Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - niedziela

Dziś jest 17 February 2019 - do końca roku pozostało 317 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

„Zjedz tylko mięsko, warzywa możesz zostawić” – o mięsie w diecie dziecka

 „Zjedz tylko mięsko, warzywa możesz zostawić”  – o  mięsie w  diecie dziecka

Mięso i jego przetwory odgrywają w diecie dzieci dużą rolę. Nie każdy produkt z  tej grupy jest jednak dobry dla maluchów. Zdezorientowany rodzic potrzebuje informacji, co i kiedy podawać dziecku, by zdrowo rosło.

Mleko mamy to dla niemowlaka pokarm doskonały – zawiera wszystkie niezbędne dla prawidłowego wzrostu i  rozwoju składniki w  ilościach idealnie dopasowanych do potrzeb. Eksperci zalecają w  związku z  tym wyłączne karmienie piersią aż do ukończenia przez dziecko 6. miesiąca życia. Później do mlecznego jadłospisu niemowlęcia należy zacząć włączać nowe produkty. Dieta rozszerzana jest stopniowo o  kolejne warzywa i owoce, produkty zbożowe, jaja, produkty mleczne i - bardzo ważne w dziecięcym menu – mięso.

* Dlaczego mięso w diecie dziecka jest takie ważne?
Z  wprowadzaniem mięsa do diety dziecka nie warto zwlekać. Około 6. miesiąca życia zapasy żelaza zgromadzone w okresie rozwoju płodowego przestają już wystarczać i trzeba rozpocząć dostarczanie tego składnika z dietą w  większych ilościach. Mięso jest istotnym źródłem żelaza w łatwo przyswajalnej formie. Niezwykle ważna jest w związku z tym troska o  dostarczenie tego składnika do diety małego organizmu w ilościach wystarczających do pokrycia całego zapotrzebowania. 
Mięso to jednak nie tylko żelazo – znaleźć w  nim można pełnowartościowe białko, niezbędne szczególnie w czasie intensywnego rozwoju dziecka w tym okresie. Zawiera komplet aminokwasów, także te, których organizm nie potrafi sam wytwarzać. W mięsie występują także witaminy z  grupy B, w tym nieobecna w  pokarmach roślinnych witamina B12, oraz inne, poza żelazem, składniki mineralne (np. cynk). Co ważne, przewód pokarmowy malucha po 6. miesiącu jest już także gotowy do trawienia i  wykorzystania produktów mięsnych.
* Mięso najlepsze dla dziecka to…
Zawartość żelaza różni się w zależności od rodzaju mięsa – najwięcej jest go w mięsach czerwonych (jagnięcina, wołowina, cielęcina, wieprzowina) oraz króliku, a w mięsach białych, do których zaliczamy drób, nieco mniej. 
Kolejność wprowadzania poszczególnych gatunków mięs nie ma znaczenia. Istotne jest jednak, by proces ten poprzedzony był podaniem warzyw i  owoców, które łagodnie przygotują brzuszek na nowe doświadczenia i nauczą radzić sobie z  bardziej złożonymi produktami. Nie warto wprowadzać kilku rodzajów mięs jednocześnie – lepiej z  kolejnymi smakami zapoznawać dziecko stopniowo. Pozwoli to, podobnie jak w  przypadku produktów z innych grup, na obserwowanie reakcji dziecka i wczesne wychwycenie ewentualnych alergii lub nietolerancji. Nie należy, w obawie przed złą tolerancją, ograniczać jadłospisu dziecka do 1-2 rodzajów mięsa – każdy z nich charakteryzuje się unikalną wartością odżywczą i zwiększa różnorodność diety, a dzięki temu także stopień zaspokojenia potrzeb malucha. 
* Wybierając mięso dla niemowlęcia zwróć uwagę na…
