Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - czwartek

Dziś jest 18 January 2018 - do końca roku pozostało 347 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Sięgnijmy po ziemniaki

Sięgnijmy po ziemniaki

Lista potraw, których składnikiem są ziemniaki, jest równie długa jak historia obecności tego warzywa na europejskich stołach. Miłośnicy kartofli (pyr lub ziemniaków) nie potrzebują specjalnej okazji, by sięgać po to warzywo.

Dodatkową motywację stanowią ciekawe przepisy kulinarne producentów żywności, których wyroby zdobyły godła Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Nagrodzone przez specjalistów z branży spożywczej produkty rodzimych firm są, obok ziemniaków, głównymi składnikami pięciu sycących dań, idealnych na jesienny dzień. Nie pozostaje nic innego jak sięgnąć po obieraczkę do warzyw i zabrać się do pracy!

Ziemniaki nadziewane

Składniki:
- 100 g serka topionego 
– 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 30 g wędliny
- 1 jajko (ugotowane na twardo)
- 30 g pieczarek
- masło
- przyprawy
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy wzdłuż, a następnie nieco wydrążamy ich środki, po czym przyprawiamy wg uznania i podpiekamy w piekarniku. Z pokrojonej cebuli, wędliny, jajka ugotowanego na twardo i podsmażonych pieczarek przygotowujemy farsz, którym napełniamy wystudzone warzywa. Na wierzchu układamy kawałeczki masła i serków, po czym pieczemy całość, aż ziemniaki będą miękkie.

Bliny serowo-ziemniaczane
Składniki (porcja na 4 osoby):

- puree ziemniaczane z 1 kg ugotowanych i przetartych ziemniaków
- 1 łyżka francuskiej musztardy (z całymi ziarnami)
- 3 łyżki mąki
- 2 jaja
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 spore łyżki tartego chrzanu
- olej i masło do smażenia
- 10 dag sera
Przygotowanie:
Kwaśną śmietanę mieszamy z chrzanem, aż powstanie jednolity sos.
Ser Salami Serenada kroimy w drobną kostkę, po czym z sera, puree, mąki, musztardy i jaj przygotowujemy ciasto. Formujemy z niego okrągłe placuszki, które następnie lekko spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (oleju zmieszanym z masłem). Bliny podajemy z sosem chrzanowym, musztardą oraz szczypiorkiem. Danie zyska więcej aromatu, gdy dodamy do niego  zgrillowane na suchej patelni cząstki cytryny.

Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim
Składniki:

– 5 średnich ziemniaków
- 150 g boczku wędzonego parzonego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, majeranek
- sos tatarski
– szczypior
Przygotowanie:
Z połówek ziemniaków wydrążamy środek. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, po czym podsmażamy je na patelni, doprawiając pieprzem i majerankiem. Do podsmażonego boczku dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszać całość. Wydrążone ziemniaki wypełniamy nadzieniem, składamy połówki  i dokładnie owijamy je w podwójną folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy w żarze do miękkości (około 45- 50 minut).
Upieczone ziemniaki obficie posypujemy szczypiorkiem i podajemy z Sosem tatarskim Premium TARSMAK. 

Wypasiony krem z porów i ziemniaków ze śmietaną
Składniki (na 4 porcje):
- 2 pory pokrojone w plastry
- 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 200 ml śmietanki
- 3 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
- 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól i świeżo mielony pieprz
- masło klarowane do smażenia
Do podania:
- 4 łyżki śmietany
- 1/4 bulwy kopru włoskiego pokrojonego w cienkie plastry i zanurzonego w zimnej wodzie
- 1/4 piklowanego pora*
- 1 mała garść uprażonych pestek słonecznika
Przygotowanie:
Pory smażymy ze szczyptą soli na rozgrzanym w garnku maśle klarowanym, na średnim ogniu. Po ok. 4 minutach dodajemy czosnek, chwilę potem wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem 25-30 minut.  Zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Zabielamy zupę śmietanką Wypasioną, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dodajemy ze śmietaną Polską 18% i piklowanym porem.

