Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - środa

Dziś jest 18 July 2018 - do końca roku pozostało 166 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Tradycyjny smak, nie tylko na Wielkanoc

Tradycyjny smak, nie tylko na Wielkanoc

Żaden wielkanocny stół nie może obyć się bez tradycyjnych potraw. Wśród świątecznych zup niekwestionowanym królem jest żurek – najlepiej przyrządzony na naturalnym zakwasie. Jednak jego przygotowanie wymaga sporo czasu, którego zwykle przed świętami nie mamy zbyt wiele. Dlatego miłośnicy tej zupy na pewno z chęcią sięgną po gotowy żurek lub koncentrat żurku od Krakusa. Obie propozycje nie zawierają konserwantów ani sztucznych dodatków, a podstawą ich nowej, ulepszonej receptury jest naturalny zakwas. Dzięki temu gwarantują doskonały smak potrawy. Są także sprytnym sposobem na rozkoszowanie się ulubioną zupą każdego dnia, nie tylko od święta. 

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, na których królują tradycyjne potrawy: kruche mazurki, puszyste babki, kolorowe jajka, warzywne sałatki czy pieczona szynka z wyrazistym chrzanem. Wśród świątecznych dań nie może też zabraknąć żurku, który podawany jest na wiele sposobów: z jajkiem, białą kiełbasą lub ziemniakami, na pięknym talerzu albo w wydrążonym chlebie. Każdy ma swój ulubiony sposób i preferowane dodatki. Natomiast bez względu na formę podania najlepiej zawsze smakuje ten powstały na naturalnym zakwasie. Samodzielne przygotowanie go jest bardzo czasochłonne, dlatego warto szukać rozwiązań, które pozwolą czas zaoszczędzić, a jednocześnie dadzą gwarancję naturalnego smaku.
* Tradycyjny smak żurku od Krakusa
Nasze przedświąteczne przygotowania na pewno usprawnią dwie propozycje od Krakusa – żurek lub koncentrat żurku. Oba produkty nie zawierają konserwantów ani innych sztucznych dodatków, a ich nową, ulepszoną recepturę oparto na naturalnym zakwasie z mąki pszennej i żytniej. Dzięki temu mamy pewność, że nasza zupa będzie miała tradycyjny, pyszny smak. 
Żurek marki Krakus to propozycja dla osób, które lubią gotowe, sprawdzone rozwiązania. Wystarczy wlać go do garnka, podgrzać i już! Tak łatwo możemy zachwycić rodzinę i gości wyrazistym smakiem i aksamitną konsystencją, które żurek Krakusa zawdzięcza sprawdzonej recepturze. Z kolei osoby, które preferują samodzielne przyrządzanie potraw, a jednocześnie chcą usprawnić ich przygotowanie, powinny sięgnąć po koncentrat żurku od Krakusa. Należy jedynie wlać go do garnka, dodać wodę lub wywar i ulubione dodatki oraz doprawić tak, jak lubimy, by szybko przyrządzić smaczną potrawę. 
Bez względu na to, które rozwiązanie wybierzemy, możemy mieć pewność, że nasz żurek będzie smakować doskonale nie tylko od święta. Oba produkty marki Krakus to bowiem doskonały sposób na pyszną zupę zarówno na Wielkanoc, jak też uroczysty obiad z każdej innej okazji albo rodzinne spotkanie z bliskimi. To także możliwość, aby każdego dnia cieszyć się smakiem ulubionego żurku, pitego prosto z kubka.
* Regionalne oblicza wielkanocnej tradycji
Podczas Wielkanocy na polskich stołach królują tradycyjne, znane wszystkim potrawy. Nie oznacza to jednak, że świąteczne menu w poszczególnych regionach kraju wygląda dokładnie tak samo. Wielkanocny żurek niejedno ma imię.. Oto kilka przykładów!
- Żurek świętokrzyski – wyróżnia go sposób podania. Żurek podaje się z jajkiem pokrojonym na cztery części oraz chrzanem i bułką (ta również znajduje się w zupie). Na koniec żurek posypuje się koperkiem.  
- Żurek kujawski – na Kujawach króluje tradycyjny żurek z kiełbasą i jajkiem, który podaje się w wydrążonym chlebie lub bułce. 
- Żurek benedyktyński –  Benedyktyni w Tyńcu (okolice Krakowa) podają – co zaskakujące – żurek z kiełbasą i twarogiem (pokrojonym i wrzuconym do zupy). 
- Żurek żeniaty – to śląska wersja żuru, bardzo sycąca. Ten rodzaj żurku przygotowanego na bazie wędzonych żeberek i wędzonego boczku podaje się z ziemniakami i kiełbasą. 
- Żurek podhalański – na Podhalu na wielkanocnym stole gości tradycyjny żurek na zakwasie z kiełbasą i majerankiem oraz dodatkiem wędzonego oscypka. 


