Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - niedziela

Dziś jest 17 February 2019 - do końca roku pozostało 317 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Przyprawnik na Wielkanoc - co powinno się w nim znaleźć?

Przyprawnik na Wielkanoc - co powinno się w nim znaleźć?

Wielkanoc jest okresem intensywnych przygotowań. Wiosenna aura sprzyja domowym porządkom, tworzeniu świątecznych dekoracji, a także kulinarnym podbojom. Kolorowe mazurki, jajka serwowane na tysiące sposobów, tradycyjny żurek czy swojski pasztet? To bez dwóch zdań obowiązkowe pozycje na świątecznym stole. Jaki jest sekret ich smaku? Przyprawy! Kluczem do kulinarnego sukcesu jest ich umiejętny dobór. Podpowiadamy, co czym przyprawić, jak połączyć zioła i przyprawy, by dania zachwyciły podniebienia wszystkich domowników. Zobacz, czego nie może zabraknąć w świątecznym przyprawniku.

* Pieprz czarny
Bez niego ani rusz – to on zadba o wyrazistość świątecznych dań. W jego repertuarze znajdą się wszelakie mięsa, w tym wielkanocne szynki, schaby, rolady, ale także ryby, po które często sięgamy w przedświąteczne piątek i sobotę. 
Ale to dopiero początek kulinarnych możliwości tej przyprawy – znakomicie odnajduje się w gulaszach, bigosach, różnego rodzaju marynatach i oczywiście wielkanocnych pasztetach. 
- Pieprz czarny koniecznie powinni mieć pod ręką ci, którzy zaplanowali na świątecznym stole potrawy z grzybami – świetnie podkreśli ich smak. Jest także niezastąpiony podczas przygotowywania farszów, na przykład do mięs czy jajek - radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. - Stojąc przed sklepową półką, pamiętajmy, żeby wybierać ten bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku, czyli wietnamski. Bowiem kraj pochodzenia przyprawy, warunki klimatyczne, w jakich wzrasta, mają niebagatelne znaczenie dla jej smaku - dodaje ekspert.

Panierowane roladki ze schabu
Składniki:
6 kotletów schabowych
1 pęczek kopru
1 jajko
2 łyżki śmietany
2 łyżki masła
1 szklanka bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
1 szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Umyj kotlety schabowe, osusz i rozbij tłuczkiem na cienkie płaty.
Posiekaj koperek i połącz z miękkim masłem.
Kotlety pokryj masłem i zawiń ciasno - idąc od boków, następnie przód. W efekcie ma powstać walec.
Roztrzep jajko, połącz ze śmietaną, dodaj pieprz czarny z Wietnamu i szczyptę soli.
W panierce obtocz roladki: najpierw w mące, potem w jajku i śmietanie, a finalnie w bułce tartej.
Usmaż roladki na małym ogniu na złocisty kolor. Raz za czas obracaj je, by się równo usmażyły w środku i na zewnątrz.

Tymianek i rozmaryn
Rozmaryn i tymianek – ten duet wprost uwielbia mięsne towarzystwo. Uatrakcyjni praktycznie każdą wielkanocną pieczeń, schab czy kotlety, którymi chcemy zachwycić świątecznych gości. 
- Polski tymianek, pachnący, intensywny w smaku, nada im specyficznego, nieco ostrego posmaku. Z tego względu jest także polecany do dań z drobiu – indycze sakiewki czy kotlety drobiowe z jego dodatkiem będą święcić tryumfy na świątecznym stole - opowiada szef kuchni Knorr. Pamiętajmy, że tymianek doskonale wzbogaci także świąteczne zupy.
Natomiast rozmaryn doda potrawom nieco sosnowego posmaku – subtelnego, acz wyrazistego. Igiełkami tej przyprawy możemy posypać mięso albo też rozetrzeć je w moździerzu i w takiej postaci dodać do marynaty.

