Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - niedziela

Dziś jest 17 February 2019 - do końca roku pozostało 317 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Soczewica - jak się za nią zabrać? Porady i przepisy

Soczewica - jak się za nią zabrać? Porady i przepisy

Odkryto ją już w czasach prehistorycznych, a wzmiankę o niej można znaleźć chociażby w Biblii. Soczewica, bo o niej mowa, od wieków stanowiła bardzo ważny składnik pożywienia w różnych częściach świata. Jedno z hinduskich przysłów brzmi: „Ryż jest dobry, ale nie można żyć bez soczewicy”. Ile jest w tym prawdy? Przekonaj się!

Soczewica wiedzie prym w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Jednak w świetle najnowszych zaleceń żywieniowych, mówiących o zmniejszeniu spożycia mięsa czerwonego, może być ona dla niego doskonałą, wartościową alternatywą. Powinna więc gościć nie tylko na talerzach wegetarian, ale też „mięsożerców”. W 100 g suchych nasion czerwonej soczewicy znajdziemy aż ok. 25 g białka. Co istotne, zawiera ona sporo aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć i muszą być dostarczone wraz z dietą. Ponadto nasiona soczewicy zawierają znaczącą ilość witamin z grupy B oraz składników mineralnych, m.in.: żelaza, fosforu i magnezu.

* Soczewica zdrowia doda!
Soczewica zawiera magnez i witaminę B6, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Warto sięgnąć po nią, gdy cierpimy na anemię, ponieważ jest źródłem żelaza, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Dodatkowo soczewica ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez cukrzyków i osoby odchudzające się. Te drugie ucieszy również fakt, że soczewica zawiera stosunkowo mało tłuszczu.
* Kolorowy zawrót głowy!  
Ilość odmian soczewicy pozwala na stworzenie prawdziwej tęczy na talerzu. Każdy rodzaj charakteryzuje się innym smakiem i sposobem gotowania:
- czerwona – najbardziej miękka odmiana soczewicy, przed gotowaniem nie trzeba jej uprzednio namaczać, idealnie sprawdza się jako składnik zup,
- brązowa – charakteryzuje się intensywnym, mocnym smakiem. Podczas obróbki cieplnej nie traci swojego kształtu i najczęściej wykorzystuje się ją do wyrobu wegetariańskich pasztetów, kotletów czy gulaszy,
- zielona – jej delikatny smak pozwala na przygotowanie doskonałych past do kanapek oraz sałatek,
- czarna – charakterystyczna ze względu na swój intensywny kolor. Dobrze sprawdza się jako dodatek do zup i pikantnych przekąsek.
* Twarda sztuka
Każdy rodzaj soczewicy ma różną strukturę, twardość. Najszybciej gotuje się soczewica czerwona. Proces jej przygotowania jest bardzo szybki. Nie trzeba jej namaczać, a samo gotowanie zajmuje kilkanaście minut. Z kolei  zieloną wystarczy opłukać i wsadzić do garnka na ok. 30 minut. Najtwardsze ziarna ma soczewica brązowa. Jej przygotowanie zajmuje sporo czasu. Należy namoczyć ją w wodzie na ok. 30 minut, a następnie poddać procesowi gotowania przez następną godzinę. Trzeba pamiętać też, że podczas obróbki w wysokiej temperaturze zwiększa swoją objętość niemal dwukrotnie. Idealna proporcja podczas gotowania to dwie szklanki wody na szklankę soczewicy.
* Złote rady
Jeśli podczas gotowania soczewicy dodajemy sól, pamiętajmy, że powoduje ona twardnienie ziaren, dlatego należy dodać ją dopiero wtedy, kiedy  będzie miękka. Zwróćmy uwagę, czy w ogóle jest konieczność dodawania soli – być może inny składnik przygotowywanego dania nada mu już odpowiedni smak.
Suche nasiona soczewicy najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym, suchym pojemniku.
Ugotowaną soczewicę można przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeśli chcemy ją wykorzystać  później, należy ją zamrozić.
W sklepach można spotkać soczewicę w puszkach, lepiej jednak sięgać po suche ziarna.
Ze względu na swoje właściwości odżywcze, niską cenę i niezliczoną ilość potraw, które możemy stworzyć z jej udziałem, soczewica powinna na stałe zagościć w naszej kuchni. Zainspiruj się podanymi przepisami i stwórz kolorowe i pożywne dania.

