Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - wtorek

Dziś jest 25 wrzesień 2018 - do końca roku pozostało 97 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Wielkanoc z twistem – kulinarne inspiracje

Wielkanoc z twistem – kulinarne inspiracje

Święta Wielkanocne są ściśle kojarzone z tradycyjnymi potrawami, których nie może zabraknąć na naszym stole. Wszechobecne jajka, aromatyczny żurek, puszysta babka czy kruchy mazurek – to wielkanocne pozycje obowiązkowe. A gdyby te wszystkie przepisy nieco urozmaicić, zmodyfikować? W tym roku zaskocz swoją rodzinę nową odsłoną dań z wykorzystaniem świątecznych składników.
* Nowocześnie o poranku
Jajko to składnik, który stanowi podstawę niemal w każdej kuchni. Nierozerwalnie wiąże się też z Wielkanocą. To symbol początku, nowego i odradzającego się życia. Zgodnie z tradycją wielkanocne śniadanie rozpoczynamy od podzielenia się jajkiem z najbliższymi i złożenia sobie życzeń. To wtedy zasiadamy z rodziną przy wspólnym stole i w otoczeniu pysznych potraw rozpoczynamy świętowanie. Jeśli w tym roku to właśnie Tobie przypadła rola gospodarza i nie masz pomysłu, jak zaskoczyć swoich gości, szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, ma kilka świątecznych inspiracji.
- Aby tradycji stało się zadość, jajka muszą pojawić się podczas wielkanocnego śniadania. Natomiast warto przygotować je nieco inaczej niż zazwyczaj. Ze względu na uniwersalny smak, można łączyć je z różnymi dodatkami. Polecam jajka faszerowane awokado oraz tuńczykiem -radzi szef kuchni Knorr. Miłośnikom estetyki w kuchni poleca wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem. To danie to prawdziwe dzieło sztuki! Ciekawą opcją, zwłaszcza dla najmłodszych, mogą się okazać jajeczne muffiny z warzywami.
Jeśli szukamy alternatywy dla serów i wędlin, dobrym pomysłem będzie pasztet z rozmarynem i żurawiną. Wyrazisty smak podkręcony ostrą papryką to strzał w dziesiątkę. A dla wszystkich, którzy stawiają na lekkie i zdrowe posiłki – sałatka z komosą ryżową. Już teraz powitajmy całą gamę kolorów na swoim talerzu! Czas świętować – wielkanocne przepisy z twistem nadadzą się do tego wyśmienicie.

* Jajeczne muffiny z warzywami
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
2 jajka
6 łyżeczek mrożonej marchewki z groszkiem
½ czerwonej papryki
½ cebuli
½ łyżeczki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
pół pęczka natki pieruszki
8 plastrów suszonej szynki, np. schwarzwaldzkiej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki startego parmezanu
100 ml śmietany 12%
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu Knorr
Sposób przygotowania:
Warzywa: cebulę i paprykę pokrój w małą kostkę. Posiekaj natkę pietruszki, a śmietanę połącz dokładnie z jajkami i oprósz Delikatem oraz Pieprzem czarnym z Wietnamu Knorr.
Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej cebulę i paprykę. Dołóż marchewkę z groszkiem, natkę i smaż przez moment. Przełóż do naczynia i odstaw do wystygnięcia.
Natłuść foremki do muffinów, wyłóż je szynką – w każdej mają znajdować się 2 plastry. Formy połóż na blasze do pieczenia.
Warzywa zmieszaj z masą jajeczną i przełóż do foremek. Zetrzyj ser i posyp nim danie z wierzchu.
Muffinki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pozostaw na 12 minut, aż masa się zetnie. Gotowe smakują również dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

* Pasztet z rozmarynem i żurawiną
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 8
Składniki:
40 dag mięsa z łopatki wieprzowej
1 Esencja do duszonych mięs Knorr
25 dag podgardla wieprzowego
40 dag wołowiny
25 dag wątróbki
6 łyżek suszonej żurawiny
1 łyżka świeżego rozmarynu
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny
2 rozmoczone kajzerki
5 jajek
3 Liście laurowe z Turcji Knorr
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka tłuszczu
½ łyżeczki Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
Sposób przygotowania:
Różne gatunki mięsa (z wyjątkiem wątróbki) pokrój na małe kawałki. Rozgrzej mocno patelnię i podsmaż je na niej, przełóż do naczynia i zalej małą ilością wody (by zakryć mięso).
Obierz warzywa, dołóż je wraz z liśćmi laurowymi. Wszystko zagotuj. Ściągnij szumowiny i duś mięso, aż będzie bardzo miękkie. Na kwadrans przed końcem procesu dodaj też wątróbkę.
Pokrój w kostkę cebulę, zeszklij ją. Kajzerki zamocz w wodzie, a następnie odciśnij.
Wszystko: mięso, cebulę, warzywa i kajzerki zmiel w maszynce. Żeby pasztet był doskonale doprawiony, rozpuść Esencję do duszonych mięs Knorr w gorącej wodzie albo wywarze, który pozostał z gotowania mięsa, i dodaj ją do masy wraz żurawiną oraz jajkiem. Dopraw pieprzem i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