Jagnięce kotleciki z rozmarynem
Składniki:
70 dag combra (jagnięciny z kostką)
1 łyżka Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
1 łyżeczka Kminu rzymskiego z Indii Knorr
2 łyżki Rozmarynu z Maroko Knorr
2 łyżki musztardy dijon
5 dag orzechów laskowych
10 dag bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 szczypta soli
1 cytryna
1 jogurt naturalny grecki
pół pęczka świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Zawiń ziarna pieprzu w ściereczkę i pokrusz kuchennym tłuczkiem. Wymieszaj pieprz z rozmarynem, kminem i musztardą.
Gdy mięso będzie suche, natrzyj solą, a potem powstałą marynatą. Włóż do lodówki i pozostaw na minimum 12 godzin.
Potrzebna będzie jeszcze druga marynata. Aby ją przygotować, rozetrzyj czosnek ze szczyptą soli, a następnie dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Liście mięty posiekaj. Wymieszaj składniki w naczyniu i odstaw do lodówki. Rozkrusz orzechy laskowe, połącz z bułką tartą i igiełkami rozmarynu.
Mięso włoż na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C piekarnika, by następnie pokryć je drugą marynatą. Przyczep do niej bułkę z orzechami i znów włóż danie do piekarnika na minimum 10 minut – czas uzależnij od grubości mięsa.
Gdy wyjmiesz potrawę z piekarnika, pozostaw ją 5 minut, aby mięso „odpoczęło”. Następnie odetnij kostkę od pozostałego combra i ukrój kotlety. Serwuj je z kawałkami cytryny i jogurtem naturalnym.

Gałka muszkatołowa
Lubimy wielkanocne poranki. W końcu możemy zjeść zawartość poświęconego koszyczka, który kusił nas już od poprzedniego ranka. Aromatyczne wędliny, masło, chleb, jajka – czas się nimi rozkoszować! Na stole nie może też wówczas zabraknąć sosów, którymi podkreślamy smak jajek, mięs i wędlin. I tu do akcji wkracza gałka muszkatołowa, która uwielbia towarzystwo dressingów. Nadaje im wyrazistości i charakteru. Przyprawa nie pogardzi także towarzystwem wielkanocnych mięs i rolad. Będzie też idealną „kropką nad i” w potrawach jajecznych, które będą królować na stołach w najbliższych dniach.

Jajka z farszem szpinakowym
Czas przygotowania: ½ godz.
Ilość osob: 6
Składniki:
12 jajek
1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
20 dag świeżego szpinaku
3 łyżki startego sera żółtego
1 łyżeczka Papryki słodkiej z Hiszpanii Knorr
½ łyżeczki Gałki muszkatołowej z Indonezji Knorr
2 dag masła
1 łyżka kiełków
Sposób przygotowania:
Ugotuj jajka na twardo, przekrój na pół i wyciągnij żółtka.
Umyj szpinak, osusz i zblanszuj na tłuszczu.
Do szpinaku dodaj kostkę Bulionu. Przykryj pokrywką i duś ok. 3-4 minuty, by składniki się połączyły. Usuń nadmiar wody i pozostaw resztę do wystygnięcia.
Posiekaj szpinak i żółtka. Połącz ze startym serem oraz przyprawami. Starannie wymieszaj.
Powstałym farszem nadziewaj jajka i serwuj z kiełkami.

Majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Majeranek, czarny pieprz, ziele angielskie i liść laurowy – to zacne grono wie, jak kusić nasze zmysły podczas Świąt. Żaden wielkanocny żurek czy barszcz biały nie może się bez nich obejść. Dzięki nim zupy są wyraziste, nieco pikantne – jednym słowem - niepowtarzalne w smaku. Te przyprawy to must have, niezależnie, czy żurek zrobimy na tradycyjnym zakwasie według reguł obowiązujących w naszych rodzinach od pokoleń, czy też zdecydujemy się na wersję z twistem. Łączy je jedno, a mianowicie uwielbienie do intensywnych przypraw.

Żurek staropolski
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
½ kg mięsa wieprzowego z kością
10 dag białej kiełbasy
1 Żurek szlachetny z chrzanem Knorr
10 dag wędzonego boczku
1 marchew
½ pora
½ selera
2 średnie cebule
10 dag suszonych grzybów
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
3 Ziela angielskie z Meksyku Knorr
3 Liście laurowe z Turcji Knorr
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
100 ml śmietany
Sposób przygotowania:
Warzywa (bez cebuli) obierz, podziel na mniejsze kawałki, włóż do naczynia i zalej około 1,5 l chłodnej wody. Zagotuj.
Dołóż mięso i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Ponadto dodaj grzyby suszone, kminek (wcześniej pokrusz go) i pieprz. Gotuj wywar na małym ogniu około 60 min. Dołóż białą kiełbasę, gotuj jeszcze, aby się sparzyła. Gdy ją wyjmiesz, pozostaw na jakiś czas do wystygnięcia.
Pokrój w kostkę cebulę i boczek, wrzuć na patelnię i podsmaż. Wrzuć je do wywaru. Obrane ziemniaki ugotuj osobno.
Żurek szlachetny z chrzanem Knorr przesyp do naczynia, połącz ze śmietaną, a potem rozprowadź małą ilością wywaru.
Wszystko połącz z zupą (gotującą się), wciąż mieszając, aby uniknąć powstania grudek.

