Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - wtorek

Dziś jest 25 wrzesień 2018 - do końca roku pozostało 97 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Soczewica - jak się za nią zabrać? Porady i przepisy

Soczewica - jak się za nią zabrać? Porady i przepisy

Odkryto ją już w czasach prehistorycznych, a wzmiankę o niej można znaleźć chociażby w Biblii. Soczewica, bo o niej mowa, od wieków stanowiła bardzo ważny składnik pożywienia w różnych częściach świata. Jedno z hinduskich przysłów brzmi: „Ryż jest dobry, ale nie można żyć bez soczewicy”. Ile jest w tym prawdy? Przekonaj się!

Soczewica wiedzie prym w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Jednak w świetle najnowszych zaleceń żywieniowych, mówiących o zmniejszeniu spożycia mięsa czerwonego, może być ona dla niego doskonałą, wartościową alternatywą. Powinna więc gościć nie tylko na talerzach wegetarian, ale też „mięsożerców”. W 100 g suchych nasion czerwonej soczewicy znajdziemy aż ok. 25 g białka. Co istotne, zawiera ona sporo aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i muszą być dostarczone wraz z dietą. Ponadto nasiona soczewicy zawierają znaczącą ilość witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in.: żelaza, fosforu i magnezu.

* Soczewica zdrowia doda!
Soczewica zawiera magnez i witaminę B6, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Warto sięgnąć po nią, gdy cierpimy na anemię, ponieważ jest źródłem żelaza, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez cukrzyków i osoby odchudzające się. Te drugie ucieszy również fakt, że soczewica zawiera stosunkowo mało tłuszczu.
* Kolorowy zawrót głowy!  
Ilość odmian soczewicy pozwala na stworzenie prawdziwej tęczy na talerzu. Każdy rodzaj charakteryzuje się innym smakiem i sposobem gotowania:
- czerwona – najbardziej miękka odmiana soczewicy, przed gotowaniem nie trzeba jej uprzednio namaczać, idealnie sprawdza się jako składnik zup,
- brązowa – charakteryzuje się intensywnym, mocnym smakiem. Podczas obróbki cieplnej nie traci swojego kształtu i najczęściej wykorzystuje się ją do wyrobu wegetariańskich pasztetów, kotletów czy gulaszy,
- zielona – jej delikatny smak pozwala na przygotowanie doskonałych past do kanapek oraz sałatek,
- czarna – charakterystyczna ze względu na swój intensywny kolor. Dobrze sprawdza się jako dodatek do zup i pikantnych przekąsek.
* Twarda sztuka
Każdy rodzaj soczewicy ma różną strukturę, twardość. Najszybciej gotuje się soczewica czerwona. Proces jej przygotowania jest bardzo szybki. Nie trzeba jej namaczać, a samo gotowanie zajmuje kilkanaście minut. Z kolei  zieloną wystarczy opłukać i wsadzić do garnka na ok. 30 minut. Najtwardsze ziarna ma soczewica brązowa. Jej przygotowanie zajmuje sporo czasu. Należy namoczyć ją w wodzie na ok. 30 minut, a następnie poddać procesowi gotowania przez następną godzinę. Trzeba pamiętać też, że podczas obróbki w wysokiej temperaturze zwiększa swoją objętość niemal dwukrotnie. Idealna proporcja podczas gotowania to dwie szklanki wody na szklankę soczewicy.
* Złote rady
Jeśli podczas gotowania soczewicy dodajemy sól, pamiętajmy, że powoduje ona twardnienie ziaren, dlatego należy dodać ją dopiero wtedy, kiedy  będzie miękka. Zwróćmy uwagę, czy w ogóle jest konieczność dodawania soli – być może inny składnik przygotowywanego dania nada mu już odpowiedni smak.
Suche nasiona soczewicy najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym, suchym pojemniku.
Ugotowaną soczewicę można przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeśli chcemy ją wykorzystać  później, należy ją zamrozić.
W sklepach można spotkać soczewicę w puszkach, lepiej jednak sięgać po suche ziarna.
Ze względu na swoje właściwości odżywcze, niską cenę i niezliczoną ilość potraw, które możemy stworzyć z jej udziałem, soczewica powinna na stałe zagościć w naszej kuchni. Zainspiruj się podanymi przepisami i stwórz kolorowe i pożywne dania.