* Zupa-krem z soczewicy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
20 dag czerwonej soczewicy
2 pomidory
2 Bulionetki wołowe Knorr
500 ml wody
1 łyżka cukru
2 łyżki octu balsamicznego
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki kwaśnej śmietany
50 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Posiekane czosnek i cebule podsmaż w garnku.
Następnie dodaj wodę i soczewicę.
Zagotuj wywar, dopraw bulionetką Knorr, by uzyskać wyrazisty smak. Potem gotuj kolejne 20 minut, by soczewica zrobiła się miękka.
Dodaj pomidory i gotuj następne 10 minut.
Dodaj do zupy cukier i ocet. Zmiksuj, by powstał gładki krem. Udekoruj łyżką kwaśnej śmietany.

* Pulpety z soczewicą
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość osób: 4 osoby
Składniki:
1 szt. Bulionu na włoszczyźnie Knorr
1 czerwona cebula
1 marchewka
bułka tarta typu panko
150 g bułki tartej
1 łyżeczka oregano
1 jajko
1 pęczek pietruszki
400 g pomidorów z puszki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 Fix Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
20 dag zielonej lub brązowej soczewicy
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Opłukaj soczewicę pod bieżącą wodą. Włóż do garnka, wlej wodę (ma sięgać 1 cm nad soczewicę). Dorzuć kostkę bulionową, przykryj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny, do momentu, aż soczewica będzie miękka.
Na tarce zetrzej marchew. Pozostałe warzywa: cebulę, czosnek i natkę pietruszki posiekaj drobno.
Rozgrzej tłuszcz w garnku i zeszklij w nim cebulę i czosnek. Potem dodaj marchew. Wszystkie składniki smaż wspólnie ok. 2-3 minuty. Wtedy dołóż ugotowaną soczewicę i pogotuj jeszcze 2 minuty. Soczewicę zmiksuj na pastę, używają malaksera. Farsz, który powstanie w ten sposób, odstaw do wystudzenia. Następnie dodaj bułkę, posiekaną natkę pietruszki i jajko. Z powstałej pasty kształtuj średnie kule, by potem obtoczyć je w bułce tartej.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i połóż na niej pulpety. Lekko skrop je oliwą i piecz ok. 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Kulki mają się cechować złocistym kolorem.
Równocześnie połącz Fix Knorr z pomidorami w puszce, by stworzyć aromatyczny sos. Zagotuj.
Gotowe pulpety serwuj z sosem pomidorowym.

* Pasztet z czerwoną soczewicą
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
0,5 kg czerwonej soczewicy
30 dag batatów
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 szklanka ryżu
1 szklanka kleiku ryżowego
3 łyżki skrobii ziemniaczanej
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
1 łyżka mielonych ziaren kolendry
1 słoik mleka kokosowego
1 łyżka pasty chili
2 łyżki oliwy
3 jajka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki Majonezu Hellmann's Oryginalny
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
1 cytryna
1 pęczek natki kolendry
1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na rozgrzanej oliwie w dużym garnku. Dołóż soczewicę i ryż. Zmieszaj mleko kokosowe z wodą w proporcji 1:1,5 i zalej składniki, dodaj łyżkę przyprawy uniwersalnej. Gotuj do momentu, aż ryż i soczewica wchłoną płyn i będą miękkie. Odłóż do wystygnięcia. Przepuść delikatnie ciepłą masę dwukrotnie przez maszynkę do mielenia.
Słodkie ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Odciśnij je, zmiel i połącz z masą. Dołóż koncentrat pomidorowy, mąkę ziemniaczaną, jajka i płatki ryżu. Przypraw, używając przyprawy uniwersalnej, kolendry, kminu i pasty chili. Wymieszaj składniki.
Masę przełóż do formy wyłożonej pergaminem, zawiń do folii aluminiowej, postaw na blaszce do pieczenia podlanej wodą i piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C. Pozostaw w nim przez ok. 50 minut.
Zmiskuj czosnek i kolendrę z kilkoma łyżkami jogurtu, by uzyskać gładką pastę. Połącz ją z majonezem i dodaj kilka kropli soku z cytryny. Schłodzony pasztet musi się schłodzić. Wtedy serwuj go z sosem.
[dostarczył infoWire.pl]

