Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - środa

Dziś jest 18 July 2018 - do końca roku pozostało 166 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Biała kiełbasa rządzi, czyli nowoczesne przepisy na wielkanocne specjały

Biała kiełbasa rządzi, czyli nowoczesne przepisy na wielkanocne specjały

Co kraj to obyczaj. Tak samo powiedzieć można o różnych regionach Polski w kontekście wielkanocnych specjałów. Bo co region, co województwo, a nawet co powiat, to inne tradycje i potrawy na wielkanocnym stole.  Niemal zawsze i wszędzie jednak, ważnym elementem świątecznego menu jest biała kiełbasa. Czy zastanawialiście się, jak podać ją w nowoczesny i niestandardowy sposób? Jeśli nie, to ten tekst jest dla Was!

Choć wiele osób myśli, że biała kiełbasa to nasz rodzimy produkt, to jednak prawda jest taka, że wywodzi się z Niemiec. O jej dokładnym pochodzeniu mówią jednak niestety tylko legendy. Najsłynniejsza z nich przybliża nam historię niejakiego Seppa Mosera – właściciela gospody „Zum ewigen Licht”. Był luty 1857 roku. Monachium. Moser jak zwykle przed wizytą gości, na poczęstunek przygotowywał tradycyjną kiełbasę. Tym razem jednak zabrakło mu jelit baranich, więc do stworzenia kiełbasy użył  wieprzowe. Obawiając się, że te podczas pieczenia pękną. postanowił je więc tylko sparzyć wrzącą wodą. Efekt? Goście byli zachwyceni, a Moser wprowadził białą kiełbasę na stałe do swojego menu. Co ciekawe, w polskiej historii kulinarnej biała kiełbasa pojawiła się niewiele później, bo w 1893 roku. Właśnie z tego okresu pochodzi najstarsza jej rodzima receptura.
* Chrzanowa zamiast żurku?
Spożycie białej kiełbasy wyraźnie zwiększa się w Polsce przed Wielkanocą. Wiąże się to m.in. z tradycją podawania żurku z kiełbasą na świąteczny obiad. Kto powiedział jednak, że żurku nie można zastąpić w równie pyszny, a  mniej popularny sposób?
Co byście powiedzieli, by jednym z bohaterów wielkanocnego lub poniedziałkowego obiadu była przepyszna i aromatyczna zupa chrzanowa z białą kiełbasą Henryk Kania Maestro i ziemniakami? Jeżeli jesteście na tak, to przygotujcie  masło, cebulę, jząbek czosnku, 220 g wędzonych żeberek, 1,3  litra bulionu, 3-4 ziemniaki, kiełbasę białą Henryk Kania Maestro, majeranek, chrzan w słoiczku oraz ok. 100 ml kwaśnej śmietany. Z tych składników powstanie zupa, którą zaskarbicie sobie uznanie waszych wielkanocnych gości. A jak ją przygotować?
W garnku na maśle zeszklijcie pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajcie starty czosnek, wymieszajcie i chwilę razem podsmażcie. Wlejcie gorący bulion, dodajcie wędzone żeberka i zagotujcie. Następnie dodajcie obrane i pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, białą kiełbasę Maestro (w całości; ok. 3-4 sztuki) oraz łyżeczkę majeranku. Doprawcie solą i pieprzem, zmniejszcie ogień i gotujcie przez ok. 20 minut pod przykryciem na niewielkim ogniu, do uzyskania miękkości ziemniaków. Na koniec dodajcie chrzan i po zagotowaniu zdejmijcie z ognia. Dodajcie śmietanę, tylko powoli, by się nie zważyła. Zupa najlepiej smakuje podana z jajkami na twardo i szczypiorkiem. Palce lizać!
* Biała kiełbasa – główny bohater
Biała kiełbasa nie musi być dodatkiem do pysznej potrawy, jak w przypadku zupy chrzanowej. Może być bowiem głównym bohaterem wielkanocnego dania. I tak polecamy podać ją zapiekaną w cieście francuskim z konfiturą z czerwonej cebuli. Nasza propozycja nawiązuje chociażby do tradycyjnej potrawy rodem ze śląska cieszyńskiego, jaką są tzw. murzyny, czyli zapiekana w cieście drożdżowym kiełbasa lub wędlina. Jak przyrządzić takiego nowoczesnego murzyna? Bardzo prosto, a potrzebne nam: jedno opakowanie ciasta francuskiego, trzy białe kiełbasy od Henryka Kani, około 400 g konfitury z czerwonej cebuli oraz jedno jajko.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni bez termoobiegu. W małej miseczce roztrzepujemy jajko. Schłodzone ciasto rozwijamy, smarujemy warstwą konfitury z cebuli, zawijamy rogi ciasta i układamy pierwszą kiełbaskę. Ciasto zawijamy tak, by kiełbasa była przykryta, kładziemy drugą kiełbasę i znów zawijamy, tak samo postępujemy z trzecią kiełbaską. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie przekładamy roladę i smarujemy ją dokładnie roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do gorącego piekarnika na 30 minut, środkowa półka. Upieczoną roladę wyciągamy, odstawiamy na 15 minut, kroimy w plastry.
* Pieczeń z… białej kiełbasy
Biała kiełbasa może być podawana w różnych formach – jako dodatek do zupy, czy też z piekarnika lub zapieczona pod ciastem francuskim. Ale czy słyszeliście kiedyś o pieczeni z białej kiełbasy? Nie, nie o pieczonej kiełbasie, ale o pieczeni z kiełbasy! Jeśli nie, to najwyższa pora, bo potrawa jest wyśmienita i jak najbardziej świąteczna. A jak ją przyrządzić? Potrzebujesz: ciasto francuskie, 1 kg (dwa opakowania) kiełbasy białej Maestro Henryk Kania Maestro, 10 jajek, łyżkę bułki tartej, papryka, mąka, cebula, masło, natka pietruszki.
Ugotuj jajka na twardo w osolonej wodzie. Następnie obierz je i odstaw. Cebulę drobno posiekaj i podsmażaj na patelni do zeszklenia. Paprykę pokrój w kostkę, a natkę posiekaj. Białą kiełbasę wyjmij z osłonki i przełóż do miski. Dodaj cebulę, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sos chrzanowy, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Możesz odstawić na ok. godzinę, by całość się „przegryzła”.
Na blaszce rozwiń ciasto francuskie, zostawiając jednak ok. 30 proc. rolki. Wyłóż na nie większość farszu. Odetnij  „spiczaste” końce jajek. Dzięki temu będą lepiej pasowały do siebie w foremce. Ułóż jedno za drugim na środku pieczeni. Całość przykryj pozostałym mięsem, formując regularny kształt. Na wierzchu rozłóż pozostałe ciasto i dokładnie sklej brzegi. Nakłuj widelcem w kilku miejscach u góry i posmaruj roztrzepanym wcześniej jajkiem. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Podawaj na ciepło lub zimno.
* Mniej tradycji w tradycji
Jak więc widzicie, pomysłów na wykorzystanie białej kiełbasy w nieco mniej tradycyjny sposób, nie brakuje. A do wszystkich tych i innych wielkanocnych przepisów gorąco polecamy kiełbasę białą Maestro od Henryka Kani. Zawiera aż 95 proc. mięsa z szynki. Nie znajdziecie  w niej ani glutaminianu, a nie fosforanów. A przecież o to chodzi, by święta oprócz tego, że smaczne, bazowały na produktach najwyższej jakości. Smacznego!
[Dostarczył infoWire.pl]

