Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - piątek

Dziś jest 20 wrzesień 2019 - do końca roku pozostało 102 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Wielkanoc z twistem – kulinarne inspiracje

Wielkanoc z twistem – kulinarne inspiracje

Święta Wielkanocne są ściśle kojarzone z tradycyjnymi potrawami, których nie może zabraknąć na naszym stole. Wszechobecne jajka, aromatyczny żurek, puszysta babka czy kruchy mazurek – to wielkanocne pozycje obowiązkowe. A gdyby te wszystkie przepisy nieco urozmaicić, zmodyfikować? W tym roku zaskocz swoją rodzinę nową odsłoną dań z wykorzystaniem świątecznych składników.
* Nowocześnie o poranku
Jajko to składnik, który stanowi podstawę niemal w każdej kuchni. Nierozerwalnie wiąże się też z Wielkanocą. To symbol początku, nowego i odradzającego się życia. Zgodnie z tradycją wielkanocne śniadanie rozpoczynamy od podzielenia się jajkiem z najbliższymi i złożenia sobie życzeń. To wtedy zasiadamy z rodziną przy wspólnym stole i w otoczeniu pysznych potraw rozpoczynamy świętowanie. Jeśli w tym roku to właśnie Tobie przypadła rola gospodarza i nie masz pomysłu, jak zaskoczyć swoich gości, szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, ma kilka świątecznych inspiracji.
- Aby tradycji stało się zadość, jajka muszą pojawić się podczas wielkanocnego śniadania. Natomiast warto przygotować je nieco inaczej niż zazwyczaj. Ze względu na uniwersalny smak, można łączyć je z różnymi dodatkami. Polecam jajka faszerowane awokado oraz tuńczykiem -radzi szef kuchni Knorr. Miłośnikom estetyki w kuchni poleca wielkanocne koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem. To danie to prawdziwe dzieło sztuki! Ciekawą opcją, zwłaszcza dla najmłodszych, mogą się okazać jajeczne muffiny z warzywami.
Jeśli szukamy alternatywy dla serów i wędlin, dobrym pomysłem będzie pasztet z rozmarynem i żurawiną. Wyrazisty smak podkręcony ostrą papryką to strzał w dziesiątkę. A dla wszystkich, którzy stawiają na lekkie i zdrowe posiłki – sałatka z komosą ryżową. Już teraz powitajmy całą gamę kolorów na swoim talerzu! Czas świętować – wielkanocne przepisy z twistem nadadzą się do tego wyśmienicie.

* Jajeczne muffiny z warzywami
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
2 jajka
6 łyżeczek mrożonej marchewki z groszkiem
½ czerwonej papryki
½ cebuli
½ łyżeczki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
pół pęczka natki pieruszki
8 plastrów suszonej szynki, np. schwarzwaldzkiej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki startego parmezanu
100 ml śmietany 12%
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu Knorr
Sposób przygotowania:
Warzywa: cebulę i paprykę pokrój w małą kostkę. Posiekaj natkę pietruszki, a śmietanę połącz dokładnie z jajkami i oprósz Delikatem oraz Pieprzem czarnym z Wietnamu Knorr.
Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej cebulę i paprykę. Dołóż marchewkę z groszkiem, natkę i smaż przez moment. Przełóż do naczynia i odstaw do wystygnięcia.
Natłuść foremki do muffinów, wyłóż je szynką – w każdej mają znajdować się 2 plastry. Formy połóż na blasze do pieczenia.
Warzywa zmieszaj z masą jajeczną i przełóż do foremek. Zetrzyj ser i posyp nim danie z wierzchu.
Muffinki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pozostaw na 12 minut, aż masa się zetnie. Gotowe smakują również dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

