Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - środa

Dziś jest 18 July 2018 - do końca roku pozostało 166 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Lubella inspiruje i edukuje: Rozsmakuj się w Walentynkach!

Lubella inspiruje i edukuje: Rozsmakuj się w Walentynkach!

Walentynki to święto nie tylko dla dorosłych. Dzieci uwielbiają obdarowywać tych, których kochają, a Dzień Świętego Walentego to doskonały pretekst, by nauczyć je trafiać do serc najbliższych różnymi gestami w tym m.in. przez żołądek. Maluchy z pewnością docenią wspólny wieczór spędzony na przygotowywaniu pysznej kolacji czy słodkiego deseru, a smak Święta Zakochanych zapamiętają na długo. 
Wspólne pieczenie lasagne z mlekiem kokosowym, przygotowywanie słodkich czekoladowych trufli, a nawet szykowanie wyjątkowego śniadania może być doskonałym pomysłem na rodzinne spędzanie Walentynek. We wspólne gotowanie warto włączyć najmłodszych domowników. Z pewnością wielką radość sprawi im poznawanie przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur i odkrywanie ulubionych smaków ich najbliższych. Dla rodziców to doskonała sposobność, by zadbać o właściwy posiłek dziecka, a przy okazji przekazać kilka cennych rad.
Wyjaśniając dzieciom zasady prawidłowego odżywiania, pomagamy im kształtować dobre nawyki żywieniowe od najmłodszych lat. Jest to idea, którą realizuje program „Lubella inspiruje i edukuje”. Jego celem jest edukacja uczniów polskich szkół podstawowych i gimnazjów na temat roli produktów zbożowych w codziennej diecie oraz uświadamianie im, jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu. W tegorocznej edycji programu wzięło udział ponad 100.000 dzieci. To rekordowa liczba. Autorzy kampanii podkreślają jednak, że nawyki żywieniowe przede wszystkim wynosi się z domu, a do zaszczepiania dzieciom zasad prawidłowego odżywiania należy wykorzystywać każdą okazję. Z okazji Walentynek zespół ekspertów przygotował więc kulinarne inspiracje: pyszne i proste w przygotowaniu. Takie, które można wykonać razem z dzieckiem. 
Planując walentynkowe menu, warto zwrócić uwagę, aby zawierało jak najwięcej produktów zbożowych, które są najważniejszym źródłem energii dla naszego organizmu. Szczególnie duże znaczenie ma to w przypadku dzieci, ponieważ składniki zawarte w produktach zbożowych poprawiają odporność, działają przeciwwirusowo, wspomagają koncentrację i dają dzieciom siłę do nauki przez cały dzień. Zgodnie z zasadami prawidłowego odżywiania należy sięgać po produkty zbożowe kilka razy dziennie – zwraca uwagę dietetyk Anna Różyk.

POMYSŁY NA WALENTYNKOWE PYSZNOŚCI Z WYKORZYSTANIEM PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH:

* Walentynkowa kolacja: Lasagne z curry i mlekiem kokosowym
Odkryjcie wspólnie nowe smaki, przygotowując pyszną, lekko orientalną w smaku, rodzinną kolację.
Składniki:
Makaron Lubella Lasagne 1/2 opakowania
mozarella 300g
bakłażan 1 sztuka 
duża cukinia 1 sztuka
czerwona papryka 1 sztuka
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
imbir 
kolendra 1 pęczek
pomidory krojone Łowicz 1 puszka
mleko kokosowe 2 puszki
olej rzepakowy
masło 3 łyżki
curry w proszku 4 łyżki
mąka Lubella 3 łyżki
sól i pieprz do smaku    
Czas przygotowania: 60 minut
Przygotowanie:      
1. Cebulę i imbir drobno posiekaj. Następnie razem z czosnkiem przesmaż je kilka minut w garnku, z łyżką oleju. Dodaj curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory. Bakłażana pokrój w dużą kostkę, przesmaż mocno przez ok. 5-7 min z kilkoma łyżkami oleju i dodaj do sosu pomidorowego. Paprykę i cukinię pokrój w dużą kostkę. Następnie paprykę przesmaż ok. 5 minut na oleju, dodaj do niej cukinię, smaż jeszcze ok. 2 minuty i dodaj do sosu. Gotuj całość ok. 15 minut.
2. W międzyczasie przesmaż masło z mąką przez kilka minut, dodawaj mleko kokosowe – ciągle mieszając ubijaczką, aż powstanie lekko gęsty sos. Dodaj do smaku sól, pieprz i curry. 
3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wlej 2 łyżki mleka kokosowego. Ułóż luźno płaty lasagne, wyłóż połowę warzyw w sosie pomidorowym, polej kilkoma łyżkami sosu kokosowego, posyp odrobiną startej mozzarelli. Połóż kolejną warstwę makaronu i powtórz całość, jak poprzednio. Na trzecią warstwę makaronu nałóż resztę mleka kokosowego i tartej mozzarelli. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił.
Walentynkowa kolacja gotowa!

