Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - wtorek

Dziś jest 20 November 2018 - do końca roku pozostało 41 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Wielkanoc z twistem – kulinarne inspiracje

Wielkanoc z twistem – kulinarne inspiracje

Święta Wielkanocne są ściśle kojarzone z tradycyjnymi potrawami, których nie może zabraknąć na naszym stole. Wszechobecne jajka, aromatyczny żurek, puszysta babka czy kruchy mazurek – to wielkanocne pozycje obowiązkowe. A gdyby te wszystkie przepisy nieco urozmaicić, zmodyfikować? W tym roku zaskocz swoją rodzinę nową odsłoną dań z wykorzystaniem świątecznych składników.
* Nowocześnie o poranku
Jajko to składnik, który stanowi podstawę niemal w każdej kuchni. Nierozerwalnie wiąże się też z Wielkanocą. To symbol początku, nowego i odradzającego się życia. Zgodnie z tradycją wielkanocne śniadanie rozpoczynamy od podzielenia się jajkiem z najbliższymi i złożenia sobie życzeń. To wtedy zasiadamy z rodziną przy wspólnym stole i w otoczeniu pysznych potraw rozpoczynamy świętowanie. Jeśli w tym roku to właśnie Tobie przypadła rola gospodarza i nie masz pomysłu, jak zaskoczyć swoich gości, szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, ma kilka świątecznych inspiracji.
- Aby tradycji stało się zadość, jajka muszą pojawić się podczas wielkanocnego śniadania. Natomiast warto przygotować je nieco inaczej niż zazwyczaj. Ze względu na uniwersalny smak, można łączyć je z różnymi dodatkami. Polecam jajka faszerowane awokado oraz tuńczykiem -radzi szef kuchni Knorr. Miłośnikom estetyki w kuchni poleca wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem. To danie to prawdziwe dzieło sztuki! Ciekawą opcją, zwłaszcza dla najmłodszych, mogą się okazać jajeczne muffiny z warzywami.
Jeśli szukamy alternatywy dla serów i wędlin, dobrym pomysłem będzie pasztet z rozmarynem i żurawiną. Wyrazisty smak podkręcony ostrą papryką to strzał w dziesiątkę. A dla wszystkich, którzy stawiają na lekkie i zdrowe posiłki – sałatka z komosą ryżową. Już teraz powitajmy całą gamę kolorów na swoim talerzu! Czas świętować – wielkanocne przepisy z twistem nadadzą się do tego wyśmienicie.

* Jajeczne muffiny z warzywami
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
2 jajka
6 łyżeczek mrożonej marchewki z groszkiem
½ czerwonej papryki
½ cebuli
½ łyżeczki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
pół pęczka natki pieruszki
8 plastrów suszonej szynki, np. schwarzwaldzkiej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki startego parmezanu
100 ml śmietany 12%
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu Knorr
Sposób przygotowania:
Warzywa: cebulę i paprykę pokrój w małą kostkę. Posiekaj natkę pietruszki, a śmietanę połącz dokładnie z jajkami i oprósz Delikatem oraz Pieprzem czarnym z Wietnamu Knorr.
Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej cebulę i paprykę. Dołóż marchewkę z groszkiem, natkę i smaż przez moment. Przełóż do naczynia i odstaw do wystygnięcia.
Natłuść foremki do muffinów, wyłóż je szynką – w każdej mają znajdować się 2 plastry. Formy połóż na blasze do pieczenia.
Warzywa zmieszaj z masą jajeczną i przełóż do foremek. Zetrzyj ser i posyp nim danie z wierzchu.
Muffinki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pozostaw na 12 minut, aż masa się zetnie. Gotowe smakują również dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

* Pasztet z rozmarynem i żurawiną
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 8
Składniki:
40 dag mięsa z łopatki wieprzowej
1 Esencja do duszonych mięs Knorr
25 dag podgardla wieprzowego
40 dag wołowiny
25 dag wątróbki
6 łyżek suszonej żurawiny
1 łyżka świeżego rozmarynu
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny
2 rozmoczone kajzerki
5 jajek
3 Liście laurowe z Turcji Knorr
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka tłuszczu
½ łyżeczki Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
Sposób przygotowania:
Różne gatunki mięsa (z wyjątkiem wątróbki) pokrój na małe kawałki. Rozgrzej mocno patelnię i podsmaż je na niej, przełóż do naczynia i zalej małą ilością wody (by zakryć mięso).
Obierz warzywa, dołóż je wraz z liśćmi laurowymi. Wszystko zagotuj. Ściągnij szumowiny i duś mięso, aż będzie bardzo miękkie. Na kwadrans przed końcem procesu dodaj też wątróbkę.
Pokrój w kostkę cebulę, zeszklij ją. Kajzerki zamocz w wodzie, a następnie odciśnij.
Wszystko: mięso, cebulę, warzywa i kajzerki zmiel w maszynce. Żeby pasztet był doskonale doprawiony, rozpuść Esencję do duszonych mięs Knorr w gorącej wodzie albo wywarze, który pozostał z gotowania mięsa, i dodaj ją do masy wraz żurawiną oraz jajkiem. Dopraw pieprzem i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