* Pasztet z rozmarynem i żurawiną
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 8
Składniki:
40 dag mięsa z łopatki wieprzowej
1 Esencja do duszonych mięs Knorr
25 dag podgardla wieprzowego
40 dag wołowiny
25 dag wątróbki
6 łyżek suszonej żurawiny
1 łyżka świeżego rozmarynu
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny
2 rozmoczone kajzerki
5 jajek
3 Liście laurowe z Turcji Knorr
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka tłuszczu
½ łyżeczki Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
Sposób przygotowania:
Różne gatunki mięsa (z wyjątkiem wątróbki) pokrój na małe kawałki. Rozgrzej mocno patelnię i podsmaż je na niej, przełóż do naczynia i zalej małą ilością wody (by zakryć mięso).
Obierz warzywa, dołóż je wraz z liśćmi laurowymi. Wszystko zagotuj. Ściągnij szumowiny i duś mięso, aż będzie bardzo miękkie. Na kwadrans przed końcem procesu dodaj też wątróbkę.
Pokrój w kostkę cebulę, zeszklij ją. Kajzerki zamocz w wodzie, a następnie odciśnij.
Wszystko: mięso, cebulę, warzywa i kajzerki zmiel w maszynce. Żeby pasztet był doskonale doprawiony, rozpuść Esencję do duszonych mięs Knorr w gorącej wodzie albo wywarze, który pozostał z gotowania mięsa, i dodaj ją do masy wraz żurawiną oraz jajkiem. Dopraw pieprzem i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

* Nowe smaki czas-start!
Zaplanowanie świątecznego obiadu dla całej rodziny to prawdziwe wyzwanie. Ale spokojnie - wdech i wydech. Nie trzeba być logistykiem ani organizatorem imprez, by sobie z tym poradzić. Postawmy na znane wszystkim składniki, ale w nowej odsłonie. Zaskoczmy smakiem, formą i sposobem podania. Sięgnijmy po typowo świąteczne produkty, wyróżniające się charakterystycznym smakiem.
Wielkanoc nie może się obejść bez aromatycznego barszczu białego. - By uzyskać lekko pikantny smak, dołóż do niego odrobinę chrzanu - radzi kulinarny ekspert Knorr, Piotr Murawski. Składnik ten nie tylko doda charakteru potrawie, ale także zadba o lepsze trawienie. Ciekawą propozycją dla domowników i gości może okazać się również zupa z rzeżuchy.

* Zupa z rzeżuchy
Czas przygtowania: 45 minut
Ilość osób: 2
Składniki:
1 pęczek rzeżuchy
1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
4 ziemniaki
3 łyżki drobnego makaronu
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w wodzie wraz z kostką bulionową. W międzyczasie ugotuj też makaron.
Kilka minut przed końcem gotowania ziemniaków, dołóż 3/4 pęczka rzeżuchy. Zagotuj.
Potem zmiksuj, dołóż śmietanę i znów zagotuj.
Dodaj do zupy makaron, oprósz rzeżuchą i serwuj.

A teraz czas na dania dla prawdziwych mięsożerców! Przygotujmy je także nieco odmiennie niż zazwyczaj. Kaczkę – pieczoną w pomarańczach, doprawmy wyraziście i odrobinę orientalnie. Podczas przygotowywania tego dania warto mieć pod ręką goździki, cynamon i świeży imbir. Ten smak zaskoczy wielu wytrawnych znawców kulinariów. Wielbiciele drobiu powinni sięgnąć po indyka jako alternatywę dla kurczaka. Doskonale nadaje się on do faszerowania. Znakomitym urozmaiceniem na świątecznym stole będzie nadzienie przygotowane z batatów. Doskonale zbalansowany smak zapewnią takie przyprawy jak ostra papryka i słodki cynamon. Wyraziście, nietypowo, odrobinę ekstrawagancko! Natomiast zwolennicy czerwonych mięs z chęcią sięgną po aromatyczną szynkę, tym razem przygotowaną w wersji na słodko – z miodem i goździkami.

