Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - środa

Dziś jest 18 July 2018 - do końca roku pozostało 166 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

„Zjedz tylko mięsko, warzywa możesz zostawić” – o mięsie w diecie dziecka

 „Zjedz tylko mięsko, warzywa możesz zostawić”  – o  mięsie w  diecie dziecka

Mięso i jego przetwory odgrywają w diecie dzieci dużą rolę. Nie każdy produkt z  tej grupy jest jednak dobry dla maluchów. Zdezorientowany rodzic potrzebuje informacji, co i kiedy podawać dziecku, by zdrowo rosło.

Mleko mamy to dla niemowlaka pokarm doskonały – zawiera wszystkie niezbędne dla prawidłowego wzrostu i  rozwoju składniki w  ilościach idealnie dopasowanych do potrzeb. Eksperci zalecają w  związku z  tym wyłączne karmienie piersią aż do ukończenia przez dziecko 6. miesiąca życia. Później do mlecznego jadłospisu niemowlęcia należy zacząć włączać nowe produkty. Dieta rozszerzana jest stopniowo o  kolejne warzywa i owoce, produkty zbożowe, jaja, produkty mleczne i - bardzo ważne w dziecięcym menu – mięso.

* Dlaczego mięso w diecie dziecka jest takie ważne?
Z  wprowadzaniem mięsa do diety dziecka nie warto zwlekać. Około 6. miesiąca życia zapasy żelaza zgromadzone w okresie rozwoju płodowego przestają już wystarczać i trzeba rozpocząć dostarczanie tego składnika z dietą w  większych ilościach. Mięso jest istotnym źródłem żelaza w łatwo przyswajalnej formie. Niezwykle ważna jest w związku z tym troska o  dostarczenie tego składnika do diety małego organizmu w ilościach wystarczających do pokrycia całego zapotrzebowania. 
Mięso to jednak nie tylko żelazo – znaleźć w  nim można pełnowartościowe białko, niezbędne szczególnie w czasie intensywnego rozwoju dziecka w tym okresie. Zawiera komplet aminokwasów, także te, których organizm nie potrafi sam wytwarzać. W mięsie występują także witaminy z  grupy B, w tym nieobecna w  pokarmach roślinnych witamina B12, oraz inne, poza żelazem, składniki mineralne (np. cynk). Co ważne, przewód pokarmowy malucha po 6. miesiącu jest już także gotowy do trawienia i  wykorzystania produktów mięsnych.
* Mięso najlepsze dla dziecka to…
Zawartość żelaza różni się w zależności od rodzaju mięsa – najwięcej jest go w mięsach czerwonych (jagnięcina, wołowina, cielęcina, wieprzowina) oraz króliku, a w mięsach białych, do których zaliczamy drób, nieco mniej. 
Kolejność wprowadzania poszczególnych gatunków mięs nie ma znaczenia. Istotne jest jednak, by proces ten poprzedzony był podaniem warzyw i  owoców, które łagodnie przygotują brzuszek na nowe doświadczenia i nauczą radzić sobie z  bardziej złożonymi produktami. Nie warto wprowadzać kilku rodzajów mięs jednocześnie – lepiej z  kolejnymi smakami zapoznawać dziecko stopniowo. Pozwoli to, podobnie jak w  przypadku produktów z innych grup, na obserwowanie reakcji dziecka i wczesne wychwycenie ewentualnych alergii lub nietolerancji. Nie należy, w obawie przed złą tolerancją, ograniczać jadłospisu dziecka do 1-2 rodzajów mięsa – każdy z nich charakteryzuje się unikalną wartością odżywczą i zwiększa różnorodność diety, a dzięki temu także stopień zaspokojenia potrzeb malucha. 
* Wybierając mięso dla niemowlęcia zwróć uwagę na…
Duże znaczenie ma jakość serwowanych produktów mięsnych. Powinny być to części chude, w  przypadku kurczaka czy indyka pozbawione skóry, pochodzące ze znanego źródła i oczywiście świeże. Przygotowując mięso dla niemowlaka, należy sięgać po to w postaci jak najmniej przetworzonej – najlepszym rozwiązaniem będzie sztuka mięsa przygotowana w sposób dopasowany do możliwości malucha na danym etapie rozwoju. Przed zakupem warto ją dokładnie obejrzeć i  powąchać. Unikać należy stoisk na bazarach i  targach oraz kupowania gotowych wędlin lub mięsa pakowanego – przeznaczone są dla dorosłych, w związku z czym mogą zawierać, np. większe ilości soli. Dobrym rozwiązaniem jest