Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - środa

Dziś jest 12 December 2018 - do końca roku pozostało 19 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

5 sposobów na świątecznego kurczaka

5 sposobów na świątecznego kurczaka

Kurczak – zawsze smaczny, zawsze w porę – także w święta! W tym roku króluje na bożonarodzeniowych stołach. Oto 5 niezawodnych przepisów na świąteczne dania z drobiu dla całej rodziny!

1. W całości

Tak przyrządzony kurczak będzie prezentował się na świątecznym stole iście po królewsku.
- Na co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pieczenia, kurczaka należy wyjąć z lodówki i trzymać natartego przyprawami w temperaturze pokojowej. Do przyprawiania kurczaka najlepiej sprawdzą się oregano, które charakteryzuje się intensywnym ziołowym zapachem i smakiem oraz czerwona papryka – która doda mu złocistego koloru – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
A jak go upiec? Kilka rad zdradza szef kuchni Knorr: - Kurczaka w całości powinno się piec w brytfance lub wyższej formie żaroodpornej. Jeśli waży ok. 1,5 kilograma, potrzebuje godziny, by być miękki. Na każde dodatkowe pół kilograma mięsa przypada kolejne 20 minut pieczenia. Jeżeli chcemy, aby mięso miało chrupiącą skórkę, na kilka minut przed zakończeniem pieczenia połóżmy na kurczaku kawałeczki masła. Po upieczeniu odczekajmy kwadrans, zanim zaczniemy kroić go na porcje

Pieczony kurczak z ziemniakami

Składniki:

1,5 kg kurczaka
4 łyżki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr 
800 g ziemniaków
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano 
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Stwórz błyskawiczną marynatę, mieszając przyprawę Knorr do złotego kurczaka, która nada smaku, z olejem, papryką i oregano. Natrzyj nią kurczaka z zewnątrz i od środka. Jeśli lubisz potrawy pikantne, do marynaty dodaj również trochę ostrej papryki.
Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części.
Kurczaka i ziemniaki umieść w brytfance, piecz 60 minut w 190°C.

2. Na butelce
To prawdziwa ekstrawagancja! Zamarynowanego kurczaka nabijamy na butelkę i ustawiamy na dolnej półce piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Co ważne, dzięki temu sposobowi kurczak będzie idealnie soczysty w środku:

Kurczak pieczony na butelce
Składniki:
1,5 kg kurczaka
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr 
butelka półlitrowa piwa jasnego
Sposób przygotowania:
Kurczaka natrzyj dokładnie z zewnątrz i wewnątrz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, aby nadać mięsu delikatnie pikantny smak. Zamarynowanego kurczaka odstaw na dzień do lodówki.
Zamarynowanego kurczaka nałóż na sztorc na otwartą butelkę piwa. Całość ustaw na blasze, wstaw na dolną półkę piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 90 minut. Tak przygotowany kurczak będzie idealnie soczysty w środku.

3. Chrupiące udka
Tak przygotowanego kurczaka pokochają dzieci. Najmłodsi mogą trzymać udka w palcach, nie przejmując się świąteczną etykietą, a do tego kurczak będzie smacznie chrupać w zębach dzięki panierce z dodatkiem płatków owsianych. Oto sposób na pyszny, świąteczny, a przede wszystkim rodzinny obiad!:

Soczyste i chrupiące udka pieczone
Składniki:
1 kg podudzi z kurczaka
4 łyżki Przyprawy do mięs Knorr 
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka miodu
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Przyprawę Knorr wymieszaj z miodem, płatkami i musztardą, dzięki czemu uzyskasz aromat. Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj też łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki.
Mięso obtocz w mące, a następnie w marynacie.
Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia, aby miód się nie przypalił. Przełóż do niego udka i piecz 50 minut pod przykryciem w temperaturze 250 °C. Po tym czasie zdejmij przykrywkę z naczynia i piecz dodatkowe 10 minut.