* Indyk faszerowany słodkimi ziemniakami
Czas przygotwania: 1,5 godziny
Ilość osób: 8
Składniki:
1 indyk w całości (5 kg)
1 l kefiru lub jogurtu
1 główka czosnku
3 dag Przyprawy do mięs Knorr
1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
2 cytryny
10 dag orzechów pekan
10 dag rodzynek
2 kg słodkich ziemniaków
10 g świeżego imbiru
20 szalotek, przekrojonych na pół
2 łyżki Cynamonu z Wietnamu Knorr
100 ml syropu klonowego
2 pomarańcze
1 doniczka rozmarynu
5 Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr
1 kostka masła lub margaryny
Sposób przygotowania:
Upiecz główkę czosnku i wyciśnij ją. Połącz z jogurtem. Otrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją. Dołóż też sok wyciśnięty z cytryn, przyprawę do mięs i ostrą papryką. Taką pastą natrzyj indyka z obu stron: z zewnątrz i wewnątrz. Marynuj minimum 12 godzin. Po 6 godzinach obróć go, żeby całe mięso zyskało aromat marynaty. Potem odlej jej nadmiar.
Obierz bataty ze skórki i pokrój w kostkę 1x1 cm. Umieść je w dużym naczyniu z posiekanym rozmarynem, pekanami, rodzynkami, startym na tarce imbirem, cynamonem, cebulkami uprzednio podzielonymi na pół, skórka otartą z pomarańczy, syropem klonowym i kostką masła lub margaryny.
Indyka nadziewaj przygotowanym farszem, otwór zepnij wykałaczkami, skrępuj nogi na krzyż.
Mięso włóż do piekarnika nagrzanego do 140°C i piecz ok. 3-4 godziny. Co jakis czas polewaj tłuszczem, który się wytapia.
Po upieczeniu mięsa zbierz powstałe soki. Odetnij mięso od kości, wyporcjuj na mniejsze fragmenty i połóż w brytfance na farszu, który wyjmiesz ze środka.
Kości i soki, które pozostały, włóż do naczynia i zalej litrem wody. Gotuj ok. ½ godziny. Przecedź powstały wywar. Powinien mieć ok. 1 l objętości.
Teraz czas na sos. Ochłodzony wywar połącz z Esencjami do sosu Knorr (jeśli wywaru jest mniej niż 1 litr, zmniejsz ilość esencji). Sos gotuj do 5 minut, by zgęstniał.

Choć święta to w głównej mierze czas refleksji, spożywanie posiłków jest ich nieodłącznym elementem i częścią tradycji. W tym roku zaskocz swoich gości ciekawymi, nietypowymi daniami. W towarzystwie pysznych propozycji na talerzu celebrujcie każdą chwilę!
[infowire.pl]

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

Jaś

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Powrót tramwajów

Od sobotniego poranka 21 września na część swoich tras w Częstochowie wraca komunikacja tramwajowa. Organizacja komunikacji miejskiej, która będzie obowiązywała w najbliższych tygodniach i miesiącach jest efektem zakończenia kolejnego etapu gruntownej przebudowy starej linii tramwajowej i przygotowania do realizacji prac na kolejnych odcinkach.

Oto szczegóły organizacji komunikacji miejskiej (od soboty włącznie) związanej z przeprowadzeniem największej inwestycji tramwajowej w historii miasta:

-tramwaje 1 i 2 będą do odwołania kursować od zajezdni MPK przy al. Niepodległości do pętli przy ul. Kiedrzyńskiej w obu kierunkach

-pomiędzy pętlą przy ul. Kiedrzyńskiej a pętlą przy ul. Fieldorfa-„Nila” obsługę pasażerską zapewni autobusowa komunikacja zastępcza - linia nr 91 (odcinek będzie przygotowywany do budowy)

-na trasach tramwaju linii 1 i 2 na odcinku od zajezdni MPK do Kucelina przez al. Pokoju w obu kierunkach przez najbliższe 2 tygodnie pasażerów wozić będzie autobus za tramwaj linii nr 92

-po ok. 2 tygodniach tramwaje linii nr 1 będą kursować na pełnej trasie (także przez al. Pokoju do Kucelina) z wyłączeniem wspomnianego odcinka na Północy

-linia nr 2 z uwagi na prace przy pętli Dworzec Raków PKP będzie zawieszona do odwołania, a obsługę trasy przejmie linia nr 1

-tramwaje linii nr 3 będą do odwołania kursować na swojej pełnej trasie w obu kierunkach z pominięciem wspomnianego odcinka na Północy, który obsługiwać będzie autobusowa komunikacja zastępcza

Przedstawiona organizacja komunikacji tramwajowej i autobusowej komunikacji zastępczej będzie obowiązywała do wiosny 2020 r., kiedy prace wejdą w kolejny etap.

W najbliższy weekend w trakcie przywracania ruchu tramwajowej po dłuższej przerwie mogą występować czasowe problemy techniczne, co może mieć wpływ na punktualność w kursowaniu tramwajów (w przypadku wystąpienia większych utrudnień interwencyjnie uruchamiana będzie autobusowa komunikacja zastępcza). Dlatego też ten proces jest realizowany w weekend, kiedy potoki pasażerskie są mniejsze, tak by jakiekolwiek trudności nie pojawiały się już w tygodniu.

