Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - piątek

Dziś jest 20 wrzesień 2019 - do końca roku pozostało 102 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

„Zjedz tylko mięsko, warzywa możesz zostawić” – o mięsie w diecie dziecka

 „Zjedz tylko mięsko, warzywa możesz zostawić”  – o  mięsie w  diecie dziecka

Mięso i jego przetwory odgrywają w diecie dzieci dużą rolę. Nie każdy produkt z  tej grupy jest jednak dobry dla maluchów. Zdezorientowany rodzic potrzebuje informacji, co i kiedy podawać dziecku, by zdrowo rosło.

Mleko mamy to dla niemowlaka pokarm doskonały – zawiera wszystkie niezbędne dla prawidłowego wzrostu i  rozwoju składniki w  ilościach idealnie dopasowanych do potrzeb. Eksperci zalecają w  związku z  tym wyłączne karmienie piersią aż do ukończenia przez dziecko 6. miesiąca życia. Później do mlecznego jadłospisu niemowlęcia należy zacząć włączać nowe produkty. Dieta rozszerzana jest stopniowo o  kolejne warzywa i owoce, produkty zbożowe, jaja, produkty mleczne i - bardzo ważne w dziecięcym menu – mięso.

* Dlaczego mięso w diecie dziecka jest takie ważne?
Z  wprowadzaniem mięsa do diety dziecka nie warto zwlekać. Około 6. miesiąca życia zapasy żelaza zgromadzone w okresie rozwoju płodowego przestają już wystarczać i trzeba rozpocząć dostarczanie tego składnika z dietą w  większych ilościach. Mięso jest istotnym źródłem żelaza w łatwo przyswajalnej formie. Niezwykle ważna jest w związku z tym troska o  dostarczenie tego składnika do diety małego organizmu w ilościach wystarczających do pokrycia całego zapotrzebowania. 
Mięso to jednak nie tylko żelazo – znaleźć w  nim można pełnowartościowe białko, niezbędne szczególnie w czasie intensywnego rozwoju dziecka w tym okresie. Zawiera komplet aminokwasów, także te, których organizm nie potrafi sam wytwarzać. W mięsie występują także witaminy z  grupy B, w tym nieobecna w  pokarmach roślinnych witamina B12, oraz inne, poza żelazem, składniki mineralne (np. cynk). Co ważne, przewód pokarmowy malucha po 6. miesiącu jest już także gotowy do trawienia i  wykorzystania produktów mięsnych.
* Mięso najlepsze dla dziecka to…
Zawartość żelaza różni się w zależności od rodzaju mięsa – najwięcej jest go w mięsach czerwonych (jagnięcina, wołowina, cielęcina, wieprzowina) oraz króliku, a w mięsach białych, do których zaliczamy drób, nieco mniej. 
Kolejność wprowadzania poszczególnych gatunków mięs nie ma znaczenia. Istotne jest jednak, by proces ten poprzedzony był podaniem warzyw i  owoców, które łagodnie przygotują brzuszek na nowe doświadczenia i nauczą radzić sobie z  bardziej złożonymi produktami. Nie warto wprowadzać kilku rodzajów mięs jednocześnie – lepiej z  kolejnymi smakami zapoznawać dziecko stopniowo. Pozwoli to, podobnie jak w  przypadku produktów z innych grup, na obserwowanie reakcji dziecka i wczesne wychwycenie ewentualnych alergii lub nietolerancji. Nie należy, w obawie przed złą tolerancją, ograniczać jadłospisu dziecka do 1-2 rodzajów mięsa – każdy z nich charakteryzuje się unikalną wartością odżywczą i zwiększa różnorodność diety, a dzięki temu także stopień zaspokojenia potrzeb malucha. 
* Wybierając mięso dla niemowlęcia zwróć uwagę na…