4. W odświętnym wydaniu
W Święta Bożego Narodzenia kurczak zyskuje wyjątkową recepturę. Do jego przygotowania wykorzystuje się pomarańcze, suszone śliwki i morele, czyli zimowe składniki. Dzięki dodaniu jabłek danie stanie się wyjątkowo soczyste:

Kurczak świąteczny
Składniki:
1,5 kg kurczaka
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr 
świeże oregano
2 pomarańcze
2 ząbki czosnku
100 g suszonych śliwek wędzonych z pestkami
100 g moreli suszonych
4 jabłka
80 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny 
1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne – pokrój w ćwiartki, skórki zachowaj. Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, która nada smaku, pomieszaj z otartą skórką z dwóch pomarańczy i posiekanym oregano. Przyprawa idealnie podkreśli smak kurczaka.
Kurczaka umyj, wysusz, natrzyj powstała marynatą z zewnątrz i wewnątrz. Pozostałe pomarańcze okrój z białej skóry, włóż do środka, razem z skórkami z jabłek. Do środka włóż również śliwki, morele oraz dwa obrane ząbki czosnku. Kurczaka zabezpiecz związując mu nogi na krzyż.
Kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu z przykrywką, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut. Po tym czasie usuń przykrywkę, kurczaka piecz jeszcze przez 30 minut, aż zarumieni się skórka. Tak przygotowany kurczak zachowa idealną soczystość mięsa.
W międzyczasie na patelni karmelizuj cukier. Gdy będzie złotego koloru - dodaj pokrojone wcześniej jabłka, dodaj Ramę Smaż jak szef kuchni. Całość smaż razem z jabłkami przez około 4 minuty.
Po upieczeniu, kurczaka pokrój na mniejsze porcje. Z farszu wybierz śliwki i morele i dodaj je do jabłek.

5. Z cytrusami
Kurczak lubi się z owocami cytrusowymi – pomarańczą, mandarynką i limonką. Dzieci uwielbiają te owoce, a ich dodatek do mięsa może wywołać niemałe zaskoczenie. Dodając do przepisu tymianek oraz imbir, stworzymy na talerzu wyjątkową, świąteczną kompozycję.
- Zlej powstałe podczas pieczenia soki, połącz je dodatkowo z sokiem z limonki i podawaj do upieczonego kurczaka jako sos. Wtedy zyska on przysłowiową 'kropkę nad i' - radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Przepis na kurczaka limonkowego z tymiankiem zaskoczy całą rodzinę:

Kurczak limonkowy z tymiankiem
Składniki:
1,5 kg kurczaka
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr 
2 limonki
pęczek świeżego tymianku
czosnek główka
80 g świeżego imbiru
czarny pieprz rozkruszony w moździerzu
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, która nada aromat, pomieszaj z otartą skórka z dwóch limonek, startym imbirem i posiekanym tymiankiem oraz pokruszonym pieprzem. Przyprawa podkreśli wyrazisty smak mięsa.
Kurczaka umyj, wysusz, natrzyj powstała marynatą z zewnątrz i wewnątrz.
Pozostałe limonki okrój z białej skóry, włóż do środka razem z przekrojonym na pół czosnkiem. Do środka włóż również dwie łyżki masła.
Kurczaka zabezpiecz związując mu nogi na krzyż, ułóż w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut. Po tym czasie usuń przykrywkę kurczaka i piecz jeszcze przez 30 minut, aż zarumieni się skórka. Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.
[Dostarczył infoWire.pl]

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Powrót linii nr 15 na stałą trasę
Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że w związku z zakończeniem remontu nawierzchni od poniedziałku 3 grudnia od godz. 9.00 na stałą trasę przez ul. Korkową wracają autobusy linii nr 15.
Przystanki WITAMINOWA i KUSOCIŃSKIEGO będą ponownie udostępnione do obsługi pasażerek i pasażerów.

 

Zmiany w organizacji ruchu przy dworcu Stradom

Od 22 listopada będzie obowiązywać czasowa organizacja ruchu na ul. Pułaskiego w rejonie dworca – informuje MZDiT. Zmiany wiążą się z pracami przy budowie centrum przesiadkowego.
W związku z realizacją zadania „Budowa węzłów przesiadkowych na terenie miasta Częstochowy” od 22 listopada, od godz. 7.00, wprowadzona zostanie czasowa organizacja ruchu na ul. Pułaskiego w rejonie dworca kolejowego Częstochowa-Stradom.
Będzie ona polegać na zamknięciu po jednym pasie ruchu (przyległym do pasa dzielącego) na każdej z jezdni.
Połączenie parkingu przy budynku dworca z ul. Pułaskiego będzie możliwe tylko na prawe skręty.