W niedzielę 22 września zarówno wszystkimi częstochowskimi tramwajami, jak i autobusami MPK w ramach Europejskiego Tygodnia Zrównoważonego Transportu można podróżować za darmo. Do takiego przejazdu uprawniać będzie okazanie przy ewentualnej kontroli ważnego dowodu rejestracyjnego potwierdzającego własność lub współwłasność pojazdu, który pozostawiliśmy w domu, wybierając się w podróż komunikacją miejską w Częstochowie.

 

Autobusy pojadą inaczej w rejonie dworca Stradom

Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że ze względu na zakończenie kolejnego etapu prac w sąsiedztwie dworca Stradom przy ul. Pułaskiego od środy 4 września linie nr 14, 15, 17, 23 i 69 wracają na swoje stałe trasy. Do odwołania zostają zmienione trasy linii nr 16 i 27. 

Linia nr 16 nie będzie dojeżdżać do pętli STRADOM-DWORZEC PKP.

Autobusy linii 16 od przystanku KORCZAKA przy ul. Sobieskiego będą skręcać w prawo w ul. Korczaka i Bohaterów Monte Cassino, po czym - po zjeździe z łącznicy - pojadą ul. 1 Maja do ronda Mickiewicza i dalej al. Wolności do pl. Rady Europy i przystanku DWORZEC GŁÓWNY PKP przy ul. Orzechowskiego, gdzie zakończą trasę.

Powrót w kierunku KUKUCZKI będzie się odbywał tymi samymi ulicami, przy czym będzie obowiązywał wyjazd przez ul. Orzechowskiego do Wolności.

Dla linii nr 16 zostaną zawieszone przystanki STRADOM-DWORZEC PKP oraz przy ul. Sobieskiego przystanki PLAC PAMIĘCI NARODOWEJ i DWORZEC PKS. W zamian będzie obowiązywał przystanek DWORZEC PKS przy al. Wolności w kierunku ronda Mickiewicza oraz wszystkie pozostałe znajdujące się na trasie objazdu.

Linia nr 27 zostanie w obu kierunkach skrócona do przystanku HOENE-WROŃSKIEGO. 

Autobusy linii 27 po zakończeniu trasy na tym przystanku i zawróceniu przez łącznice skrzyżowania ulic Monte Cassino, Pułaskiego i 1 Maja będą w kierunku KUSIĘCKA-KSSE rozpoczynać trasę od przystanku HOENE-WROŃSKIEGO usytuowanego przy al. Bohaterów Monte Cassino w kierunku ul. Sobieskiego.

Dla linii nr 27 zostaną zawieszone przystanki STRADOM-DWORZEC PKP.

 

 

Zmiany autobusowych linii

Z uwagi na wpływ drogowych inwestycji zewnętrznych i zadań własnych na charakter ruchu drogowego na terenie miasta od początku września MZDiT wprowadza korekty na kilku liniach autobusowych komunikacji miejskiej MPK:

-linia nr 17 będzie w dni robocze i soboty kursować przez cały dzień co 30 minut (rozwiązanie tymczasowe)

-linie nr 30 i 33 zostaną połączone w jedną, oznaczoną numerem 30 i obsługującą relację Jaskrów Wille – Wąsosz (z kursami skróconymi do Batalionów Chłopskich i Przyjemnej), przy czym linia nr 30 będzie kursować w obu kierunkach przez aleję Wolności i Sobieskiego do Korczaka, z pominięciem placu Biegańskiego.

 
 

Powrót linii autobusowych na trasy przez al. Wojska Polskiego

Od 28 sierpnia przestają obowiązywać objazdy autobusów kursujących w kierunku Błeszna, Rakowa i Korkowej przez ul. Powstańców Śląskich i al. Niepodległości – informuje MZDiT. Przywrócony zostaje też przystanek ESTAKADA w kierunku Błeszna i Rakowa.

Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że w związku z zakończeniem prac po zachodniej stronie estakady rakowskiej od środy, 28 sierpnia przestają obowiązywać objazdy autobusów kursujących w kierunku Błeszna, Rakowa i Korkowej przez ul. Powstańców Śląskich i al. Niepodległości.