* Zupa-krem z soczewicy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
20 dag czerwonej soczewicy
2 pomidory
2 Bulionetki wołowe Knorr
500 ml wody
1 łyżka cukru
2 łyżki octu balsamicznego
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki kwaśnej śmietany
50 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Posiekane czosnek i cebule podsmaż w garnku.
Następnie dodaj wodę i soczewicę.
Zagotuj wywar, dopraw bulionetką Knorr, by uzyskać wyrazisty smak. Potem gotuj kolejne 20 minut, by soczewica zrobiła się miękka.
Dodaj pomidory i gotuj następne 10 minut.
Dodaj do zupy cukier i ocet. Zmiksuj, by powstał gładki krem. Udekoruj łyżką kwaśnej śmietany.

* Pulpety z soczewicą
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość osób: 4 osoby
Składniki:
1 szt. Bulionu na włoszczyźnie Knorr
1 czerwona cebula
1 marchewka
bułka tarta typu panko
150 g bułki tartej
1 łyżeczka oregano
1 jajko
1 pęczek pietruszki
400 g pomidorów z puszki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 Fix Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
20 dag zielonej lub brązowej soczewicy
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Opłukaj soczewicę pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, wlej wodę (ma sięgać 1 cm nad soczewicę). Dorzuć kostkę bulionową, przykryj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny, do momentu, aż soczewica będzie miękka.
Na tarce zetrzej marchew. Pozostałe warzywa: cebulę, czosnek i natkę pietruszki posiekaj drobno.
Rozgrzej tłuszcz w garnku i zeszklij w nim cebulę i czosnek. Potem dodaj marchew. Wszystkie składniki smaż wspólnie ok. 2-3 minuty. Wtedy dołóż ugotowaną soczewicę i pogotuj jeszcze 2 minuty. Soczewicę zmiksuj na pastę, używają malaksera. Farsz, który powstanie w ten sposób, odstaw do wystudzenia. Następnie dodaj bułkę, posiekaną natkę pietruszki i jajko. Z powstałej pasty kształtuj średnie kule, by potem obtoczyć je w bułce tartej.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i połóż na niej pulpety. Lekko skrop je oliwą i piecz ok. 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Kulki mają się cechować złocistym kolorem.
Równocześnie połącz Fix Knorr z pomidorami w puszce, by stworzyć aromatyczny sos. Zagotuj.
Gotowe pulpety serwuj z sosem pomidorowym.

* Pasztet z czerwoną soczewicą
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
0,5 kg czerwonej soczewicy
30 dag batatów
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 szklanka ryżu
1 szklanka kleiku ryżowego
3 łyżki skrobii ziemniaczanej
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
1 łyżka mielonych ziaren kolendry
1 słoik mleka kokosowego
1 łyżka pasty chili
2 łyżki oliwy
3 jajka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki Majonezu Hellmann's Oryginalny
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
1 cytryna
1 pęczek natki kolendry
1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na rozgrzanej oliwie w dużym garnku. Dołóż soczewicę i ryż. Zmieszaj mleko kokosowe z wodą w proporcji 1:1,5 i zalej składniki, dodaj łyżkę przyprawy uniwersalnej. Gotuj do momentu, aż ryż i soczewica wchłoną płyn i będą miękkie. Odłóż do wystygnięcia. Przepuść delikatnie ciepłą masę dwukrotnie przez maszynkę do mielenia.
Słodkie ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Odciśnij je, zmiel i połącz z masą. Dołóż koncentrat pomidorowy, mąkę ziemniaczaną, jajka i płatki ryżu. Przypraw, używając przyprawy uniwersalnej, kolendry, kminu i pasty chili. Wymieszaj składniki.
Masę przełóż do formy wyłożonej pergaminem, zawiń do folii aluminiowej, postaw na blaszce do pieczenia podlanej wodą i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C. Pozostaw w nim przez ok. 50 minut.
Zmiskuj czosnek i kolendrę z kilkoma łyżkami jogurtu, by uzyskać gładką pastę. Połącz ją z majonezem i dodaj kilka kropli soku z cytryny. Schłodzony pasztet musi się schłodzić. Wtedy serwuj go z sosem.
[dostarczył infoWire.pl]

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Zmiana tras linii nr 57 i 67 w Skrajnicy

Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że ze względu na brak przejazdu spowodowany przebudową ulicy Księżycowej w Skrajnicy 
od 20 września do odwołania autobusy linii nr 57 i 67 od Odrzykonia będą kursować zmienioną trasą tj. nadal drogą krajową nr 46 dalej w kierunku Olsztyna z pominięciem przejazdu ulicami Narcyzową i Księżycową.
Od ulicy Żwirki i Wigury autobusy wspomnianych linii będą dojeżdżać przez ulicę Słoneczną do przystanku SKRAJNICA i po nawrocie będą kontynuować przejazd w kierunku Olsztyna i Biskupic.  
Taka sama trasa obowiązywać będzie w kierunku Częstochowy.
W związku ze zmianą trasy zostają zawieszone w obu kierunkach przystanki ODRZYKOŃ-NARCYZOWA. Przystanki ODRZYKOŃ będą obowiązywać wyłącznie w lokalizacjach przy trasie DK 46. Przystanek ODRZYKOŃ przy ulicy Narcyzowej w kierunku Skrajnicy również zostaje zawieszony.
Przewidywany powrót na stałe trasy linii nr 57 i 67 może nastąpić od środy 26 września.

Apel o rozwagę na zwężonym odcinku DK1
Policjanci z częstochowskiego wydziału ruchu drogowego apelują do kierowców poruszających się drogą krajową nr 1 w pobliżu Kościelca oraz trasami alternatywnymi, omijającymi budowę autostrady A1, o rozsądek i rozwagę. Tylko w tym roku na zwężonym odcinku DK1 doszło do 39 zdarzeń drogowych, w których śmierć poniosły 2 osoby.
Jadąc wolniej, dajemy sobie czas na podjęcie decyzji i szansę na bezpieczne dotarcie do celu. 
Do pieszych policja apeluje o stosowanie elementów odblaskowych, które znacząco poprawiają naszą widoczność na drodze.
Oto alternatywne drogi objazdów zwężonej trasy DK-1 na odcinku Kościelec-Częstochowa:
1. Dla kierunku na Katowice (dla pojazdów do 3,5 t) w miejscowości Kościelec należy zjechać z trasy DK1 w prawo w ul. Częstochowską, następnie kierując się na Mykanów, skręcić w lewo w ul. Samorządową, ul. Zieloną, aż do miejscowości Radostków Kolonia, gdzie z ul. Wesołej należy skręcić w lewo na Drogę Wojewódzką 483. Dalej jechać przez miejscowości: Dudki, Lubojna, Kolonia Wierzchowisko do Woli Kiedrzyńskiej. Tam należy skręcić z Drogi Wojewódzkiej 483 w lewo, jechać do miejscowości Wierzchowisko, gdzie kierując się ul. Długą, a potem ul. Połaniecką, wjechać w prawo na DK1.
2. Dla kierunku na Warszawę w Częstochowie należy kierować się na zjazd w prawo na Drogę Krajową 91 - ul. Warszawską, następnie ul. Rędzińską, kolejno przez Rędziny aż do miejscowości Rudniki, gdzie można zjechać z Drogi Krajowej 91 w lewo w ul. Stalową. W Kościelcu jechać ul. Wolności, ul. Mykanowską, a następnie należy skręcić w prawo na trasę DK-1.
Osobom wybierającym się w dalszą trasę (kier. Warszawa), policja zaleca jechać Drogą Krajową nr 91 aż do Radomska, gdzie skręcając w lewo w Drogę Krajową nr 42, można wrócić na DK1. Pozwoli to znacznie upłynnić ruch.

 

Ponownie otwarta linia Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy 

Firma przewozowa MAT-BUS z Żarek ponownie otwiera linię na trasie Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy (ul. Focha).
Ponowne otwarcie linii zaplanowano na 2 lipca. 
Odjazdy do Złotego Potoku z ul. Focha w Częstochowie zaplanowano na godz.: 8.20 i 11.30 oraz 14.00 - od poniedziałku do soboty i w niedziele (oprócz świąt); 15.55 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 17.00 - w soboty, 18.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt).
Odjazdy do Częstochowy: 6.45 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 7.00 - w soboty i niedziele; 9.20 i 12.35 - od poniedziałku do soboty  i w niedziele (oprócz świąt), 15.00 - od poniedziałku do soboty (oprócz świąt); 17.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt). 
Przejazd na całej trasie trwa 59 minut.
Firma zwraca się z prośbą o przedstawianie kierowcom autobusów sugestii dotyczących zmian rozkładu jazdy.