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Ul. Piłsudskiego zamknięta od Katedralnej do Piotrkowskiej

Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że w związku rozpoczęciem kolejnego etapu budowy węzłów przesiadkowych do odwołania została zamknięta ulica Piłsudskiego.
Ulicę zamknięto dla ruchu na odcinku od ul. Katedralnej do Piotrkowskiej. Przystanki autobusowe z ul. Piłsudskiego przeniesiono na ul. Ogrodową przy Katedrze.
Wykonawca jest zobowiązany do zapewniania dojazdu do posesji oraz dojścia, zabezpieczając ruch pieszych (wygrodzenia zaporami drogowymi, kładki dla pieszych). Dojazd do dworca PKP będzie możliwy jedynie od strony al. Wolności.

 

Zmiana trasy linii nr 65
Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że w związku z trwającym remontem przejazdu kolejowego w Korwinowie trasa linii nr 65 będzie zmieniona do odwołania.
Autobusy z ul. Źródlanej od przystanku SŁOWIK-ŹRÓDLANA będą kursować w obu kierunkach ul. Spacerową z pominięciem przejazdu północnym odcinkiem ul. Spacerowej oraz ulicami Równoległą i Stacyjną.
Przystanki: SŁOWIK-PRZEJAZD, SŁOWIK-SZKOŁA, SŁOWIK-RÓWNOLEGŁA i KORWINÓW-STACYJNA zostają zawieszone w obu kierunkach.
Przystanki SŁOWIK-SPACEROWA w obu kierunkach zostaną tymczasowo zlokalizowane na południowym odcinku ul. Spacerowej za skrzyżowaniem z ul. Źródlaną.

 

Przystanki KORFANTEGO zawieszone
Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że ze wzglądu na prace drogowe i wyłączenie z użytkowania jednego pasa jezdni, przystanki Korfantego zostały zawieszone w obu kierunkach do odwołania.
MZDiT prosi o korzystanie z sąsiednich przystanków KORFANTEGO I, zlokalizowanych przy skrzyżowaniu z ulicą Bojemskiego w odległości ok. 400 m w kierunku Guardiana i Walcowni.

 

Zmiana trasy linii nr 65
Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że od 14 do 26 stycznia zostanie zmieniona trasa linii nr 65. Powodem zmiany będzie remont przejazdu kolejowego w miejscowości Korwinów.
Autobusy z ulicy Źródlanej od przystanku SŁOWIK-ŹRÓDLANA będą kursować w obu kierunkach ulicą Spacerową z pominięciem przejazdu północnym odcinkiem ulicy Spacerowej oraz ulicami Równoległą i Stacyjną.
Przystanki: SŁOWIK-PRZEJAZD, SŁOWIK-SZKOŁA, SŁOWIK-RÓWNOLEGŁA  i KORWINÓW-STACYJNA zostają zawieszone w obu kierunkach.
Przystanki SŁOWIK-SPACEROWA w obu kierunkach zostaną tymczasowo zlokalizowane na południowym odcinku ulicy Spacerowej za skrzyżowaniem z ulicą Źródlaną.

 

Skrócenie linii nr 29
Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że od 14 stycznia w związku z remontem ul. Ikara na odcinku od św. Rocha do Radomskiej linia nr 29 zostanie do odwołania skrócona do przystanku i pętli Grabówka.
W związku z powyższym dla linii nr 29 zostajną w obu kierunkach zawieszone przystanki: IKARA, LEDNICKA i CMENTARZ KOMUNALNY

 