Żurek wielkanocny z pulpecikami z białej kiełbasy i chrzanem 
Składniki (na 4-6 porcji):
300 ml Koncentratu Żurku Krakus na naturalnym zakwasie
ok. 900 ml wywaru warzywnego (lub 900 ml wywaru z ugotowanych pulpetów)
1–2 łyżki chrzanu Krakus
6 białych kiełbas (surowych)
2 łyżki drobno pokrojonego majeranku świeżego lub 1 łyżka suszonego
3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżka śmietany do zupy (opcjonalnie)
ugotowane na półtwardo jajka
świeży majeranek do przybrania (+1/2 łyżeczki majeranku do dodania do zupy) lub inne zioło, np. koperek
pieprz, sól, czosnek (opcjonalnie)
Wyciągamy mięso z kiełbasek białych. Dodajemy majeranek i jeżeli mięso jest zbyt mało doprawione, posypujemy pieprzem oraz tartym czosnkiem, ewentualnie solą. Całość mieszamy i formujemy malutkie pulpeciki. Zagotowujemy 1 litr wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pulpety. Gotujemy 12 minut. Dodajemy do garnka Koncentrat Żurku Krakus na naturalnym zakwasie oraz chrzan Krakus. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze, dodajemy połówki jajek, pokrojoną marchewkę pozostałą z wywaru oraz ozdabiamy świeżym majerankiem.

Żurek wielkanocny z grzankami i chipsami z szynki 
Składniki (na 4 porcje):
Żurek Krakus na naturalnym zakwasie – 1 litr (1 karton).
kromki jasnego chleba – 4 sztuki
szynka w plastrach – 8 sztuk
masło klarowane – 2 czubate łyżki
Chleb kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym.
Plastry szynki zwijamy w rulonik i pieczemy około 7-8 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Żurek wlewamy do garnuszka, dodajemy suszony majeranek, podgrzewamy i rozlewamy na talerze. Podajemy z grzankami i chipsami z szynki.

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Utrudnienia 22 lipca
22 lipca w godzinach 10.30-14.30 w związku z organizacją „Triathlonu Częstochowa” wystąpią utrudnienia w ruchu oraz przerwa w kursowaniu komunikacji publicznej. Zamknięte zostaną ulice Orawska, Toruńska, Wałowa, Bieszczadzka, Huculska - tam odbędzie się biegowa część wyścigu.
Kolarska część poprowadzi ulicami: Kordeckiego, 7 Kamienic, Pułaskiego, Alejami NMP, Legionów, Faraday’a, następnie pętla poza granicami miasta; a jej powrót - ul. Mstowską, Mirowską i Alejami NMP, Pułaskiego,  7 Kamienic, Kordeckiego do Parku „Lisiniec”.
Podczas wyścigu ulice te będą zamknięte dla ruchu kołowego, natomiast chodniki pozostaną dostępne dla pieszych i kibiców.

 

Ponownie otwarta linia Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy 

Firma przewozowa MAT-BUS z Żarek ponownie otwiera linię na trasie Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy (ul. Focha).
Ponowne otwarcie linii zaplanowano na 2 lipca. 
Odjazdy do Złotego Potoku z ul. Focha w Częstochowie zaplanowano na godz.: 8.20 i 11.30 oraz 14.00 - od poniedziałku do soboty i w niedziele (oprócz świąt); 15.55 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 17.00 - w soboty, 18.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt).
Odjazdy do Częstochowy: 6.45 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 7.00 - w soboty i niedziele; 9.20 i 12.35 - od poniedziałku do soboty  i w niedziele (oprócz świąt), 15.00 - od poniedziałku do soboty (oprócz świąt); 17.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt). 
Przejazd na całej trasie trwa 59 minut.
Firma zwraca się z prośbą o przedstawianie kierowcom autobusów sugestii dotyczących zmian rozkładu jazdy.

 

Korekty kursów autobusów
Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że od 1 lipca na wniosek Urzędu Miasta Blachowni zostanie wprowadzona korekta godziny odjazdu jednego z wieczornych kursów na linii nr 32 oraz jednego popołudniowego na linii 18.

 

Nowy odcinek DW 908
Do ruchu został dopuszczony nowy odcinek DW 908 – przedłużenie al. Bohaterów Monte Cassino do ul. Dźbowskiej. Kierowcy, piesi i rowerzyści mogą już z niego korzystać.