Duże znaczenie ma jakość serwowanych produktów mięsnych. Powinny być to części chude, w  przypadku kurczaka czy indyka pozbawione skóry, pochodzące ze znanego źródła i oczywiście świeże. Przygotowując mięso dla niemowlaka, należy sięgać po to w postaci jak najmniej przetworzonej – najlepszym rozwiązaniem będzie sztuka mięsa przygotowana w sposób dopasowany do możliwości malucha na danym etapie rozwoju. Przed zakupem warto ją dokładnie obejrzeć i  powąchać. Unikać należy stoisk na bazarach i  targach oraz kupowania gotowych wędlin lub mięsa pakowanego – przeznaczone są dla dorosłych, w związku z czym mogą zawierać, np. większe ilości soli. Dobrym rozwiązaniem jest korzystanie z mięsa w słoiczkach przeznaczonego specjalnie dla niemowląt i małych dzieci (np. „Delikatny indyk” i  „Delikatny kurczak” z  linii „Moje pierwsze mięsko” marki Gerber), które spełniać muszą znacznie bardziej rygorystyczne wymagania niż żywność dla dorosłych. Szczególnie warte uwagi są one na początku rozszerzania diety dziecka, kiedy spożywane przez nie ilości mięsa powinny być jeszcze bardzo niewielkie, więc trudne byłoby każdorazowe przygotowanie malutkiej porcji dziennej. U najmłodszych można dodawać takie mięsko do zup i obiadków, a u dzieci starszych sprawdzi się także np. jako urozmaicenie kanapek.
* Mięso w  diecie juniora
Po pierwszych urodzinach w  dalszym ciągu obowiązuje dbałość o  jakość mięsa – ze względu na wysoką zawartość tłuszczu unikać należy wędlin zmielonych (pasztety, parówki), ale także wędzonych, o  mocno różowej barwie i  słonym smaku. Wybierając wędliny, należy zwracać uwagę na zawartość w nich czystego mięsa – im jest go więcej, tym lepiej. Personel sklepu zobowiązany jest do udostępniania składu każdego z oferowanych przetworów mięsnych – wybierać należy te z jak najkrótszą listą składników. Najlepszym rozwiązaniem pozostaje jednak wciąż samodzielne przygotowywanie mięs w domu – pieczenie ich w towarzystwie delikatnych przypraw i podawanie na zimno. Na obiad można już serwować duszone lub pieczone niewielkie sztuki mięsa, za wcześnie jest jednak na potrawy „dorosłego” stołu, jak kotlety czy inne formy mięsa smażonego. Nieodpowiednie jest także w tym okresie mięso surowe, np. w  postaci tatara oraz podroby – ze względu na możliwość kumulacji metali ciężkich. 
* Dania gotowe z  mięskiem dla dziecka
Szeroka oferta dań gotowych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci pomaga skomponować ich dietę tak, by ilość mięsa była w niej odpowiednia. Ilość wszystkich składników została w nich dostosowana do umiejętności i  potrzeb maluchów. Rodziców dziwi czasem zawartość procentowa mięsa i uważają, że jest go zbyt mało, jednak porcje te są odpowiednie i zgodne z zaleceniami lekarzy i dietetyków. Nie tylko zbyt niskie, ale także zbyt wysokie spożycie mięsa może nie być korzystne dla dziecka.
Mięso jest cennym elementem diety dziecka. Nie wystarczy jednak, że każdego dnia dziecka zje swoją porcję wołowinki czy indyka - tylko połączenie ich z produktami z pozostałych grup spożywczych – warzywami, owocami, produktami zbożowymi, mlecznymi, rybami, jajami i  zdrowymi tłuszczami pozwoli stworzyć dietę urozmaiconą, dostarczającą maluchowi wszystkich składników, jakich potrzebuje. 
Więcej o komponowaniu diety dziecka dowiedzieć się można na stronie projektu edukacyjnego Zdrowy Start w Przyszłość - www.zdrowystartwprzyszlosc.pl
* Wybrane dania Gerber z mięskiem
Produkt jednoskładnikowy
Delikatny Indyk
Mięsko z ud indyka, wcześniej ugotowane i  rozdrobnione odpowiednio do potrzeb dziecka po 6. miesiącu. Sprawdzi się jako dodatek do zupki lub obiadku, ułatwiając podawanie dziecku najwyższej jakości mięsa w ilości najbardziej dla niego odpowiedniej. U starszych dzieci wykorzystać je można jako dodatek do kanapek.
Masa netto 80 g

