Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - czwartek

Dziś jest 18 October 2018 - do końca roku pozostało 74 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Święta według dietetyka

Święta według dietetyka

Wielkimi krokami zbliżają się najbardziej rodzinne i oczekiwane dni w naszym kalendarzu – Święta Bożego Narodzenia. Przygotowania do wigilijnej kolacji i czas spędzany z bliskimi przy wspólnym stole sprawiają, że jest to magiczny moment w roku. Smak wigilijnych dań tworzy niepowtarzalny charakter tego wyjątkowego wieczoru i jest nieodzownym elementem, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia. Zgodnie z polską tradycją wigilijne potrawy są bezmięsne, a jednym z ich głównych składników są produkty zbożowe. 
Mimo że świąteczny jadłospis kojarzony jest z obfitością i rozmaitymi potrawami, to wciąż może być nie tylko wartościowy, ale też właściwie zbilansowany. Jak to zrobić? Planując świąteczne menu, wystarczy wprowadzić kilka zasad, które pozwolą nam się cieszyć smakiem świątecznych dań i dobrym samopoczuciem. 
W przygotowania do wigilijnej kolacji warto włączyć młodszych domowników, którzy uczestnicząc we wspólnym gotowaniu, będą mieli wyjątkową okazję poznać tradycje i rodzinne, pilnie strzeżone przepisy na barszcz wigilijny czy pierogi oraz dowiedzieć się, jak wygląda właściwa i zbilansowana dieta. Przekazując dzieciom zasady prawidłowego odżywiania, już od najmłodszych lat wykształcamy w nich nawyki żywieniowe, które zaprocentują w przyszłości. Jest to idea, którą realizuje tegoroczny program edukacyjny „Lubella inspiruje 
i edukuje”. Jego celem jest edukacja uczniów polskich szkół podstawowych i gimnazjów na temat roli produktów zbożowych w codziennej diecie oraz uświadomienie im, jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu. 
* Świąteczne przygotowania
Istotnym elementem przygotowań do Świąt jest wcześniejsze zaplanowanie menu i prac w kuchni. Potrawy przygotowane samodzielnie w domu będą smaczne i wartościowe. Niektóre z dań, które tradycyjnie przyrządzamy w okresie Bożego Narodzenia, wymagają nieco wcześniejszego przygotowania. Np. pieczenie pierniczków możemy zaplanować na kilka dni, a nawet tygodni wcześniej. Tradycyjny staropolski przepis na ich przygotowanie opiera swój skład na mące pszennej i żytniej, które poddaje się procesowi dojrzewania. Mąka pszenna jest źródłem witamin: z grupy B, D, E, K, PP oraz składników mineralnych: sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki i żelaza. Natomiast żytnia zawiera witaminy: z grupy B, A, E, PP oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, wapń i potas. Możemy wykorzystać mąkę z pełnego przemiału, która zawiera jeszcze więcej wymienionych, cennych składników. Ciasto powinno zawierać również miód, który wspiera naszą odporność, a przyprawy takie jak: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, anyż, kardamon, goździki, pieprz i ziele angielskie wspomagają działania antyoksydacyjne. Dzięki swojemu wyrazistemu smakowi przyprawy te pobudzają nasz metabolizm, a cynamon dodatkowo ma działanie obniżające poziom cukru we krwi.
* Wigilijne dania
Daniem często rozpoczynającym wigilijną kolację są tradycyjne „uszka” z ciasta pierogowego. Stanowią one nieodzowny element czerwonego barszczu – który  za sprawą bogatych w żelazo, witaminy z grupy B i foliany buraków uznawany jest za jedną z najzdrowszych zup.
W wielu domach nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu bez pierogów. Tradycyjne ciasto przygotowywane jest z mąki pszennej, nadziewane farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Danie, prócz potrzebnej energii dostarcza nam znaczącą ilość witaminy C, wpływającą pozytywnie na odporność w zimowe dni. Alternatywą dla tradycyjnego przepisu może być przygotowanie pierogów z mąki pszennej pełnoziarnistej. Takie ciasto będzie bogate w błonnik, składniki mineralne i witaminy oraz będzie posiadać niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu zapewni nam energię na dłużej.
Na wigilijny stół często podaje się także różnego rodzaju kasze, mające przynieść dostatek i zdrowie wszystkim domownikom. Kasze zawierają dużo błonnika i dostarczają wielu cennych składników mineralnych i witamin – magnezu, cynku, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci, zapobiegają rozdrażnieniu, bezsenności i poprawiają zdolność koncentracji. Nic więc dziwnego, że to właśnie ten produkt stał się świątecznym symbolem obfitości. Niewątpliwie na szczególną uwagę zasługuje również kasza jęczmienna - znakomite źródło białka i błonnika. Zawiera fitozwiązki, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz przeciwutleniacze odpowiedzialne m.in. za działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
Prostym i smacznym daniem są łazanki z kapustą i grzybami. Przygotowywane na bazie makaronu o specjalnym kształcie kwadratów, dostarczają nam energii i wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie.
Pod koniec wigilijnej wieczerzy wielu z nas z niecierpliwością czeka na kluski z makiem. Do ich przygotowania sprawdzi się makaron w kształcie kokardek, który nie tylko będzie stanowił wartościową bazę dania, ale także urozmaici je wizualnie. Dodatek miodu i bakalii sprawi, że oprócz cennej energii dostarczymy sobie antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. 
* Rodzinne tradycje
Wigilijnym zwyczajem jest spróbowanie każdego z przygotowanych na ten wieczór dań. Pamiętajmy jednak, by ze względu na liczbę serwowanych potraw, spożywać je w mniejszych porcjach, dopasowanych do naszych możliwości. Warto wiedzieć, że dania mączne takie jak pierogi czy uszka możemy zamrozić i w ciągu roku, jedząc je, wspominać świąteczną atmosferę. 
W tym wyjątkowym biesiadowaniu należy również pamiętać o aktywności fizycznej. Spacer w bliskimi to doskonały pomysł, by aktywnie spędzić świąteczny czas z bliskimi.
Anna Różyk, dietetyk
*
Anna Różyk jest dyplomowanym dietetykiem, absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Doświadczenie zdobywała m.in. w Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych oraz w Klinice Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii na Warszawskim Szpitalu Uniwersytetu Medycznego. Od początku kariery zawodowej zajmuje się tematyką żywienia dzieci, ceni sobie holistyczne spojrzenie na kwestię diety – począwszy od relacji w rodzinie, na aktywności fizycznej jej członków kończąc. Przeszkoliła dziesiątki pracowników kuchni przedszkolnych, przekazując im praktyczne wskazówki, jak gotować jednocześnie zdrowo i atrakcyjnie dla dzieci. Uwielbia – wspólnie z dziećmi – eksperymentować w kuchni.