 

Całkowite zamknięcie ul. Żareckiej w Janowie

Zgodnie z informacją firmy DROG-BUD - wykonawcy robót na drodze wojewódzkiej na odcinku Janów-Żarki - od środy 4 kwietnia 2018 r.  całkowicie nieprzejezdna będzie ulica Żarecka w Janowie (od rynku w Janowie do początku muru w Złotym Potoku)

 

.Naprawy gwarancyjne

Rozpoczęto naprawy gwarancyjne związane z uszkodzeniami konstrukcji jezdni na odcinku I i II Alei oraz placu Biegańskiego - informuje Miejski Zarząd Dróg i Transportu. Będą się wiązać z utrudnieniami w ruchu. .
Ograniczenia w ruchu będą występowały do końca lipca tego roku.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
15 sierpnia (środa) – Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny – rozkłady niedzielne
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarła Maria Ogłaza


Nie żyje Maria Ogłaza, artysta plastyk, poetka, animatorka kultury, pedagog. Uczestniczka i komisarz licznych plenerów, wystaw, przedsięwzięć artystycznych. Zmarła 15 lipca 2018. Miała 65 lat.

 

Zmarł Józef Piątkiewicz

Nie żyje Józef Piątkiewicz, częstochowskim studentom znany jako "wujek Józek" lub "Józek model", przez lata związany z naszym środowiskiem akademickim - honorowy mieszkaniec D.S. "Skrzat", pamiętany także z występu w "Szansie na sukces", gdzie wykonaniem piosenki "Baba" Kabaretu Otto zapewnił sobie występ w Sali Kongresowej. Zmarł 11 lipca 2018. Miał 80 lat.
 

 

Zmarł Władysław Edward Piekarski

Nie żyje Władysław Edward Piekarski, wydawca, literat, animator kultury.

Redaktor naczelny Oficyny Galeria, periodyków “Galeria” i“Mini Galeria”, redaktor i wydawca serii „Częstochowska Biblioteczka Poetów i Prozaików”, „Częstochowskiej Biblioteczki Jednego Arkusza” oraz Częstochowskich Zeszytów Biobibliograficznych Literackiego Towarzystwa Wzajemnej Adoracji „Li-TWA”. Na początku XXI w. redaktor wydawnictwa „Dom Książki”.

Członek ZLP. Animator i prezes Regionalnego Stowarzyszenia Twórców Kultury, współzałożyciel i wiceprezes Rady Krajowej Robotniczych Stowarzyszeń Twórców Kultury w Polsce oraz Rady Fundacji Kultury Robotniczej im. J. Wojciechowskiego, współzałożyciel i prezes (następnie Prezes Honorowy) Literackiego Towarzystwa Wzajemnej Adoracji „Li-TWA”.

Organizator i współorganizator imprez plenerowych, konkursów literackich.

Stypendysta Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Wyróżniony m.in. odznaką „Zasłużony dla Kultury Polskiej”.

Był także działaczem związkowym i sportowym.

Miał 70 lat.

Zmarł 1 lipca 2018.

 

Zmarł Kazimierz Strąk


Nie żyje Kazimierz Strąk, długoletni pracownik Huty Zabrze oraz Biura Projektów i Dostaw Urządzeń Hutniczych HPH w Katowicach, dyrektor Kombinatu Budowy Maszyn "Częstochowa" w Kłobucku. Zmarł 29 czerwca 2018, miał 80 lat.

 

Zmarł Krzysztof Przysuszyński


Nie żyje Krzysztof Przysuszyński, nauczyciel przedmiotów zawodowych z zakresu gastronomii w Zespole Szkół im. S. Żeromskiego. Zmarł 26 czerwca 2018, miał 58 lat.

 

Zmarł Marek Wojtasik

Nie żyje Marek Wojtasik, prezes zarządu (w l. 1992-2013) i wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej (w l. 2014-2018) „Społem” PSS „Jedność”, odznaczony za zasługi dla miasta Częstochowy, zm. 18 czerwca 2018, miał 69 lat. 

 

Zmarła Wanda Malko

Nie żyje Wanda Malko, dr nauk humanistycznych, znawczyni częstochowskiego życia muzycznego, długoletni pedagog Zespołu Szkół Muzycznych im. M.J. Żebrowskiego, wykładowca WSP i AJD w Częstochowie, przez pewien czas z-ca dyrektora Filharmonii Częstochowskiej i kierownik Częstochowskiego Towarzystwa Muzycznego, prelegentka licznych imprez muzycznych, uhonorowana m.in. Złotym Krzyżem Zasługi i medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis. Zmarła w nocy z 18 na 19 czerwca, miała 72 lata.

 

Zmarł Dariusz Fiuty

Nie żyje Dariusz Fiuty, dziennikarz związany m.in. z "Życiem Częstochowy", Dziennikiem Częstochowskim "24 Godziny", Radiem Fon, "Gazetą Częstochowską". Zmarł 13 czerwca 2018, miał 57 lat.