* Nowe smaki czas-start!
Zaplanowanie świątecznego obiadu dla całej rodziny to prawdziwe wyzwanie. Ale spokojnie - wdech i wydech. Nie trzeba być logistykiem ani organizatorem imprez, by sobie z tym poradzić. Postawmy na znane wszystkim składniki, ale w nowej odsłonie. Zaskoczmy smakiem, formą i sposobem podania. Sięgnijmy po typowo świąteczne produkty, wyróżniające się charakterystycznym smakiem.
Wielkanoc nie może się obejść bez aromatycznego barszczu białego. - By uzyskać lekko pikantny smak, dołóż do niego odrobinę chrzanu - radzi kulinarny ekspert Knorr, Piotr Murawski. Składnik ten nie tylko doda charakteru potrawie, ale także zadba o lepsze trawienie. Ciekawą propozycją dla domowników i gości może okazać się również zupa z rzeżuchy.

* Zupa z rzeżuchy
Czas przygtowania: 45 minut
Ilość osób: 2
Składniki:
1 pęczek rzeżuchy
1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
4 ziemniaki
3 łyżki drobnego makaronu
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w wodzie wraz z kostką bulionową. W międzyczasie ugotuj też makaron.
Kilka minut przed końcem gotowania ziemniaków, dołóż 3/4 pęczka rzeżuchy. Zagotuj.
Potem zmiksuj, dołóż śmietanę i znów zagotuj.
Dodaj do zupy makaron, oprósz rzeżuchą i serwuj.

A teraz czas na dania dla prawdziwych mięsożerców! Przygotujmy je także nieco odmiennie niż zazwyczaj. Kaczkę – pieczoną w pomarańczach, doprawmy wyraziście i odrobinę orientalnie. Podczas przygotowywania tego dania warto mieć pod ręką goździki, cynamon i świeży imbir. Ten smak zaskoczy wielu wytrawnych znawców kulinariów. Wielbiciele drobiu powinni sięgnąć po indyka jako alternatywę dla kurczaka. Doskonale nadaje się on do faszerowania. Znakomitym urozmaiceniem na świątecznym stole będzie nadzienie przygotowane z batatów. Doskonale zbalansowany smak zapewnią takie przyprawy jak ostra papryka i słodki cynamon. Wyraziście, nietypowo, odrobinę ekstrawagancko! Natomiast zwolennicy czerwonych mięs z chęcią sięgną po aromatyczną szynkę, tym razem przygotowaną w wersji na słodko – z miodem i goździkami.

* Indyk faszerowany słodkimi ziemniakami
Czas przygotwania: 1,5 godziny
Ilość osób: 8
Składniki:
1 indyk w całości (5 kg)
1 l kefiru lub jogurtu
1 główka czosnku
3 dag Przyprawy do mięs Knorr
1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
2 cytryny
10 dag orzechów pekan
10 dag rodzynek
2 kg słodkich ziemniaków
10 g świeżego imbiru
20 szalotek, przekrojonych na pół
2 łyżki Cynamonu z Wietnamu Knorr
100 ml syropu klonowego
2 pomarańcze
1 doniczka rozmarynu
5 Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
1 kostka masła lub margaryny
Sposób przygotowania:
Upiecz główkę czosnku i wyciśnij ją. Połącz z jogurtem. Otrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją. Dołóż też sok wyciśnięty z cytryn, przyprawę do mięs i ostrą papryką. Taką pastą natrzyj indyka z obu stron: z zewnątrz i wewnątrz. Marynuj minimum 12 godzin. Po 6 godzinach obróć go, żeby całe mięso zyskało aromat marynaty. Potem odlej jej nadmiar.
Obierz bataty ze skórki i pokrój w kostkę 1x1 cm. Umieść je w dużym naczyniu z posiekanym rozmarynem, pekanami, rodzynkami, startym na tarce imbirem, cynamonem, cebulkami uprzednio podzielonymi na pół, skórka otartą z pomarańczy, syropem klonowym i kostką masła lub margaryny.
Indyka nadziewaj przygotowanym farszem, otwór zepnij wykałaczkami, skrępuj nogi na krzyż.
Mięso włóż do piekarnika nagrzanego do 140°C i piecz ok. 3-4 godziny. Co jakis czas polewaj tłuszczem, który się wytapia.
Po upieczeniu mięsa zbierz powstałe soki. Odetnij mięso od kości, wyporcjuj na mniejsze fragmenty i połóż w brytfance na farszu, który wyjmiesz ze środka.
Kości i soki, które pozostały, włóż do naczynia i zalej litrem wody. Gotuj ok. ½ godziny. Przecedź powstały wywar. Powinien mieć ok. 1 l objętości.
Teraz czas na sos. Ochłodzony wywar połącz z Esencjami do sosu Knorr (jeśli wywaru jest mniej niż 1 litr, zmniejsz ilość esencji). Sos gotuj do 5 minut, by zgęstniał.