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Utrudnienia 22 lipca
22 lipca w godzinach 10.30-14.30 w związku z organizacją „Triathlonu Częstochowa” wystąpią utrudnienia w ruchu oraz przerwa w kursowaniu komunikacji publicznej. Zamknięte zostaną ulice Orawska, Toruńska, Wałowa, Bieszczadzka, Huculska - tam odbędzie się biegowa część wyścigu.
Kolarska część poprowadzi ulicami: Kordeckiego, 7 Kamienic, Pułaskiego, Alejami NMP, Legionów, Faraday’a, następnie pętla poza granicami miasta; a jej powrót - ul. Mstowską, Mirowską i Alejami NMP, Pułaskiego,  7 Kamienic, Kordeckiego do Parku „Lisiniec”.
Podczas wyścigu ulice te będą zamknięte dla ruchu kołowego, natomiast chodniki pozostaną dostępne dla pieszych i kibiców.

 

Ponownie otwarta linia Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy 

Firma przewozowa MAT-BUS z Żarek ponownie otwiera linię na trasie Złoty Potok przez Lusławice do Częstochowy (ul. Focha).
Ponowne otwarcie linii zaplanowano na 2 lipca. 
Odjazdy do Złotego Potoku z ul. Focha w Częstochowie zaplanowano na godz.: 8.20 i 11.30 oraz 14.00 - od poniedziałku do soboty i w niedziele (oprócz świąt); 15.55 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 17.00 - w soboty, 18.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt).
Odjazdy do Częstochowy: 6.45 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt); 7.00 - w soboty i niedziele; 9.20 i 12.35 - od poniedziałku do soboty  i w niedziele (oprócz świąt), 15.00 - od poniedziałku do soboty (oprócz świąt); 17.00 - od poniedziałku do piątku (oprócz świąt). 
Przejazd na całej trasie trwa 59 minut.
Firma zwraca się z prośbą o przedstawianie kierowcom autobusów sugestii dotyczących zmian rozkładu jazdy.

 

Korekty kursów autobusów
Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że od 1 lipca na wniosek Urzędu Miasta Blachowni zostanie wprowadzona korekta godziny odjazdu jednego z wieczornych kursów na linii nr 32 oraz jednego popołudniowego na linii 18.

 

Nowy odcinek DW 908
Do ruchu został dopuszczony nowy odcinek DW 908 – przedłużenie al. Bohaterów Monte Cassino do ul. Dźbowskiej. Kierowcy, piesi i rowerzyści mogą już z niego korzystać.

