Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - wtorek

Dziś jest 20 November 2018 - do końca roku pozostało 41 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Makarony – wartościowa baza wiosennego menu

Makarony – wartościowa baza wiosennego menu

Wiosną chcemy poczuć się lekko. Stajemy się bardziej aktywni i więcej czasu spędzamy na dworze, zakładając coraz mniej warstw ciepłych ubrań. Także nasze menu zwykle zmieniamy na lżejsze. Doskonałą bazą do jego skomponowania są makarony. Ich liczne kształty i rodzaje inspirują do przygotowania wiosennych sałatek, delikatnych dań głównych czy zup. Z łatwością połączymy makaron z ulubionymi dodatkami: świeżymi warzywami i owocami, mięsem, rybą, owocami morza, egzotycznymi przyprawami. Ekspert podkreśla też, że oprócz tysiąca inspiracji do przygotowania smacznych posiłków, makarony stanowią źródło cennych składników mineralnych, witamin z grupy B oraz wartościowej energii, której czasami brakuje nam w okresie wiosennego przesilenia.

Kiedy na dworze robi się cieplej, chętnie korzystamy ze słońca, za którym tęskniliśmy i więcej czasu spędzamy w ruchu, na świeżym powietrzu. Jednocześnie na dno szafy chowamy zimowe okrycia, wyjmując z niej ubrania lżejsze, bardziej kolorowe. Również w naszym menu dokonujemy wiosennej zmiany: stawiamy na potrawy lekkie i mniej rozgrzewające, za to coraz więcej jemy np. sałatek makaronowych, w których pojawiają się świeże nowalijki. Komponując jadłospis w ten sposób oraz zwiększając aktywność fizyczną, przygotowujemy się do nadejścia upragnionego lata.
Znakomitym pomysłem na urozmaicenie i wzbogacenie wiosennego menu są potrawy na bazie makaronu – przysmaku lubianego i prostego w przygotowaniu, który doskonale łączy się z różnymi dodatkami. Makarony należą do przetworów zbożowych – jednej z podstawowych grup spożywczych obecnych w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, zaraz po warzywach i owocach. Jak zalecają specjaliści, produkty zbożowe powinny pojawiać się w większości z rekomendowanych 5 codziennych posiłków. Wciąż jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że makarony to cenny, wartościowy element diety. Zaledwie 21% badanych wie, że wspierają pracę układu pokarmowego, a aż 16% wciąż uważa, że – ze względu na zawartość glutenu - są to produkty niewskazane. Z kolei 60% badanych twierdzi, że wartościowy jest tylko makaron pełnoziarnisty, co nie jest prawdą, bo jego spożywanie ma związek z konkretnymi wskazaniami dietetycznymi. Natomiast świadomych faktu, że stanowi on porcję dobrej energii, jest 55% badanych. 
* Różne rodzaje, setki kształtów
Tymczasem, jak zauważa ekspert akcji „Zboże smakuje i inspiruje” dr hab. Dariusz Włodarek 
z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, makarony urozmaicą nasz jadłospis nie tylko ze względu na setki dostępnych kształtów, ale też bogactwem różnych rodzajów, wśród których na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Na przykład, w zależności od tego, z jakiej mąki powstały, wyróżniamy makarony żytnie, pszenne, gryczane, orkiszowe czy kukurydziane, które nie zawierają glutenu, więc osoby, które ze względów zdrowotnych nie mogą go spożywać, nie muszą rezygnować z potraw z makaronem. Należy jednocześnie pamiętać, że gluten jest szkodliwy dla osób z celiakią i nieceliakarną nadwrażliwością na gluten. Pszenicę muszą wyeliminować osoby na nią uczulone, zatem dotyczy to tylko osób, u których lekarze zdiagnozowali powyższe glutenopatie. Pozostali bez obaw mogą jeść wszystkie rodzaje tego produktu. 
Z kolei ze względu na stopień przemiału ziarna wyróżniamy makarony pełnoziarniste i z mąki białej. Te drugie mogą okazać się lepsze dla osób mających problemy z pracą przewodu pokarmowego oraz u których wskazane jest stosowanie diety lekkostrawnej. Natomiast makarony pełnoziarniste są polecane zwłaszcza osobom z zaparciami, gdyż dostarczają błonnika mającego wpływ na złagodzenie tej dolegliwości.
Na rynku dostępne są także produkty  z dodatkiem suszonych warzyw, a nawet kakao. 
* Źródło cennych składników odżywczych i wartościowej energii
Bogactwo kształtów i rodzajów to niejedyne zalety makaronów. Podobnie, jak inne produkty zbożowe, także makaron stanowi źródło wartościowego błonnika, który m.in. pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Daje też uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu łatwiej nam nie podjadać między posiłkami. Makaron dostarcza również węglowodanów złożonych, czyli wartościowej energii, która uwalniana stopniowo także chroni nas przed atakami wilczego głodu. 
Poza tym makarony zawierają pochodzące z ziaren i ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu składniki odżywcze, w tym witaminy z grupy B i składniki mineralne. Na przykład zjadając 100g pełnoziarnistego makaronu, dostarczamy sobie m.in. manganu – minerału przyczyniającego się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, fosforu – koniecznego w metabolizmie kości i zębów, czy żelaza – składnika istotnego dla prawidłowego przebiegu funkcji poznawczych 
i sprawności intelektualnej oraz do właściwego funkcjonowania systemu immunologicznego, a także krwiotwórczego – podkreśla ekspert.
* Tysiące kulinarnych inspiracji
Zarówno liczne kształty, jak i rodzaje makaronów stanowią tysiące inspiracji do stworzenia lekkich, a jednocześnie pełnowartościowych potraw: nie tylko sałatek, które mogą się także stać alternatywą dla typowego II śniadania, ale również zup powstałych ze świeżych warzyw czy delikatnych dań głównych. – Warto zabrać ze sobą do pracy makaronową sałatkę - mówi dr hab. Dariusz Włodarek. - Schłodzone produkty skrobiowe, w tym makarony, są bowiem dobrymi prebiotykami, ponieważ schłodzenie skrobi sprawia, że staje się bardziej oporna dla naszych enzymów trawiennych. To powoduje, że jest znakomitym posiłkiem dla dobrych bakterii, które żyją w naszym jelicie grubym. Poza tym makarony dobrze łączą się z innymi produktami, których nie powinno zabraknąć w naszym codziennym menu: warzywami i owocami, a także nabiałem, mięsem czy rybami. Pamiętajmy też, że są częstym i niezwykle wartościowym składnikiem wszelkiego rodzaju zup.
Dania z makaronem to także dobry sposób na małych niejadków. Dzieci zwykle lubią makaron, zatem łącząc go z innymi, wartościowymi produktami, których jedzenia w innej formie najmłodsi czasem unikają, stworzymy potrawy kolorowe, zachęcające do jedzenia, a jednocześnie pełne witamin i innych ważnych składników odżywczych – puentuje ekspert.
Podsumowując: z makaronem z łatwością stworzymy pełnowartościowe i smaczne dania, które zaspokoją każdy kulinarny gust - lubiący smaki kuchni polskiej podadzą go z tradycyjnymi dodatkami, preferujący smaki śródziemnomorskie chętnie sięgną po klasyczne spaghetti, a miłośnicy egzotyki z połączą makaron z przysmakami kuchni azjatyckiej. Dzięki makaronowym daniom nasza wiosenna kuchnia na pewno nie będzie nudna!

