Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - czwartek

Dziś jest 18 October 2018 - do końca roku pozostało 74 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Świąteczne pierogi – gdzie tkwi ich sekret?

Świąteczne pierogi – gdzie tkwi ich sekret?

Pierogi to jedno z bardziej popularnych i lubianych polskich dań. Stanowią dumę rodzimej kuchni. Dziś wracają do restauracyjnych menu, często w zupełnie nowych odsłonach, zyskując coraz więcej zwolenników – w tym także wśród obcokrajowców. Choć w ciągu roku często goszczą na naszych stołach, to właśnie te podawane na wigilijną wieczerzę smakują najlepiej.
W większości domów przyrządzanie pierogów to niemal tradycja rodzinna. Przepisy na idealne ciasto przekazywane są z pokolenia na pokolenie. W ciągu roku najchętniej sięgamy po pierogi z serem i ziemniakami, tzw. ruskie, w czasie świąt - po te z kapustą i grzybami. Warto zainspirować się także nowymi przepisami, które urozmaicą i unowocześnią bożonarodzeniowe menu.
Sekret świątecznych pierogów tkwi w idealnej konsystencji i elastyczności ciasta. Cienkie, delikatne, nierozpadające się podczas gotowania, nie powinno zawierać zbyt dużej ilości mąki, gdyż staje się wtedy twarde i ciężko się skleja. Warto zadbać także o farsz i jakość produktów, z których go przygotowujemy. Bardzo ważne jest, aby był gęsty i zwarty. Oto nowe propozycje podania świątecznych pierogów od szefa kuchni Knorr.

* Z soczewicą
Powodów, dla których warto jeść soczewicę, jest wiele. Wróciła do łask wraz z rozpowszechnianiem się mody na zdrowe odżywianie. Za sprawą dużej ilości białka stała się ulubienicą wegetarian. Jest nie tylko smaczna, lecz także tania i prosta w przygotowaniu. - Przy okazji Wigilii możemy podać zwyczajowe pierogi z kapustą i grzybami, kapustą i grochem, ale możemy też zastąpić je pierogami z nadzieniem z zieloną soczewicą -  radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Wystarczy zmielić ziarna soczewicy na jednolitą masę, a następnie dodać do niej pozostałe składniki (według upodobania).

Pierogi z soczewicą
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 8
Składniki:
300 g zielonej soczewicy
1 szklanka wody
600 g mąki
3 cebule
2 jajka
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
3 ząbki czosnku
1 szczypta majeranku i tymianku
1 szczypta soli
1 łyżka tłuszczu
Sposób przygotowania:
Farsz: gotuj soczewicę przez około pół godziny do miękkości. Zmiksuj i odcedź.
Ciasto: z mąki, jajka, odrobiny soli i wody zagnieć ciasto. Wygniataj je przez co najmniej 5 minut. Podziel na części i cienko rozwałkowuj. Szklanką wykrawaj koła.
Posiekaj cebule, zeszklij na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę i wraz z ziołami i przyprawą Knorr dodaj do soczewicy. Wymieszaj i dodaj roztrzepane jajko.
Nakładaj łyżeczkę farszu na ciasto. Starannie zaklej.
Gotuj przez około 5 minut (do wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.
Podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu lub odsmażane.

Z kaszą gryczaną
O zdrowotnych właściwościach kasz powstało już setki artykułów i wypowiedzi. Lekarze oraz dietetycy zapewniają, że warto je wykorzystywać w codziennej diecie. Szczególnie godna polecenia jest kasza gryczana. Nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana przez osoby chorujące na celiakię. Jest niezwykle sycąca i pożywna. Idealnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi oraz jako dodatek np. do gulaszu. Kaszę gryczaną można także wykorzystać jako składnik farszu do pierogów. W połączeniu z grzybami, boczkiem czy twarogiem stanowi smaczny oraz pełnowartościowy posiłek. Jedno jest pewne, danie to idealnie sprawdzi się podczas świątecznej kolacji.

Pierogi z kaszą gryczaną
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
500 g mąki
150 ml ciepłej wody
sól
200 g kaszy gryczanej
1 Esencja do duszonych mięs Knorr
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
100 g boczku wędzonego
50 ml oleju roślinnego
50 g suszonych grzybów leśnych
2 jajka
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszaj z solą i ciepłą wodą, wyrabiając elastyczne ciasto. W razie potrzeby, jeśli okaże się, że ciasto jest za miękkie lub za twarde, dodaj dodatkowo trochę wody lub mąki.
W garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Gdy wytopi się o połowę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystko razem smaż chwilę. Dodaj kaszę i pokruszone na małe kawałki grzyby.
Całość zalej 350 ml wody, zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i żeby danie było idealnie doprawione - Esencję do duszonych mięs Knorr. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przykryj garnek i wstaw go na około 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Ostudzoną kaszę dopraw do smaku majerankiem i zmiel w maszynce.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą szklanki powycinaj okrągłe placki, farsz nakładaj na krążki ciasta i, zlepiając ze sobą brzegi, formuj pierogi.
Pierogi ugotuj i podawaj z podsmażoną cebulką.