Duże znaczenie ma jakość serwowanych produktów mięsnych. Powinny być to części chude, w  przypadku kurczaka czy indyka pozbawione skóry, pochodzące ze znanego źródła i oczywiście świeże. Przygotowując mięso dla niemowlaka, należy sięgać po to w postaci jak najmniej przetworzonej – najlepszym rozwiązaniem będzie sztuka mięsa przygotowana w sposób dopasowany do możliwości malucha na danym etapie rozwoju. Przed zakupem warto ją dokładnie obejrzeć i  powąchać. Unikać należy stoisk na bazarach i  targach oraz kupowania gotowych wędlin lub mięsa pakowanego – przeznaczone są dla dorosłych, w związku z czym mogą zawierać, np. większe ilości soli. Dobrym rozwiązaniem jest korzystanie z mięsa w słoiczkach przeznaczonego specjalnie dla niemowląt i małych dzieci (np. „Delikatny indyk” i  „Delikatny kurczak” z  linii „Moje pierwsze mięsko” marki Gerber), które spełniać muszą znacznie bardziej rygorystyczne wymagania niż żywność dla dorosłych. Szczególnie warte uwagi są one na początku rozszerzania diety dziecka, kiedy spożywane przez nie ilości mięsa powinny być jeszcze bardzo niewielkie, więc trudne byłoby każdorazowe przygotowanie malutkiej porcji dziennej. U najmłodszych można dodawać takie mięsko do zup i obiadków, a u dzieci starszych sprawdzi się także np. jako urozmaicenie kanapek.
* Mięso w  diecie juniora
Po pierwszych urodzinach w  dalszym ciągu obowiązuje dbałość o  jakość mięsa – ze względu na wysoką zawartość tłuszczu unikać należy wędlin zmielonych (pasztety, parówki), ale także wędzonych, o  mocno różowej barwie i  słonym smaku. Wybierając wędliny, należy zwracać uwagę na zawartość w nich czystego mięsa – im jest go więcej, tym lepiej. Personel sklepu zobowiązany jest do udostępniania składu każdego z oferowanych przetworów mięsnych – wybierać należy te z jak najkrótszą listą składników. Najlepszym rozwiązaniem pozostaje jednak wciąż samodzielne przygotowywanie mięs w domu – pieczenie ich w towarzystwie delikatnych przypraw i podawanie na zimno. Na obiad można już serwować duszone lub pieczone niewielkie sztuki mięsa, za wcześnie jest jednak na potrawy „dorosłego” stołu, jak kotlety czy inne formy mięsa smażonego. Nieodpowiednie jest także w tym okresie mięso surowe, np. w  postaci tatara oraz podroby – ze względu na możliwość kumulacji metali ciężkich. 
* Dania gotowe z  mięskiem dla dziecka
Szeroka oferta dań gotowych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci pomaga skomponować ich dietę tak, by ilość mięsa była w niej odpowiednia. Ilość wszystkich składników została w nich dostosowana do umiejętności i  potrzeb maluchów. Rodziców dziwi czasem zawartość procentowa mięsa i uważają, że jest go zbyt mało, jednak porcje te są odpowiednie i zgodne z zaleceniami lekarzy i dietetyków. Nie tylko zbyt niskie, ale także zbyt wysokie spożycie mięsa może nie być korzystne dla dziecka.
Mięso jest cennym elementem diety dziecka. Nie wystarczy jednak, że każdego dnia dziecka zje swoją porcję wołowinki czy indyka - tylko połączenie ich z produktami z pozostałych grup spożywczych – warzywami, owocami, produktami zbożowymi, mlecznymi, rybami, jajami i  zdrowymi tłuszczami pozwoli stworzyć dietę urozmaiconą, dostarczającą maluchowi wszystkich składników, jakich potrzebuje. 
Więcej o komponowaniu diety dziecka dowiedzieć się można na stronie projektu edukacyjnego Zdrowy Start w Przyszłość - www.zdrowystartwprzyszlosc.pl
* Wybrane dania Gerber z mięskiem
Produkt jednoskładnikowy
Delikatny Indyk
Mięsko z ud indyka, wcześniej ugotowane i  rozdrobnione odpowiednio do potrzeb dziecka po 6. miesiącu. Sprawdzi się jako dodatek do zupki lub obiadku, ułatwiając podawanie dziecku najwyższej jakości mięsa w ilości najbardziej dla niego odpowiedniej. U starszych dzieci wykorzystać je można jako dodatek do kanapek.
Masa netto 80 g