Słodka i ostra papryka
Papryka w swoich dwóch odmianach to przyprawa niezwykle uniwersalna. Ta pachnąca, aromatyczna pochodzi z Hiszpanii, gdzie smak nadaje jej intensywne południowe słońce. Słodka papryka zbalansuje smak tłustszych mięs, będzie doskonałym wykończeniem pieczeni. Znakomicie odnajdzie się w wielkanocnych sosach i sałatkach. Natomiast ta ostra nada bardziej wyrazistą nutę świątecznym schabom, faszerowanym roladom, szynkom. Ponadto znakomicie uwydatni także smak dań na bazie jajek – za sprawą szczypty ostrej papryki nabiorą one „wigoru”. Wypróbujmy oryginalną recepturę na jajka flamenco. Oj, będzie się działo! 

Jajka w stylu flamenco
Czas przygotowania: ½ godz.
Ilość osób: 4
Składniki:
4 jajka
2 ząbki czosnku
1 Esencja do duszonych warzyw Knorr
1 mała cebula
6 ugotowanych szparagów (mogą być mrożone)
1 mała puszka fasolki czerwonej
1 mała puszka kukurydzy
½ szklanki przecieru pomidorowego
2 plastry szynki serrano
15 dag kiełbasy chorizo
10 ml oliwy z oliwek
¼ łyżeczki Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekaj, dodaj wraz chorizo na rozgrzaną patelnię i smaż do zrumienienia.
Dołóż kukurydzę, fasolkę i szparagi (wcześniej podziel je na małe kawałki). Duś kilka minut na małym ogniu.
Dołóż przecier, zalej kilkoma łyżkami wody i dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr. Podduszaj na wolnym ogniu przez kwadrans.
W międzyczasie przygotuj kokilki: posmaruj je oliwą i wypełnij powstałą masą pomidorową.
Wbij jajko do każdej kokilki – nie mieszaj.
Żółtko ma być odsłonięte, białko przykryj szynką. Dopraw papryką ostrą. Kokilki włóż do nagrzanego piekarnika na 5-8 minut – w tym czasie białka zetną się pod wędliną.

Imbir i goździki
Uważasz, że goździki i imbir to przyprawy obecne w naszej kuchni tylko w święta Bożego Narodzenia? Nic bardziej mylnego! Te korzenne specjały idealnie pasują do mięsa z kaczki lub gęsi. Drób zatopiony w słodkim owocowym sosie to prawdziwy rarytas na wielkanocnym stole:

Kaczka w owocowym sosie
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
4 piersi z kaczki ze skórką
125 g owoców jagodowyvh
125 ml białego wina wytrawnego
1 łyżka miodu
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
1 szczypta Gałki muszkatołowej z Indonezji Knorr
1 szczypta Imbiru z Nigerii Knorr
1 szczypta goździków mielonych
1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Zrób nacięcia w piersiach z kaczki od strony skórki i przypraw do smaku. Włóż do lodówki na pół godziny.
Rozgrzej oliwę i połóż piersi z kaczki. Podsmaż, by skórka się zrumieniła. Mięso włóż do brytfanny i piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez kwadrans.
Na tę samą patelnię wlej wino i doprowadź do wrzenia. Drewnianą łyżką zeskrob osady z dna. Dołóż owoce i trzymaj na małym ogniu przez 5 minut, aż mięso będzie miękkie.
Potem dodaj miód i przyprawy (imbir, goździki, gałkę muszkatołową i pieprz).
Sos owocowy gotuj kilka minut, dołóż do niego sos z pieczenia mięsa, przetrzyj przez sitko.
Gotowe mięso pokrój na plastry, wyłóż na talerz i udekoruj sosem.

