Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - czwartek

Dziś jest 18 January 2018 - do końca roku pozostało 347 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!

Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!

Jak wynika z badań, zaledwie co trzeci Polak sprawdza datę ważności na produkcie i jest to najczęściej sprawdzana informacja. 

To niestety efekt niedostatecznej wiedzy konsumentów na temat tego, co oznaczają informacje umieszczone na produkcie i jak można je przełożyć na wybór zdrowszej, a przez to lepszej dla siebie żywności. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia przeprowadza kampanię edukacyjną pod hasłem: „Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!”. Jej celem jest przekonanie Polaków do porównywania etykiet, dokonywania korzystnych dla zdrowia wyborów, a co za tym idzie, świadomego podejścia do żywienia. 
Mimo prowadzonych w ostatnich latach licznych działań edukacyjnych na rzecz zwiększenia świadomości Polaków na temat wartości odżywczej produktów, konsumenci wciąż mają duże problemy z rozumieniem treści umieszczanych na etykietach. Wyniki badań „Eksploracja postaw związanych ze zdrowym odżywianiem w kontekście czytania etykiet”, których przeprowadzenie zlecił w 2016 r. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), wskazują, że konsumenci nie radzą sobie z interpretacją informacji o wartości odżywczej umieszczanych na etykiecie, a także z odnoszeniem ich do swojego sposobu żywienia. W efekcie, ulegając dotychczasowym nawykom, kupują takie same produkty, nie zwracając uwagi na ich wartość odżywczą. 
– Niestety, w większości przypadków konsumenci, robiąc zakupy spożywcze, czynią to schematycznie i często w pośpiechu. Stojąc przed półką sklepową z całą paletą często tego samego rodzaju produktów, ale w różnych opakowaniach, wybierają zwykle te same co zawsze produkty, bo tak im prościej, wygodniej i – w ich przekonaniu – bezpieczniej. Sięgają po produkty już sprawdzone, co do których nie mają wątpliwości. Ale kupując produkty rutynowo, nie zwracają uwagi na informacje na etykiecie. A przecież to właśnie one powinny pomagać nam w podejmowaniu właściwych decyzji dotyczących tego, co powinniśmy kupić, a później zjeść – podkreśla prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.     
Jak wynika z badań, dla konsumentów jednym z ważniejszych elementów etykiety jest wykaz składników, w praktyce jednak niewiele osób ma nawyk jego sprawdzania. Konsumenci mają również świadomość, że na opakowaniu znajduje się tabela wartości odżywczej, ale zdecydowana większość kupujących nie zwraca na nią 
uwagi. Wynika to najczęściej z braku wiedzy, co oznaczają poszczególne elementy tabeli oraz w jaki sposób przełożyć zawarte tam informacje na swoje żywienie i wybór produktów. Mimo wszystko, w opinii konsumentów, dobrze jest być świadomym tego, co się je. Patrzenie jednak na jedzenie tylko z perspektywy zdrowego odżywiania kojarzy się z ograniczeniami, wyrzeczeniami, brakiem przyjemności, czasami wręcz obsesją. Zjawisko „smart shoppingu” w Polsce zdaje się więc dopiero raczkować.
Rozpoczęta przez Instytut Żywności i Żywienia kampania ma dlatego szczególnie zwracać uwagę na trzy składniki, które znajdują się w produktach: cukry, sól i tłuszcz. Pokazać, że często produkty tej samej kategorii, ale innych producentów, mogą mieć różną wartość odżywczą i że należy wybierać te, które mają mniej cukrów, soli, tłuszczu. Nadmierne spożycie tych składników negatywnie wpływa na zdrowie nasze i naszych bliskich, a dzięki świadomemu podejściu do zakupów będziemy mogli oszczędzić sobie i swoim bliskim ryzyka rozwoju wielu chorób.
– Co chwilę słyszymy, że nadmierne spożycie cukru, soli i tłuszczu negatywnie wpływa na nasze zdrowie i jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych u dorosłych, a co gorsza, także dzieci. Mimo to nie bardzo wiemy, od czego zacząć, by ograniczyć ilość tych składników w codziennej diecie. Dlatego poprzez naszą kampanię chcemy pokazać, że zmiana wcale nie musi być trudna i powinna zacząć się już przy sklepowej półce. Na początku pewnie poświęcimy trochę więcej czasu, aby dokładnie przeanalizować umieszczone na produktach informacje, ale z czasem zaczniemy to robić sprawniej, a co najważniejsze, odruchowo – dodaje dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.
Ogólnopolska kampania „Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!” zaplanowana na pierwszy kwartał 2017 r., kierowana jest do osób decydujących o zakupach produktów żywnościowych dla siebie i rodziny w gospodarstwach domowych. W głównych stacjach telewizyjnych oraz stacjach tematycznych emitowane będą spoty zachęcające do porównywania etykiet i wybierania produktów z mniejszą zawartością soli, cukrów i tłuszczu. Natomiast w największych miastach Polski na tablicach typu citylight pojawią się plakaty kampanii. Zaplanowana jest również kampania typu display w Internecie. Powstała także dedykowana kampanii strona internetowa: www.kupujeto.pl, na której można znaleźć materiały poradnikowe na temat czytania etykiet, a także odpowiedzi na wiele pytań, m.in. dotyczących tego, czym jest wartość odżywcza, jak czytać etykiety, dlaczego warto ograniczać spożycie soli, cukrów i tłuszczu.
*
Kampania „Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!” realizowana jest w ramach projektu „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” (2011–2017). Projekt, znany szerzej pod nazwą Zachowaj Równowagę, jest współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW) z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Jego całkowity budżet wynosi 5 294 000 CHF, z dofinansowaniem strony szwajcarskiej w wysokości 4 500 000 CHF (85% kosztów) i z budżetu Ministerstwa Zdrowia (15% środków). Partnerami projektu są: Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie, Polskie Towarzystwo Dietetyki i Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