 

Przystanek autobusowy ESTAKADA w kierunku Błeszna i Rakowa zostaje ponownie udostępniony pasażerkom i pasażerom.

UWAGA! Linie podmiejskie nr 53, 57, 58, 59, 65, 67 i 68 po wyjeździe z zajezdni od ul. Źródlanej będą kursować na wprost ul. Powstańców Śląskich do przystanku ESTAKADA przy al. Wojska Polskiego przed torowiskiem tramwajowym, który będzie pierwszym przystankiem dla tych linii.

Przystanek zastępczy POWSTAŃCÓW ŚLĄSKICH przy al. Niepodległości dla wyżej wymienionych linii przestaje obowiązywać.

Od 28 sierpnia na przystanku zastępczym POWSTAŃCÓW ŚLĄSKICH przy al. Niepodległości obowiązuje obsługa pasażerek i pasażerów tylko dla zastępczej komunikacji tramwajowej – tj. linii nr 01, 02 i 03 oraz linii nr 38 i 80.

 

Od 19 sierpnia odcinek ul. Zawodziańskiej zamknięty dla ruchu

Odcinek od ul. Mstowskiej do skrzyżowania z ul. Mączną zostanie zamknięty dla kierowców w związku z rozpoczęciem prac przy budowie ul. Zawodziańskiej – informuje MZDiT.

Zamknięcie spowodowane jest rozpoczęciem robót związanych z przebudową mostu nad rzeką Wartą oraz budową ul. Zawodziańskiej na tym odcinku.

Dojazd do ul. Mącznej odbywać się będzie drogami alternatywnymi od ul. Batalionów Chłopskich.

 

Zmiany na linii nr 18

OD 19 SIERPNIA ZMIANY NA LINII NR 18. Trasa i rozkłady jazdy linii zostaną zmienione do odwołania. Powodem jest brak przejazdu spowodowany przebudową ul. Zawodziańskiej – informuje MZDiT.

Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że ze względu na brak przejazdu, spowodowany przebudową ul. Zawodziańskiej od poniedziałku, 19 sierpnia, do odwołania zostanie zmieniona trasa i rozkłady jazdy linii nr 18, która będzie kursować wyłącznie do pętli  HEKTAROWA z pominięciem przejazdu ulicami Zawodziańską i Batalionów Chłopskich.

Dla linii nr 18 zostają zawieszone w obu kierunkach przystanki MĄCZNA, JASKRÓW-MIROWSKA i BATALIONÓW CHŁOPSKICH oraz przystanek MIRÓW przy ul. Mstowskiej w kierunku ul. Batalionów Chłopskich.

Obsługa pasażerek i pasażerów w kierunku centrum będzie się odbywać na przystanku na pętli MIRÓW, natomiast w kierunku pętli HEKTAROWA – tak jak dotychczas na przystanku na początku ul. Turystycznej.

 

 

 

Pożegnania

Zmarła Zofia Gogulska

Nie żyje Zofia Gogulska, działaczka społeczna, długoletnia przewodnicząca Zarządu Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną koło w Częstochowie. Zmarła 8 września 2019.

 

Zmarł Aleksander Jaśkiewicz

Nie żyje Aleksander Jaśkiewicz, historyk sztuki, długoletni pracownik Muzeum Częstochowskiego (kierownik działu sztuki), twórca jego kolekcji malarstwa i grafiki polskiej XX wieku. Autor książek i katalogów wystaw poświęconych m.in. artystom Częstochowy 1850-1960, kościołom drewnianym , krzyżom i kapliczkom przydrożnym Częstochowy i okolic, malarstwu i grafice polskiej w zbiorach Muzeum Częstochowskiego, Wandzie Wereszczyńskiej, pamiątkom i wotom jasnogórskim, Jasnej Górze.  Laureat Nagrody im. Karola Miarki (1990) oraz Nagrody Prezydenta Miasta w dziedzinie kultury (1991). 

Zmarł 28 sierpnia 2019, miał 86 lat.

 

Zmarła Elżbieta Lange

Nie żyje Elżbieta Lange, emerytowana długoletnia aktorka  Teatru im. A. Mickiewicza (na naszzej scenie mogliśmy ją oglądać w latach 1957-1991, wcześniej krótko była związana z zielonogórskim Teatrem Ziemi Lubuskiej) występująca pod panieńskim nazwiskiem Elżbieta Pasierbówna. Zmarła 7 sierpnia 2019, miała 88 lat.