Choć święta to w głównej mierze czas refleksji, spożywanie posiłków jest ich nieodłącznym elementem i częścią tradycji. W tym roku zaskocz swoich gości ciekawymi, nietypowymi daniami. W towarzystwie pysznych propozycji na talerzu celebrujcie każdą chwilę!
[infowire.pl]

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Zmiana tras linii nr 57 i 67 w Skrajnicy

Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że ze względu na brak przejazdu spowodowany przebudową ulicy Księżycowej w Skrajnicy 
od 20 września do odwołania autobusy linii nr 57 i 67 od Odrzykonia będą kursować zmienioną trasą tj. nadal drogą krajową nr 46 dalej w kierunku Olsztyna z pominięciem przejazdu ulicami Narcyzową i Księżycową.
Od ulicy Żwirki i Wigury autobusy wspomnianych linii będą dojeżdżać przez ulicę Słoneczną do przystanku SKRAJNICA i po nawrocie będą kontynuować przejazd w kierunku Olsztyna i Biskupic.  
Taka sama trasa obowiązywać będzie w kierunku Częstochowy.
W związku ze zmianą trasy zostają zawieszone w obu kierunkach przystanki ODRZYKOŃ-NARCYZOWA. Przystanki ODRZYKOŃ będą obowiązywać wyłącznie w lokalizacjach przy trasie DK 46. Przystanek ODRZYKOŃ przy ulicy Narcyzowej w kierunku Skrajnicy również zostaje zawieszony.
Przewidywany powrót na stałe trasy linii nr 57 i 67 może nastąpić od środy 26 września.

Apel o rozwagę na zwężonym odcinku DK1
Policjanci z częstochowskiego wydziału ruchu drogowego apelują do kierowców poruszających się drogą krajową nr 1 w pobliżu Kościelca oraz trasami alternatywnymi, omijającymi budowę autostrady A1, o rozsądek i rozwagę. Tylko w tym roku na zwężonym odcinku DK1 doszło do 39 zdarzeń drogowych, w których śmierć poniosły 2 osoby.
Jadąc wolniej, dajemy sobie czas na podjęcie decyzji i szansę na bezpieczne dotarcie do celu. 
Do pieszych policja apeluje o stosowanie elementów odblaskowych, które znacząco poprawiają naszą widoczność na drodze.
Oto alternatywne drogi objazdów zwężonej trasy DK-1 na odcinku Kościelec-Częstochowa:
1. Dla kierunku na Katowice (dla pojazdów do 3,5 t) w miejscowości Kościelec należy zjechać z trasy DK1 w prawo w ul. Częstochowską, następnie kierując się na Mykanów, skręcić w lewo w ul. Samorządową, ul. Zieloną, aż do miejscowości Radostków Kolonia, gdzie z ul. Wesołej należy skręcić w lewo na Drogę Wojewódzką 483. Dalej jechać przez miejscowości: Dudki, Lubojna, Kolonia Wierzchowisko do Woli Kiedrzyńskiej. Tam należy skręcić z Drogi Wojewódzkiej 483 w lewo, jechać do miejscowości Wierzchowisko, gdzie kierując się ul. Długą, a potem ul. Połaniecką, wjechać w prawo na DK1.
2. Dla kierunku na Warszawę w Częstochowie należy kierować się na zjazd w prawo na Drogę Krajową 91 - ul. Warszawską, następnie ul. Rędzińską, kolejno przez Rędziny aż do miejscowości Rudniki, gdzie można zjechać z Drogi Krajowej 91 w lewo w ul. Stalową. W Kościelcu jechać ul. Wolności, ul. Mykanowską, a następnie należy skręcić w prawo na trasę DK-1.
Osobom wybierającym się w dalszą trasę (kier. Warszawa), policja zaleca jechać Drogą Krajową nr 91 aż do Radomska, gdzie skręcając w lewo w Drogę Krajową nr 42, można wrócić na DK1. Pozwoli to znacznie upłynnić ruch.

