Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - wtorek

Dziś jest 20 November 2018 - do końca roku pozostało 41 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Tradycyjny smak, nie tylko na Wielkanoc

Tradycyjny smak, nie tylko na Wielkanoc

Żaden wielkanocny stół nie może obyć się bez tradycyjnych potraw. Wśród świątecznych zup niekwestionowanym królem jest żurek – najlepiej przyrządzony na naturalnym zakwasie. Jednak jego przygotowanie wymaga sporo czasu, którego zwykle przed świętami nie mamy zbyt wiele. Dlatego miłośnicy tej zupy na pewno z chęcią sięgną po gotowy żurek lub koncentrat żurku od Krakusa. Obie propozycje nie zawierają konserwantów ani sztucznych dodatków, a podstawą ich nowej, ulepszonej receptury jest naturalny zakwas. Dzięki temu gwarantują doskonały smak potrawy. Są także sprytnym sposobem na rozkoszowanie się ulubioną zupą każdego dnia, nie tylko od święta. 

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, na których królują tradycyjne potrawy: kruche mazurki, puszyste babki, kolorowe jajka, warzywne sałatki czy pieczona szynka z wyrazistym chrzanem. Wśród świątecznych dań nie może też zabraknąć żurku, który podawany jest na wiele sposobów: z jajkiem, białą kiełbasą lub ziemniakami, na pięknym talerzu albo w wydrążonym chlebie. Każdy ma swój ulubiony sposób i preferowane dodatki. Natomiast bez względu na formę podania najlepiej zawsze smakuje ten powstały na naturalnym zakwasie. Samodzielne przygotowanie go jest bardzo czasochłonne, dlatego warto szukać rozwiązań, które pozwolą czas zaoszczędzić, a jednocześnie dadzą gwarancję naturalnego smaku.
* Tradycyjny smak żurku od Krakusa
Nasze przedświąteczne przygotowania na pewno usprawnią dwie propozycje od Krakusa – żurek lub koncentrat żurku. Oba produkty nie zawierają konserwantów ani innych sztucznych dodatków, a ich nową, ulepszoną recepturę oparto na naturalnym zakwasie z mąki pszennej i żytniej. Dzięki temu mamy pewność, że nasza zupa będzie miała tradycyjny, pyszny smak. 
Żurek marki Krakus to propozycja dla osób, które lubią gotowe, sprawdzone rozwiązania. Wystarczy wlać go do garnka, podgrzać i już! Tak łatwo możemy zachwycić rodzinę i gości wyrazistym smakiem i aksamitną konsystencją, które żurek Krakusa zawdzięcza sprawdzonej recepturze. Z kolei osoby, które preferują samodzielne przyrządzanie potraw, a jednocześnie chcą usprawnić ich przygotowanie, powinny sięgnąć po koncentrat żurku od Krakusa. Należy jedynie wlać go do garnka, dodać wodę lub wywar i ulubione dodatki oraz doprawić tak, jak lubimy, by szybko przyrządzić smaczną potrawę. 
Bez względu na to, które rozwiązanie wybierzemy, możemy mieć pewność, że nasz żurek będzie smakować doskonale nie tylko od święta. Oba produkty marki Krakus to bowiem doskonały sposób na pyszną zupę zarówno na Wielkanoc, jak też uroczysty obiad z każdej innej okazji albo rodzinne spotkanie z bliskimi. To także możliwość, aby każdego dnia cieszyć się smakiem ulubionego żurku, pitego prosto z kubka.
* Regionalne oblicza wielkanocnej tradycji
Podczas Wielkanocy na polskich stołach królują tradycyjne, znane wszystkim potrawy. Nie oznacza to jednak, że świąteczne menu w poszczególnych regionach kraju wygląda dokładnie tak samo. Wielkanocny żurek niejedno ma imię.. Oto kilka przykładów!
- Żurek świętokrzyski – wyróżnia go sposób podania. Żurek podaje się z jajkiem pokrojonym na cztery części oraz chrzanem i bułką (ta również znajduje się w zupie). Na koniec żurek posypuje się koperkiem.  
- Żurek kujawski – na Kujawach króluje tradycyjny żurek z kiełbasą i jajkiem, który podaje się w wydrążonym chlebie lub bułce. 
- Żurek benedyktyński –  Benedyktyni w Tyńcu (okolice Krakowa) podają – co zaskakujące – żurek z kiełbasą i twarogiem (pokrojonym i wrzuconym do zupy). 
- Żurek żeniaty – to śląska wersja żuru, bardzo sycąca. Ten rodzaj żurku przygotowanego na bazie wędzonych żeberek i wędzonego boczku podaje się z ziemniakami i kiełbasą. 
- Żurek podhalański – na Podhalu na wielkanocnym stole gości tradycyjny żurek na zakwasie z kiełbasą i majerankiem oraz dodatkiem wędzonego oscypka. 


Żurek wielkanocny z pulpecikami z białej kiełbasy i chrzanem 
Składniki (na 4-6 porcji):
300 ml Koncentratu Żurku Krakus na naturalnym zakwasie
ok. 900 ml wywaru warzywnego (lub 900 ml wywaru z ugotowanych pulpetów)
1–2 łyżki chrzanu Krakus
6 białych kiełbas (surowych)
2 łyżki drobno pokrojonego majeranku świeżego lub 1 łyżka suszonego
3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżka śmietany do zupy (opcjonalnie)
ugotowane na półtwardo jajka
świeży majeranek do przybrania (+1/2 łyżeczki majeranku do dodania do zupy) lub inne zioło, np. koperek
pieprz, sól, czosnek (opcjonalnie)
Wyciągamy mięso z kiełbasek białych. Dodajemy majeranek i jeżeli mięso jest zbyt mało doprawione, posypujemy pieprzem oraz tartym czosnkiem, ewentualnie solą. Całość mieszamy i formujemy malutkie pulpeciki. Zagotowujemy 1 litr wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pulpety. Gotujemy 12 minut. Dodajemy do garnka Koncentrat Żurku Krakus na naturalnym zakwasie oraz chrzan Krakus. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy śmietaną, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy na talerze, dodajemy połówki jajek, pokrojoną marchewkę pozostałą z wywaru oraz ozdabiamy świeżym majerankiem.

