Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - piątek

Dziś jest 20 April 2018 - do końca roku pozostało 255 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Dieta bezglutenowa nie musi być problemem

Dieta bezglutenowa nie musi być problemem

Coraz więcej Polaków stosuje dietę bezglutenową, ale jej odpowiednie zbilansowanie nie zawsze jest łatwe. W komponowaniu jadłospisu pomoże bezglutenowy produkt zbożowy Nestlé Sinlac, który można stosować nawet u dzieci po 4. miesiącu życia.

* Czym jest dieta bezglutenowa?
Dieta bezglutenowa to dieta wykluczająca spożywanie najpopularniejszych zbóż: pszenicy, jęczmienia, żyta. Owies naturalnie jest zbożem bezglutenowym, ale ze względu na fakt, że uprawiany, przechowywany i przetwarzany jest zwykle razem ze wspomnianymi zbożami glutenowymi, ze względu na częste zanieczyszczenie glutenem także musi zostać wyeliminowany z takiej diety. Wyjątek stanowi specjalnie oznaczony owies bezglutenowy. Jadłospis nie może zawierać ziaren tych zbóż, otrzymywanych z nich mąk, płatków, kasz, otrębów, ale także nieoczyszczonych z białek słodów, syropów i skrobi oraz żadnych produktów, które na którymkolwiek etapie uprawy lub przetwarzania mogły zostać zanieczyszczone glutenem. 
Wskazaniami do stosowania diety bezglutenowej są: 
- celiakia (choroba trzewna) wraz z  jej skórną odmianą – chorobą Duringa, 
- nietolerancja glutenu 
- alergia na gluten. 
W przypadku wymienionych schorzeń dieta bezglutenowa jest jedynym sposobem leczenia – brak jest środków farmakologicznych, które mogłyby ją zastąpić. Diety eliminujące gluten wykorzystywane są także w  leczeniu autyzmu, choroby Hashimoto i zespołu jelita drażliwego, coraz częściej stosowane są także przez osoby zdrowe, które poszukują alternatywnego sposobu żywienia. 
* Rola produktów zbożowych w  diecie
Wykluczenie glutenu z diety nie jest łatwe, bo produkty zbożowe od dawna zajmują ważne miejsce w jadłospisach Polaków – w  2011 r. każdy z  nich spożył ich średnio aż 80 kg. Znaczący udział zbóż w polskim menu zgodny jest z rekomendacjami ekspertów, którzy zalecają, by w jadłospisie przeciętnej dorosłej kobiety każdego dnia pojawiało się aż 240 g produktów z tej grupy. Wynika to z dużej wartości odżywczej produktów zbożowych – są nie tylko źródłem węglowodanów złożonych, z którymi kojarzy je większość osób, a dzięki temu także energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale także witamin i składników mineralnych. Już 1 kromka pełnoziarnistego chleba (70 g) dostarcza 6 g błonnika pokarmowego oraz pomaga zaspokoić zapotrzebowanie na wiele ważnych składników: magnez (62% dziennego zapotrzebowania), cynk  (50%), miedź (45%), żelazo(29%), potas (24%), foliany (31%), witaminę B1 (29%), B6 (17%) czy B2 (15%).
* Niebezpieczeństwa związane ze stosowaniem diety bezglutenowej
Znajomość wartości odżywczej produktów spożywczych jest warunkiem właściwego zbilansowania diety bezglutenowej. Jeśli jednak eliminacja glutenu miałaby polegać na prostym wykluczeniu produktów zbożowych z diety, mogłaby skutkować wystąpieniem znaczących nieprawidłowości, w tym niedoborów pokarmowych. Badania pokazują, że w dietach bezglutenowych niższa jest w stosunku do diet tradycyjnych zawartość błonnika pokarmowego, a rośnie udział energii z białka i tłuszczów. Dodatkowo u osób na diecie bezglutenowej stwierdzane są niedobory składników odżywczych: witaminy D, witamin z grupy B (m.in. folianów), wapnia i żelaza, ale także magnezu, cynku, miedzi i selenu. Niezwykle ważne staje się więc takie komponowanie diet bezglutenowych, by mimo wyeliminowania ważnej grupy, jaką są produkty otrzymywane z pszenicy, żyta, jęczmienia i  „zwykłego” owsa, możliwe było dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych mu do prawidłowego funkcjonowania składników.