* Nowe smaki czas-start!
Zaplanowanie świątecznego obiadu dla całej rodziny to prawdziwe wyzwanie. Ale spokojnie - wdech i wydech. Nie trzeba być logistykiem ani organizatorem imprez, by sobie z tym poradzić. Postawmy na znane wszystkim składniki, ale w nowej odsłonie. Zaskoczmy smakiem, formą i sposobem podania. Sięgnijmy po typowo świąteczne produkty, wyróżniające się charakterystycznym smakiem.
Wielkanoc nie może się obejść bez aromatycznego barszczu białego. - By uzyskać lekko pikantny smak, dołóż do niego odrobinę chrzanu - radzi kulinarny ekspert Knorr, Piotr Murawski. Składnik ten nie tylko doda charakteru potrawie, ale także zadba o lepsze trawienie. Ciekawą propozycją dla domowników i gości może okazać się również zupa z rzeżuchy.

* Zupa z rzeżuchy
Czas przygtowania: 45 minut
Ilość osób: 2
Składniki:
1 pęczek rzeżuchy
1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
4 ziemniaki
3 łyżki drobnego makaronu
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w wodzie wraz z kostką bulionową. W międzyczasie ugotuj też makaron.
Kilka minut przed końcem gotowania ziemniaków, dołóż 3/4 pęczka rzeżuchy. Zagotuj.
Potem zmiksuj, dołóż śmietanę i znów zagotuj.
Dodaj do zupy makaron, oprósz rzeżuchą i serwuj.

A teraz czas na dania dla prawdziwych mięsożerców! Przygotujmy je także nieco odmiennie niż zazwyczaj. Kaczkę – pieczoną w pomarańczach, doprawmy wyraziście i odrobinę orientalnie. Podczas przygotowywania tego dania warto mieć pod ręką goździki, cynamon i świeży imbir. Ten smak zaskoczy wielu wytrawnych znawców kulinariów. Wielbiciele drobiu powinni sięgnąć po indyka jako alternatywę dla kurczaka. Doskonale nadaje się on do faszerowania. Znakomitym urozmaiceniem na świątecznym stole będzie nadzienie przygotowane z batatów. Doskonale zbalansowany smak zapewnią takie przyprawy jak ostra papryka i słodki cynamon. Wyraziście, nietypowo, odrobinę ekstrawagancko! Natomiast zwolennicy czerwonych mięs z chęcią sięgną po aromatyczną szynkę, tym razem przygotowaną w wersji na słodko – z miodem i goździkami.

* Indyk faszerowany słodkimi ziemniakami
Czas przygotwania: 1,5 godziny
Ilość osób: 8
Składniki:
1 indyk w całości (5 kg)
1 l kefiru lub jogurtu
1 główka czosnku
3 dag Przyprawy do mięs Knorr
1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
2 cytryny
10 dag orzechów pekan
10 dag rodzynek
2 kg słodkich ziemniaków
10 g świeżego imbiru
20 szalotek, przekrojonych na pół
2 łyżki Cynamonu z Wietnamu Knorr
100 ml syropu klonowego
2 pomarańcze
1 doniczka rozmarynu
5 Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
1 kostka masła lub margaryny
Sposób przygotowania:
Upiecz główkę czosnku i wyciśnij ją. Połącz z jogurtem. Otrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją. Dołóż też sok wyciśnięty z cytryn, przyprawę do mięs i ostrą papryką. Taką pastą natrzyj indyka z obu stron: z zewnątrz i wewnątrz. Marynuj minimum 12 godzin. Po 6 godzinach obróć go, żeby całe mięso zyskało aromat marynaty. Potem odlej jej nadmiar.
Obierz bataty ze skórki i pokrój w kostkę 1x1 cm. Umieść je w dużym naczyniu z posiekanym rozmarynem, pekanami, rodzynkami, startym na tarce imbirem, cynamonem, cebulkami uprzednio podzielonymi na pół, skórka otartą z pomarańczy, syropem klonowym i kostką masła lub margaryny.
Indyka nadziewaj przygotowanym farszem, otwór zepnij wykałaczkami, skrępuj nogi na krzyż.
Mięso włóż do piekarnika nagrzanego do 140°C i piecz ok. 3-4 godziny. Co jakis czas polewaj tłuszczem, który się wytapia.
Po upieczeniu mięsa zbierz powstałe soki. Odetnij mięso od kości, wyporcjuj na mniejsze fragmenty i połóż w brytfance na farszu, który wyjmiesz ze środka.
Kości i soki, które pozostały, włóż do naczynia i zalej litrem wody. Gotuj ok. ½ godziny. Przecedź powstały wywar. Powinien mieć ok. 1 l objętości.
Teraz czas na sos. Ochłodzony wywar połącz z Esencjami do sosu Knorr (jeśli wywaru jest mniej niż 1 litr, zmniejsz ilość esencji). Sos gotuj do 5 minut, by zgęstniał.