Zmiana tras linii 16, 27 i 23
Od 7 stycznia – w związku z pracami przy Dworcu Stradom – zmienią się trasy linii 16 i 27. Początkowy i końcowy przystanek linii 23 zostanie natomiast przeniesiony o ok. 100 m – informuje Miejski Zarząd Dróg i Transportu.
Ze względu na prace drogowe prowadzone w sąsiedztwie pętli autobusowej i dworca Stradom od 7 stycznia do odwołania zostaną zmienione trasy linii nr 16 i 27.
Linia nr 16 nie będzie dojeżdżać do pętli STRADOM-DWORZEC PKP. Autobusy linii 16 od przystanku KORCZAKA przy ul. Sobieskiego będą skręcać w prawo w ulice Korczaka i al. Bohaterów  Monte Cassino, po czym po zjeździe z łącznicy pojadą ul. 1 Maja, przez rondo Mickiewicza i al. Wolności do pl. Rady Europy i przystanku DWORZEC GŁÓWNY PKP przy ul. Orzechowskiego, gdzie zakończą trasę.
Powrót w kierunku KUKUCZKI będzie się odbywał tymi samymi ulicami, przy czym będzie obowiązywał wyjazd przez ul. Orzechowskiego do Wolności.
Dla linii nr 16 zostaną zawieszone przystanki STRADOM-DWORZEC PKP oraz przy ul. Sobieskiego przystanki PLAC PAMIĘCI NARODOWEJ i DWORZEC PKS. W zamian będzie obowiązywał przystanek DWORZEC PKS przy al. Wolności w kierunku ronda Mickiewicza oraz wszystkie pozostałe na trasie objazdu.
Linia nr 27 zostanie w obu kierunkach skrócona do przystanku HOENE-WROŃSKIEGO. Autobusy tej linii – po zakończeniu trasy i zawróceniu przez łącznice skrzyżowania ulic Bohaterów Monte Cassino, Pułaskiego i 1 Maja – będą  w kierunku KUSIĘCKA-KSSE rozpoczynać trasę od przystanku HOENE-WROŃSKIEGO usytuowanego przy al. Bohaterów Monte Cassino w kierunku ul. Sobieskiego.
Dla linii nr 27 zostaną zawieszone przystanki STRADOM-DWORZEC PKP.
MZDiT informuje także, że ze względu na prace drogowe przy pętli manewrowej od 7 stycznia do odwołania przystanek początkowy/końcowy REJTANA dla linii nr 23 zostaje przeniesiony o ok. 100 m – na początek ul. Dębowej przy skrzyżowaniu z ul. Rejtana. Linia 23 w kierunku centrum będzie kursować ulicami Dębową, Reja i Żeromskiego do Rejtana i dalej bez zmian.

 

Zmiany w organizacji ruchu przy dworcu Stradom

Od 22 listopada będzie obowiązywać czasowa organizacja ruchu na ul. Pułaskiego w rejonie dworca – informuje MZDiT. Zmiany wiążą się z pracami przy budowie centrum przesiadkowego.
W związku z realizacją zadania „Budowa węzłów przesiadkowych na terenie miasta Częstochowy” od 22 listopada, od godz. 7.00, wprowadzona zostanie czasowa organizacja ruchu na ul. Pułaskiego w rejonie dworca kolejowego Częstochowa-Stradom.
Będzie ona polegać na zamknięciu po jednym pasie ruchu (przyległym do pasa dzielącego) na każdej z jezdni.
Połączenie parkingu przy budynku dworca z ul. Pułaskiego będzie możliwe tylko na prawe skręty.

 

Pożegnania

Zmarł Jan Kolanek

Nie żyje Jan Kolanek, założyciel i prezes P.W. Solo-Kolos sp. z o.o., zm. 8 lutego 2019. MIał 66 lat.

 

Zmarła Małgorzata Sętowska


Nie żyje Małgorzata Sętowska, plastyk, pedagog, pisarka, animatorka kultury, działaczka społeczna. Absolwentka Liceum Plastycznego i WSP (AJD).
Była współzałożycielką i wieceprzewodniczącą Stowarzyszenia na Rzecz Dzieci i Młodzieży „Szansa”. Aktywnie uczestniczyła w życiu kulturalnym miasta,  organizując akcje plastyczne, warsztaty i plenery dla dzieci. Członkini Częstochowskiego Stowarzyszenia Plastyków im. Jerzego Dudy-Gracza oraz Polskiego Stowarzyszenia Edukacji Plastycznej. Brała udział w wielu wystawach indywidualnych i zbiorowych. Wydała 4 książki z bajkami dla dzieci. Była laureatką Nagrody Miasta Częstochowy w dziedzinie kultury za rok 2018 przyznanej w kategorii ochrona i promocja kultury za całokształt działalności.
Małgorzata Sętowska zmarła 29 stycznia 2019.

