Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - niedziela

Dziś jest 24 June 2018 - do końca roku pozostało 190 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Świąteczne pierogi – gdzie tkwi ich sekret?

Świąteczne pierogi – gdzie tkwi ich sekret?

Pierogi to jedno z bardziej popularnych i lubianych polskich dań. Stanowią dumę rodzimej kuchni. Dziś wracają do restauracyjnych menu, często w zupełnie nowych odsłonach, zyskując coraz więcej zwolenników – w tym także wśród obcokrajowców. Choć w ciągu roku często goszczą na naszych stołach, to właśnie te podawane na wigilijną wieczerzę smakują najlepiej.
W większości domów przyrządzanie pierogów to niemal tradycja rodzinna. Przepisy na idealne ciasto przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W ciągu roku najchętniej sięgamy po pierogi z serem i ziemniakami, tzw. ruskie, w czasie świąt - po te z kapustą i grzybami. Warto zainspirować się także nowymi przepisami, które urozmaicą i unowocześnią bożonarodzeniowe menu.
Sekret świątecznych pierogów tkwi w idealnej konsystencji i elastyczności ciasta. Cienkie, delikatne, nierozpadające się podczas gotowania, nie powinno zawierać zbyt dużej ilości mąki, gdyż staje się wtedy twarde i ciężko się skleja. Warto zadbać także o farsz i jakość produktów, z których go przygotowujemy. Bardzo ważne jest, aby był gęsty i zwarty. Oto nowe propozycje podania świątecznych pierogów od szefa kuchni Knorr.

* Z soczewicą
Powodów, dla których warto jeść soczewicę, jest wiele. Wróciła do łask wraz z rozpowszechnianiem się mody na zdrowe odżywianie. Za sprawą dużej ilości białka stała się ulubienicą wegetarian. Jest nie tylko smaczna, lecz także tania i prosta w przygotowaniu. - Przy okazji Wigilii możemy podać zwyczajowe pierogi z kapustą i grzybami, kapustą i grochem, ale możemy też zastąpić je pierogami z nadzieniem z zieloną soczewicą -  radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Wystarczy zmielić ziarna soczewicy na jednolitą masę, a następnie dodać do niej pozostałe składniki (według upodobania).

Pierogi z soczewicą
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 8
Składniki:
300 g zielonej soczewicy
1 szklanka wody
600 g mąki
3 cebule
2 jajka
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
3 ząbki czosnku
1 szczypta majeranku i tymianku
1 szczypta soli
1 łyżka tłuszczu
Sposób przygotowania:
Farsz: gotuj soczewicę przez około pół godziny do miękkości. Zmiksuj i odcedź.
Ciasto: z mąki, jajka, odrobiny soli i wody zagnieć ciasto. Wygniataj je przez co najmniej 5 minut. Podziel na części i cienko rozwałkowuj. Szklanką wykrawaj koła.
Posiekaj cebule, zeszklij na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z ziołami i przyprawą Knorr dodaj do soczewicy. Wymieszaj i dodaj roztrzepane jajko.
Nakładaj łyżeczkę farszu na ciasto. Starannie zaklej.
Gotuj przez około 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.
Podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane.

Z kaszą gryczaną
O zdrowotnych właściwościach kasz powstało już setki artykułów i wypowiedzi. Lekarze oraz dietetycy zapewniają, że warto je wykorzystywać w codziennej diecie. Szczególnie godna polecenia jest kasza gryczana. Nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana przez osoby chorujące na celiakię. Jest niezwykle sycąca i pożywna. Idealnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi oraz jako dodatek np. do gulaszu. Kaszę gryczaną można także wykorzystać jako składnik farszu do pierogów. W połączeniu z grzybami, boczkiem czy twarogiem stanowi smaczny oraz pełnowartościowy posiłek. Jedno jest pewne, danie to idealnie sprawdzi się podczas świątecznej kolacji.

Pierogi z kaszą gryczaną
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
500 g mąki
150 ml ciepłej wody
sól
200 g kaszy gryczanej
1 Esencja do duszonych mięs Knorr
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
100 g boczku wędzonego
50 ml oleju roślinnego
50 g suszonych grzybów leśnych
2 jajka
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z solą i ciepłą wodą, wyrabiając elastyczne ciasto. W razie potrzeby, jeśli okaże się, że ciasto jest za miękkie lub za twarde, dodaj dodatkowo trochę wody lub mąki.
W garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Gdy wytopi się o połowę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystko razem smaż chwilę. Dodaj kaszę i pokruszone na małe kawałki grzyby.
Całość zalej 350 ml wody, zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i żeby danie było idealnie doprawione - Esencję do duszonych mięs Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przykryj garnek i wstaw go na około 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Ostudzoną kaszę dopraw do smaku majerankiem i zmiel w maszynce.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki powycinaj okrągłe placki, farsz nakładaj na krążki ciasta i, zlepiając ze sobą brzegi, formuj pierogi.
Pierogi ugotuj i podawaj z podsmażoną cebulką.