*Składniki na piklowanego pora:
1/4 białej części pora pokrojonej w cienkie plastry
30 ml octu z białego wina
30 g cukru
60 ml wody
1 ziele angielskie i 1 mały liść laurowy 
Wodę, ocet, cukier, ziele angielskie i liść laurowy doprowadzamy do wrzenia w rondelku.  Pora parzymy 10 sekund we wrzącej, osolonej wodzie i zalewamy wrzącą zalewą cukrowo-octową. Por powinien się marynować przez minimum 2 godziny.

Sałatka z ziemniaków do grillowanych kiełbasek
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 6 ogórków konserwowych
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 6 łyżek majonezu
- pieprz i sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a następnie obieramy je i kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z majonezem oraz musztardą. Majonez z czosnkiem dodajemy do ziemniaków i ogórków, całość mieszamy, doprawiając do smaku pieprzem i solą.

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

Stanisław

 

Druga córka Czytelniczki Katarzyny

           

 

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Ruch wahadłowy na DW 793
Od 16 stycznia zostanie wprowadzony ruch wahadłowy na DW 793 na odcinku OD Hellenówki do ul. Dworskiej w Myszkowie. Utrudnienie jest związane z przebudową drogi wojewódzkiej nr 793 Żarki – Myszków.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
1 stycznia (poniedziałek) – Nowy Rok – rozkłady niedzielne
6 stycznia (sobota) – Trzech Króli – rozkłady niedzielne
2 kwiecień (poniedziałek) – Wielkanoc – rozkłady niedzielne
30 kwietnia (poniedziałek) – poniedziałek przed Świętem Pracy – rozkłady sobotnie
1 maja (wtorek) – Święto Pracy – rozkłady niedzielne
2 maja (środa) – Święto Flagi Państwowej – rozkłady sobotnie
3 maja (czwartek) – Święto Konstytucji 3 Maja – rozkłady niedzielne
4 maja (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Konstytucji 3 Maja a weekendem – rozkłady sobotnie
31 maja (czwartek) – Boże Ciało – rozkłady niedzielne
1 czerwca (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Bożego Ciała a weekendem - rozkłady sobotnie
15 sierpnia (środa) – Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny – rozkłady niedzielne
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Kwiecień: z 1 na 2; z 29 na 30; z 30 na 1 maja
Maj: z 1 na 2; z 2 na 3; z 3 na 4; z 31 na 1 czerwca
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Marian Kurski


Nie żyje Marian Kurski, lekarz medycyny. Zmarł 9 stycznia 2018 r. Miał 69 lat. 

 

 

Zmarł Artur Sukiennik


Nie żyje Artur Sukiennik, biznesmen związany m.in. z branżą paliwową, b. sponsor "Włókniarza". Zmarł 9 stycznia 2018. Miał 43 lata.

 

Zmarł Seweryn Lewandowski


Nie żyje doc. dr inż. Seweryn Lewandowski, konstruktor, pisarz, wykładowca Politechniki Częstochowskiej, Uniwersytetu Bagdadzkiego w Iraku i PSG College of Technology (Uniwersytetu w Madrasie w Indiach), ekspert UNIDO i UNESCO, sybirak i kombatant, Członek Korpusu Weteranów Walk o Niepodległość RP. Zmarł zm. 27 grudnia 2017, miał 97 lat.

 

Zmarł Sławomir Barański

Nie żyje Sławomir Barański  - sędzia zasłużony PZPN, w częstochowskiej organizacji sędziowskiej od 1985 roku. W ciągu 32 lat aktywnie działał w organizacji, będąc wiele razy w Zarządach Kolegium Sędziów. Zmarł 22 grudnia. Miał 60 lat. 

 

Zmarł Henryk Barylski


Nie żyje Henryk Barylski, żużlowiec ze złotej drużyny Włókniarza - był złotym (1974) oraz srebrnym (1975) medalistą Drużynowych Mistrzostw Polski. Przez pewien czas był także związany z Motorem Lublin. Miał 73 lata.