Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - czwartek

Dziś jest 18 January 2018 - do końca roku pozostało 347 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Wielkanoc pełna smaku

Wielkanoc pełna smaku

Kto z nas nie czeka na ten czas przez cały rok? Unoszący się po całym domu aromat białego barszczu, wyjątkowy zapach pieczonych bab, wspólne malowanie pisanek i dekorowanie koszyczka, a co najważniejsze, cała rodzina przy jednym stole… Wielkanoc to z pewnością jeden z najpiękniejszych momentów w roku!

Te rodzinne święta, pełne zwiastunów budzącej się do życia wiosny to dla nas także powrót do niezapomnianych świątecznych smaków. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy na wielkanocnym stole, jednak czy wiemy, dlaczego tradycyjnie co roku pojawiają się na nim akurat te dania? Odkryjcie z marką WINIARY tajemnice wielkanocnej symboliki, kulinarne inspiracje, a także sekrety niepowtarzalnego smaku świątecznych dań. 
Smak tradycji
Podczas wielkanocnego śniadania na naszych stołach co roku pojawia się tradycyjnie jedna z wielkanocnych zup. W centralnej i wschodniej Polsce podczas pierwszego świątecznego posiłku podaje się barszcz biały, w południowej i zachodniej części naszego kraju serwuje się natomiast żurek. Te tradycyjne zupy dawniej były symbolem Wielkiego Postu. W niektórych regionach Polski przed Świętami organizowano nawet „pogrzeb żuru” jako symboliczne rozstanie się z okresem powstrzymywania się od pokarmu. Obecnie wielkanocne zupy są jednymi z najważniejszych potraw na świątecznym stole, gdyż to właśnie je jadamy z poświęconymi wcześniej jajkami, chrzanem czy kiełbasą. Niepowtarzalny smak i wyjątkowy aromat tych tradycyjnych zup uzyskamy, przygotowując je z Żurkiem i Barszczem białym Nasza Specjalność WINIARY. Na rynku znalazł się także nowy - Żurek Razowy Jak u Mamy WINIARY, przygotowany na żytniej mące razowej. Propozycje od marki WINIARY zawierają składniki znane z naszych kuchni, m.in. mąkę z polskich zbóż, czosnek, cebulę i majeranek. Te tradycyjne zupy możemy wzbogacić ulubionymi składnikami. Jeśli w tym roku chcecie podać bliskim wielkanocną zupę w nieco innym wydaniu, możecie pokusić się o wzbogacenie klasycznego przepisu o ulubione dodatki, np. mleko kokosowe i imbir, filet rybny czy młode liście szpinaku. 
Jajka, pisanki, wydmuszki…
Jajka to chyba jeden z najbardziej uniwersalnych symboli Świąt Wielkanocnych. Przygotowujemy z nich pisanki, dodajemy je do tradycyjnych zup, dekorujemy nimi dom i najważniejsze - podajemy je na świąteczny stół w rozmaitych odsłonach. Z majonezem, faszerowane, w towarzystwie zimnych sosów, musów czy z rzeżuchą. Przy kulinarnych wariacjach z jajkami w roli głównej niezastąpiony będzie Majonez Dekoracyjny WINIARY, który dzięki swojej kremowej konsystencji i doskonałej jakości od wielu lat pomaga polskim rodzinom w przyrządzaniu pysznych wielkanocnych potraw. Możemy wzbogacić nim smak nie tylko wielkanocnych jajek, ale także zimnych przystawek i wielkanocnych sałatek. To nieodłączny składnik świątecznych przepisów. Od lat gości na naszych stołach i nadaje potrawom wyjątkowego charakteru. 
Aromatyczne mięsa
Tradycyjnie na naszym wielkanocnym stole pojawiają się także pyszne, soczyste mięsa, które są symbolem kończącego się właśnie Wielkiego Postu. Niegdyś były przez naszych dziadków 
i pradziadków uznawane za synonim dostatku, który ma rodzinie zapewniać zdrowie i płodność. Podczas Świąt Wielkanocnych serwujemy je pod rozmaitymi postaciami – pasztetów, kiełbas, pieczeni, czy jako główny element świątecznego obiadu. Do pieczonych i duszonych mięs warto dodać Kostkę mięsną WINIARY, która sprawi, że świąteczne mięsa staną się niezwykle aromatyczne. Smak zimnych pieczeni i pasztetów możemy wzbogacić Sosem chrzanowym WINIARY z dodatkiem tartego chrzanu. Będzie wyśmienicie smakował także w towarzystwie zimnych przekąsek czy klasycznych jajek na twardo. Jego smak urozmaici nawet najprostszą potrawę. 
Po inspiracje na pyszne dania z wykorzystaniem produktów marki WINIARY można sięgnąć na www.winiary.pl. 
Jakie produkty sprawią, że Twoje wielkanocne dania będą znikać ze stołu w mgnieniu oka? 
- Majonez Dekoracyjny WINIARY – dzięki wyjątkowemu smakowi, doskonałej jakości oraz kremowej konsystencji od lat jest ulubionym majonezem Polaków. Doskonały do jajek, zimnych przystawek oraz wielkanocnych sałatek. Idealnie podkreśli i urozmaici smak wielkanocnych przekąsek.
- Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY - Odpowiednio dobrana kompozycja zawierająca składniki dobrze znane ze swojej kuchni - mąkę pszenną z polskich zbóż, mleko i majeranek gwarantuje idealnie doprawiony smak i konsystencję świątecznej zupy.
- Żurek Nasza Specjalność WINIARY - niezastąpiony do uzyskania od podstaw odpowiedniego smaku zupy. Zawiera mąkę żytnią z polskich zbóż, majeranek oraz czosnek i cebulę - daje gwarancje udanego i pysznego wielkanocnego dania.
- Żurek Razowy Jak u Mamy WINIARY – Przygotowany na żytniej mące razowej. Dzięki niemu uzyskasz doskonały smaku żurku.
- Kostka Mięsna WINIARY – doskonale nadaje się do pieczonych i duszonych mięs. Sprawdzi się także jako dodatek do zup, sosów czy gotowanych kasz. Podkreśla smak i aromat mięs oraz nadaje odpowiedniego koloru pieczeniowym sosom.
- Sos chrzanowy WINIARY - doskonale sprawdzi się jako dodatek do jaj, ryb, mięs, pasztetu czy dań z grilla. Jego smak wzbogaci nawet najprostszą potrawę.