Zupki
Rosołek drobiowo-wołowy
Zupka inspirowana tradycyjną polską kuchnią, bazująca na warzywach i mięsku, doprawiona odrobiną natki pietruszki i podana w  wersji dostosowanej do potrzeb niemowląt po 5. miesiącu. Każda porcja zawiera ponad 3 g białka i 2,3 g błonnika pokarmowego.  
Masa netto 125 g

Wiosenna zupka z indykiem i koperkiem
Pomysł na lekki obiadek, który orzeźwi latem lub pożywną, rozgrzewającą kolację na zimowe wieczory. Warzywny krem z dodatkiem delikatnego mięska z indyka doprawiony został aromatycznym, świeżym koperkiem, dzięki czemu pomoże w nauce ciekawych, nowych smaków u maluszków po 6. miesiącu. W diecie dziecka posiłek będzie źródłem pełnowartościowego białka oraz błonnika pokarmowego. 
Masa netto 190 g

Kalafiorowa z królikiem
Sposób na urozmaicenie diety dziecka – zupka pomoże zaserwować niemowlętom, które ukończyły 8. miesiąc, kalafior, który nie jest zwykle kojarzony z jadłospisem najmłodszych oraz delikatnego mięska z królika. Zupka dostarcza białko, błonnik pokarmowy i nowe smaki, które będzie mógł z  radością poznawać.
Masa netto 190 g

Obiadki
Schabik ze śliwką w warzywach
Zbilansowany obiadek dla niemowląt po 6. miesiącu życia, który pomoże zapoznać je z  kolejnymi smakami, by w przyszłości było bardziej otwarte na kulinarne nowości. Kompozycję ziemniaczków, marchewki i mięska urozmaicono dodatkiem suszonej śliwki. Posiłek nie zawiera dodatku soli. Źródło błonnika pokarmowego.
Masa netto 190 g

Bukiet jarzyn z cielęciną i kluseczkami
Cielęcina to delikatne, idealne dla najmłodszych mięsko. Połączona z  dobrze znaną maluszkom marchewką i żółciutką kukurydzą, w towarzystwie makaronu z pszenicy durum tworzy kompozycję idealną do zapoznawania małego zucha z nowymi, ciekawymi smakami, które poszerzą jego kulinarne horyzonty. Częściowo przetarta konsystencja z  wyraźnie wyczuwalnymi cząstkami pokarmów sprzyja ważnej nauce żucia i  gryzienia.
Masa netto 190 g 

Brokuły z królikiem i ryżem
Zielone warzywa to obowiązkowy element diety dziecka, ważny dla kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. W obiadku intensywnie zielony brokuł i groszek podano z delikatnym mięsem królika, co pozwala zapoznać maluszka z nowymi smakami i dostarczyć białko, a dodatek ryżu pomoże zaspokoić jego rosnący apetyt. Odpowiednio dobrana konsystencja pozwala cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem wszystkich maluszkom po 8. miesiącu.
Masa netto 190 g

Gulasz z warzywami, wołowiną i  ziemniaczkami
Danie dla Juniora, który zna już sporo smaków i ciągle czeka na nowe, ciekawe kompozycje, a  jednocześnie nie jest jeszcze gotowy na posiłki z dorosłego stołu. Kompletny obiadek, którego porcja dostarcza dziecku aż 4 g błonnika pokarmowego i pełnowartościowe białko. Wielkość cząstek dopasowana została do potrzeb dzieci po 1. roku życia.
Masa netto 250 g

Kasza jęczmienna z  klopsikami w  sosie pomidorowym
Obiadek, w  którym charakterystyczną dla polskiej kuchni kaszę jęczmienną zaserwowano Juniorom w towarzystwie wołowych klopsików, to kompletny posiłek sprzyjający nauce różnorodnych smaków. Wielkość porcji i skład dania dostosowano do potrzeb dzieci po 15. miesiącu – w każdym słoiczku maluch znajdzie prawie 170 g: włoszczyznę, soczyste pomidory i  paprykę.
Masa netto 250 g 

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Ul. Piłsudskiego zamknięta od Katedralnej do Piotrkowskiej

Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że w związku rozpoczęciem kolejnego etapu budowy węzłów przesiadkowych do odwołania została zamknięta ulica Piłsudskiego.
Ulicę zamknięto dla ruchu na odcinku od ul. Katedralnej do Piotrkowskiej. Przystanki autobusowe z ul. Piłsudskiego przeniesiono na ul. Ogrodową przy Katedrze.
Wykonawca jest zobowiązany do zapewniania dojazdu do posesji oraz dojścia, zabezpieczając ruch pieszych (wygrodzenia zaporami drogowymi, kładki dla pieszych). Dojazd do dworca PKP będzie możliwy jedynie od strony al. Wolności.

 

Zmiana trasy linii nr 65
Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że w związku z trwającym remontem przejazdu kolejowego w Korwinowie trasa linii nr 65 będzie zmieniona do odwołania.
Autobusy z ul. Źródlanej od przystanku SŁOWIK-ŹRÓDLANA będą kursować w obu kierunkach ul. Spacerową z pominięciem przejazdu północnym odcinkiem ul. Spacerowej oraz ulicami Równoległą i Stacyjną.
Przystanki: SŁOWIK-PRZEJAZD, SŁOWIK-SZKOŁA, SŁOWIK-RÓWNOLEGŁA i KORWINÓW-STACYJNA zostają zawieszone w obu kierunkach.
Przystanki SŁOWIK-SPACEROWA w obu kierunkach zostaną tymczasowo zlokalizowane na południowym odcinku ul. Spacerowej za skrzyżowaniem z ul. Źródlaną.

 

Przystanki KORFANTEGO zawieszone
Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że ze wzglądu na prace drogowe i wyłączenie z użytkowania jednego pasa jezdni, przystanki Korfantego zostały zawieszone w obu kierunkach do odwołania.
MZDiT prosi o korzystanie z sąsiednich przystanków KORFANTEGO I, zlokalizowanych przy skrzyżowaniu z ulicą Bojemskiego w odległości ok. 400 m w kierunku Guardiana i Walcowni.

 

Zmiana trasy linii nr 65
Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że od 14 do 26 stycznia zostanie zmieniona trasa linii nr 65. Powodem zmiany będzie remont przejazdu kolejowego w miejscowości Korwinów.
Autobusy z ulicy Źródlanej od przystanku SŁOWIK-ŹRÓDLANA będą kursować w obu kierunkach ulicą Spacerową z pominięciem przejazdu północnym odcinkiem ulicy Spacerowej oraz ulicami Równoległą i Stacyjną.
Przystanki: SŁOWIK-PRZEJAZD, SŁOWIK-SZKOŁA, SŁOWIK-RÓWNOLEGŁA  i KORWINÓW-STACYJNA zostają zawieszone w obu kierunkach.
Przystanki SŁOWIK-SPACEROWA w obu kierunkach zostaną tymczasowo zlokalizowane na południowym odcinku ulicy Spacerowej za skrzyżowaniem z ulicą Źródlaną.

 

Skrócenie linii nr 29
Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że od 14 stycznia w związku z remontem ul. Ikara na odcinku od św. Rocha do Radomskiej linia nr 29 zostanie do odwołania skrócona do przystanku i pętli Grabówka.
W związku z powyższym dla linii nr 29 zostajną w obu kierunkach zawieszone przystanki: IKARA, LEDNICKA i CMENTARZ KOMUNALNY

 