 

Nowy odcinek DW 908
Do ruchu został dopuszczony nowy odcinek DW 908 – przedłużenie al. Bohaterów Monte Cassino do ul. Dźbowskiej. Kierowcy, piesi i rowerzyści mogą już z niego korzystać.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarła Hanna Smólska

Nie żyje Hanna Smólska, aktorka teatralna, w początkach kariery związana z częstochowskim teatrem - zadebiutowała tu w Teatrach Miejskich i występowała w latach 1945-1949. Była córką Lecha Smólskiego, dyrektora Szkoły Handlowej Stowarzyszenia Kupców Polskich w Częstochowie, miejskiego radnego, założyciela kina dla pielgrzymów na Jasnej Górze.
Hanna Smólska zmarła 7 września 2018. Miała 97 lat.

 

Zmarł Stefan Gawroński 


Nie żyje st. bryg. Stefan Gawroński, inż., b. Komendant Wojewódzki PSP w Częstochowie. Zm. 22 sierpnia 2018, miał 72 lata.

 

Zmarł Tomasz Jędrzejak


Nie żyje Tomasz Jędrzejak, żużlowiec, związany m.in. z Włókniarzem Częstochowa (w 2000 roku w jego barwach zdobył Drużynowe Mistrzostwo Polski). Miał 39 lat.

 

Zmarł Leszek Madaliński


Nie żyje Leszek Madaliński, długoletni nauczyciel i wychowawca Technikum Hutniczego. Zmarł 22 lipca 2018, miał 90 lat.

 

Zmarł Leszek Kaniowski


Nie żyje Leszek Kaniowski, Zasłużony Senior Stowarzyszenia Elektryków Polskich, członek władz ubiegłych kadencji w częstochowskich strukturach SEP. Zmarł 21 lipca 2018, miał 74 lata.

 

Zmarł dr Włodzimierz Świtalski


Nie żyje dr nauk medycznych Włodzimierz Świtalski, długoletni Ordynator Chirurgii Ogólnej Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Częstochowie. Zmarł 18 lipca 2018. Miał 83 lata.

 

Zmarła Maria Ogłaza


Nie żyje Maria Ogłaza, artysta plastyk, poetka, animatorka kultury, pedagog. Uczestniczka i komisarz licznych plenerów, wystaw, przedsięwzięć artystycznych. Zmarła 15 lipca 2018. Miała 65 lat.

 

Zmarł Józef Piątkiewicz

Nie żyje Józef Piątkiewicz, częstochowskim studentom znany jako "wujek Józek" lub "Józek model", przez lata związany z naszym środowiskiem akademickim - honorowy mieszkaniec D.S. "Skrzat", pamiętany także z występu w "Szansie na sukces", gdzie wykonaniem piosenki "Baba" Kabaretu Otto zapewnił sobie występ w Sali Kongresowej. Zmarł 11 lipca 2018. Miał 80 lat.
 

 

Zmarł Władysław Edward Piekarski

Nie żyje Władysław Edward Piekarski, wydawca, literat, animator kultury.

Redaktor naczelny Oficyny Galeria, periodyków “Galeria” i“Mini Galeria”, redaktor i wydawca serii „Częstochowska Biblioteczka Poetów i Prozaików”, „Częstochowskiej Biblioteczki Jednego Arkusza” oraz Częstochowskich Zeszytów Biobibliograficznych Literackiego Towarzystwa Wzajemnej Adoracji „Li-TWA”. Na początku XXI w. redaktor wydawnictwa „Dom Książki”.

Członek ZLP. Animator i prezes Regionalnego Stowarzyszenia Twórców Kultury, współzałożyciel i wiceprezes Rady Krajowej Robotniczych Stowarzyszeń Twórców Kultury w Polsce oraz Rady Fundacji Kultury Robotniczej im. J. Wojciechowskiego, współzałożyciel i prezes (następnie Prezes Honorowy) Literackiego Towarzystwa Wzajemnej Adoracji „Li-TWA”.

Organizator i współorganizator imprez plenerowych, konkursów literackich.

Stypendysta Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Wyróżniony m.in. odznaką „Zasłużony dla Kultury Polskiej”.

Był także działaczem związkowym i sportowym.

Miał 70 lat.

Zmarł 1 lipca 2018.