Zupki
Rosołek drobiowo-wołowy
Zupka inspirowana tradycyjną polską kuchnią, bazująca na warzywach i mięsku, doprawiona odrobiną natki pietruszki i podana w  wersji dostosowanej do potrzeb niemowląt po 5. miesiącu. Każda porcja zawiera ponad 3 g białka i 2,3 g błonnika pokarmowego.  
Masa netto 125 g

Wiosenna zupka z indykiem i koperkiem
Pomysł na lekki obiadek, który orzeźwi latem lub pożywną, rozgrzewającą kolację na zimowe wieczory. Warzywny krem z dodatkiem delikatnego mięska z indyka doprawiony został aromatycznym, świeżym koperkiem, dzięki czemu pomoże w nauce ciekawych, nowych smaków u maluszków po 6. miesiącu. W diecie dziecka posiłek będzie źródłem pełnowartościowego białka oraz błonnika pokarmowego. 
Masa netto 190 g

Kalafiorowa z królikiem
Sposób na urozmaicenie diety dziecka – zupka pomoże zaserwować niemowlętom, które ukończyły 8. miesiąc, kalafior, który nie jest zwykle kojarzony z jadłospisem najmłodszych oraz delikatnego mięska z królika. Zupka dostarcza białko, błonnik pokarmowy i nowe smaki, które będzie mógł z  radością poznawać.
Masa netto 190 g

Obiadki
Schabik ze śliwką w warzywach
Zbilansowany obiadek dla niemowląt po 6. miesiącu życia, który pomoże zapoznać je z  kolejnymi smakami, by w przyszłości było bardziej otwarte na kulinarne nowości. Kompozycję ziemniaczków, marchewki i mięska urozmaicono dodatkiem suszonej śliwki. Posiłek nie zawiera dodatku soli. Źródło błonnika pokarmowego.
Masa netto 190 g

Bukiet jarzyn z cielęciną i kluseczkami
Cielęcina to delikatne, idealne dla najmłodszych mięsko. Połączona z  dobrze znaną maluszkom marchewką i żółciutką kukurydzą, w towarzystwie makaronu z pszenicy durum tworzy kompozycję idealną do zapoznawania małego zucha z nowymi, ciekawymi smakami, które poszerzą jego kulinarne horyzonty. Częściowo przetarta konsystencja z  wyraźnie wyczuwalnymi cząstkami pokarmów sprzyja ważnej nauce żucia i  gryzienia.
Masa netto 190 g 

Brokuły z królikiem i ryżem
Zielone warzywa to obowiązkowy element diety dziecka, ważny dla kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. W obiadku intensywnie zielony brokuł i groszek podano z delikatnym mięsem królika, co pozwala zapoznać maluszka z nowymi smakami i dostarczyć białko, a dodatek ryżu pomoże zaspokoić jego rosnący apetyt. Odpowiednio dobrana konsystencja pozwala cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem wszystkich maluszkom po 8. miesiącu.
Masa netto 190 g

Gulasz z warzywami, wołowiną i  ziemniaczkami
Danie dla Juniora, który zna już sporo smaków i ciągle czeka na nowe, ciekawe kompozycje, a  jednocześnie nie jest jeszcze gotowy na posiłki z dorosłego stołu. Kompletny obiadek, którego porcja dostarcza dziecku aż 4 g błonnika pokarmowego i pełnowartościowe białko. Wielkość cząstek dopasowana została do potrzeb dzieci po 1. roku życia.
Masa netto 250 g

Kasza jęczmienna z  klopsikami w  sosie pomidorowym
Obiadek, w  którym charakterystyczną dla polskiej kuchni kaszę jęczmienną zaserwowano Juniorom w towarzystwie wołowych klopsików, to kompletny posiłek sprzyjający nauce różnorodnych smaków. Wielkość porcji i skład dania dostosowano do potrzeb dzieci po 15. miesiącu – w każdym słoiczku maluch znajdzie prawie 170 g: włoszczyznę, soczyste pomidory i  paprykę.
Masa netto 250 g 

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

Jaś

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Autobusy pojadą inaczej w rejonie dworca Stradom

Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że ze względu na zakończenie kolejnego etapu prac w sąsiedztwie dworca Stradom przy ul. Pułaskiego od środy 4 września linie nr 14, 15, 17, 23 i 69 wracają na swoje stałe trasy. Do odwołania zostają zmienione trasy linii nr 16 i 27. 

