Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - poniedziałek

Dziś jest 25 June 2018 - do końca roku pozostało 189 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Wielkanoc pełna smaku

Wielkanoc pełna smaku

Kto z nas nie czeka na ten czas przez cały rok? Unoszący się po całym domu aromat białego barszczu, wyjątkowy zapach pieczonych bab, wspólne malowanie pisanek i dekorowanie koszyczka, a co najważniejsze, cała rodzina przy jednym stole… Wielkanoc to z pewnością jeden z najpiękniejszych momentów w roku!

Te rodzinne święta, pełne zwiastunów budzącej się do życia wiosny to dla nas także powrót do niezapomnianych świątecznych smaków. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy na wielkanocnym stole, jednak czy wiemy, dlaczego tradycyjnie co roku pojawiają się na nim akurat te dania? Odkryjcie z marką WINIARY tajemnice wielkanocnej symboliki, kulinarne inspiracje, a także sekrety niepowtarzalnego smaku świątecznych dań. 
Smak tradycji
Podczas wielkanocnego śniadania na naszych stołach co roku pojawia się tradycyjnie jedna z wielkanocnych zup. W centralnej i wschodniej Polsce podczas pierwszego świątecznego posiłku podaje się barszcz biały, w południowej i zachodniej części naszego kraju serwuje się natomiast żurek. Te tradycyjne zupy dawniej były symbolem Wielkiego Postu. W niektórych regionach Polski przed Świętami organizowano nawet „pogrzeb żuru” jako symboliczne rozstanie się z okresem powstrzymywania się od pokarmu. Obecnie wielkanocne zupy są jednymi z najważniejszych potraw na świątecznym stole, gdyż to właśnie je jadamy z poświęconymi wcześniej jajkami, chrzanem czy kiełbasą. Niepowtarzalny smak i wyjątkowy aromat tych tradycyjnych zup uzyskamy, przygotowując je z Żurkiem i Barszczem białym Nasza Specjalność WINIARY. Na rynku znalazł się także nowy - Żurek Razowy Jak u Mamy WINIARY, przygotowany na żytniej mące razowej. Propozycje od marki WINIARY zawierają składniki znane z naszych kuchni, m.in. mąkę z polskich zbóż, czosnek, cebulę i majeranek. Te tradycyjne zupy możemy wzbogacić ulubionymi składnikami. Jeśli w tym roku chcecie podać bliskim wielkanocną zupę w nieco innym wydaniu, możecie pokusić się o wzbogacenie klasycznego przepisu o ulubione dodatki, np. mleko kokosowe i imbir, filet rybny czy młode liście szpinaku. 
Jajka, pisanki, wydmuszki…
Jajka to chyba jeden z najbardziej uniwersalnych symboli Świąt Wielkanocnych. Przygotowujemy z nich pisanki, dodajemy je do tradycyjnych zup, dekorujemy nimi dom i najważniejsze - podajemy je na świąteczny stół w rozmaitych odsłonach. Z majonezem, faszerowane, w towarzystwie zimnych sosów, musów czy z rzeżuchą. Przy kulinarnych wariacjach z jajkami w roli głównej niezastąpiony będzie Majonez Dekoracyjny WINIARY, który dzięki swojej kremowej konsystencji i doskonałej jakości od wielu lat pomaga polskim rodzinom w przyrządzaniu pysznych wielkanocnych potraw. Możemy wzbogacić nim smak nie tylko wielkanocnych jajek, ale także zimnych przystawek i wielkanocnych sałatek. To nieodłączny składnik świątecznych przepisów. Od lat gości na naszych stołach i nadaje potrawom wyjątkowego charakteru. 
Aromatyczne mięsa
Tradycyjnie na naszym wielkanocnym stole pojawiają się także pyszne, soczyste mięsa, które są symbolem kończącego się właśnie Wielkiego Postu. Niegdyś były przez naszych dziadków 
i pradziadków uznawane za synonim dostatku, który ma rodzinie zapewniać zdrowie i płodność. Podczas Świąt Wielkanocnych serwujemy je pod rozmaitymi postaciami – pasztetów, kiełbas, pieczeni, czy jako główny element świątecznego obiadu. Do pieczonych i duszonych mięs warto dodać Kostkę mięsną WINIARY, która sprawi, że świąteczne mięsa staną się niezwykle aromatyczne. Smak zimnych pieczeni i pasztetów możemy wzbogacić Sosem chrzanowym WINIARY z dodatkiem tartego chrzanu. Będzie wyśmienicie smakował także w towarzystwie zimnych przekąsek czy klasycznych jajek na twardo. Jego smak urozmaici nawet najprostszą potrawę. 
Po inspiracje na pyszne dania z wykorzystaniem produktów marki WINIARY można sięgnąć na www.winiary.pl. 
Jakie produkty sprawią, że Twoje wielkanocne dania będą znikać ze stołu w mgnieniu oka? 
- Majonez Dekoracyjny WINIARY – dzięki wyjątkowemu smakowi, doskonałej jakości oraz kremowej konsystencji od lat jest ulubionym majonezem Polaków. Doskonały do jajek, zimnych przystawek oraz wielkanocnych sałatek. Idealnie podkreśli i urozmaici smak wielkanocnych przekąsek.
- Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY - Odpowiednio dobrana kompozycja zawierająca składniki dobrze znane ze swojej kuchni - mąkę pszenną z polskich zbóż, mleko i majeranek gwarantuje idealnie doprawiony smak i konsystencję świątecznej zupy.
- Żurek Nasza Specjalność WINIARY - niezastąpiony do uzyskania od podstaw odpowiedniego smaku zupy. Zawiera mąkę żytnią z polskich zbóż, majeranek oraz czosnek i cebulę - daje gwarancje udanego i pysznego wielkanocnego dania.
- Żurek Razowy Jak u Mamy WINIARY – Przygotowany na żytniej mące razowej. Dzięki niemu uzyskasz doskonały smaku żurku.
- Kostka Mięsna WINIARY – doskonale nadaje się do pieczonych i duszonych mięs. Sprawdzi się także jako dodatek do zup, sosów czy gotowanych kasz. Podkreśla smak i aromat mięs oraz nadaje odpowiedniego koloru pieczeniowym sosom.
- Sos chrzanowy WINIARY - doskonale sprawdzi się jako dodatek do jaj, ryb, mięs, pasztetu czy dań z grilla. Jego smak wzbogaci nawet najprostszą potrawę.