Stanisław

 

Druga córka Czytelniczki Katarzyny

           

 

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Ruch wahadłowy na DW 793
Od 16 stycznia zostanie wprowadzony ruch wahadłowy na DW 793 na odcinku OD Hellenówki do ul. Dworskiej w Myszkowie. Utrudnienie jest związane z przebudową drogi wojewódzkiej nr 793 Żarki – Myszków.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
1 stycznia (poniedziałek) – Nowy Rok – rozkłady niedzielne
6 stycznia (sobota) – Trzech Króli – rozkłady niedzielne
2 kwiecień (poniedziałek) – Wielkanoc – rozkłady niedzielne
30 kwietnia (poniedziałek) – poniedziałek przed Świętem Pracy – rozkłady sobotnie
1 maja (wtorek) – Święto Pracy – rozkłady niedzielne
2 maja (środa) – Święto Flagi Państwowej – rozkłady sobotnie
3 maja (czwartek) – Święto Konstytucji 3 Maja – rozkłady niedzielne
4 maja (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Konstytucji 3 Maja a weekendem – rozkłady sobotnie
31 maja (czwartek) – Boże Ciało – rozkłady niedzielne
1 czerwca (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Bożego Ciała a weekendem - rozkłady sobotnie
15 sierpnia (środa) – Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny – rozkłady niedzielne
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Kwiecień: z 1 na 2; z 29 na 30; z 30 na 1 maja
Maj: z 1 na 2; z 2 na 3; z 3 na 4; z 31 na 1 czerwca
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Marian Kurski


Nie żyje Marian Kurski, lekarz medycyny. Zmarł 9 stycznia 2018 r. Miał 69 lat. 

 

 

Zmarł Artur Sukiennik


Nie żyje Artur Sukiennik, biznesmen związany m.in. z branżą paliwową, b. sponsor "Włókniarza". Zmarł 9 stycznia 2018. Miał 43 lata.

 

Zmarł Seweryn Lewandowski


Nie żyje doc. dr inż. Seweryn Lewandowski, konstruktor, pisarz, wykładowca Politechniki Częstochowskiej, Uniwersytetu Bagdadzkiego w Iraku i PSG College of Technology (Uniwersytetu w Madrasie w Indiach), ekspert UNIDO i UNESCO, sybirak i kombatant, Członek Korpusu Weteranów Walk o Niepodległość RP. Zmarł zm. 27 grudnia 2017, miał 97 lat.

 

Zmarł Sławomir Barański

Nie żyje Sławomir Barański  - sędzia zasłużony PZPN, w częstochowskiej organizacji sędziowskiej od 1985 roku. W ciągu 32 lat aktywnie działał w organizacji, będąc wiele razy w Zarządach Kolegium Sędziów. Zmarł 22 grudnia. Miał 60 lat. 

 

Zmarł Henryk Barylski


Nie żyje Henryk Barylski, żużlowiec ze złotej drużyny Włókniarza - był złotym (1974) oraz srebrnym (1975) medalistą Drużynowych Mistrzostw Polski. Przez pewien czas był także związany z Motorem Lublin. Miał 73 lata.