Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - poniedziałek

Dziś jest 25 June 2018 - do końca roku pozostało 189 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

...A od kaszy człowiek zdrów! Zimą sięgamy po kasze

...A od kaszy człowiek zdrów! Zimą sięgamy po kasze

Tyle rodzajów kasz, a jeszcze więcej różnorodnych potraw, które można z nimi przyrządzić! Gryczana pasuje do mięs, z kuskusem przygotujemy pyszne azjatyckie dania, a jaglana sprawdzi się na pożywne śniadanie. Kasze są idealne na zimowe, chłodne dni, bo zawierają dużo cennych dla naszego organizmu witamin i składników mineralnych.

Kasze są sycące, a zarazem lekkostrawne. Zawierają cenne składniki mineralne, takie jak potas, żelazo i magnez oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witaminę E. Kasza jest znana w Polsce od XVI wieku. Dziś możemy się cieszyć jej wieloma rodzajami:

- kasza gryczana – wyróżnia się kaszę nieprażoną i prażoną. Powstaje, jak jej nazwa wskazuje, z gryki, która pochodzi z Chin i Japonii. Mimo pochodzenia z dalekich stron, jest niezwykle popularna w Europie. To jedna z najzdrowszych kasz - zawiera spore ilości kwasu foliowego, magnezu, cynku i potasu. Dzięki np. potasowi może pomóc wpływać na prawidłowe ciśnienie krwi. Ugotowana, najlepiej smakuje w połączeniu z daniami mięsnymi, takimi jak gulasze. Można z niej również przyrządzać placki, pasztety, zapiekanki;
- kasza jęczmienna – w zależności od grubości ziarna, wyróżnia się kaszę pęczak, perłową, grubą, średnią i drobną. Zawiera witaminę PP, która polecana jest przy kłopotach z cerą, ponieważ pomaga zachować zdrową skórę. Zawiera też bardzo dużo błonnika. W kuchni najczęściej występuje w roli bazy dla krupniku;
- kasza manna – czyli inaczej grysik. Kojarzy się z potrawami dla dzieci, bo jest bardzo drobną kaszą pszenną. Zawiera błonnik, jest źródłem żelaza i jodu. Rozgotowana tworzy kleik, na bazie którego powstają zupy mleczne, budynie i kremy. Tradycyjnie spożywana jest przez osoby z chorobami przewodu pokarmowego;
- kasza jaglana – mogą ją spożywać osoby uczulone na gluten, bo pochodzi z ziarna prosa. Warto ją nie tylko gotować, ale także prażyć na patelni. Popularna jaglanka to źródło żelaza, krzemu, witaminy B1, B6 i B2, która pomaga zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie. Kasza jaglana to niemałe zaskoczenie w kuchni – świetnie pasuje do potraw mięsnych, warzywnych, zup i deserów. Stanowi również pomysł na pożywne śniadanie, z dodatkiem mleka i owoców;
- kasza kukurydziana – powstaje z kukurydzy, która była od wieków znana w Ameryce Południowej. Z czasem stała się popularna na całym świecie. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i polecana nawet dla bardzo małych dzieci. Ma dużo witaminy E oraz luteiny;
- kuskus – jest bardzo drobną kaszą z pszenicy twardej durum. Łatwo się ją przygotowuje, bo wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Kuskus jest bogata w węglowodany i białko. Świetnie smakuje także na zimno, jako dodatek do sałatek;
- kasza owsiana – produkowana z ziaren owsa. Jest za to bardzo kaloryczna. W owsiance znajduje się m.in. białko i błonnik;
- kasza bulgur – to rodzaj kaszy pszenicznej, pochodzącej z Bliskiego Wschodu. W Azji jest spożywana na równi z ryżem.
Czas na konkrety! Z kaszy można wyczarować pyszne i często nowatorskie dania, bo każdy jej rodzaj ma swoje walory smakowe i niezwykłe właściwości kulinarne.
Zapiekana gryczana
Kasza gryczana jest bardzo smacznym dodatkiem do mięs, ale sprawdzi się także w nieco bardziej wyrafinowanej formie – z warzywami. Taką propozycją są zapiekane bakłażany z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem. Warzywa najpierw podsmaża się na patelni, a następnie w garnku przygotowuje mięso mielone z pomidorami z puszki i kaszą. Na koniec należy ułożyć bakłażany na talerzu, dodać farsz i przykryć startą mozzarellą. Teraz zapiekamy! To świetne danie na karnawałową imprezę:
Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem
Składniki:

500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
80 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek 
Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese 
pomidory pelati z puszki
100 g kaszy gryczana ugotowana na sypko
300 g jogurtu greckiego
2 bakłażany
2 jajka
100 g mozzarelli
łyżka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Bakłażany przekrój wzdłuż na trzy części, oprósz solą, pozostaw na 15 minut, po czym odciśnij z nich sok i opłucz pod bieżącą wodą, usuwając nadmiar soli.
Bakłażany posmaruj Ramą, obsmaż na gorącej patelni (najlepiej grillowej). Smażąc na Ramie, nadasz specyficznego aromatu oliwy i jednocześnie zachowasz czystość, bo Rama nie pryska podczas smażenia.
W garnku rozgrzej pozostałą Ramę, usmaż na niej mięso mielone. Do mięsa dodaj pomidory z puszki oraz produkt Knorr do spaghetti, aby nadać smaku. Całość gotuj dwie, trzy minuty, po czym dodaj kaszę gryczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
Bakłażany ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, na wierzch ułóż farsz z mięsa. Całość przykryj jogurtem greckim wymieszanym z żółtkiem i ziołami prowansalskimi. Po wierzchu posyp tartą mozzarellą. Tak przygotowane bakłażany wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
Rozgrzewająca jaglana
Smażona kasza jaglana z warzywami to danie jednogarnkowe – idealne na rozgrzewający, zimowy obiad. Warzywa, które powinny znaleźć się w tym daniu, to: bakłażan, cukinia, biała cebula oraz żółta i czerwona papryka.
- Cechą charakterystyczną kaszy jaglanej jest delikatny posmak goryczki. Jeśli za nim nie przepadasz, dokładne opłukanie kaszy w zimnej wodzie powinno go zniwelować. Tak przygotowaną kaszę ugotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Warzywa pokrój w kostkę, rozsyp na wyłożonej pergaminem blasze i piecz przez pół godziny. Smak upieczonych warzyw będzie wyrazistszy, a ponadto z cebuli i papryki wydobyta zostanie naturalna słodycz – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Do przyprawienia potrawy można użyć czosnku i posiekanej papryczki chili.
*Kasza jaglana smażona z warzywami
Składniki
:
200 g kaszy jaglanej
bakłażan
2 cebule
cukinia
papryka żółta
papryka czerwona
mała papryczka chili
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów pelati
3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny 
Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne 
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj według wskazówek producenta.
Posiekaj czosnek i chili.
Bakłażana, cukinię, cebulę i paprykę pokrój w kostkę o grubości 2 cm na 2 cm. Wszystkie warzywa pomieszaj z Ramą i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Warzywa piecz w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut.
Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, dodaj pomidory z puszki, wsyp Knorr do lasagne, który doda smaku potrawie i nada jej odpowiedniej konsystencji. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj 2- 3 minuty. Warzywny gulasz podawaj z kaszą jaglaną.
Egzotyczny kuskus
Kuskus to kasza, która kojarzy się z azjatyckim i afrykańskim smakiem. Aby spróbować egzotycznej kuchni, można wykorzystać przepis na kurczaka marynowanego w harissie z dodatkiem kaszy kuskus. Harissa to pasta z ostrych papryczek i czosnku, która jest niezwykle popularnym składnikiem dań w Maroku, Tunezji, Libii czy Algierii. W połączeniu z jogurtem naturalnym stworzy aromatyczną marynatę do mięs.
- Do smaku harissy pasować będą pomidory, cukinia, papryka i cebula. Danie uzupełni kuskus, charakterystyczny dla kuchni z północy Afryki. Zalej kaszę bulionem, aby nabrała smaku, i poczekaj, aż napęcznieje. W tym czasie przygotuj dip z ogórka, limonki i mięty. Jego smak złagodzi ostrość kurczaka – radzi szef kuchni Knorr. Przed podaniem, kurczaka dekoruje się świeżą kolendrą, pietruszką i cząstkami limonki lub cytryny:
Kurczak marynowany w harissie na ciecierzycy z kuskusem
Składniki:

1 kg pałek z kurczaka lub skrzydełek
ciecierzyca z puszki
czerwona papryka
cukinia
2 pomidory
cebula
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżki pasty Harissa
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr 
200 g kuskusu
Rosół z kury Knorr
jogurt naturalny
limonka
jogurt grecki
pęczek mięty 
ogórek zielony
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyj i osusz. W misce pomieszaj i połącz zwykły jogurt naturalny, harissę oraz Przyprawę do kurczaka Knorr, która sprawi, że kurczak będzie pikantny w smaku i soczysty po upieczeniu. Kurczaka obtocz w marynacie i odstaw do zamarynowania na 12 godzin.
Pokrój w kostkę cukinię, paprykę, pomidory i cebulę, posiekaj czosnek. Warzywa wymieszaj z oliwą i ułóż na dnie naczynia. Na warzywach połóż kurczaka razem z marynatą. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 40 minut.
Ciecierzycę opłucz i połącz z surowym kuskusem. W 300 ml gotującej się wody rozpuść kostkę rosołową. Gotowym rosołem zalej kuskus wymieszany z ciecierzycą. Płyn powinien sięgać 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Całość nakryj talerzykiem i odstaw na 10 minut, aby wszystko zmiękło.
Przygotuj dip: zielonego ogórka obierz i przekrój na pół. Usuń gniazdo nasienne i zetrzyj ogórka na tarce na grubych oczkach. Miętę posiekaj, limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Wszystko razem połącz z jogurtem w misce.
Na dużym talerzu ułóż kuskus. Na środku talerza połóż małą miseczkę, a wokół niej ułóż warzywa pod kurczaka. Na warzywach ułóż kurczaka. Do miseczki wlej dip.
Meksykański pęczak
Jak kasza, to musi być kaszotto! To potrawa inspirowana włoskim risotto, tylko w wersji z kaszą jęczmienną pęczak. Kaszotto jest popularne w kuchni meksykańskiej. Świetnie sprawdzi się z delikatnym mięsem drobiowym, czerwoną fasolą, cebulą, pomidorkami koktajlowymi i zieloną papryką. Sekretem smaku udanego kaszotto są zioła.
- Intensywności nada tej potrawie dodatek niewielkiej ilości wędzonego boczku oraz pikantna papryczka jalapeno, którą opcjonalnie możesz zastąpić posiekanym chili. Zadbaj, aby gotowe danie odpowiednio doprawić. Wybierz np. aromatyczną mieszankę mielonej kolendry i kminu rzymskiego. Zioła będą wyjątkowo intensywne w smaku, jeśli zmiażdżysz je w moździerzu – doradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Potrawę serwuje się ze startym na drobnych oczkach tarki serem cheddar oraz posiekaną natką świeżej kolendry:
Kaszotto meksykańskie z boczkiem wędzonym i papryczką jalapeno
Składniki:

200 g kaszy pęczak
30 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny 
łyżka Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr 
300 g piersi z kurczaka
50 g boczku wędzony w kawałku
papryka zielona
200 g pomidorków koktajlowych z puszki
100 g fasoli czerwonej z puszki
cebula
2 ząbki czosnku
papryczka jalapeno w zalewie
0,5 łyżeczki kuminu
łyżeczka kolendry mielonej
30 g sera cheddar
pęczek świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm, czosnek posiekaj, boczek, cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Papryczkę jalapeno pokrój w krążki, fasolę odcedź i przepłucz, a ser zetrzyj na drobnej tarce.
Pierś z kurczaka oprósz przyprawą Knorr, aby nadać jej wyjątkowy smak. Boczek przesmaż w garnku na rozgrzanej Ramie, dodaj kurczaka i smaż chwilę razem, mieszając co chwilę.
Dodaj czosnek, cebulę, paprykę oraz przyprawy, wymieszaj. Następnie wsyp kaszę i smaż razem 3 minuty. Wlej 300 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut.
Następnie dodaj pomidory oraz fasolę i gotuj na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia i przykryj – odstaw na kilka minut, aby kasza wchłonęła cały płyn.
Następnie dodaj pokrojoną kolendrę i dopraw do smaku. Na koniec dodaj starty ser, wymieszaj i podawaj.
Lekki bulgur
Kasza to nie tylko dodatek do obiadu, ale także składnik zdrowych sałatek. Do kaszy bulgur pasują ser feta i pomidorki koktajlowe. Po ugotowaniu kasza powinna być chrupiąca. Następnie przygotowuje się warzywa, ser feta i ciecierzycę. Sałatka najlepiej będzie smakować z dodatkiem sosu i świeżych ziół:
*Sałatka z bulgurem i fetą
Składniki:

250 g kaszy bulgur lub kuskus
Bulion na włoszczyźnie Knorr 
4 cebule dymka ze szczypiorkiem
2 łyżki świeżej mięty
pęczek natki pietruszki
250 g pomidorków koktajlowych 
150 g sera feta
ciecierzyca z puszki
Sos sałatkowy francuski Knorr 
3 łyżki oliwy z oliwek 
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj 500 ml wody, rozpuść w niej jedną kostkę rosołową, wsyp bulgur, kaszę przykryj, odstaw na około 20 minut, aby zmiękła.
Cebulę pokrój w kostkę, szczypior, miętę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Pomidory przekrój na cztery części, pokrusz serem feta.
W misce przygotuj sos sałatkowy, aby nadać aromatu, połącz go z bulgarem, ciecierzycą, posiekanymi ziołami i pomidorkami. Tak przygotowaną sałatkę posyp pokruszonym serem feta.
[dostarczył infoWire.pl]

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

 

Nowy odcinek DW 908
Do ruchu został dopuszczony nowy odcinek DW 908 – przedłużenie al. Bohaterów Monte Cassino do ul. Dźbowskiej. Kierowcy, piesi i rowerzyści mogą już z niego korzystać.

 

Całkowite zamknięcie ul. Żareckiej w Janowie

Zgodnie z informacją firmy DROG-BUD - wykonawcy robót na drodze wojewódzkiej na odcinku Janów-Żarki - od środy 4 kwietnia 2018 r.  całkowicie nieprzejezdna będzie ulica Żarecka w Janowie (od rynku w Janowie do początku muru w Złotym Potoku)

 

.Naprawy gwarancyjne

Rozpoczęto naprawy gwarancyjne związane z uszkodzeniami konstrukcji jezdni na odcinku I i II Alei oraz placu Biegańskiego - informuje Miejski Zarząd Dróg i Transportu. Będą się wiązać z utrudnieniami w ruchu. .
Ograniczenia w ruchu będą występowały do końca lipca tego roku.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
15 sierpnia (środa) – Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny – rozkłady niedzielne
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Maj: z 1 na 2; z 2 na 3; z 3 na 4; z 31 na 1 czerwca
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Marek Wojtasik

Nie żyje Marek Wojtasik, prezes zarządu (w l. 1992-2013) i wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej (w l. 2014-2018) „Społem” PSS „Jedność”, odznaczony za zasługi dla miasta Częstochowy, zm. 18 czerwca 2018, miał 69 lat. 

 

Zmarła Wanda Malko

Nie żyje Wanda Malko, dr nauk humanistycznych, znawczyni częstochowskiego życia muzycznego, długoletni pedagog Zespołu Szkół Muzycznych im. M.J. Żebrowskiego, wykładowca WSP i AJD w Częstochowie, przez pewien czas z-ca dyrektora Filharmonii Częstochowskiej i kierownik Częstochowskiego Towarzystwa Muzycznego, prelegentka licznych imprez muzycznych, uhonorowana m.in. Złotym Krzyżem Zasługi i medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis. Zmarła w nocy z 18 na 19 czerwca, miała 72 lata.

 

Zmarł Dariusz Fiuty

Nie żyje Dariusz Fiuty, dziennikarz związany m.in. z "Życiem Częstochowy", Dziennikiem Częstochowskim "24 Godziny", Radiem Fon, "Gazetą Częstochowską". Zmarł 13 czerwca 2018, miał 57 lat.

 

Zmarł Jacek Sipa


Nie żyje Jacek Sipa, długoletni dyrektor Przemysłowej Spółki Wodnej "Warta" w Częstochowie. Zmarł 7 czerwca 2018. Miał 83 lata.

 

Zmarła Jadwiga Szpakowicz-Nowakowska

Nie żyje Jadwiga Szpakowicz-Nowakowska, sybiraczka, zm. 10 czerwca 2018, miał  91 lat.

 

Zmarła Elżbieta Gonet


Nie żyje lek. med. Elżbieta Gonet, długoletni ordynator Oddziału Pediatrii Szpitala Górniczego w Blachowni. Zmarła 16 maja 2018, miała 81 lat.

 

Zmarł Andrzej Kwapisz


Nie żyje Andrzej Kwapisz. starosta częstochowski w l. 2006 – 2017, radny powiatu częstochowskiego w l. 1998 – 2002 oraz 2006 – 2018, członek Zarządu Powiatu  Częstochowskiego w l. 1998 – 2004, prezes Ochotniczej Straży Pożarnej w Borownie w l. 1995 – 2000, długoletni działacz struktur wojewódzkich i powiatowych PSL. Zmarł w nocy z 1 na 2 maja 2018, miał 73 lata.