korzystanie z mięsa w słoiczkach przeznaczonego specjalnie dla niemowląt i małych dzieci (np. „Delikatny indyk” i  „Delikatny kurczak” z  linii „Moje pierwsze mięsko” marki Gerber), które spełniać muszą znacznie bardziej rygorystyczne wymagania niż żywność dla dorosłych. Szczególnie warte uwagi są one na początku rozszerzania diety dziecka, kiedy spożywane przez nie ilości mięsa powinny być jeszcze bardzo niewielkie, więc trudne byłoby każdorazowe przygotowanie malutkiej porcji dziennej. U najmłodszych można dodawać takie mięsko do zup i obiadków, a u dzieci starszych sprawdzi się także np. jako urozmaicenie kanapek.
* Mięso w  diecie juniora
Po pierwszych urodzinach w  dalszym ciągu obowiązuje dbałość o  jakość mięsa – ze względu na wysoką zawartość tłuszczu unikać należy wędlin zmielonych (pasztety, parówki), ale także wędzonych, o  mocno różowej barwie i  słonym smaku. Wybierając wędliny, należy zwracać uwagę na zawartość w nich czystego mięsa – im jest go więcej, tym lepiej. Personel sklepu zobowiązany jest do udostępniania składu każdego z oferowanych przetworów mięsnych – wybierać należy te z jak najkrótszą listą składników. Najlepszym rozwiązaniem pozostaje jednak wciąż samodzielne przygotowywanie mięs w domu – pieczenie ich w towarzystwie delikatnych przypraw i podawanie na zimno. Na obiad można już serwować duszone lub pieczone niewielkie sztuki mięsa, za wcześnie jest jednak na potrawy „dorosłego” stołu, jak kotlety czy inne formy mięsa smażonego. Nieodpowiednie jest także w tym okresie mięso surowe, np. w  postaci tatara oraz podroby – ze względu na możliwość kumulacji metali ciężkich. 
* Dania gotowe z  mięskiem dla dziecka
Szeroka oferta dań gotowych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci pomaga skomponować ich dietę tak, by ilość mięsa była w niej odpowiednia. Ilość wszystkich składników została w nich dostosowana do umiejętności i  potrzeb maluchów. Rodziców dziwi czasem zawartość procentowa mięsa i uważają, że jest go zbyt mało, jednak porcje te są odpowiednie i zgodne z zaleceniami lekarzy i dietetyków. Nie tylko zbyt niskie, ale także zbyt wysokie spożycie mięsa może nie być korzystne dla dziecka.
Mięso jest cennym elementem diety dziecka. Nie wystarczy jednak, że każdego dnia dziecka zje swoją porcję wołowinki czy indyka - tylko połączenie ich z produktami z pozostałych grup spożywczych – warzywami, owocami, produktami zbożowymi, mlecznymi, rybami, jajami i  zdrowymi tłuszczami pozwoli stworzyć dietę urozmaiconą, dostarczającą maluchowi wszystkich składników, jakich potrzebuje. 
Więcej o komponowaniu diety dziecka dowiedzieć się można na stronie projektu edukacyjnego Zdrowy Start w Przyszłość - www.zdrowystartwprzyszlosc.pl
* Wybrane dania Gerber z mięskiem
Produkt jednoskładnikowy
Delikatny Indyk
Mięsko z ud indyka, wcześniej ugotowane i  rozdrobnione odpowiednio do potrzeb dziecka po 6. miesiącu. Sprawdzi się jako dodatek do zupki lub obiadku, ułatwiając podawanie dziecku najwyższej jakości mięsa w ilości najbardziej dla niego odpowiedniej. U starszych dzieci wykorzystać je można jako dodatek do kanapek.
Masa netto 80 g

Zupki
Rosołek drobiowo-wołowy
Zupka inspirowana tradycyjną polską kuchnią, bazująca na warzywach i mięsku, doprawiona odrobiną natki pietruszki i podana w  wersji dostosowanej do potrzeb niemowląt po 5. miesiącu. Każda porcja zawiera ponad 3 g białka i 2,3 g błonnika pokarmowego.  
Masa netto 125 g

Wiosenna zupka z indykiem i koperkiem
Pomysł na lekki obiadek, który orzeźwi latem lub pożywną, rozgrzewającą kolację na zimowe wieczory. Warzywny krem z dodatkiem delikatnego mięska z indyka doprawiony został aromatycznym, świeżym koperkiem, dzięki czemu pomoże w nauce ciekawych, nowych smaków u maluszków po 6. miesiącu. W diecie dziecka posiłek będzie źródłem pełnowartościowego białka oraz błonnika pokarmowego. 
Masa netto 190 g