Przyprawy - z chęcią używamy ich na co dzień i od święta. Sięgajmy po te oczywiste i bardzo popularne, takie jak czarny pieprz czy ostra papryka, ale też po te mniej znane i częstokroć niedoceniane, jak chociażby gałka muszkatołowa i goździki. Jedno jest pewne - przyprawy mają niesamowitą moc, którą musimy wykorzystać podczas nadchodzących Świąt!
[dostarczył infoWire.pl]

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Ul. Piłsudskiego zamknięta od Katedralnej do Piotrkowskiej

Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że w związku rozpoczęciem kolejnego etapu budowy węzłów przesiadkowych do odwołania została zamknięta ulica Piłsudskiego.
Ulicę zamknięto dla ruchu na odcinku od ul. Katedralnej do Piotrkowskiej. Przystanki autobusowe z ul. Piłsudskiego przeniesiono na ul. Ogrodową przy Katedrze.
Wykonawca jest zobowiązany do zapewniania dojazdu do posesji oraz dojścia, zabezpieczając ruch pieszych (wygrodzenia zaporami drogowymi, kładki dla pieszych). Dojazd do dworca PKP będzie możliwy jedynie od strony al. Wolności.

 

Zmiana trasy linii nr 65
Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że w związku z trwającym remontem przejazdu kolejowego w Korwinowie trasa linii nr 65 będzie zmieniona do odwołania.
Autobusy z ul. Źródlanej od przystanku SŁOWIK-ŹRÓDLANA będą kursować w obu kierunkach ul. Spacerową z pominięciem przejazdu północnym odcinkiem ul. Spacerowej oraz ulicami Równoległą i Stacyjną.
Przystanki: SŁOWIK-PRZEJAZD, SŁOWIK-SZKOŁA, SŁOWIK-RÓWNOLEGŁA i KORWINÓW-STACYJNA zostają zawieszone w obu kierunkach.
Przystanki SŁOWIK-SPACEROWA w obu kierunkach zostaną tymczasowo zlokalizowane na południowym odcinku ul. Spacerowej za skrzyżowaniem z ul. Źródlaną.

 

Przystanki KORFANTEGO zawieszone
Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że ze wzglądu na prace drogowe i wyłączenie z użytkowania jednego pasa jezdni, przystanki Korfantego zostały zawieszone w obu kierunkach do odwołania.
MZDiT prosi o korzystanie z sąsiednich przystanków KORFANTEGO I, zlokalizowanych przy skrzyżowaniu z ulicą Bojemskiego w odległości ok. 400 m w kierunku Guardiana i Walcowni.

 

Zmiana trasy linii nr 65
Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że od 14 do 26 stycznia zostanie zmieniona trasa linii nr 65. Powodem zmiany będzie remont przejazdu kolejowego w miejscowości Korwinów.
Autobusy z ulicy Źródlanej od przystanku SŁOWIK-ŹRÓDLANA będą kursować w obu kierunkach ulicą Spacerową z pominięciem przejazdu północnym odcinkiem ulicy Spacerowej oraz ulicami Równoległą i Stacyjną.
Przystanki: SŁOWIK-PRZEJAZD, SŁOWIK-SZKOŁA, SŁOWIK-RÓWNOLEGŁA  i KORWINÓW-STACYJNA zostają zawieszone w obu kierunkach.
Przystanki SŁOWIK-SPACEROWA w obu kierunkach zostaną tymczasowo zlokalizowane na południowym odcinku ulicy Spacerowej za skrzyżowaniem z ulicą Źródlaną.

 

Skrócenie linii nr 29
Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że od 14 stycznia w związku z remontem ul. Ikara na odcinku od św. Rocha do Radomskiej linia nr 29 zostanie do odwołania skrócona do przystanku i pętli Grabówka.
W związku z powyższym dla linii nr 29 zostajną w obu kierunkach zawieszone przystanki: IKARA, LEDNICKA i CMENTARZ KOMUNALNY

 