 

Zmarł Jerzy Mazik

Nie żyje Jerzy Błażej Mazik, miłośnik żeglarstwa i filatelistyki, twórca licznych tekstów poświęconych tej tematyce, Nestor Yacht Klubu w Częstochowie, historyk Poczty Polskiej (autor m.in. książkowej publikacji „O częstochowskich pocztach lat minionych opowieści”) i kronikarz częstochowskiego żeglarstwa, człowiek wielkiej wiedzy, obdarzony dużym poczuciem humoru. Współpracownik lokalnych mediów, wśród nich także „Zdrowej Częstochowy”. Zmarł 8 sierpnia 2019, miał 87 lat.

 

 

Zmarł o. Kamil Cichocki


Nie żyje o. Kamil Cichocki, paulin z klasztoru na Jasnej Górze. Zmarł 23 lipca 2019, miał 83 lata.

 

Zmarł Karol Zagził

Nie żyje Karol Zagził, fotograf klubowy drużyny CKM „Włókniarz”, często też kierownik parku maszyn, współautor wystaw poświęconych żużlowi. Jego fotografie publikowała wielokrotnie prasa sportowa, znalazły się też w książce Marka Soczyka "Sześćdziesiąt lat w Lidze Polskiej minęło” poświęconej historii częstochowskiego Włókniarza. Zmarł 19 lipca 2019, miał 54 lata.

 

Zmarł Stefan Kwoczała

Nie żyje Stefan Kwoczała, ikona częstochowskiego żużla, zdobywca - jako pierwszy częstochowianin - w 1959 r. tytułu Indywidualnego Mistrza Polski na żużlu. W barwach Włókniarza występował w latach 1955–1961, w 1959 zdobywając złoty medal Drużynowych Mistrzostw Polski. 

Jak przypomina Wikipedia,  w 1958–1961 trzykrotnie uczestniczył w eliminacjach Indywidualnych Mistrzostw Świata, najlepszy rezultat osiągając w 1960 r. na Wembley, gdzie w finale światowym zajął VII miejsce. Karierę zakończył w 1961 r., po wypadku podczas turnieju o "Złoty Kask" w Krakowie.

Miał 85 lat.

 

 

Zmarł Waldemar Ułamek

Nie żyje Waldemar Ułamek, jeden z najbardziej charakterystycznych kierowników startów w naszym kraju w latach 90. ubiegłego stulecia. Regularnie spotkać można go było wówczas nie tylko podczas zawodów w Częstochowie, ale wielokrotnie zapraszany był również na turnieje Grand Prix we Wrocławiu - informuje klub Włókniarz Częstochowa. Zmarł 18 czerwca 2019, miał 69 lat.

 

 

Zmarł Bolesław Ocias

Nie żyje Bolesław Ocias, dyrygent (m.in. Państwowej Operetki Śląskiej w Gliwicach Chóru Męskiego "Pochodnia"), kompozytor, zasłużony pedagog Zespołu Szkół Muzycznych im. Marcina Józefa Żebrowskiego i WSP (obcnie UJD im. Jana Długosza) w Częstochowie. Inicjator cyklu koncertów pedagogów Instytutu Muzyki WSP w Filharmonii Częstochowskiej. Kierownik muzyczny zespołów folklorystycznych: ZPiT "Częstochowa" oraz ZF "Polanie", przez pewien czas (w okresie 1978-1981) także kierownik muzyczny Teatru im. A. Mickiewicza. Juror konkursów i festiwali. Laureat Nagrody Prezydenta Miasta Częsrochowy w dziedzinie kultury (1999).  
Zmarł 16 czerwca 2019. Miał 90 lat.

 

Zmarł dr n. med. Stefan Miłkowski

Nie żyje dr nauk med. Stefan Miłkowski, ordynator oddziałów okulistycznych w szpitalach im. Biegańskiego i na Parkitce. Zmarł 10 czerwca 2019, miał 88 lat.

 

Zmarł Romuald Sławiński

Nie żyje Romuald Sławiński, emerytowany nauczyciel. Zmarł 5 czerwca 2019, miał 88 lat.