Linia nr 16 nie będzie dojeżdżać do pętli STRADOM-DWORZEC PKP.

Autobusy linii 16 od przystanku KORCZAKA przy ul. Sobieskiego będą skręcać w prawo w ul. Korczaka i Bohaterów Monte Cassino, po czym - po zjeździe z łącznicy - pojadą ul. 1 Maja do ronda Mickiewicza i dalej al. Wolności do pl. Rady Europy i przystanku DWORZEC GŁÓWNY PKP przy ul. Orzechowskiego, gdzie zakończą trasę.

Powrót w kierunku KUKUCZKI będzie się odbywał tymi samymi ulicami, przy czym będzie obowiązywał wyjazd przez ul. Orzechowskiego do Wolności.

Dla linii nr 16 zostaną zawieszone przystanki STRADOM-DWORZEC PKP oraz przy ul. Sobieskiego przystanki PLAC PAMIĘCI NARODOWEJ i DWORZEC PKS. W zamian będzie obowiązywał przystanek DWORZEC PKS przy al. Wolności w kierunku ronda Mickiewicza oraz wszystkie pozostałe znajdujące się na trasie objazdu.

Linia nr 27 zostanie w obu kierunkach skrócona do przystanku HOENE-WROŃSKIEGO. 

Autobusy linii 27 po zakończeniu trasy na tym przystanku i zawróceniu przez łącznice skrzyżowania ulic Monte Cassino, Pułaskiego i 1 Maja będą w kierunku KUSIĘCKA-KSSE rozpoczynać trasę od przystanku HOENE-WROŃSKIEGO usytuowanego przy al. Bohaterów Monte Cassino w kierunku ul. Sobieskiego.

Dla linii nr 27 zostaną zawieszone przystanki STRADOM-DWORZEC PKP.

 

 

Zmiany autobusowych linii

Z uwagi na wpływ drogowych inwestycji zewnętrznych i zadań własnych na charakter ruchu drogowego na terenie miasta od początku września MZDiT wprowadza korekty na kilku liniach autobusowych komunikacji miejskiej MPK:

-linia nr 17 będzie w dni robocze i soboty kursować przez cały dzień co 30 minut (rozwiązanie tymczasowe)

-linie nr 30 i 33 zostaną połączone w jedną, oznaczoną numerem 30 i obsługującą relację Jaskrów Wille – Wąsosz (z kursami skróconymi do Batalionów Chłopskich i Przyjemnej), przy czym linia nr 30 będzie kursować w obu kierunkach przez aleję Wolności i Sobieskiego do Korczaka, z pominięciem placu Biegańskiego.

 
 

Powrót linii autobusowych na trasy przez al. Wojska Polskiego

Od 28 sierpnia przestają obowiązywać objazdy autobusów kursujących w kierunku Błeszna, Rakowa i Korkowej przez ul. Powstańców Śląskich i al. Niepodległości – informuje MZDiT. Przywrócony zostaje też przystanek ESTAKADA w kierunku Błeszna i Rakowa.

Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że w związku z zakończeniem prac po zachodniej stronie estakady rakowskiej od środy, 28 sierpnia przestają obowiązywać objazdy autobusów kursujących w kierunku Błeszna, Rakowa i Korkowej przez ul. Powstańców Śląskich i al. Niepodległości.

 

Przystanek autobusowy ESTAKADA w kierunku Błeszna i Rakowa zostaje ponownie udostępniony pasażerkom i pasażerom.

UWAGA! Linie podmiejskie nr 53, 57, 58, 59, 65, 67 i 68 po wyjeździe z zajezdni od ul. Źródlanej będą kursować na wprost ul. Powstańców Śląskich do przystanku ESTAKADA przy al. Wojska Polskiego przed torowiskiem tramwajowym, który będzie pierwszym przystankiem dla tych linii.