Zmiana tras linii 16, 27 i 23
Od 7 stycznia – w związku z pracami przy Dworcu Stradom – zmienią się trasy linii 16 i 27. Początkowy i końcowy przystanek linii 23 zostanie natomiast przeniesiony o ok. 100 m – informuje Miejski Zarząd Dróg i Transportu.
Ze względu na prace drogowe prowadzone w sąsiedztwie pętli autobusowej i dworca Stradom od 7 stycznia do odwołania zostaną zmienione trasy linii nr 16 i 27.
Linia nr 16 nie będzie dojeżdżać do pętli STRADOM-DWORZEC PKP. Autobusy linii 16 od przystanku KORCZAKA przy ul. Sobieskiego będą skręcać w prawo w ulice Korczaka i al. Bohaterów  Monte Cassino, po czym po zjeździe z łącznicy pojadą ul. 1 Maja, przez rondo Mickiewicza i al. Wolności do pl. Rady Europy i przystanku DWORZEC GŁÓWNY PKP przy ul. Orzechowskiego, gdzie zakończą trasę.
Powrót w kierunku KUKUCZKI będzie się odbywał tymi samymi ulicami, przy czym będzie obowiązywał wyjazd przez ul. Orzechowskiego do Wolności.
Dla linii nr 16 zostaną zawieszone przystanki STRADOM-DWORZEC PKP oraz przy ul. Sobieskiego przystanki PLAC PAMIĘCI NARODOWEJ i DWORZEC PKS. W zamian będzie obowiązywał przystanek DWORZEC PKS przy al. Wolności w kierunku ronda Mickiewicza oraz wszystkie pozostałe na trasie objazdu.
Linia nr 27 zostanie w obu kierunkach skrócona do przystanku HOENE-WROŃSKIEGO. Autobusy tej linii – po zakończeniu trasy i zawróceniu przez łącznice skrzyżowania ulic Bohaterów Monte Cassino, Pułaskiego i 1 Maja – będą  w kierunku KUSIĘCKA-KSSE rozpoczynać trasę od przystanku HOENE-WROŃSKIEGO usytuowanego przy al. Bohaterów Monte Cassino w kierunku ul. Sobieskiego.
Dla linii nr 27 zostaną zawieszone przystanki STRADOM-DWORZEC PKP.
MZDiT informuje także, że ze względu na prace drogowe przy pętli manewrowej od 7 stycznia do odwołania przystanek początkowy/końcowy REJTANA dla linii nr 23 zostaje przeniesiony o ok. 100 m – na początek ul. Dębowej przy skrzyżowaniu z ul. Rejtana. Linia 23 w kierunku centrum będzie kursować ulicami Dębową, Reja i Żeromskiego do Rejtana i dalej bez zmian.

 

Zmiany w organizacji ruchu przy dworcu Stradom

Od 22 listopada będzie obowiązywać czasowa organizacja ruchu na ul. Pułaskiego w rejonie dworca – informuje MZDiT. Zmiany wiążą się z pracami przy budowie centrum przesiadkowego.
W związku z realizacją zadania „Budowa węzłów przesiadkowych na terenie miasta Częstochowy” od 22 listopada, od godz. 7.00, wprowadzona zostanie czasowa organizacja ruchu na ul. Pułaskiego w rejonie dworca kolejowego Częstochowa-Stradom.
Będzie ona polegać na zamknięciu po jednym pasie ruchu (przyległym do pasa dzielącego) na każdej z jezdni.
Połączenie parkingu przy budynku dworca z ul. Pułaskiego będzie możliwe tylko na prawe skręty.

 

Pożegnania

Zmarł Jan Kolanek

Nie żyje Jan Kolanek, założyciel i prezes P.W. Solo-Kolos sp. z o.o., zm. 8 lutego 2019. MIał 66 lat.

 

Zmarła Małgorzata Sętowska


Nie żyje Małgorzata Sętowska, plastyk, pedagog, pisarka, animatorka kultury, działaczka społeczna. Absolwentka Liceum Plastycznego i WSP (AJD).
Była współzałożycielką i wieceprzewodniczącą Stowarzyszenia na Rzecz Dzieci i Młodzieży „Szansa”. Aktywnie uczestniczyła w życiu kulturalnym miasta,  organizując akcje plastyczne, warsztaty i plenery dla dzieci. Członkini Częstochowskiego Stowarzyszenia Plastyków im. Jerzego Dudy-Gracza oraz Polskiego Stowarzyszenia Edukacji Plastycznej. Brała udział w wielu wystawach indywidualnych i zbiorowych. Wydała 4 książki z bajkami dla dzieci. Była laureatką Nagrody Miasta Częstochowy w dziedzinie kultury za rok 2018 przyznanej w kategorii ochrona i promocja kultury za całokształt działalności.
Małgorzata Sętowska zmarła 29 stycznia 2019.