 

Czasowe utrudnienia w ruchu w Alejach
Na czasowe utrudnienia w ruchu w Alejach możemy się natknąć do 20 listopada – związane są z finalizacją prac gwarancyjnych. Dzień dłużej potrwa tam gruntowne oczyszczanie chodników i jezdni – informuje MZDiT.    
W ciągu alei Najświętszej Maryi Panny oraz w obrębie skrzyżowań alei z  przyległymi drogami możemy napotkać chwilowe utrudnienia w postaci zwężenia i wygrodzenia. Utrudnienia związane są z finalizacją prac gwarancyjnych i potrwają do 20 listopada.
Ponadto dobiegają końca roboty związane z gruntownym oczyszczaniem nawierzchni pasaży, chodników i jezdni w ciągu alei NMP – one także mogą generować czasowe niedogodności. Wspomniane prace zakończą się 21 listopada.

Utrudnienia w ruchu
W najbliższych dniach na niektórych częstochowskich drogach mogą występować utrudnienia w ruchu. Dotyczą one al. Jana Pawła II oraz  ulic Korkowej i Szczytowej.
* ALEJA JANA PAWŁA II
5 listopada rozpoczęła się budowa ścieżki rowerowej w al. Jana Pawła II na odcinku od ul. Wilsona do al. Armii Krajowej. Roboty, oprócz budowy samej ścieżki i chodnika, obejmują przebudowę zatoki autobusowej. W związku z prowadzonymi pracami utrudnienia wystepują na jezdni w kierunku Ronda Trzech Krzyży.
* KORKOWA
Również od 5 listopada zamknięta jest ul. Korkowa, na odcinku od ul. Grzybowskiej do ul. Kusocińskiego. Utrudnienia związane są z przebudową ulicy.
* SZCZYTOWA
7 listopada rozpoczęły się prace związane z przebudową chodnika na ul. Szczytowej. Zakres robót obejmuje wykonanie obustronnego chodnika wraz z wjazdami. Ul. Szczytowa pozostanie zamknięta dla ruchu kołowego na czas prowadzenia robót.

 

Zmiany na linii nr 15

W związku z remontem nawierzchni autobusy tej linii nie będą kursować ulicą Korkową od skrzyżowania z ulicami Bór, Wypalanki i Grzybowską do pętli autobusowej. W obu kierunkach pojadą ulicami Wypalanki i Poselską do Korkowej – informuje MZDiT.
W związku z remontem nawierzchni od 5 listopada przez około 3 tygodnie nie będzie możliwy przejazd autobusów linii nr 15 ulicą Korkową od skrzyżowania z ulicami Bór, Wypalanki i Grzybowską do pętli autobusowej KORKOWA.
W związku z tym autobusy linii 15 będą kursować w obu kierunkach tak jak linia nr 20, przez ulice Wypalanki i Poselską do Korkowej.
Przystanki WITAMINOWA i KUSOCIŃSKIEGO na czas remontu zostają w obu kierunkach zawieszone.
Na trasie objazdu obsługa pasażerek i pasażerów obowiązuje na wszystkich przystankach.

 

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Zbigniew Chmielewski


Nie żyje Zbigniew Chmielewski, Zastępca Prezydenta Miasta Częstochowy I kadencji (1990-1994), Przewodniczący Zespołu Miejskiego ds. Organizacji VI Światowego Dnia Młodzieży i wizyty papieża Jana Pawła II w Częstochowie (1991), długoletni pracownik Urzędu Miasta Częstochowy,  długololetni członek częstochowskiego Klubu Inteligencji Katolickiej (m.in. jego wiceprezes), współzałożyciel Ligi Miejskiej w Częstochowie, absolwent LO im. H. Sienkiewicza i Politechniki Częstochowskiej. Miał 82 lata. 

 

Zmarła Małgorzata Puchalska-Dobosz


Nie żyje dr Małgorzata Puchalska-Dobosz, chirurg radiolog. Zmarła 5 grudnia 2018, miała 64 lata

 

Zmarł Ireneusz Bajor


Nie żyje Ireneusz Bajor, przedsiębiorca w branży gastronomicznej. Zmarł 29 listopada  2018

 

 

Zmarł Andrzej Jamza

Nie żyje Andrzej Jamza, stomatolog. Zmarł 16 listopada 2018, miał 74 lata.

 

Zmarł Marian Pruciak

Nie żyje Marian Pruciak, długoletni mistrz krawiecki. Zmarł 19 listopada 2018, miał 87 lat