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

Stanisław

 

Druga córka Czytelniczki Katarzyny

           

 

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Ruch wahadłowy na DW 793
Od 16 stycznia zostanie wprowadzony ruch wahadłowy na DW 793 na odcinku OD Hellenówki do ul. Dworskiej w Myszkowie. Utrudnienie jest związane z przebudową drogi wojewódzkiej nr 793 Żarki – Myszków.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
1 stycznia (poniedziałek) – Nowy Rok – rozkłady niedzielne
6 stycznia (sobota) – Trzech Króli – rozkłady niedzielne
2 kwiecień (poniedziałek) – Wielkanoc – rozkłady niedzielne
30 kwietnia (poniedziałek) – poniedziałek przed Świętem Pracy – rozkłady sobotnie
1 maja (wtorek) – Święto Pracy – rozkłady niedzielne
2 maja (środa) – Święto Flagi Państwowej – rozkłady sobotnie
3 maja (czwartek) – Święto Konstytucji 3 Maja – rozkłady niedzielne
4 maja (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Konstytucji 3 Maja a weekendem – rozkłady sobotnie
31 maja (czwartek) – Boże Ciało – rozkłady niedzielne
1 czerwca (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Bożego Ciała a weekendem - rozkłady sobotnie
15 sierpnia (środa) – Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny – rozkłady niedzielne
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Kwiecień: z 1 na 2; z 29 na 30; z 30 na 1 maja
Maj: z 1 na 2; z 2 na 3; z 3 na 4; z 31 na 1 czerwca
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Marian Kurski


Nie żyje Marian Kurski, lekarz medycyny. Zmarł 9 stycznia 2018 r. Miał 69 lat. 

 

 

Zmarł Artur Sukiennik


Nie żyje Artur Sukiennik, biznesmen związany m.in. z branżą paliwową, b. sponsor "Włókniarza". Zmarł 9 stycznia 2018. Miał 43 lata.

 

Zmarł Seweryn Lewandowski


Nie żyje doc. dr inż. Seweryn Lewandowski, konstruktor, pisarz, wykładowca Politechniki Częstochowskiej, Uniwersytetu Bagdadzkiego w Iraku i PSG College of Technology (Uniwersytetu w Madrasie w Indiach), ekspert UNIDO i UNESCO, sybirak i kombatant, Członek Korpusu Weteranów Walk o Niepodległość RP. Zmarł zm. 27 grudnia 2017, miał 97 lat.

 

Zmarł Sławomir Barański

Nie żyje Sławomir Barański  - sędzia zasłużony PZPN, w częstochowskiej organizacji sędziowskiej od 1985 roku. W ciągu 32 lat aktywnie działał w organizacji, będąc wiele razy w Zarządach Kolegium Sędziów. Zmarł 22 grudnia. Miał 60 lat. 

 

Zmarł Henryk Barylski


Nie żyje Henryk Barylski, żużlowiec ze złotej drużyny Włókniarza - był złotym (1974) oraz srebrnym (1975) medalistą Drużynowych Mistrzostw Polski. Przez pewien czas był także związany z Motorem Lublin. Miał 73 lata.