Kalafiorowa z królikiem
Sposób na urozmaicenie diety dziecka – zupka pomoże zaserwować niemowlętom, które ukończyły 8. miesiąc, kalafior, który nie jest zwykle kojarzony z jadłospisem najmłodszych oraz delikatnego mięska z królika. Zupka dostarcza białko, błonnik pokarmowy i nowe smaki, które będzie mógł z  radością poznawać.
Masa netto 190 g

Obiadki
Schabik ze śliwką w warzywach
Zbilansowany obiadek dla niemowląt po 6. miesiącu życia, który pomoże zapoznać je z  kolejnymi smakami, by w przyszłości było bardziej otwarte na kulinarne nowości. Kompozycję ziemniaczków, marchewki i mięska urozmaicono dodatkiem suszonej śliwki. Posiłek nie zawiera dodatku soli. Źródło błonnika pokarmowego.
Masa netto 190 g

Bukiet jarzyn z cielęciną i kluseczkami
Cielęcina to delikatne, idealne dla najmłodszych mięsko. Połączona z  dobrze znaną maluszkom marchewką i żółciutką kukurydzą, w towarzystwie makaronu z pszenicy durum tworzy kompozycję idealną do zapoznawania małego zucha z nowymi, ciekawymi smakami, które poszerzą jego kulinarne horyzonty. Częściowo przetarta konsystencja z  wyraźnie wyczuwalnymi cząstkami pokarmów sprzyja ważnej nauce żucia i  gryzienia.
Masa netto 190 g 

Brokuły z królikiem i ryżem
Zielone warzywa to obowiązkowy element diety dziecka, ważny dla kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. W obiadku intensywnie zielony brokuł i groszek podano z delikatnym mięsem królika, co pozwala zapoznać maluszka z nowymi smakami i dostarczyć białko, a dodatek ryżu pomoże zaspokoić jego rosnący apetyt. Odpowiednio dobrana konsystencja pozwala cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem wszystkich maluszkom po 8. miesiącu.
Masa netto 190 g

Gulasz z warzywami, wołowiną i  ziemniaczkami
Danie dla Juniora, który zna już sporo smaków i ciągle czeka na nowe, ciekawe kompozycje, a  jednocześnie nie jest jeszcze gotowy na posiłki z dorosłego stołu. Kompletny obiadek, którego porcja dostarcza dziecku aż 4 g błonnika pokarmowego i pełnowartościowe białko. Wielkość cząstek dopasowana została do potrzeb dzieci po 1. roku życia.
Masa netto 250 g

Kasza jęczmienna z  klopsikami w  sosie pomidorowym
Obiadek, w  którym charakterystyczną dla polskiej kuchni kaszę jęczmienną zaserwowano Juniorom w towarzystwie wołowych klopsików, to kompletny posiłek sprzyjający nauce różnorodnych smaków. Wielkość porcji i skład dania dostosowano do potrzeb dzieci po 15. miesiącu – w każdym słoiczku maluch znajdzie prawie 170 g: włoszczyznę, soczyste pomidory i  paprykę.
Masa netto 250 g 

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Ponownie otwarta linia Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy 

Firma przewozowa MAT-BUS z Żarek ponownie otwiera linię na trasie Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy (ul. Focha).
Ponowne otwarcie linii zaplanowano na 2 lipca. 
Odjazdy do Złotego Potoku z ul. Focha w Częstochowie zaplanowano na godz.: 8.20 i 11.30 oraz 14.00 - od poniedziałku do soboty i w niedziele (oprócz świąt); 15.55 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 17.00 - w soboty, 18.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt).
Odjazdy do Częstochowy: 6.45 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 7.00 - w soboty i niedziele; 9.20 i 12.35 - od poniedziałku do soboty  i w niedziele (oprócz świąt), 15.00 - od poniedziałku do soboty (oprócz świąt); 17.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt). 
Przejazd na całej trasie trwa 59 minut.
Firma zwraca się z prośbą o przedstawianie kierowcom autobusów sugestii dotyczących zmian rozkładu jazdy.

 

Korekty kursów autobusów
Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że od 1 lipca na wniosek Urzędu Miasta Blachowni zostanie wprowadzona korekta godziny odjazdu jednego z wieczornych kursów na linii nr 32 oraz jednego popołudniowego na linii 18.

 

Nowy odcinek DW 908
Do ruchu został dopuszczony nowy odcinek DW 908 – przedłużenie al. Bohaterów Monte Cassino do ul. Dźbowskiej. Kierowcy, piesi i rowerzyści mogą już z niego korzystać.