* Jak właściwie zbilansować dietę bezglutenową?
W prawidłowym skomponowaniu diety bezglutenowej pomóc może rozmowa z dietetykiem, który przeanalizuje dotychczasowy jadłospis i wskaże potencjalnie niedoborowe składniki i sposoby ich dostarczenia z dietą. Sposobem może być także zamiana produktów zbożowych glutenowych na przetwory otrzymywane ze zbóż naturalnie bezglutenowych, jak ryż, kukurydza, gryka, proso, amarantus czy komosa ryżowa (quinoa). Należy jednak pamiętać, że także one mogą zawierać pewne ilości glutenu wynikające z zanieczyszczeń – w ogólnodostępnej kaszy jaglanej obecne może być nawet ponad 68 mg glutenu/kg produktu. Korzystne może być w  związku z tym wprowadzenie do diety żywności, która na opakowaniu posiada informację „produkt bezglutenowy”. Oznacza ona, że kilogram produktu zawiera mniej niż 20 mg glutenu.
* Nestlé Sinlac – produkt zbożowy odpowiedni w  diecie bezglutenowej
Nestlé Sinlac to bezglutenowy produkt zbożowy, który podawać można dzieciom, które ukończyły 4. miesiąc życia oraz dorosłym. Stworzony został, by ułatwić zbilansowanie diet eliminacyjnych – nie zawiera glutenu, białek mleka krowiego, laktozy ani białka sojowego – składników, które często wywołują niekorzystne reakcje ze strony układu odpornościowego, w  tym alergie i nietolerancje. Wystarczy dodać do niego wodę, by otrzymać posiłek kompletny odżywczo, czyli dostarczający nie tylko energii potrzebnej do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz codziennego funkcjonowania organizmu, ale także niezbędnych witamin i składników mineralnych. Dodatkowo produkt zawiera także aktywne kultury bakterii Bifidobacterium lactis (Bifidus BL), zaliczane do naturalnej mikroflory zasiedlającej przewód pokarmowy.
Nestlé Sinlac stworzony został na bazie mąki ryżowej i mączki chleba świętojańskiego, czyli składników otrzymanych z surowców naturalnie bezglutenowych. Zapewniają one odpowiednią podaż węglowodanów złożonych i  pełnowartościowego białka (aż 6,75 g białka w każdej porcji*). Ryż jest powszechnie wykorzystywany w kuchni Polaków, zdecydowanie mniej znany jest jednak chleb świętojański. Są to strąki występującego w rejonie śródziemnomorskim dalekiego kuzyna bobu – drzewa karobowego. Ze względu na zawartość białka i składników mineralnych oraz niskie właściwości alergizujące warto włączyć je do diety, szczególnie eliminacyjnej. 
Dzięki kompozycji olejów roślinnych produkt dostarcza wysokiej jakości tłuszcze, stanowiące źródło energii i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Nestlé Sinlac to także źródło składników wspomnianych wcześniej jako potencjalnie niedoborowe w dietach bezglutenowych: witaminy D (23%% zalecanego dziennego spożycia w porcji*), wapnia (66%) czy żelaza (67%). 
Produkt pozwala łatwo przygotować lekkostrawny posiłek, który u osób z nietolerancją mleka zastąpić może posiłek mleczny, a w przypadku nietolerancji glutenu – posiłek zbożowy bez utraty składników odżywczych zawartych w produktach. Nestlé Sinlac może być również wykorzystywany jako element urozmaiconej diety wegetariańskiej i wegańskiej oraz w jadłospisie osób zdrowych, pragnących włączyć do swojego menu nowe ciekawe składniki, takie jak wspomniana już mączka chleba świętojańskiego. 
Nestlé Sinlac sprawdzi się samodzielnie lub z dodatkiem owoców czy warzyw jako propozycja na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek lub kolację. Może być także z powodzeniem wykorzystywany jako baza do przygotowania dań, np. obiadowych placuszków lub kotlecików oraz zagęszczania zup czy sosów. Wykorzystując go, można także przygotować ciekawe desery, które pomogą urozmaicić dietę. Propozycje przepisów znaleźć można na stronie projektu edukacyjnego Zdrowy Start w Przyszłość.