Żurek wielkanocny z grzankami i chipsami z szynki 
Składniki (na 4 porcje):
Żurek Krakus na naturalnym zakwasie – 1 litr (1 karton).
kromki jasnego chleba – 4 sztuki
szynka w plastrach – 8 sztuk
masło klarowane – 2 czubate łyżki
Chleb kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym.
Plastry szynki zwijamy w rulonik i pieczemy około 7-8 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Żurek wlewamy do garnuszka, dodajemy suszony majeranek, podgrzewamy i rozlewamy na talerze. Podajemy z grzankami i chipsami z szynki.

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Czasowe utrudnienia w ruchu w Alejach
Na czasowe utrudnienia w ruchu w Alejach możemy się natknąć do 20 listopada – związane są z finalizacją prac gwarancyjnych. Dzień dłużej potrwa tam gruntowne oczyszczanie chodników i jezdni – informuje MZDiT.    
W ciągu alei Najświętszej Maryi Panny oraz w obrębie skrzyżowań alei z  przyległymi drogami możemy napotkać chwilowe utrudnienia w postaci zwężenia i wygrodzenia. Utrudnienia związane są z finalizacją prac gwarancyjnych i potrwają do 20 listopada.
Ponadto dobiegają końca roboty związane z gruntownym oczyszczaniem nawierzchni pasaży, chodników i jezdni w ciągu alei NMP – one także mogą generować czasowe niedogodności. Wspomniane prace zakończą się 21 listopada.

Utrudnienia w ruchu
W najbliższych dniach na niektórych częstochowskich drogach mogą występować utrudnienia w ruchu. Dotyczą one al. Jana Pawła II oraz  ulic Korkowej i Szczytowej.
* ALEJA JANA PAWŁA II
5 listopada rozpoczęła się budowa ścieżki rowerowej w al. Jana Pawła II na odcinku od ul. Wilsona do al. Armii Krajowej. Roboty, oprócz budowy samej ścieżki i chodnika, obejmują przebudowę zatoki autobusowej. W związku z prowadzonymi pracami utrudnienia wystepują na jezdni w kierunku Ronda Trzech Krzyży.
* KORKOWA
Również od 5 listopada zamknięta jest ul. Korkowa, na odcinku od ul. Grzybowskiej do ul. Kusocińskiego. Utrudnienia związane są z przebudową ulicy.
* SZCZYTOWA
7 listopada rozpoczęły się prace związane z przebudową chodnika na ul. Szczytowej. Zakres robót obejmuje wykonanie obustronnego chodnika wraz z wjazdami. Ul. Szczytowa pozostanie zamknięta dla ruchu kołowego na czas prowadzenia robót.

 

Zmiany na linii nr 15

W związku z remontem nawierzchni autobusy tej linii nie będą kursować ulicą Korkową od skrzyżowania z ulicami Bór, Wypalanki i Grzybowską do pętli autobusowej. W obu kierunkach pojadą ulicami Wypalanki i Poselską do Korkowej – informuje MZDiT.
W związku z remontem nawierzchni od 5 listopada przez około 3 tygodnie nie będzie możliwy przejazd autobusów linii nr 15 ulicą Korkową od skrzyżowania z ulicami Bór, Wypalanki i Grzybowską do pętli autobusowej KORKOWA.
W związku z tym autobusy linii 15 będą kursować w obu kierunkach tak jak linia nr 20, przez ulice Wypalanki i Poselską do Korkowej.
Przystanki WITAMINOWA i KUSOCIŃSKIEGO na czas remontu zostają w obu kierunkach zawieszone.
Na trasie objazdu obsługa pasażerek i pasażerów obowiązuje na wszystkich przystankach.

 

Ponownie otwarta linia Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy 

Firma przewozowa MAT-BUS z Żarek ponownie otwiera linię na trasie Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy (ul. Focha).
Ponowne otwarcie linii zaplanowano na 2 lipca. 
Odjazdy do Złotego Potoku z ul. Focha w Częstochowie zaplanowano na godz.: 8.20 i 11.30 oraz 14.00 - od poniedziałku do soboty i w niedziele (oprócz świąt); 15.55 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 17.00 - w soboty, 18.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt).
Odjazdy do Częstochowy: 6.45 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 7.00 - w soboty i niedziele; 9.20 i 12.35 - od poniedziałku do soboty  i w niedziele (oprócz świąt), 15.00 - od poniedziałku do soboty (oprócz świąt); 17.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt). 
Przejazd na całej trasie trwa 59 minut.
Firma zwraca się z prośbą o przedstawianie kierowcom autobusów sugestii dotyczących zmian rozkładu jazdy.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Andrzej Jamza

Nie żyje Andrzej Jamza, stomatolog. Zmarł 16 listopada 2018, miał 74 lata.

 

Zmarł Marian Pruciak

Nie żyje Marian Pruciak, długoletni mistrz krawiecki. Zmarł 19 listopada 2018, miał 87 lat