 

Całkowite zamknięcie ul. Żareckiej w Janowie

Zgodnie z informacją firmy DROG-BUD - wykonawcy robót na drodze wojewódzkiej na odcinku Janów-Żarki - od środy 4 kwietnia 2018 r.  całkowicie nieprzejezdna będzie ulica Żarecka w Janowie (od rynku w Janowie do początku muru w Złotym Potoku)

 

.Naprawy gwarancyjne

Rozpoczęto naprawy gwarancyjne związane z uszkodzeniami konstrukcji jezdni na odcinku I i II Alei oraz placu Biegańskiego - informuje Miejski Zarząd Dróg i Transportu. Będą się wiązać z utrudnieniami w ruchu. .
Ograniczenia w ruchu będą występowały do końca lipca tego roku.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
15 sierpnia (środa) – Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny – rozkłady niedzielne
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarła Maria Ogłaza


Nie żyje Maria Ogłaza, artysta plastyk, poetka, animatorka kultury, pedagog. Uczestniczka i komisarz licznych plenerów, wystaw, przedsięwzięć artystycznych. Zmarła 15 lipca 2018. Miała 65 lat.

 

Zmarł Józef Piątkiewicz

Nie żyje Józef Piątkiewicz, częstochowskim studentom znany jako "wujek Józek" lub "Józek model", przez lata związany z naszym środowiskiem akademickim - honorowy mieszkaniec D.S. "Skrzat", pamiętany także z występu w "Szansie na sukces", gdzie wykonaniem piosenki "Baba" Kabaretu Otto zapewnił sobie występ w Sali Kongresowej. Zmarł 11 lipca 2018. Miał 80 lat.
 

 

Zmarł Władysław Edward Piekarski

Nie żyje Władysław Edward Piekarski, wydawca, literat, animator kultury.

Redaktor naczelny Oficyny Galeria, periodyków “Galeria” i“Mini Galeria”, redaktor i wydawca serii „Częstochowska Biblioteczka Poetów i Prozaików”, „Częstochowskiej Biblioteczki Jednego Arkusza” oraz Częstochowskich Zeszytów Biobibliograficznych Literackiego Towarzystwa Wzajemnej Adoracji „Li-TWA”. Na początku XXI w. redaktor wydawnictwa „Dom Książki”.

Członek ZLP. Animator i prezes Regionalnego Stowarzyszenia Twórców Kultury, współzałożyciel i wiceprezes Rady Krajowej Robotniczych Stowarzyszeń Twórców Kultury w Polsce oraz Rady Fundacji Kultury Robotniczej im. J. Wojciechowskiego, współzałożyciel i prezes (następnie Prezes Honorowy) Literackiego Towarzystwa Wzajemnej Adoracji „Li-TWA”.

Organizator i współorganizator imprez plenerowych, konkursów literackich.

Stypendysta Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Wyróżniony m.in. odznaką „Zasłużony dla Kultury Polskiej”.

Był także działaczem związkowym i sportowym.

Miał 70 lat.

Zmarł 1 lipca 2018.

 

Zmarł Kazimierz Strąk


Nie żyje Kazimierz Strąk, długoletni pracownik Huty Zabrze oraz Biura Projektów i Dostaw Urządzeń Hutniczych HPH w Katowicach, dyrektor Kombinatu Budowy Maszyn "Częstochowa" w Kłobucku. Zmarł 29 czerwca 2018, miał 80 lat.

 

Zmarł Krzysztof Przysuszyński


Nie żyje Krzysztof Przysuszyński, nauczyciel przedmiotów zawodowych z zakresu gastronomii w Zespole Szkół im. S. Żeromskiego. Zmarł 26 czerwca 2018, miał 58 lat.

 

Zmarł Marek Wojtasik

Nie żyje Marek Wojtasik, prezes zarządu (w l. 1992-2013) i wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej (w l. 2014-2018) „Społem” PSS „Jedność”, odznaczony za zasługi dla miasta Częstochowy, zm. 18 czerwca 2018, miał 69 lat. 

 

Zmarła Wanda Malko

Nie żyje Wanda Malko, dr nauk humanistycznych, znawczyni częstochowskiego życia muzycznego, długoletni pedagog Zespołu Szkół Muzycznych im. M.J. Żebrowskiego, wykładowca WSP i AJD w Częstochowie, przez pewien czas z-ca dyrektora Filharmonii Częstochowskiej i kierownik Częstochowskiego Towarzystwa Muzycznego, prelegentka licznych imprez muzycznych, uhonorowana m.in. Złotym Krzyżem Zasługi i medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis. Zmarła w nocy z 18 na 19 czerwca, miała 72 lata.

 

Zmarł Dariusz Fiuty

Nie żyje Dariusz Fiuty, dziennikarz związany m.in. z "Życiem Częstochowy", Dziennikiem Częstochowskim "24 Godziny", Radiem Fon, "Gazetą Częstochowską". Zmarł 13 czerwca 2018, miał 57 lat.