1 porcja = 50 g Nestlé Sinlac + 150 ml wody

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

Stanisław

 

Druga córka Czytelniczki Katarzyny

           

 

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Całkowite zamknięcie ul. Żareckiej w Janowie

Zgodnie z informacją firmy DROG-BUD - wykonawcy robót na drodze wojewódzkiej na odcinku Janów-Żarki - od środy 4 kwietnia 2018 r.  całkowicie nieprzejezdna będzie ulica Żarecka w Janowie (od rynku w Janowie do początku muru w Złotym Potoku)

 

.Naprawy gwarancyjne

Rozpoczęto naprawy gwarancyjne związane z uszkodzeniami konstrukcji jezdni na odcinku I i II Alei oraz placu Biegańskiego - informuje Miejski Zarząd Dróg i Transportu. Będą się wiązać z utrudnieniami w ruchu. .
Ograniczenia w ruchu będą występowały do końca lipca tego roku.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
30 kwietnia (poniedziałek) – poniedziałek przed Świętem Pracy – rozkłady sobotnie
1 maja (wtorek) – Święto Pracy – rozkłady niedzielne
2 maja (środa) – Święto Flagi Państwowej – rozkłady sobotnie
3 maja (czwartek) – Święto Konstytucji 3 Maja – rozkłady niedzielne
4 maja (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Konstytucji 3 Maja a weekendem – rozkłady sobotnie
31 maja (czwartek) – Boże Ciało – rozkłady niedzielne
1 czerwca (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Bożego Ciała a weekendem - rozkłady sobotnie
15 sierpnia (środa) – Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny – rozkłady niedzielne
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Kwiecień: z 1 na 2; z 29 na 30; z 30 na 1 maja
Maj: z 1 na 2; z 2 na 3; z 3 na 4; z 31 na 1 czerwca
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarła Maria Kazimiera Rosiek

Nie żyje Maria Kazimiera Rosiek, pedagog. Zmarła 13 kwietnia 2018. Miała 89 lat

 

Zmarł o. Bronisław Zapłotny

Nie żyje o. Bronisław Zapłotny, paulin. Zmarł 16 kwietnia 2018. Miał 86 lat.

 

Zmarł br. Zbigniew Kursa


Nie żyje br. Zbigniew Kursa, paulin. Zmarł na Jasnej Górze 7 kwietnia 2018. Miał 72 lata. 

 

Zmarła Urszula Sejfryd Betnarska 

Nie żyje Urszula Sejfryd Betnarska, lekarz medycyny. Zmarła 1 kwietnia 2018. Miała 79 lat.

 

Zmarł Stanisław Rak


Nie żyje Stanisław Rak, b. prezes i dyrektor Częstochowskiego Przedsiebiorstwa Komunalnego. Zmarł 31 marca 2018, miał 64 lata.

 

Zmarła Anna Zajic


Nie żyje Anna Zajic, pedagog, prezes Polskiego Stowarzyszenia Pedagogicznego i Psychologicznego "Macierz". Zmarła 24 marca 2018, miała 58 lat.

 

Zmarła Alicja Najzarek

Nie żyje Alicja Najzarek, lekarz medycyny. Zmarła 23 marca 2018, miała 85 lat. 
 

 

Zmarł Zdzisław Jałowiecki

Nie żyje Zdzisław Jałowiecki, związany z drużyną Włókniarza jako zawodnik w latach 50. i początkach 60. (zdobył z nią Drużynowe Mistrzostwo Polski w 1959 r.), następnie trener i działacz klubu. Zmarł 17 marca 2018 r., miał 84 lata

 

Zmarł Ryszard Jarosław Gondek


Nie żyje Ryszard Jarosław Gondek, były nauczyciel wychowania fizycznego w LO im. H. Sienkiewicza i trener lekkoatletyki, wychowawca najlepszych zawodniczek w Polsce w biegach średnich: Małgorzaty Rydz, Moniki Suchodolskiej, Anny Struskiej. Zmarł 7 marca 2018, miał 65 lat.

 

Zmarła Grażyna Czyż

Nie żyje Grażyna Czyż, długoletni nauczyciel szkół częstochowskich i dyrektor Szkoły Podstawowej  nr 16. Zmarła. 4 marca 2018, miała 72 lata,

 

Zmarła Jadwiga Gawrychowska

Nie żyje mgr Jadwiga Gawrychowska z d. Tanek, była więźniarka obozów koncentracyjnych w Oświęcimiu i Ravensbrück. Zmarła 3 marca 2018, miała  91  lat

 

Zmarł Jan Wojciechowski

Nie żyje Jan Wojciechowski, lekarz medycyny.Zmarł 3 marca 2018, miał 74 lata.