Przystanek zastępczy POWSTAŃCÓW ŚLĄSKICH przy al. Niepodległości dla wyżej wymienionych linii przestaje obowiązywać.

Od 28 sierpnia na przystanku zastępczym POWSTAŃCÓW ŚLĄSKICH przy al. Niepodległości obowiązuje obsługa pasażerek i pasażerów tylko dla zastępczej komunikacji tramwajowej – tj. linii nr 01, 02 i 03 oraz linii nr 38 i 80.

 

Od 19 sierpnia odcinek ul. Zawodziańskiej zamknięty dla ruchu

Odcinek od ul. Mstowskiej do skrzyżowania z ul. Mączną zostanie zamknięty dla kierowców w związku z rozpoczęciem prac przy budowie ul. Zawodziańskiej – informuje MZDiT.

Zamknięcie spowodowane jest rozpoczęciem robót związanych z przebudową mostu nad rzeką Wartą oraz budową ul. Zawodziańskiej na tym odcinku.

Dojazd do ul. Mącznej odbywać się będzie drogami alternatywnymi od ul. Batalionów Chłopskich.

 

Zmiany na linii nr 18

OD 19 SIERPNIA ZMIANY NA LINII NR 18. Trasa i rozkłady jazdy linii zostaną zmienione do odwołania. Powodem jest brak przejazdu spowodowany przebudową ul. Zawodziańskiej – informuje MZDiT.

Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że ze względu na brak przejazdu, spowodowany przebudową ul. Zawodziańskiej od poniedziałku, 19 sierpnia, do odwołania zostanie zmieniona trasa i rozkłady jazdy linii nr 18, która będzie kursować wyłącznie do pętli  HEKTAROWA z pominięciem przejazdu ulicami Zawodziańską i Batalionów Chłopskich.

Dla linii nr 18 zostają zawieszone w obu kierunkach przystanki MĄCZNA, JASKRÓW-MIROWSKA i BATALIONÓW CHŁOPSKICH oraz przystanek MIRÓW przy ul. Mstowskiej w kierunku ul. Batalionów Chłopskich.

Obsługa pasażerek i pasażerów w kierunku centrum będzie się odbywać na przystanku na pętli MIRÓW, natomiast w kierunku pętli HEKTAROWA – tak jak dotychczas na przystanku na początku ul. Turystycznej.

 

 

 

Pożegnania

Zmarła Zofia Gogulska

Nie żyje Zofia Gogulska, działaczka społeczna, długoletnia przewodnicząca Zarządu Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną koło w Częstochowie. Zmarła 8 września 2019.

 

Zmarł Aleksander Jaśkiewicz

Nie żyje Aleksander Jaśkiewicz, historyk sztuki, długoletni pracownik Muzeum Częstochowskiego (kierownik działu sztuki), twórca jego kolekcji malarstwa i grafiki polskiej XX wieku. Autor książek i katalogów wystaw poświęconych m.in. artystom Częstochowy 1850-1960, kościołom drewnianym , krzyżom i kapliczkom przydrożnym Częstochowy i okolic, malarstwu i grafice polskiej w zbiorach Muzeum Częstochowskiego, Wandzie Wereszczyńskiej, pamiątkom i wotom jasnogórskim, Jasnej Górze.  Laureat Nagrody im. Karola Miarki (1990) oraz Nagrody Prezydenta Miasta w dziedzinie kultury (1991). 

Zmarł 28 sierpnia 2019, miał 86 lat.

 

Zmarła Elżbieta Lange

Nie żyje Elżbieta Lange, emerytowana długoletnia aktorka  Teatru im. A. Mickiewicza (na naszzej scenie mogliśmy ją oglądać w latach 1957-1991, wcześniej krótko była związana z zielonogórskim Teatrem Ziemi Lubuskiej) występująca pod panieńskim nazwiskiem Elżbieta Pasierbówna. Zmarła 7 sierpnia 2019, miała 88 lat.