Zmiana tras linii 16, 27 i 23
Od 7 stycznia – w związku z pracami przy Dworcu Stradom – zmienią się trasy linii 16 i 27. Początkowy i końcowy przystanek linii 23 zostanie natomiast przeniesiony o ok. 100 m – informuje Miejski Zarząd Dróg i Transportu.
Ze względu na prace drogowe prowadzone w sąsiedztwie pętli autobusowej i dworca Stradom od 7 stycznia do odwołania zostaną zmienione trasy linii nr 16 i 27.
Linia nr 16 nie będzie dojeżdżać do pętli STRADOM-DWORZEC PKP. Autobusy linii 16 od przystanku KORCZAKA przy ul. Sobieskiego będą skręcać w prawo w ulice Korczaka i al. Bohaterów  Monte Cassino, po czym po zjeździe z łącznicy pojadą ul. 1 Maja, przez rondo Mickiewicza i al. Wolności do pl. Rady Europy i przystanku DWORZEC GŁÓWNY PKP przy ul. Orzechowskiego, gdzie zakończą trasę.
Powrót w kierunku KUKUCZKI będzie się odbywał tymi samymi ulicami, przy czym będzie obowiązywał wyjazd przez ul. Orzechowskiego do Wolności.
Dla linii nr 16 zostaną zawieszone przystanki STRADOM-DWORZEC PKP oraz przy ul. Sobieskiego przystanki PLAC PAMIĘCI NARODOWEJ i DWORZEC PKS. W zamian będzie obowiązywał przystanek DWORZEC PKS przy al. Wolności w kierunku ronda Mickiewicza oraz wszystkie pozostałe na trasie objazdu.
Linia nr 27 zostanie w obu kierunkach skrócona do przystanku HOENE-WROŃSKIEGO. Autobusy tej linii – po zakończeniu trasy i zawróceniu przez łącznice skrzyżowania ulic Bohaterów Monte Cassino, Pułaskiego i 1 Maja – będą  w kierunku KUSIĘCKA-KSSE rozpoczynać trasę od przystanku HOENE-WROŃSKIEGO usytuowanego przy al. Bohaterów Monte Cassino w kierunku ul. Sobieskiego.
Dla linii nr 27 zostaną zawieszone przystanki STRADOM-DWORZEC PKP.
MZDiT informuje także, że ze względu na prace drogowe przy pętli manewrowej od 7 stycznia do odwołania przystanek początkowy/końcowy REJTANA dla linii nr 23 zostaje przeniesiony o ok. 100 m – na początek ul. Dębowej przy skrzyżowaniu z ul. Rejtana. Linia 23 w kierunku centrum będzie kursować ulicami Dębową, Reja i Żeromskiego do Rejtana i dalej bez zmian.

 

Zmiany w organizacji ruchu przy dworcu Stradom

Od 22 listopada będzie obowiązywać czasowa organizacja ruchu na ul. Pułaskiego w rejonie dworca – informuje MZDiT. Zmiany wiążą się z pracami przy budowie centrum przesiadkowego.
W związku z realizacją zadania „Budowa węzłów przesiadkowych na terenie miasta Częstochowy” od 22 listopada, od godz. 7.00, wprowadzona zostanie czasowa organizacja ruchu na ul. Pułaskiego w rejonie dworca kolejowego Częstochowa-Stradom.
Będzie ona polegać na zamknięciu po jednym pasie ruchu (przyległym do pasa dzielącego) na każdej z jezdni.
Połączenie parkingu przy budynku dworca z ul. Pułaskiego będzie możliwe tylko na prawe skręty.

 

Pożegnania

Zmarł Jan Kolanek

Nie żyje Jan Kolanek, założyciel i prezes P.W. Solo-Kolos sp. z o.o., zm. 8 lutego 2019. MIał 66 lat.

 

Zmarła Małgorzata Sętowska


Nie żyje Małgorzata Sętowska, plastyk, pedagog, pisarka, animatorka kultury, działaczka społeczna. Absolwentka Liceum Plastycznego i WSP (AJD).
Była współzałożycielką i wieceprzewodniczącą Stowarzyszenia na Rzecz Dzieci i Młodzieży „Szansa”. Aktywnie uczestniczyła w życiu kulturalnym miasta,  organizując akcje plastyczne, warsztaty i plenery dla dzieci. Członkini Częstochowskiego Stowarzyszenia Plastyków im. Jerzego Dudy-Gracza oraz Polskiego Stowarzyszenia Edukacji Plastycznej. Brała udział w wielu wystawach indywidualnych i zbiorowych. Wydała 4 książki z bajkami dla dzieci. Była laureatką Nagrody Miasta Częstochowy w dziedzinie kultury za rok 2018 przyznanej w kategorii ochrona i promocja kultury za całokształt działalności.
Małgorzata Sętowska zmarła 29 stycznia 2019.