 

Zmarł Marek Pura


Nie żyje Marek Pura, doradca podatkowy, w młodości wiceprzewodniczący Zarządu Miejskiego ZSMP oraz Zarządu Wojewódzkiego ZSMP w Częstochowie, współtwórca Fundacji Pomocy Młodym, czł. Rady Oddziału Miejsko-Powiatowego Stowarzyszenia "POKOLENIA" w Częstochowie.

 

Zmarł Paweł Janik


Nie żyje Paweł Janik, Powiatowy Rzecznik Konsumentów. Zmarł 1 stycznia 2019, miał 40 lat. 

 

Zmarł Borys Michalik


Nie żyje Borys Michalik, malarz surrealista, absolwent częstochowskiego Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych (1989), związany z Grupą Plastyczną „Pławna 9”. Twórca obrazów olejnych i pasteli, tematy jego twórczości to głównie martwa natura i surrealistyczne, magiczne światy. Syn artysty Mariana Michalika. Zmarł 31 grudnia 2018. Miał 49 lat.

 

Zmarł Andrzej Stoszek


Nie żyje dr n. med. Andrzej Stoszek, długoletni działacz Towarzystwa Przyjaciół Częstochowy. Zmarł 17 grudnia 2018, miał 87 lat.

 

Zmarł Kazimierz Bieńkowski


Nie żyje Kazimierz Bieńkowski, lekarz medycyny, długoletni pracownik częstochowskiej służby zdrowia, kombatant. Za działalność zawodową i społeczną odznaczony m.in.: Krzyżem Kawalerskim i Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski. Zmarł 17 grudnia 2018

 

Zmarł Janusz Seńczuk


Nie żyje Janusz Seńczuk, były zawodnik Skry Częstochowa.
Lwowianin, którego losy rzuciły na Śląsk, rozpoczął swoją przygodę z piłką nożną w Bytomiu - wspomina Seńczuka portal cz-pilka.pl. - W połowie lat pięćdziesiątych przybył d Częstochowy  izwiązał sie z tutejszą Skrą. Pracował na stanowisku kieowniczym w zakładach Warta i studiował w częstochowskiej Politechnice. Pod koniec lat sześćdziesiątych został oddelegowany do łódzkiego Zjednoczenia, a stamtąd do Wałbrzycha, gdzie osiadł na stałe. Był prezesem wałbrzyskiej Fabryki Wkładów Odzieżowych Camela i przdwodniczącym Sudeckiego Związku  Pracodawców. Często pojawiał się w Częstochowie i aktywnie uczestniczył w działalności Klubu Seniora Skry.
Janusz Seńczuk zmarł 7 grudnia 2018 w Wałbrzychu, miał 85 lat.

 

Zmarł Zbigniew Chmielewski


Nie żyje Zbigniew Chmielewski, Zastępca Prezydenta Miasta Częstochowy I kadencji (1990-1994), Przewodniczący Zespołu Miejskiego ds. Organizacji VI Światowego Dnia Młodzieży i wizyty papieża Jana Pawła II w Częstochowie (1991), długoletni pracownik Urzędu Miasta Częstochowy,  długololetni członek częstochowskiego Klubu Inteligencji Katolickiej (m.in. jego wiceprezes), współzałożyciel Ligi Miejskiej w Częstochowie, absolwent LO im. H. Sienkiewicza i Politechniki Częstochowskiej. Miał 82 lata. 

 

Zmarła Małgorzata Puchalska-Dobosz


Nie żyje dr Małgorzata Puchalska-Dobosz, chirurg radiolog. Zmarła 5 grudnia 2018, miała 64 lata

 

Zmarł Ireneusz Bajor


Nie żyje Ireneusz Bajor, przedsiębiorca w branży gastronomicznej. Zmarł 29 listopada  2018

 

 

Zmarł Andrzej Jamza

Nie żyje Andrzej Jamza, stomatolog. Zmarł 16 listopada 2018, miał 74 lata.

 

Zmarł Marian Pruciak

Nie żyje Marian Pruciak, długoletni mistrz krawiecki. Zmarł 19 listopada 2018, miał 87 lat