Choć święta to w głównej mierze czas refleksji, spożywanie posiłków jest ich nieodłącznym elementem i częścią tradycji. W tym roku zaskocz swoich gości ciekawymi, nietypowymi daniami. W towarzystwie pysznych propozycji na talerzu celebrujcie każdą chwilę!
[infowire.pl]

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Czasowe utrudnienia w ruchu w Alejach
Na czasowe utrudnienia w ruchu w Alejach możemy się natknąć do 20 listopada – związane są z finalizacją prac gwarancyjnych. Dzień dłużej potrwa tam gruntowne oczyszczanie chodników i jezdni – informuje MZDiT.    
W ciągu alei Najświętszej Maryi Panny oraz w obrębie skrzyżowań alei z  przyległymi drogami możemy napotkać chwilowe utrudnienia w postaci zwężenia i wygrodzenia. Utrudnienia związane są z finalizacją prac gwarancyjnych i potrwają do 20 listopada.
Ponadto dobiegają końca roboty związane z gruntownym oczyszczaniem nawierzchni pasaży, chodników i jezdni w ciągu alei NMP – one także mogą generować czasowe niedogodności. Wspomniane prace zakończą się 21 listopada.

Utrudnienia w ruchu
W najbliższych dniach na niektórych częstochowskich drogach mogą występować utrudnienia w ruchu. Dotyczą one al. Jana Pawła II oraz  ulic Korkowej i Szczytowej.
* ALEJA JANA PAWŁA II
5 listopada rozpoczęła się budowa ścieżki rowerowej w al. Jana Pawła II na odcinku od ul. Wilsona do al. Armii Krajowej. Roboty, oprócz budowy samej ścieżki i chodnika, obejmują przebudowę zatoki autobusowej. W związku z prowadzonymi pracami utrudnienia wystepują na jezdni w kierunku Ronda Trzech Krzyży.
* KORKOWA
Również od 5 listopada zamknięta jest ul. Korkowa, na odcinku od ul. Grzybowskiej do ul. Kusocińskiego. Utrudnienia związane są z przebudową ulicy.
* SZCZYTOWA
7 listopada rozpoczęły się prace związane z przebudową chodnika na ul. Szczytowej. Zakres robót obejmuje wykonanie obustronnego chodnika wraz z wjazdami. Ul. Szczytowa pozostanie zamknięta dla ruchu kołowego na czas prowadzenia robót.

 

Zmiany na linii nr 15

W związku z remontem nawierzchni autobusy tej linii nie będą kursować ulicą Korkową od skrzyżowania z ulicami Bór, Wypalanki i Grzybowską do pętli autobusowej. W obu kierunkach pojadą ulicami Wypalanki i Poselską do Korkowej – informuje MZDiT.
W związku z remontem nawierzchni od 5 listopada przez około 3 tygodnie nie będzie możliwy przejazd autobusów linii nr 15 ulicą Korkową od skrzyżowania z ulicami Bór, Wypalanki i Grzybowską do pętli autobusowej KORKOWA.
W związku z tym autobusy linii 15 będą kursować w obu kierunkach tak jak linia nr 20, przez ulice Wypalanki i Poselską do Korkowej.
Przystanki WITAMINOWA i KUSOCIŃSKIEGO na czas remontu zostają w obu kierunkach zawieszone.
Na trasie objazdu obsługa pasażerek i pasażerów obowiązuje na wszystkich przystankach.

 

Ponownie otwarta linia Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy 

Firma przewozowa MAT-BUS z Żarek ponownie otwiera linię na trasie Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy (ul. Focha).
Ponowne otwarcie linii zaplanowano na 2 lipca. 
Odjazdy do Złotego Potoku z ul. Focha w Częstochowie zaplanowano na godz.: 8.20 i 11.30 oraz 14.00 - od poniedziałku do soboty i w niedziele (oprócz świąt); 15.55 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 17.00 - w soboty, 18.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt).
Odjazdy do Częstochowy: 6.45 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 7.00 - w soboty i niedziele; 9.20 i 12.35 - od poniedziałku do soboty  i w niedziele (oprócz świąt), 15.00 - od poniedziałku do soboty (oprócz świąt); 17.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt). 
Przejazd na całej trasie trwa 59 minut.
Firma zwraca się z prośbą o przedstawianie kierowcom autobusów sugestii dotyczących zmian rozkładu jazdy.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Andrzej Jamza

Nie żyje Andrzej Jamza, stomatolog. Zmarł 16 listopada 2018, miał 74 lata.

 

Zmarł Marian Pruciak

Nie żyje Marian Pruciak, długoletni mistrz krawiecki. Zmarł 19 listopada 2018, miał 87 lat