 

Zmarł Marek Pura


Nie żyje Marek Pura, doradca podatkowy, w młodości wiceprzewodniczący Zarządu Miejskiego ZSMP oraz Zarządu Wojewódzkiego ZSMP w Częstochowie, współtwórca Fundacji Pomocy Młodym, czł. Rady Oddziału Miejsko-Powiatowego Stowarzyszenia "POKOLENIA" w Częstochowie.

 

Zmarł Paweł Janik


Nie żyje Paweł Janik, Powiatowy Rzecznik Konsumentów. Zmarł 1 stycznia 2019, miał 40 lat. 

 

Zmarł Borys Michalik


Nie żyje Borys Michalik, malarz surrealista, absolwent częstochowskiego Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych (1989), związany z Grupą Plastyczną „Pławna 9”. Twórca obrazów olejnych i pasteli, tematy jego twórczości to głównie martwa natura i surrealistyczne, magiczne światy. Syn artysty Mariana Michalika. Zmarł 31 grudnia 2018. Miał 49 lat.

 

Zmarł Andrzej Stoszek


Nie żyje dr n. med. Andrzej Stoszek, długoletni działacz Towarzystwa Przyjaciół Częstochowy. Zmarł 17 grudnia 2018, miał 87 lat.

 

Zmarł Kazimierz Bieńkowski


Nie żyje Kazimierz Bieńkowski, lekarz medycyny, długoletni pracownik częstochowskiej służby zdrowia, kombatant. Za działalność zawodową i społeczną odznaczony m.in.: Krzyżem Kawalerskim i Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski. Zmarł 17 grudnia 2018

 

Zmarł Janusz Seńczuk


Nie żyje Janusz Seńczuk, były zawodnik Skry Częstochowa.
Lwowianin, którego losy rzuciły na Śląsk, rozpoczął swoją przygodę z piłką nożną w Bytomiu - wspomina Seńczuka portal cz-pilka.pl. - W połowie lat pięćdziesiątych przybył d Częstochowy  izwiązał sie z tutejszą Skrą. Pracował na stanowisku kieowniczym w zakładach Warta i studiował w częstochowskiej Politechnice. Pod koniec lat sześćdziesiątych został oddelegowany do łódzkiego Zjednoczenia, a stamtąd do Wałbrzycha, gdzie osiadł na stałe. Był prezesem wałbrzyskiej Fabryki Wkładów Odzieżowych Camela i przdwodniczącym Sudeckiego Związku  Pracodawców. Często pojawiał się w Częstochowie i aktywnie uczestniczył w działalności Klubu Seniora Skry.
Janusz Seńczuk zmarł 7 grudnia 2018 w Wałbrzychu, miał 85 lat.

 

Zmarł Zbigniew Chmielewski


Nie żyje Zbigniew Chmielewski, Zastępca Prezydenta Miasta Częstochowy I kadencji (1990-1994), Przewodniczący Zespołu Miejskiego ds. Organizacji VI Światowego Dnia Młodzieży i wizyty papieża Jana Pawła II w Częstochowie (1991), długoletni pracownik Urzędu Miasta Częstochowy,  długololetni członek częstochowskiego Klubu Inteligencji Katolickiej (m.in. jego wiceprezes), współzałożyciel Ligi Miejskiej w Częstochowie, absolwent LO im. H. Sienkiewicza i Politechniki Częstochowskiej. Miał 82 lata. 

 

Zmarła Małgorzata Puchalska-Dobosz


Nie żyje dr Małgorzata Puchalska-Dobosz, chirurg radiolog. Zmarła 5 grudnia 2018, miała 64 lata

 

Zmarł Ireneusz Bajor


Nie żyje Ireneusz Bajor, przedsiębiorca w branży gastronomicznej. Zmarł 29 listopada  2018

 

 

Zmarł Andrzej Jamza

Nie żyje Andrzej Jamza, stomatolog. Zmarł 16 listopada 2018, miał 74 lata.

 

Zmarł Marian Pruciak

Nie żyje Marian Pruciak, długoletni mistrz krawiecki. Zmarł 19 listopada 2018, miał 87 lat