 

Całkowite zamknięcie ul. Żareckiej w Janowie

Zgodnie z informacją firmy DROG-BUD - wykonawcy robót na drodze wojewódzkiej na odcinku Janów-Żarki - od środy 4 kwietnia 2018 r.  całkowicie nieprzejezdna będzie ulica Żarecka w Janowie (od rynku w Janowie do początku muru w Złotym Potoku)

 

.Naprawy gwarancyjne

Rozpoczęto naprawy gwarancyjne związane z uszkodzeniami konstrukcji jezdni na odcinku I i II Alei oraz placu Biegańskiego - informuje Miejski Zarząd Dróg i Transportu. Będą się wiązać z utrudnieniami w ruchu. .
Ograniczenia w ruchu będą występowały do końca lipca tego roku.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
15 sierpnia (środa) – Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny – rozkłady niedzielne
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarła Maria Ogłaza


Nie żyje Maria Ogłaza, artysta plastyk, poetka, animatorka kultury, pedagog. Uczestniczka i komisarz licznych plenerów, wystaw, przedsięwzięć artystycznych. Zmarła 15 lipca 2018. Miała 65 lat.

 

Zmarł Józef Piątkiewicz

Nie żyje Józef Piątkiewicz, częstochowskim studentom znany jako "wujek Józek" lub "Józek model", przez lata związany z naszym środowiskiem akademickim - honorowy mieszkaniec D.S. "Skrzat", pamiętany także z występu w "Szansie na sukces", gdzie wykonaniem piosenki "Baba" Kabaretu Otto zapewnił sobie występ w Sali Kongresowej. Zmarł 11 lipca 2018. Miał 80 lat.
 

 

Zmarł Władysław Edward Piekarski

Nie żyje Władysław Edward Piekarski, wydawca, literat, animator kultury.

Redaktor naczelny Oficyny Galeria, periodyków “Galeria” i“Mini Galeria”, redaktor i wydawca serii „Częstochowska Biblioteczka Poetów i Prozaików”, „Częstochowskiej Biblioteczki Jednego Arkusza” oraz Częstochowskich Zeszytów Biobibliograficznych Literackiego Towarzystwa Wzajemnej Adoracji „Li-TWA”. Na początku XXI w. redaktor wydawnictwa „Dom Książki”.

Członek ZLP. Animator i prezes Regionalnego Stowarzyszenia Twórców Kultury, współzałożyciel i wiceprezes Rady Krajowej Robotniczych Stowarzyszeń Twórców Kultury w Polsce oraz Rady Fundacji Kultury Robotniczej im. J. Wojciechowskiego, współzałożyciel i prezes (następnie Prezes Honorowy) Literackiego Towarzystwa Wzajemnej Adoracji „Li-TWA”.

Organizator i współorganizator imprez plenerowych, konkursów literackich.

Stypendysta Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Wyróżniony m.in. odznaką „Zasłużony dla Kultury Polskiej”.

Był także działaczem związkowym i sportowym.

Miał 70 lat.

Zmarł 1 lipca 2018.

 

Zmarł Kazimierz Strąk


Nie żyje Kazimierz Strąk, długoletni pracownik Huty Zabrze oraz Biura Projektów i Dostaw Urządzeń Hutniczych HPH w Katowicach, dyrektor Kombinatu Budowy Maszyn "Częstochowa" w Kłobucku. Zmarł 29 czerwca 2018, miał 80 lat.

 

Zmarł Krzysztof Przysuszyński


Nie żyje Krzysztof Przysuszyński, nauczyciel przedmiotów zawodowych z zakresu gastronomii w Zespole Szkół im. S. Żeromskiego. Zmarł 26 czerwca 2018, miał 58 lat.

 

Zmarł Marek Wojtasik

Nie żyje Marek Wojtasik, prezes zarządu (w l. 1992-2013) i wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej (w l. 2014-2018) „Społem” PSS „Jedność”, odznaczony za zasługi dla miasta Częstochowy, zm. 18 czerwca 2018, miał 69 lat. 

 

Zmarła Wanda Malko

Nie żyje Wanda Malko, dr nauk humanistycznych, znawczyni częstochowskiego życia muzycznego, długoletni pedagog Zespołu Szkół Muzycznych im. M.J. Żebrowskiego, wykładowca WSP i AJD w Częstochowie, przez pewien czas z-ca dyrektora Filharmonii Częstochowskiej i kierownik Częstochowskiego Towarzystwa Muzycznego, prelegentka licznych imprez muzycznych, uhonorowana m.in. Złotym Krzyżem Zasługi i medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis. Zmarła w nocy z 18 na 19 czerwca, miała 72 lata.

 

Zmarł Dariusz Fiuty

Nie żyje Dariusz Fiuty, dziennikarz związany m.in. z "Życiem Częstochowy", Dziennikiem Częstochowskim "24 Godziny", Radiem Fon, "Gazetą Częstochowską". Zmarł 13 czerwca 2018, miał 57 lat.