 

Zmarł Jerzy Mazik

Nie żyje Jerzy Błażej Mazik, miłośnik żeglarstwa i filatelistyki, twórca licznych tekstów poświęconych tej tematyce, Nestor Yacht Klubu w Częstochowie, historyk Poczty Polskiej (autor m.in. książkowej publikacji „O częstochowskich pocztach lat minionych opowieści”) i kronikarz częstochowskiego żeglarstwa, człowiek wielkiej wiedzy, obdarzony dużym poczuciem humoru. Współpracownik lokalnych mediów, wśród nich także „Zdrowej Częstochowy”. Zmarł 8 sierpnia 2019, miał 87 lat.

 

 

Zmarł o. Kamil Cichocki


Nie żyje o. Kamil Cichocki, paulin z klasztoru na Jasnej Górze. Zmarł 23 lipca 2019, miał 83 lata.

 

Zmarł Karol Zagził

Nie żyje Karol Zagził, fotograf klubowy drużyny CKM „Włókniarz”, często też kierownik parku maszyn, współautor wystaw poświęconych żużlowi. Jego fotografie publikowała wielokrotnie prasa sportowa, znalazły się też w książce Marka Soczyka "Sześćdziesiąt lat w Lidze Polskiej minęło” poświęconej historii częstochowskiego Włókniarza. Zmarł 19 lipca 2019, miał 54 lata.

 

Zmarł Stefan Kwoczała

Nie żyje Stefan Kwoczała, ikona częstochowskiego żużla, zdobywca - jako pierwszy częstochowianin - w 1959 r. tytułu Indywidualnego Mistrza Polski na żużlu. W barwach Włókniarza występował w latach 1955–1961, w 1959 zdobywając złoty medal Drużynowych Mistrzostw Polski. 

Jak przypomina Wikipedia,  w 1958–1961 trzykrotnie uczestniczył w eliminacjach Indywidualnych Mistrzostw Świata, najlepszy rezultat osiągając w 1960 r. na Wembley, gdzie w finale światowym zajął VII miejsce. Karierę zakończył w 1961 r., po wypadku podczas turnieju o "Złoty Kask" w Krakowie.

Miał 85 lat.

 

 

Zmarł Waldemar Ułamek

Nie żyje Waldemar Ułamek, jeden z najbardziej charakterystycznych kierowników startów w naszym kraju w latach 90. ubiegłego stulecia. Regularnie spotkać można go było wówczas nie tylko podczas zawodów w Częstochowie, ale wielokrotnie zapraszany był również na turnieje Grand Prix we Wrocławiu - informuje klub Włókniarz Częstochowa. Zmarł 18 czerwca 2019, miał 69 lat.

 

 

Zmarł Bolesław Ocias

Nie żyje Bolesław Ocias, dyrygent (m.in. Państwowej Operetki Śląskiej w Gliwicach Chóru Męskiego "Pochodnia"), kompozytor, zasłużony pedagog Zespołu Szkół Muzycznych im. Marcina Józefa Żebrowskiego i WSP (obcnie UJD im. Jana Długosza) w Częstochowie. Inicjator cyklu koncertów pedagogów Instytutu Muzyki WSP w Filharmonii Częstochowskiej. Kierownik muzyczny zespołów folklorystycznych: ZPiT "Częstochowa" oraz ZF "Polanie", przez pewien czas (w okresie 1978-1981) także kierownik muzyczny Teatru im. A. Mickiewicza. Juror konkursów i festiwali. Laureat Nagrody Prezydenta Miasta Częsrochowy w dziedzinie kultury (1999).  
Zmarł 16 czerwca 2019. Miał 90 lat.

 

Zmarł dr n. med. Stefan Miłkowski

Nie żyje dr nauk med. Stefan Miłkowski, ordynator oddziałów okulistycznych w szpitalach im. Biegańskiego i na Parkitce. Zmarł 10 czerwca 2019, miał 88 lat.

 

Zmarł Romuald Sławiński

Nie żyje Romuald Sławiński, emerytowany nauczyciel. Zmarł 5 czerwca 2019, miał 88 lat.