* Z makiem
Mak w tradycji polskiej wyjątkowo silnie związany jest ze świętami Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole oznacza dostatek i pomyślność. Podczas wieczerzy najczęściej podaje się kutię lub kluski z makiem. Ich ciekawą odmianę mogą stanowić pierogi. Do przygotowania farszu wystarczy ugotować mak, zmielić, a następnie odpowiednio do smaku dodać posiekane bakalie i miód. Jest to ciekawa opcja dla wszystkich, którzy lubią dania na słodko. Dla wzmocnienia smaku można dodać także laskę wanilii lub kilka kropel olejku migdałowego. Po ugotowaniu najlepiej podawać je z odrobiną roztopionego masła.

Pierogi z makiem
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki miodu
3 łyżki prażonych migdałów
1 laska wanilii
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
3 łyżki oleju
1 szklanka ciepłej woda
1 jajko
2 żółtka
Sposób przygotowania:
Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.

Świąteczne potrawy to coś, na co czekamy cały rok. W tym dniu niezawodne okażą się sprawdzone, tradycyjne receptury. Warto jednak je urozmaicić – także te na pierogi. Zaskoczmy swoich domowników!

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

 

Nowy odcinek DW 908
Do ruchu został dopuszczony nowy odcinek DW 908 – przedłużenie al. Bohaterów Monte Cassino do ul. Dźbowskiej. Kierowcy, piesi i rowerzyści mogą już z niego korzystać.

 

Całkowite zamknięcie ul. Żareckiej w Janowie

Zgodnie z informacją firmy DROG-BUD - wykonawcy robót na drodze wojewódzkiej na odcinku Janów-Żarki - od środy 4 kwietnia 2018 r.  całkowicie nieprzejezdna będzie ulica Żarecka w Janowie (od rynku w Janowie do początku muru w Złotym Potoku)

 

.Naprawy gwarancyjne

Rozpoczęto naprawy gwarancyjne związane z uszkodzeniami konstrukcji jezdni na odcinku I i II Alei oraz placu Biegańskiego - informuje Miejski Zarząd Dróg i Transportu. Będą się wiązać z utrudnieniami w ruchu. .
Ograniczenia w ruchu będą występowały do końca lipca tego roku.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
15 sierpnia (środa) – Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny – rozkłady niedzielne
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Maj: z 1 na 2; z 2 na 3; z 3 na 4; z 31 na 1 czerwca
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Marek Wojtasik

Nie żyje Marek Wojtasik, prezes zarządu (w l. 1992-2013) i wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej (w l. 2014-2018) „Społem” PSS „Jedność”, odznaczony za zasługi dla miasta Częstochowy, zm. 18 czerwca 2018, miał 69 lat. 

 

Zmarła Wanda Malko

Nie żyje Wanda Malko, dr nauk humanistycznych, znawczyni częstochowskiego życia muzycznego, długoletni pedagog Zespołu Szkół Muzycznych im. M.J. Żebrowskiego, wykładowca WSP i AJD w Częstochowie, przez pewien czas z-ca dyrektora Filharmonii Częstochowskiej i kierownik Częstochowskiego Towarzystwa Muzycznego, prelegentka licznych imprez muzycznych, uhonorowana m.in. Złotym Krzyżem Zasługi i medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis. Zmarła w nocy z 18 na 19 czerwca, miała 72 lata.

 

Zmarł Dariusz Fiuty

Nie żyje Dariusz Fiuty, dziennikarz związany m.in. z "Życiem Częstochowy", Dziennikiem Częstochowskim "24 Godziny", Radiem Fon, "Gazetą Częstochowską". Zmarł 13 czerwca 2018, miał 57 lat.

 

Zmarł Jacek Sipa


Nie żyje Jacek Sipa, długoletni dyrektor Przemysłowej Spółki Wodnej "Warta" w Częstochowie. Zmarł 7 czerwca 2018. Miał 83 lata.

 

Zmarła Jadwiga Szpakowicz-Nowakowska

Nie żyje Jadwiga Szpakowicz-Nowakowska, sybiraczka, zm. 10 czerwca 2018, miał  91 lat.

 

Zmarła Elżbieta Gonet


Nie żyje lek. med. Elżbieta Gonet, długoletni ordynator Oddziału Pediatrii Szpitala Górniczego w Blachowni. Zmarła 16 maja 2018, miała 81 lat.

 

Zmarł Andrzej Kwapisz


Nie żyje Andrzej Kwapisz. starosta częstochowski w l. 2006 – 2017, radny powiatu częstochowskiego w l. 1998 – 2002 oraz 2006 – 2018, członek Zarządu Powiatu  Częstochowskiego w l. 1998 – 2004, prezes Ochotniczej Straży Pożarnej w Borownie w l. 1995 – 2000, długoletni działacz struktur wojewódzkich i powiatowych PSL. Zmarł w nocy z 1 na 2 maja 2018, miał 73 lata.