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Specjalna linia na Senioralia
W czwartek i piątek 18 i 19 października zostanie uruchomiona bezpłatna linia specjalna dla seniorek i seniorów oznaczona nr 90. Będzie kursować do Hali Częstochowa - informuje Biuro Prasowe Urzędu Miasta.
Linia specjalna oznaczona nr 90 będzie kursować w relacji STRADOM-DWORZEC PKP – HALA CZĘSTOCHOWA ulicami Pułaskiego, 1 Maja, Wolności, Sobieskiego, ponownie Pułaskiego, Popiełuszki, aleją Jana Pawła II, Kościuszki, aleją NMP, Mirowską, Faradaya, Olsztyńską i Żużlową. 
Linia będzie kursować wg rozkładów dostępnych na stronie internetowej MZDiT i na słupkach przystankowych.
 

 

 

Utrudnienia na wiadukcie
Od 03.10 wystąpią ograniczenia w ruchu na wiadukcie w ciągu ul. Jagiellońskiej w kierunku DK-1 polegające na ograniczeniu prędkości do 30km/h oraz wygrodzeniu skrajnego pasa ruchu. Ruch będzie się odbywał po jednym pasie. Ograniczenia spowodowane są koniecznością wykonania prac naprawczych łożysk. Przewidywany czas utrudnień obowiązywać będzie  przez najbliższy tydzień - informuje Maciej Hasik, rzecznik prasowy MZDiT i MPK w Częstochowie.

 

Powrót na stałe trasy
Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że od piątku 28 września autobusy linii nr 57 i 67 wracają na swoją stałą trasę od Odrzykonia przez Skrajnicę i ulice Narcyzową i Księżycową.

 

Apel o rozwagę na zwężonym odcinku DK1
Policjanci z częstochowskiego wydziału ruchu drogowego apelują do kierowców poruszających się drogą krajową nr 1 w pobliżu Kościelca oraz trasami alternatywnymi, omijającymi budowę autostrady A1, o rozsądek i rozwagę. Tylko w tym roku na zwężonym odcinku DK1 doszło do 39 zdarzeń drogowych, w których śmierć poniosły 2 osoby.
Jadąc wolniej, dajemy sobie czas na podjęcie decyzji i szansę na bezpieczne dotarcie do celu. 
Do pieszych policja apeluje o stosowanie elementów odblaskowych, które znacząco poprawiają naszą widoczność na drodze.
Oto alternatywne drogi objazdów zwężonej trasy DK-1 na odcinku Kościelec-Częstochowa:
1. Dla kierunku na Katowice (dla pojazdów do 3,5 t) w miejscowości Kościelec należy zjechać z trasy DK1 w prawo w ul. Częstochowską, następnie kierując się na Mykanów, skręcić w lewo w ul. Samorządową, ul. Zieloną, aż do miejscowości Radostków Kolonia, gdzie z ul. Wesołej należy skręcić w lewo na Drogę Wojewódzką 483. Dalej jechać przez miejscowości: Dudki, Lubojna, Kolonia Wierzchowisko do Woli Kiedrzyńskiej. Tam należy skręcić z Drogi Wojewódzkiej 483 w lewo, jechać do miejscowości Wierzchowisko, gdzie kierując się ul. Długą, a potem ul. Połaniecką, wjechać w prawo na DK1.
2. Dla kierunku na Warszawę w Częstochowie należy kierować się na zjazd w prawo na Drogę Krajową 91 - ul. Warszawską, następnie ul. Rędzińską, kolejno przez Rędziny aż do miejscowości Rudniki, gdzie można zjechać z Drogi Krajowej 91 w lewo w ul. Stalową. W Kościelcu jechać ul. Wolności, ul. Mykanowską, a następnie należy skręcić w prawo na trasę DK-1.
Osobom wybierającym się w dalszą trasę (kier. Warszawa), policja zaleca jechać Drogą Krajową nr 91 aż do Radomska, gdzie skręcając w lewo w Drogę Krajową nr 42, można wrócić na DK1. Pozwoli to znacznie upłynnić ruch.