Poniżej propozycja na danie z makaronu pełnoziarnistego z pesto z bobu, z krewetkami i bazylią.
Składniki 
- 250 g makaronu pełnoziarnistego
- 500 g bobu (mrożonego lub świeżego)
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 200 g krewetek (najlepiej surowych)
- 1 szklanka listków świeżej bazylii (kilka zostawić do dekoracji)
- 50 g tartego parmezanu (oraz odrobina do dekoracji)
- 1/2 szklanki orzechów piniowych (dodatkowo odrobina do dekoracji)
- 1/2 szklanki oleju (mało aromatycznego, np. rzepakowego)
- otarta skórka cytryny z 1 sztuki (cytryna dokładnie umyta i sparzona wrzątkiem, ścieramy tylko żółtą część, biała powoduje gorzknienie dania)
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała szalotka
- 2 łyżki oliwy
- ½ szklanki wody
- sól, pieprz, najlepiej świeżo mielony
Wykonanie
1. Bób gotujemy, a gdy ostygnie, obieramy.
2. Makaron gotujemy al dente, przecedzamy, pozostawiamy ½ szklanki wody, może się przydać dla uzyskania odpowiedniej gęstości pesto.
3. Kilka ziaren bobu odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy z olejem, orzechami oraz czosnkiem, serem, skórką z cytryny i bazylią. Kilka listków bazylii zostawiamy do dekoracji.
4. W razie konieczności, gdyby sos był zbyt gęsty, można podlać go wodą pozostałą po ugotowaniu makaronu.
5. Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto, listkami bazylii oraz parmezanem. Doprawiamy do smaku.
6. W międzyczasie obieramy krewetki z pancerzyków, usuwamy ciemną nitkę jelita, ponieważ pozostawiona sprawi, że danie będzie gorzkie.
7. Pomidory kroimy, cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
8. Oliwę rozgrzewamy, dodajemy szalotkę, chwilkę szklimy, dodajemy pomidory, całość dusimy ok. 7 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki, wodę i dusimy ok. 5 minut do zagęszczenia sosu. 
Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Czasowe utrudnienia w ruchu w Alejach
Na czasowe utrudnienia w ruchu w Alejach możemy się natknąć do 20 listopada – związane są z finalizacją prac gwarancyjnych. Dzień dłużej potrwa tam gruntowne oczyszczanie chodników i jezdni – informuje MZDiT.    
W ciągu alei Najświętszej Maryi Panny oraz w obrębie skrzyżowań alei z  przyległymi drogami możemy napotkać chwilowe utrudnienia w postaci zwężenia i wygrodzenia. Utrudnienia związane są z finalizacją prac gwarancyjnych i potrwają do 20 listopada.
Ponadto dobiegają końca roboty związane z gruntownym oczyszczaniem nawierzchni pasaży, chodników i jezdni w ciągu alei NMP – one także mogą generować czasowe niedogodności. Wspomniane prace zakończą się 21 listopada.