 

Ponownie otwarta linia Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy 

Firma przewozowa MAT-BUS z Żarek ponownie otwiera linię na trasie Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy (ul. Focha).
Ponowne otwarcie linii zaplanowano na 2 lipca. 
Odjazdy do Złotego Potoku z ul. Focha w Częstochowie zaplanowano na godz.: 8.20 i 11.30 oraz 14.00 - od poniedziałku do soboty i w niedziele (oprócz świąt); 15.55 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 17.00 - w soboty, 18.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt).
Odjazdy do Częstochowy: 6.45 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 7.00 - w soboty i niedziele; 9.20 i 12.35 - od poniedziałku do soboty  i w niedziele (oprócz świąt), 15.00 - od poniedziałku do soboty (oprócz świąt); 17.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt). 
Przejazd na całej trasie trwa 59 minut.
Firma zwraca się z prośbą o przedstawianie kierowcom autobusów sugestii dotyczących zmian rozkładu jazdy.

 

Nowy odcinek DW 908
Do ruchu został dopuszczony nowy odcinek DW 908 – przedłużenie al. Bohaterów Monte Cassino do ul. Dźbowskiej. Kierowcy, piesi i rowerzyści mogą już z niego korzystać.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarła Hanna Smólska

Nie żyje Hanna Smólska, aktorka teatralna, w początkach kariery związana z częstochowskim teatrem - zadebiutowała tu w Teatrach Miejskich i występowała w latach 1945-1949. Była córką Lecha Smólskiego, dyrektora Szkoły Handlowej Stowarzyszenia Kupców Polskich w Częstochowie, miejskiego radnego, założyciela kina dla pielgrzymów na Jasnej Górze.
Hanna Smólska zmarła 7 września 2018. Miała 97 lat.

 

Zmarł Stefan Gawroński 


Nie żyje st. bryg. Stefan Gawroński, inż., b. Komendant Wojewódzki PSP w Częstochowie. Zm. 22 sierpnia 2018, miał 72 lata.

 

Zmarł Tomasz Jędrzejak


Nie żyje Tomasz Jędrzejak, żużlowiec, związany m.in. z Włókniarzem Częstochowa (w 2000 roku w jego barwach zdobył Drużynowe Mistrzostwo Polski). Miał 39 lat.

 

Zmarł Leszek Madaliński


Nie żyje Leszek Madaliński, długoletni nauczyciel i wychowawca Technikum Hutniczego. Zmarł 22 lipca 2018, miał 90 lat.

 

Zmarł Leszek Kaniowski


Nie żyje Leszek Kaniowski, Zasłużony Senior Stowarzyszenia Elektryków Polskich, członek władz ubiegłych kadencji w częstochowskich strukturach SEP. Zmarł 21 lipca 2018, miał 74 lata.

 

Zmarł dr Włodzimierz Świtalski


Nie żyje dr nauk medycznych Włodzimierz Świtalski, długoletni Ordynator Chirurgii Ogólnej Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Częstochowie. Zmarł 18 lipca 2018. Miał 83 lata.

 

Zmarła Maria Ogłaza


Nie żyje Maria Ogłaza, artysta plastyk, poetka, animatorka kultury, pedagog. Uczestniczka i komisarz licznych plenerów, wystaw, przedsięwzięć artystycznych. Zmarła 15 lipca 2018. Miała 65 lat.

 

Zmarł Józef Piątkiewicz

Nie żyje Józef Piątkiewicz, częstochowskim studentom znany jako "wujek Józek" lub "Józek model", przez lata związany z naszym środowiskiem akademickim - honorowy mieszkaniec D.S. "Skrzat", pamiętany także z występu w "Szansie na sukces", gdzie wykonaniem piosenki "Baba" Kabaretu Otto zapewnił sobie występ w Sali Kongresowej. Zmarł 11 lipca 2018. Miał 80 lat.
 

 

Zmarł Władysław Edward Piekarski

Nie żyje Władysław Edward Piekarski, wydawca, literat, animator kultury.

Redaktor naczelny Oficyny Galeria, periodyków “Galeria” i“Mini Galeria”, redaktor i wydawca serii „Częstochowska Biblioteczka Poetów i Prozaików”, „Częstochowskiej Biblioteczki Jednego Arkusza” oraz Częstochowskich Zeszytów Biobibliograficznych Literackiego Towarzystwa Wzajemnej Adoracji „Li-TWA”. Na początku XXI w. redaktor wydawnictwa „Dom Książki”.

Członek ZLP. Animator i prezes Regionalnego Stowarzyszenia Twórców Kultury, współzałożyciel i wiceprezes Rady Krajowej Robotniczych Stowarzyszeń Twórców Kultury w Polsce oraz Rady Fundacji Kultury Robotniczej im. J. Wojciechowskiego, współzałożyciel i prezes (następnie Prezes Honorowy) Literackiego Towarzystwa Wzajemnej Adoracji „Li-TWA”.

Organizator i współorganizator imprez plenerowych, konkursów literackich.

Stypendysta Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Wyróżniony m.in. odznaką „Zasłużony dla Kultury Polskiej”.

Był także działaczem związkowym i sportowym.

Miał 70 lat.

Zmarł 1 lipca 2018.