 2018, miał  91 lat.

 

Zmarła Elżbieta Gonet


Nie żyje lek. med. Elżbieta Gonet, długoletni ordynator Oddziału Pediatrii Szpitala Górniczego w Blachowni. Zmarła 16 maja 2018, miała 81 lat.

 

Zmarł Andrzej Kwapisz


Nie żyje Andrzej Kwapisz. starosta częstochowski w l. 2006 – 2017, radny powiatu częstochowskiego w l. 1998 – 2002 oraz 2006 – 2018, członek Zarządu Powiatu  Częstochowskiego w l. 1998 – 2004, prezes Ochotniczej Straży Pożarnej w Borownie w l. 1995 – 2000, długoletni działacz struktur wojewódzkich i powiatowych PSL. Zmarł w nocy z 1 na 2 maja 2018, miał 73 lata.