Utrudnienia w ruchu
W najbliższych dniach na niektórych częstochowskich drogach mogą występować utrudnienia w ruchu. Dotyczą one al. Jana Pawła II oraz  ulic Korkowej i Szczytowej.
* ALEJA JANA PAWŁA II
5 listopada rozpoczęła się budowa ścieżki rowerowej w al. Jana Pawła II na odcinku od ul. Wilsona do al. Armii Krajowej. Roboty, oprócz budowy samej ścieżki i chodnika, obejmują przebudowę zatoki autobusowej. W związku z prowadzonymi pracami utrudnienia wystepują na jezdni w kierunku Ronda Trzech Krzyży.
* KORKOWA
Również od 5 listopada zamknięta jest ul. Korkowa, na odcinku od ul. Grzybowskiej do ul. Kusocińskiego. Utrudnienia związane są z przebudową ulicy.
* SZCZYTOWA
7 listopada rozpoczęły się prace związane z przebudową chodnika na ul. Szczytowej. Zakres robót obejmuje wykonanie obustronnego chodnika wraz z wjazdami. Ul. Szczytowa pozostanie zamknięta dla ruchu kołowego na czas prowadzenia robót.

 

Zmiany na linii nr 15

W związku z remontem nawierzchni autobusy tej linii nie będą kursować ulicą Korkową od skrzyżowania z ulicami Bór, Wypalanki i Grzybowską do pętli autobusowej. W obu kierunkach pojadą ulicami Wypalanki i Poselską do Korkowej – informuje MZDiT.
W związku z remontem nawierzchni od 5 listopada przez około 3 tygodnie nie będzie możliwy przejazd autobusów linii nr 15 ulicą Korkową od skrzyżowania z ulicami Bór, Wypalanki i Grzybowską do pętli autobusowej KORKOWA.
W związku z tym autobusy linii 15 będą kursować w obu kierunkach tak jak linia nr 20, przez ulice Wypalanki i Poselską do Korkowej.
Przystanki WITAMINOWA i KUSOCIŃSKIEGO na czas remontu zostają w obu kierunkach zawieszone.
Na trasie objazdu obsługa pasażerek i pasażerów obowiązuje na wszystkich przystankach.

 

Ponownie otwarta linia Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy 

Firma przewozowa MAT-BUS z Żarek ponownie otwiera linię na trasie Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy (ul. Focha).
Ponowne otwarcie linii zaplanowano na 2 lipca. 
Odjazdy do Złotego Potoku z ul. Focha w Częstochowie zaplanowano na godz.: 8.20 i 11.30 oraz 14.00 - od poniedziałku do soboty i w niedziele (oprócz świąt); 15.55 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 17.00 - w soboty, 18.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt).
Odjazdy do Częstochowy: 6.45 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 7.00 - w soboty i niedziele; 9.20 i 12.35 - od poniedziałku do soboty  i w niedziele (oprócz świąt), 15.00 - od poniedziałku do soboty (oprócz świąt); 17.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt). 
Przejazd na całej trasie trwa 59 minut.
Firma zwraca się z prośbą o przedstawianie kierowcom autobusów sugestii dotyczących zmian rozkładu jazdy.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Andrzej Jamza

Nie żyje Andrzej Jamza, stomatolog. Zmarł 16 listopada 2018, miał 74 lata.

 

Zmarł Marian Pruciak

Nie żyje Marian Pruciak, długoletni mistrz krawiecki. Zmarł 19 listopada 2018, miał 87 lat