* Z makiem
Mak w tradycji polskiej wyjątkowo silnie związany jest ze świętami Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole oznacza dostatek i pomyślność. Podczas wieczerzy najczęściej podaje się kutię lub kluski z makiem. Ich ciekawą odmianę mogą stanowić pierogi. Do przygotowania farszu wystarczy ugotować mak, zmielić, a następnie odpowiednio do smaku dodać posiekane bakalie i miód. Jest to ciekawa opcja dla wszystkich, którzy lubią dania na słodko. Dla wzmocnienia smaku można dodać także laskę wanilii lub kilka kropel olejku migdałowego. Po ugotowaniu najlepiej podawać je z odrobiną roztopionego masła.

Pierogi z makiem
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki miodu
3 łyżki prażonych migdałów
1 laska wanilii
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
3 łyżki oleju
1 szklanka ciepłej woda
1 jajko
2 żółtka
Sposób przygotowania:
Mak wypłucz, zalej wodą, dodaj rozciętą laskę wanilii i gotuj około 70 minut na małym ogniu.
Przecedź, usuń laskę wanilii. Mak zmiel dwukrotnie, dodaj posiekane migdały i miód, masę starannie wymieszaj.
Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, dodaj jajko, żółtka i olej.
Wlej powoli ciepłą wodę, zagniataj ciasto. Wyrabiaj, aż będzie elastyczne.
Ciasto cienko rozwałkuj, wykrój szklanką krążki.
Nakładaj na nie po porcji nadzienia, zlep starannie brzegi ciasta, formując pierogi.
W garnku zagotuj lekko osłodzoną wodę. Pierogi wrzucaj partiami na wrzątek, zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotuj około 2 minut. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj polane stopionym masłem.

Świąteczne potrawy to coś, na co czekamy cały rok. W tym dniu niezawodne okażą się sprawdzone, tradycyjne receptury. Warto jednak je urozmaicić – także te na pierogi. Zaskoczmy swoich domowników!

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Specjalna linia na Senioralia
W czwartek i piątek 18 i 19 października zostanie uruchomiona bezpłatna linia specjalna dla seniorek i seniorów oznaczona nr 90. Będzie kursować do Hali Częstochowa - informuje Biuro Prasowe Urzędu Miasta.
Linia specjalna oznaczona nr 90 będzie kursować w relacji STRADOM-DWORZEC PKP – HALA CZĘSTOCHOWA ulicami Pułaskiego, 1 Maja, Wolności, Sobieskiego, ponownie Pułaskiego, Popiełuszki, aleją Jana Pawła II, Kościuszki, aleją NMP, Mirowską, Faradaya, Olsztyńską i Żużlową. 
Linia będzie kursować wg rozkładów dostępnych na stronie internetowej MZDiT i na słupkach przystankowych.
 

 

 

Utrudnienia na wiadukcie
Od 03.10 wystąpią ograniczenia w ruchu na wiadukcie w ciągu ul. Jagiellońskiej w kierunku DK-1 polegające na ograniczeniu prędkości do 30km/h oraz wygrodzeniu skrajnego pasa ruchu. Ruch będzie się odbywał po jednym pasie. Ograniczenia spowodowane są koniecznością wykonania prac naprawczych łożysk. Przewidywany czas utrudnień obowiązywać będzie  przez najbliższy tydzień - informuje Maciej Hasik, rzecznik prasowy MZDiT i MPK w Częstochowie.

 

Powrót na stałe trasy
Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że od piątku 28 września autobusy linii nr 57 i 67 wracają na swoją stałą trasę od Odrzykonia przez Skrajnicę i ulice Narcyzową i Księżycową.

 

Apel o rozwagę na zwężonym odcinku DK1
Policjanci z częstochowskiego wydziału ruchu drogowego apelują do kierowców poruszających się drogą krajową nr 1 w pobliżu Kościelca oraz trasami alternatywnymi, omijającymi budowę autostrady A1, o rozsądek i rozwagę. Tylko w tym roku na zwężonym odcinku DK1 doszło do 39 zdarzeń drogowych, w których śmierć poniosły 2 osoby.
Jadąc wolniej, dajemy sobie czas na podjęcie decyzji i szansę na bezpieczne dotarcie do celu. 
Do pieszych policja apeluje o stosowanie elementów odblaskowych, które znacząco poprawiają naszą widoczność na drodze.
Oto alternatywne drogi objazdów zwężonej trasy DK-1 na odcinku Kościelec-Częstochowa:
1. Dla kierunku na Katowice (dla pojazdów do 3,5 t) w miejscowości Kościelec należy zjechać z trasy DK1 w prawo w ul. Częstochowską, następnie kierując się na Mykanów, skręcić w lewo w ul. Samorządową, ul. Zieloną, aż do miejscowości Radostków Kolonia, gdzie z ul. Wesołej należy skręcić w lewo na Drogę Wojewódzką 483. Dalej jechać przez miejscowości: Dudki, Lubojna, Kolonia Wierzchowisko do Woli Kiedrzyńskiej. Tam należy skręcić z Drogi Wojewódzkiej 483 w lewo, jechać do miejscowości Wierzchowisko, gdzie kierując się ul. Długą, a potem ul. Połaniecką, wjechać w prawo na DK1.
2. Dla kierunku na Warszawę w Częstochowie należy kierować się na zjazd w prawo na Drogę Krajową 91 - ul. Warszawską, następnie ul. Rędzińską, kolejno przez Rędziny aż do miejscowości Rudniki, gdzie można zjechać z Drogi Krajowej 91 w lewo w ul. Stalową. W Kościelcu jechać ul. Wolności, ul. Mykanowską, a następnie należy skręcić w prawo na trasę DK-1.
Osobom wybierającym się w dalszą trasę (kier. Warszawa), policja zaleca jechać Drogą Krajową nr 91 aż do Radomska, gdzie skręcając w lewo w Drogę Krajową nr 42, można wrócić na DK1. Pozwoli to znacznie upłynnić ruch.