* Walentynkowe słodkości: trufle czekoladowe:
Z przepisu wychodzi ok. 20 trufli wielkości orzecha włoskiego. Wspaniały walentynkowy deser lub pyszny prezent na Dzień Zakochanych.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
1 szklanka mąki pszennej Lubella Puszysta Krupczatka 
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1 jajko
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Skórka kandyzowana:
2 pomarańcze
1/2 szklanki cukru
Ponadto:
100 g mascarpone
30 ml likieru pomarańczowego
kakao do obtoczenia kulek
Przygotowanie:
1. W jednej misce umieścić suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce umieścić mokre składniki: jajko, śmietanę i olej, a następnie wymieszać. Wlać do suchych i mieszać do połączenia składników. Przełożyć do malutkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach C przez ok. 20 min lub do suchego patyczka. Odstawić na dzień do ostudzenia i przeschnięcia.
2. Za pomocą obieraka do jarzyn obrać pomarańcze ze skórki. Skórkę drobno posiekać. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem (ok.2/3 szklanki) i gotować przez 5 minut. Odcedzić skórkę pomarańczową na sicie. Ponownie umieścić w garnku, zalać 1/2 szklanki wrzątku i dodać 1/2 szklanki cukru. Gotować aż większość wody odparuje a syrop mocno zgęstnieje. Ostudzić.
3. W misie robota umieścić pokruszone ciasto czekoladowe, skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy i serek mascarpone. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Spróbuj masy i w razie potrzeby dodaj więcej cukru, kakao czy likieru. Masa powinna dać się łatwo kształtować w kulki, można odmierzać porcje ręcznie lub za pomocą gałkownicy do lodów.
4. Gotowe kulki obtaczać w kakao.

* Dla tych, którzy w Walentynki robią sobie wolne: śniadanie OMBRE
Danie możecie przygotować z dziećmi wieczorem, włożyć do lodówki i rano zjeść wspólnie gotowe, walentynkowe śniadanie. Można także przyrządzić je rano, ponieważ zmiksowanie składników na poszczególne warstwy, zajmuje dosłownie chwilkę.
Składniki na 2 porcje:
warstwa fioletowa:
4 łyżki borówek
3 łyżki jagód 
2 łyżki jogurtu greckiego
łyżeczka miodu
warstwa różowa ciemna:
mały gotowany burak (ok. 80 g)
garść malin (ok. 60 g)
2 łyżki pestek granatu
warstwa różowa jasna:
40 g płatków Lubella Mlekołaki Miodo Kółka
6-7 truskawek (ok. 90 g)
łyżka jogurtu greckiego
na wierzch:
20 g płatków Lubella Mlekołaki Miodo Kółka
świeże owoce do ozdoby
Jagody zmiksuj z jogurtem greckim i miodem. Wymieszaj z całymi borówkami i przełóż do wysokich szklanek. Ugotowanego buraka zmiksuj z malinami. Przełóż na warstwę fioletową i posyp pestkami granatu. Truskawki zmiksuj z jogurtem i płatkami Lubella Mlekołaki Miodo Kółka. Nałóż do szklanek, a z wierzchu posyp resztą płatków i ozdób owocami.
Pyszne i wyjątkowe śniadanie gotowe!

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Ponownie otwarta linia Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy 

Firma przewozowa MAT-BUS z Żarek ponownie otwiera linię na trasie Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy (ul. Focha).
Ponowne otwarcie linii zaplanowano na 2 lipca. 
Odjazdy do Złotego Potoku z ul. Focha w Częstochowie zaplanowano na godz.: 8.20 i 11.30 oraz 14.00 - od poniedziałku do soboty i w niedziele (oprócz świąt); 15.55 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 17.00 - w soboty, 18.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt).
Odjazdy do Częstochowy: 6.45 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 7.00 - w soboty i niedziele; 9.20 i 12.35 - od poniedziałku do soboty  i w niedziele (oprócz świąt), 15.00 - od poniedziałku do soboty (oprócz świąt); 17.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt). 
Przejazd na całej trasie trwa 59 minut.
Firma zwraca się z prośbą o przedstawianie kierowcom autobusów sugestii dotyczących zmian rozkładu jazdy.

 

Korekty kursów autobusów
Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że od 1 lipca na wniosek Urzędu Miasta Blachowni zostanie wprowadzona korekta godziny odjazdu jednego z wieczornych kursów na linii nr 32 oraz jednego popołudniowego na linii 18.

 

Nowy odcinek DW 908
Do ruchu został dopuszczony nowy odcinek DW 908 – przedłużenie al. Bohaterów Monte Cassino do ul. Dźbowskiej. Kierowcy, piesi i rowerzyści mogą już z niego korzystać.