 

Zmarł Marek Pura


Nie żyje Marek Pura, doradca podatkowy, w młodości wiceprzewodniczący Zarządu Miejskiego ZSMP oraz Zarządu Wojewódzkiego ZSMP w Częstochowie, współtwórca Fundacji Pomocy Młodym, czł. Rady Oddziału Miejsko-Powiatowego Stowarzyszenia "POKOLENIA" w Częstochowie.

 

Zmarł Paweł Janik


Nie żyje Paweł Janik, Powiatowy Rzecznik Konsumentów. Zmarł 1 stycznia 2019, miał 40 lat. 

 

Zmarł Borys Michalik


Nie żyje Borys Michalik, malarz surrealista, absolwent częstochowskiego Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych (1989), związany z Grupą Plastyczną „Pławna 9”. Twórca obrazów olejnych i pasteli, tematy jego twórczości to głównie martwa natura i surrealistyczne, magiczne światy. Syn artysty Mariana Michalika. Zmarł 31 grudnia 2018. Miał 49 lat.

 

Zmarł Andrzej Stoszek


Nie żyje dr n. med. Andrzej Stoszek, długoletni działacz Towarzystwa Przyjaciół Częstochowy. Zmarł 17 grudnia 2018, miał 87 lat.

 

Zmarł Kazimierz Bieńkowski


Nie żyje Kazimierz Bieńkowski, lekarz medycyny, długoletni pracownik częstochowskiej służby zdrowia, kombatant. Za działalność zawodową i społeczną odznaczony m.in.: Krzyżem Kawalerskim i Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski. Zmarł 17 grudnia 2018

 

Zmarł Janusz Seńczuk


Nie żyje Janusz Seńczuk, były zawodnik Skry Częstochowa.
Lwowianin, którego losy rzuciły na Śląsk, rozpoczął swoją przygodę z piłką nożną w Bytomiu - wspomina Seńczuka portal cz-pilka.pl. - W połowie lat pięćdziesiątych przybył d Częstochowy  izwiązał sie z tutejszą Skrą. Pracował na stanowisku kieowniczym w zakładach Warta i studiował w częstochowskiej Politechnice. Pod koniec lat sześćdziesiątych został oddelegowany do łódzkiego Zjednoczenia, a stamtąd do Wałbrzycha, gdzie osiadł na stałe. Był prezesem wałbrzyskiej Fabryki Wkładów Odzieżowych Camela i przdwodniczącym Sudeckiego Związku  Pracodawców. Często pojawiał się w Częstochowie i aktywnie uczestniczył w działalności Klubu Seniora Skry.
Janusz Seńczuk zmarł 7 grudnia 2018 w Wałbrzychu, miał 85 lat.

 

Zmarł Zbigniew Chmielewski


Nie żyje Zbigniew Chmielewski, Zastępca Prezydenta Miasta Częstochowy I kadencji (1990-1994), Przewodniczący Zespołu Miejskiego ds. Organizacji VI Światowego Dnia Młodzieży i wizyty papieża Jana Pawła II w Częstochowie (1991), długoletni pracownik Urzędu Miasta Częstochowy,  długololetni członek częstochowskiego Klubu Inteligencji Katolickiej (m.in. jego wiceprezes), współzałożyciel Ligi Miejskiej w Częstochowie, absolwent LO im. H. Sienkiewicza i Politechniki Częstochowskiej. Miał 82 lata. 

 

Zmarła Małgorzata Puchalska-Dobosz


Nie żyje dr Małgorzata Puchalska-Dobosz, chirurg radiolog. Zmarła 5 grudnia 2018, miała 64 lata

 

Zmarł Ireneusz Bajor


Nie żyje Ireneusz Bajor, przedsiębiorca w branży gastronomicznej. Zmarł 29 listopada  2018

 

 

Zmarł Andrzej Jamza

Nie żyje Andrzej Jamza, stomatolog. Zmarł 16 listopada 2018, miał 74 lata.

 

Zmarł Marian Pruciak

Nie żyje Marian Pruciak, długoletni mistrz krawiecki. Zmarł 19 listopada 2018, miał 87 lat