Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - czwartek

Dziś jest 18 January 2018 - do końca roku pozostało 347 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Wielkanocne kalendarium, czyli perfekcyjnie przygotowani do Świąt!

Wielkanocne kalendarium, czyli perfekcyjnie przygotowani do Świąt!

Nadchodzi Wielkanoc, a wraz z nią kulinarne zamieszanie. Żeby nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę, najlepiej rozłożyć przyrządzanie potraw na kilka dni przed Wielką Niedzielą. Oto gotowy plan i porady dotyczące przedświątecznych działań w kuchni od Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.

4 dni przed: Wielka Środa
To najlepszy czas, aby zrobić wielkanocne zakupy. Warto się zastanowić, co chcemy kupić i jakie mamy zapasy w lodówce – tak, aby nie marnować żywności.
To dobry dzień na przyrządzenie i zamarynowanie mięs. Zostawiamy je w lodówce, gdzie mogą czekać na swoją kolej 3-4 dni.
W środę można przygotować zakwas na żurek – powinno się go robić od 3 do 5 dni przed gotowaniem zupy.
- Aby przyrządzić naturalny zakwas na żurek, należy w dużym słoju umieścić kilka skórek z chleba razowego, łyżkę mąki żytniej lub pszennej z otrębami, kilka ząbków czosnku, liść laurowy i ziele angielskie – opowiada szef kuchni Knorr. 
Podczas Wielkanocy na stołach królują pieczenie – w postaci schabu, cielęciny, indyka, kurczaka, gęsi lub kaczki. Jak wybrać sztukę mięsa na pieczeń? Najlepiej, gdy waży ona ok. 1,5 kg – mniejszy kawałek mógłby obeschnąć w piekarniku, a większy będzie trudno upiec równomiernie. - Pieczone mięso bez żadnych problemów zachowa swoją świeżość przez kilka dni, jeśli po upieczeniu umieścimy je w plastikowym pojemniczku lub po prostu zawiniemy w folię aluminiową – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
3 dni przed: Wielki Czwartek 
To czas na udekorowanie domu i przygotowanie świątecznego stołu. Prasujemy obrusy, przygotowujemy wielkanocne stroiki i kompletujemy zastawę. Tak, aby w niedzielę nic nas nie zaskoczyło!
Na 4 dni przed Wielkanocą dobrze jest przygotować jedno z najpopularniejszych, świątecznych dań, czyli pasztet.
Pasztet musi mieć odpowiednią konsystencję, by dobrze się rozsmarowywać. Powinien być wilgotny (zwracajmy uwagę, by nie był przesuszony i łykowaty). - W tym celu do ulubionej mieszanki mięs dorzućmy kawałek podgardla wieprzowego. Brytfankę do pieczenia wyłóżmy plastrami boczku, a unikniemy przypalenia. Przyprawiając pasztet, nie zapomnijmy o gałce muszkatołowej. Najlepiej kupić świeżą gałkę i zetrzeć - będzie bardziej aromatyczna – radzi Piotr Murawski.
2 dni przed: Wielki Piątek
Wielki Piątek to najlepszy dzień na upieczenie wielkanocnych ciast. Dodatkowo można w tym dniu przygotować pyszne sałatki. To także czas na przystrojenie wielkanocnego koszyczka i przygotowanie znajdujących się w nim smakołyków.
W tym dniu możemy też przygotować świąteczne dodatki: chrzan i ćwikłę.
Chrzan może być bazą dla różnych dodatków do mięs. Można połączyć go np. z burakami, ze śmietaną, z jabłkiem czy konfiturą z żurawiny. Przede wszystkim jest dodawany do żuru czy białego barszczu, ale może posłużyć też jako baza do sosu chrzanowego. Tarty chrzan szybko ciemnieje - aby tego uniknąć, zakwaśmy go sokiem z cytryny lub octem.
A jak przyrządzić drugi, wielkanocny przysmak, czyli ćwikłę? - Najprostszy i zarazem najsmaczniejszy przepis polega na upieczeniu w piekarniku średniej wielkości buraka zawiniętego w folię aluminiową (czas pieczenia ok. 70-90 minut w temperaturze ok. 170°C). Gdy burak już ostygnie, obieramy go i ścieramy, łączymy z utartym chrzanem, doprawiamy solą, cukrem, octem i sokiem z cytryny – opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
1 dzień przed: Wielka Sobota
Tego dnia przygotowuje się żurek.
Ten najsmaczniejszy jest przygotowywany na wywarze mięsnym, np. z wędzonki. Przyprawy, które najbardziej lubi żurek, to majeranek oraz kminek - ten ostatni warto rozetrzeć przed wsypaniem do garnka dla nadania głębszego aromatu. Jeśli domownicy preferują łagodniejsze smaki, dodajmy do żurku śmietanę. Ziemniaki do zupy należy ugotować osobno - pod wpływem kwaśnego wywaru mogą stać się niesmaczne i twarde.
Wielka Sobota to dzień, w którym gotujemy jajka, czyli symbol Wielkanocy.
- Aby jajko nie pękło podczas gotowania, nakłujmy je igłą na zaokrąglonym czubku - tam znajduje się pęcherzyk powietrza. Dzięki niewielkiemu otworkowi ciśnienie podczas gotowania znajdzie ujście i zachowa skorupkę nienaruszoną. Jeśli planujemy gotować jajka, wyjmijmy je z lodówki wcześniej - to zmniejszy różnicę temperatur i również zapobiegnie pękaniu skorupki. Do garnka z wodą dosypmy nieco soli - dzięki temu skorupka będzie wygodnie odchodzić podczas obierania – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
W tym dniu możemy przygotować sałatki na wielkanocne śniadanie. Ważne, by nie dodawać do nich dressingu – powinien on połączyć składniki tuż przed podaniem sałatki na stół.
Wielkanoc - czas na świąteczną ucztę!
Wielka Niedziela i Lany Poniedziałek to wreszcie upragniona uczta! Siedząc przy rodzinnym stole, nie zapominajmy jednak o świeżych warzywach, które posłużą nam jako doskonały dodatek do półmisków z wędlinami. A zatem: pomidory, rzodkiewka, szczypiorek, rzeżucha. Po całym tygodniu przygotowań pozostaje tylko cieszyć się rodzinną atmosferą Świąt Wielkanocnych. Smacznego!
[Dostarczył infoWire.pl]