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

 

Nowy odcinek DW 908
Do ruchu został dopuszczony nowy odcinek DW 908 – przedłużenie al. Bohaterów Monte Cassino do ul. Dźbowskiej. Kierowcy, piesi i rowerzyści mogą już z niego korzystać.

 

Całkowite zamknięcie ul. Żareckiej w Janowie

Zgodnie z informacją firmy DROG-BUD - wykonawcy robót na drodze wojewódzkiej na odcinku Janów-Żarki - od środy 4 kwietnia 2018 r.  całkowicie nieprzejezdna będzie ulica Żarecka w Janowie (od rynku w Janowie do początku muru w Złotym Potoku)

 

.Naprawy gwarancyjne

Rozpoczęto naprawy gwarancyjne związane z uszkodzeniami konstrukcji jezdni na odcinku I i II Alei oraz placu Biegańskiego - informuje Miejski Zarząd Dróg i Transportu. Będą się wiązać z utrudnieniami w ruchu. .
Ograniczenia w ruchu będą występowały do końca lipca tego roku.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
15 sierpnia (środa) – Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny – rozkłady niedzielne
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Marek Wojtasik

Nie żyje Marek Wojtasik, prezes zarządu (w l. 1992-2013) i wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej (w l. 2014-2018) „Społem” PSS „Jedność”, odznaczony za zasługi dla miasta Częstochowy, zm. 18 czerwca 2018, miał 69 lat. 

 

Zmarła Wanda Malko

Nie żyje Wanda Malko, dr nauk humanistycznych, znawczyni częstochowskiego życia muzycznego, długoletni pedagog Zespołu Szkół Muzycznych im. M.J. Żebrowskiego, wykładowca WSP i AJD w Częstochowie, przez pewien czas z-ca dyrektora Filharmonii Częstochowskiej i kierownik Częstochowskiego Towarzystwa Muzycznego, prelegentka licznych imprez muzycznych, uhonorowana m.in. Złotym Krzyżem Zasługi i medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis. Zmarła w nocy z 18 na 19 czerwca, miała 72 lata.

 

Zmarł Dariusz Fiuty

Nie żyje Dariusz Fiuty, dziennikarz związany m.in. z "Życiem Częstochowy", Dziennikiem Częstochowskim "24 Godziny", Radiem Fon, "Gazetą Częstochowską". Zmarł 13 czerwca 2018, miał 57 lat.

 

Zmarł Jacek Sipa


Nie żyje Jacek Sipa, długoletni dyrektor Przemysłowej Spółki Wodnej "Warta" w Częstochowie. Zmarł 7 czerwca 2018. Miał 83 lata.

 

Zmarła Jadwiga Szpakowicz-Nowakowska

Nie żyje Jadwiga Szpakowicz-Nowakowska, sybiraczka, zm. 10 czerwca 2018, miał  91 lat.

 

Zmarła Elżbieta Gonet


Nie żyje lek. med. Elżbieta Gonet, długoletni ordynator Oddziału Pediatrii Szpitala Górniczego w Blachowni. Zmarła 16 maja 2018, miała 81 lat.

 

Zmarł Andrzej Kwapisz


Nie żyje Andrzej Kwapisz. starosta częstochowski w l. 2006 – 2017, radny powiatu częstochowskiego w l. 1998 – 2002 oraz 2006 – 2018, członek Zarządu Powiatu  Częstochowskiego w l. 1998 – 2004, prezes Ochotniczej Straży Pożarnej w Borownie w l. 1995 – 2000, długoletni działacz struktur wojewódzkich i powiatowych PSL. Zmarł w nocy z 1 na 2 maja 2018, miał 73 lata.