 

Całkowite zamknięcie ul. Żareckiej w Janowie

Zgodnie z informacją firmy DROG-BUD - wykonawcy robót na drodze wojewódzkiej na odcinku Janów-Żarki - od środy 4 kwietnia 2018 r.  całkowicie nieprzejezdna będzie ulica Żarecka w Janowie (od rynku w Janowie do początku muru w Złotym Potoku)

 

.Naprawy gwarancyjne

Rozpoczęto naprawy gwarancyjne związane z uszkodzeniami konstrukcji jezdni na odcinku I i II Alei oraz placu Biegańskiego - informuje Miejski Zarząd Dróg i Transportu. Będą się wiązać z utrudnieniami w ruchu. .
Ograniczenia w ruchu będą występowały do końca lipca tego roku.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
15 sierpnia (środa) – Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny – rozkłady niedzielne
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarła Maria Ogłaza


Nie żyje Maria Ogłaza, artysta plastyk, poetka, animatorka kultury, pedagog. Uczestniczka i komisarz licznych plenerów, wystaw, przedsięwzięć artystycznych. Zmarła 15 lipca 2018. Miała 65 lat.

 

Zmarł Józef Piątkiewicz

Nie żyje Józef Piątkiewicz, częstochowskim studentom znany jako "wujek Józek" lub "Józek model", przez lata związany z naszym środowiskiem akademickim - honorowy mieszkaniec D.S. "Skrzat", pamiętany także z występu w "Szansie na sukces", gdzie wykonaniem piosenki "Baba" Kabaretu Otto zapewnił sobie występ w Sali Kongresowej. Zmarł 11 lipca 2018. Miał 80 lat.
 

 

Zmarł Władysław Edward Piekarski

Nie żyje Władysław Edward Piekarski, wydawca, literat, animator kultury.

Redaktor naczelny Oficyny Galeria, periodyków “Galeria” i“Mini Galeria”, redaktor i wydawca serii „Częstochowska Biblioteczka Poetów i Prozaików”, „Częstochowskiej Biblioteczki Jednego Arkusza” oraz Częstochowskich Zeszytów Biobibliograficznych Literackiego Towarzystwa Wzajemnej Adoracji „Li-TWA”. Na początku XXI w. redaktor wydawnictwa „Dom Książki”.

Członek ZLP. Animator i prezes Regionalnego Stowarzyszenia Twórców Kultury, współzałożyciel i wiceprezes Rady Krajowej Robotniczych Stowarzyszeń Twórców Kultury w Polsce oraz Rady Fundacji Kultury Robotniczej im. J. Wojciechowskiego, współzałożyciel i prezes (następnie Prezes Honorowy) Literackiego Towarzystwa Wzajemnej Adoracji „Li-TWA”.

Organizator i współorganizator imprez plenerowych, konkursów literackich.

Stypendysta Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Wyróżniony m.in. odznaką „Zasłużony dla Kultury Polskiej”.

Był także działaczem związkowym i sportowym.

Miał 70 lat.

Zmarł 1 lipca 2018.

 

Zmarł Kazimierz Strąk


Nie żyje Kazimierz Strąk, długoletni pracownik Huty Zabrze oraz Biura Projektów i Dostaw Urządzeń Hutniczych HPH w Katowicach, dyrektor Kombinatu Budowy Maszyn "Częstochowa" w Kłobucku. Zmarł 29 czerwca 2018, miał 80 lat.

 

Zmarł Krzysztof Przysuszyński


Nie żyje Krzysztof Przysuszyński, nauczyciel przedmiotów zawodowych z zakresu gastronomii w Zespole Szkół im. S. Żeromskiego. Zmarł 26 czerwca 2018, miał 58 lat.

 

Zmarł Marek Wojtasik

Nie żyje Marek Wojtasik, prezes zarządu (w l. 1992-2013) i wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej (w l. 2014-2018) „Społem” PSS „Jedność”, odznaczony za zasługi dla miasta Częstochowy, zm. 18 czerwca 2018, miał 69 lat. 

 

Zmarła Wanda Malko

Nie żyje Wanda Malko, dr nauk humanistycznych, znawczyni częstochowskiego życia muzycznego, długoletni pedagog Zespołu Szkół Muzycznych im. M.J. Żebrowskiego, wykładowca WSP i AJD w Częstochowie, przez pewien czas z-ca dyrektora Filharmonii Częstochowskiej i kierownik Częstochowskiego Towarzystwa Muzycznego, prelegentka licznych imprez muzycznych, uhonorowana m.in. Złotym Krzyżem Zasługi i medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis. Zmarła w nocy z 18 na 19 czerwca, miała 72 lata.

 

Zmarł Dariusz Fiuty

Nie żyje Dariusz Fiuty, dziennikarz związany m.in. z "Życiem Częstochowy", Dziennikiem Częstochowskim "24 Godziny", Radiem Fon, "Gazetą Częstochowską". Zmarł 13 czerwca 2018, miał 57 lat.