 

Ponownie otwarta linia Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy 

Firma przewozowa MAT-BUS z Żarek ponownie otwiera linię na trasie Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy (ul. Focha).
Ponowne otwarcie linii zaplanowano na 2 lipca. 
Odjazdy do Złotego Potoku z ul. Focha w Częstochowie zaplanowano na godz.: 8.20 i 11.30 oraz 14.00 - od poniedziałku do soboty i w niedziele (oprócz świąt); 15.55 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 17.00 - w soboty, 18.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt).
Odjazdy do Częstochowy: 6.45 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 7.00 - w soboty i niedziele; 9.20 i 12.35 - od poniedziałku do soboty  i w niedziele (oprócz świąt), 15.00 - od poniedziałku do soboty (oprócz świąt); 17.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt). 
Przejazd na całej trasie trwa 59 minut.
Firma zwraca się z prośbą o przedstawianie kierowcom autobusów sugestii dotyczących zmian rozkładu jazdy.

 

Nowy odcinek DW 908
Do ruchu został dopuszczony nowy odcinek DW 908 – przedłużenie al. Bohaterów Monte Cassino do ul. Dźbowskiej. Kierowcy, piesi i rowerzyści mogą już z niego korzystać.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Michał Gawlicz

Nie żyje Michał Gawlicz, długoletni menedżer zespołu Habakuk, współtwórca wydarzeń muzycznych takich jak koncerty "Trzy dźwięki Komedy", "Puls" koncerty w ramach festiwalu "Retro". Zmarł 14 października 2018, miał 39 lat.

 

Zmarł Wojciech Mścichowski


Nie żyje red. Wojciech Mścichowski, od 1994 r. dziennikarz i fotoreporter Tygodnika Katolickiego „Niedziela”. Zmarł 7 października 2018, miał 74 lata.

 

Zmarł Bogdan Snoch


Nie żyje dr hab. Bogdan Snoch, historyk, autor podręczników i publikacji dotyczących m.in. historii lokalnej („Mała encyklopedia Częstochowy”, „Górnoślaski leksykon biograficzny”, „Encyklopedyczny słownik regionu częstochowskiego”, „Szkolny słownik historii Polski”). Przez szereg lat wykładowca częstochowskiej WSP/AJD.
Zmarł 5 października 2018, miał 85 lat.  

 

Zmarł Piotr Bajor


Nie żyje Piotr Bajor, bramkarz Victorii Częstochowa, a w przeszłości zawodnik Rakowa Częstochowa oraz Piasta Przyrów. Zmarł 4 października 2018. Miał 21 lat.

 

 

Zmarł ks. kan. dr hab. Arkadiusz Olczyk

Nie żyje ks. kan. dr hab. Arkadiusz Olczyk, wykładowca teologii moralnej na WSD oraz WIT, ojciec duchowny wielu kapłanów i osób świeckich, zm. 1 października 2018. Miał 52 lata.

 

 

Zmarła Bogusława Szymańska


Nie żyje Bogusława Szymańska, b. zastępca dyrektora Zespołu Szkół Medycznych. Zmarła 1 października 2018. Miała 88 lat. 

 

Zmarła Hanna Smólska

Nie żyje Hanna Smólska, aktorka teatralna, w początkach kariery związana z częstochowskim teatrem - zadebiutowała tu w Teatrach Miejskich i występowała w latach 1945-1949. Była córką Lecha Smólskiego, dyrektora Szkoły Handlowej Stowarzyszenia Kupców Polskich w Częstochowie, miejskiego radnego, założyciela kina dla pielgrzymów na Jasnej Górze.
Hanna Smólska zmarła 7 września 2018. Miała 97 lat.

 

Zmarł Stefan Gawroński 


Nie żyje st. bryg. Stefan Gawroński, inż., b. Komendant Wojewódzki PSP w Częstochowie. Zm. 22 sierpnia 2018, miał 72 lata.

 

Zmarł Tomasz Jędrzejak


Nie żyje Tomasz Jędrzejak, żużlowiec, związany m.in. z Włókniarzem Częstochowa (w 2000 roku w jego barwach zdobył Drużynowe Mistrzostwo Polski). Miał 39 lat.