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

Stanisław

 

Druga córka Czytelniczki Katarzyny

           

 

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Ruch wahadłowy na DW 793
Od 16 stycznia zostanie wprowadzony ruch wahadłowy na DW 793 na odcinku OD Hellenówki do ul. Dworskiej w Myszkowie. Utrudnienie jest związane z przebudową drogi wojewódzkiej nr 793 Żarki – Myszków.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
1 stycznia (poniedziałek) – Nowy Rok – rozkłady niedzielne
6 stycznia (sobota) – Trzech Króli – rozkłady niedzielne
2 kwiecień (poniedziałek) – Wielkanoc – rozkłady niedzielne
30 kwietnia (poniedziałek) – poniedziałek przed Świętem Pracy – rozkłady sobotnie
1 maja (wtorek) – Święto Pracy – rozkłady niedzielne
2 maja (środa) – Święto Flagi Państwowej – rozkłady sobotnie
3 maja (czwartek) – Święto Konstytucji 3 Maja – rozkłady niedzielne
4 maja (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Konstytucji 3 Maja a weekendem – rozkłady sobotnie
31 maja (czwartek) – Boże Ciało – rozkłady niedzielne
1 czerwca (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Bożego Ciała a weekendem - rozkłady sobotnie
15 sierpnia (środa) – Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny – rozkłady niedzielne
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Kwiecień: z 1 na 2; z 29 na 30; z 30 na 1 maja
Maj: z 1 na 2; z 2 na 3; z 3 na 4; z 31 na 1 czerwca
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Marian Kurski


Nie żyje Marian Kurski, lekarz medycyny. Zmarł 9 stycznia 2018 r. Miał 69 lat. 

 

 

Zmarł Artur Sukiennik


Nie żyje Artur Sukiennik, biznesmen związany m.in. z branżą paliwową, b. sponsor "Włókniarza". Zmarł 9 stycznia 2018. Miał 43 lata.

 

Zmarł Seweryn Lewandowski


Nie żyje doc. dr inż. Seweryn Lewandowski, konstruktor, pisarz, wykładowca Politechniki Częstochowskiej, Uniwersytetu Bagdadzkiego w Iraku i PSG College of Technology (Uniwersytetu w Madrasie w Indiach), ekspert UNIDO i UNESCO, sybirak i kombatant, Członek Korpusu Weteranów Walk o Niepodległość RP. Zmarł zm. 27 grudnia 2017, miał 97 lat.

 

Zmarł Sławomir Barański

Nie żyje Sławomir Barański  - sędzia zasłużony PZPN, w częstochowskiej organizacji sędziowskiej od 1985 roku. W ciągu 32 lat aktywnie działał w organizacji, będąc wiele razy w Zarządach Kolegium Sędziów. Zmarł 22 grudnia. Miał 60 lat. 

 

Zmarł Henryk Barylski


Nie żyje Henryk Barylski, żużlowiec ze złotej drużyny Włókniarza - był złotym (1974) oraz srebrnym (1975) medalistą Drużynowych Mistrzostw Polski. Przez pewien czas był także związany z Motorem Lublin. Miał 73 lata.