 

Ponownie otwarta linia Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy 

Firma przewozowa MAT-BUS z Żarek ponownie otwiera linię na trasie Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy (ul. Focha).
Ponowne otwarcie linii zaplanowano na 2 lipca. 
Odjazdy do Złotego Potoku z ul. Focha w Częstochowie zaplanowano na godz.: 8.20 i 11.30 oraz 14.00 - od poniedziałku do soboty i w niedziele (oprócz świąt); 15.55 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 17.00 - w soboty, 18.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt).
Odjazdy do Częstochowy: 6.45 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 7.00 - w soboty i niedziele; 9.20 i 12.35 - od poniedziałku do soboty  i w niedziele (oprócz świąt), 15.00 - od poniedziałku do soboty (oprócz świąt); 17.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt). 
Przejazd na całej trasie trwa 59 minut.
Firma zwraca się z prośbą o przedstawianie kierowcom autobusów sugestii dotyczących zmian rozkładu jazdy.

 

Nowy odcinek DW 908
Do ruchu został dopuszczony nowy odcinek DW 908 – przedłużenie al. Bohaterów Monte Cassino do ul. Dźbowskiej. Kierowcy, piesi i rowerzyści mogą już z niego korzystać.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Michał Gawlicz

Nie żyje Michał Gawlicz, długoletni menedżer zespołu Habakuk, współtwórca wydarzeń muzycznych takich jak koncerty "Trzy dźwięki Komedy", "Puls" koncerty w ramach festiwalu "Retro". Zmarł 14 października 2018, miał 39 lat.

 

Zmarł Wojciech Mścichowski


Nie żyje red. Wojciech Mścichowski, od 1994 r. dziennikarz i fotoreporter Tygodnika Katolickiego „Niedziela”. Zmarł 7 października 2018, miał 74 lata.

 

Zmarł Bogdan Snoch


Nie żyje dr hab. Bogdan Snoch, historyk, autor podręczników i publikacji dotyczących m.in. historii lokalnej („Mała encyklopedia Częstochowy”, „Górnoślaski leksykon biograficzny”, „Encyklopedyczny słownik regionu częstochowskiego”, „Szkolny słownik historii Polski”). Przez szereg lat wykładowca częstochowskiej WSP/AJD.
Zmarł 5 października 2018, miał 85 lat.  

 

Zmarł Piotr Bajor


Nie żyje Piotr Bajor, bramkarz Victorii Częstochowa, a w przeszłości zawodnik Rakowa Częstochowa oraz Piasta Przyrów. Zmarł 4 października 2018. Miał 21 lat.

 

 

Zmarł ks. kan. dr hab. Arkadiusz Olczyk

Nie żyje ks. kan. dr hab. Arkadiusz Olczyk, wykładowca teologii moralnej na WSD oraz WIT, ojciec duchowny wielu kapłanów i osób świeckich, zm. 1 października 2018. Miał 52 lata.

 

 

Zmarła Bogusława Szymańska


Nie żyje Bogusława Szymańska, b. zastępca dyrektora Zespołu Szkół Medycznych. Zmarła 1 października 2018. Miała 88 lat. 

 

Zmarła Hanna Smólska

Nie żyje Hanna Smólska, aktorka teatralna, w początkach kariery związana z częstochowskim teatrem - zadebiutowała tu w Teatrach Miejskich i występowała w latach 1945-1949. Była córką Lecha Smólskiego, dyrektora Szkoły Handlowej Stowarzyszenia Kupców Polskich w Częstochowie, miejskiego radnego, założyciela kina dla pielgrzymów na Jasnej Górze.
Hanna Smólska zmarła 7 września 2018. Miała 97 lat.

 

Zmarł Stefan Gawroński 


Nie żyje st. bryg. Stefan Gawroński, inż., b. Komendant Wojewódzki PSP w Częstochowie. Zm. 22 sierpnia 2018, miał 72 lata.

 

Zmarł Tomasz Jędrzejak


Nie żyje Tomasz Jędrzejak, żużlowiec, związany m.in. z Włókniarzem Częstochowa (w 2000 roku w jego barwach zdobył Drużynowe Mistrzostwo Polski). Miał 39 lat.