Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - piątek

Dziś jest 20 wrzesień 2019 - do końca roku pozostało 102 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Dziś start Festiwalu Smaku

Dziś start Festiwalu Smaku

Ponad 30 najlepszych częstochowskich restauracji i kawiarni bierze udział w 4. edycji Festiwalu Smaku, który dziś, w poniedziałek 2 października rozpoczyna się w Częstochowie i potrwa 5 dni - do piątku 6 października włącznie. 

W tym czasie lokale będą proponować mieszkańcom specjalnie przygotowane na tę okazję wyjątkowe dania. Restauracje serwują festiwalowe menu starter + danie główne w cenie 20 zł. Kawiarnie zestaw napój + deser za 10 zł. Serwowane dania będą tradycyjnie nieco mniejsze niż standardowe porcje, natomiast ceny są niezmienne dla wszystkich restauracji i kawiarni biorących udział w wydarzeniu.
Celem festiwalu jest zachęcenie do odkrywania nowych smaków oraz odwiedzania najciekawszych kulinarnie lokali w mieście. Natomiast głównym założeniem tego wydarzenia jest aktywizacja życia miasta i jego mieszkańców, promowanie idei „Slow Food” oraz lokalnej sceny gastronomicznej.
Na aktywnych uczestników Festiwalu Smaku czekają liczne nagrody od Partnerów – klubów fitness, gabinetów SPA, salonów kosmetycznych i wielu innych.
Lista lokali biorących udział w wydarzeniu oraz ich propozycje:
1. Cafe & Restaurant Dobry Rok (al. Najświętszej Maryi Panny 79, tel. +48 533 950 533, witryna: www.dobry-rok.pl)
Przystawka: Kremowa Zupa Czosnkowa z grzanką i chipsem z pietruszki.
Danie główne: Kurczak Gravlax zapieczony chrustem z ziół, gnocchi w sosie serowym, pikle warzywne. 
2. Drzazga. Pizzeria (ul. Wieluńska 4, tel. +48 34 365 44 44, witryna: www.drzazga.czest.pl)
Przystawka: Krem z buraka ze słonecznikiem z grissini wypiekanym z pieca.
Danie główne: Sakiewka z polędwiczki wieprzowej z farszem ze szczypiorku, kurek i suszonymi pomidorami. Ziemniaki zapiekane i sałatka.
3. Toscana (ul. Wrocławska 2 G, tel. +48 570 407 815, witryna: www.toscana.czest.pl)
Przystawka: Krem z białych warzyw z boczniakami.
Danie główne: Cielęcina duszona z warzywami w towarzystwie ryżu ze szpinakiem.
4. Pecorino (Stary Rynek 22, tel. +48 788 134 724, witryna: www.pecorino-restaurant.business.site)
Przystawka: Krem z marchewki z prażonymi migdałami i mleczkiem kokosowym. 
Danie główne: Sałatka jesienna z marynowaną polędwicą wołową, grillowaną papryką i chipsami z ziemniaka.
5. Dom Pizzy i Wina (al. Najświętszej Maryi Panny 79, tel. +48 533 850 533, witryna: www.facebook.com/Dom-Pizzy-i-Wina)
Przystawka: Krem z pomidorów. 
Danie główne: Pizza Pancetta - mozzarella, sos pomidorowy, ser Taleggio, czerwona cebula, włoski rolowany boczek - Pancetta, oliva Extra Vergine. 
6. Słodko-Gorzki (al. Najświętszej Maryi Panny 64/78, tel. +48 669 094 942,  witryna: www.slodko-gorzki.pl)
Deser + napój: Szarlotka z lodami i bitą śmietaną. Kawa czarna lub biała.
Deser + napój: Deser lodowy z dwóch gałek z bitą śmietaną z owocami. Kawa czarna lub biała.
7. Restauracja Ecru (al. Najświętszej Maryi Panny 55, tel. +48 501 581 647, witryna: www.restauracjaecru.pl)
Przystawka: Krem serowy, chips salami spinata - pikantna lub łagodna, grzanka.
Danie główne: Wołowina wolno pieczona, puree czosnkowe, karmelizowana marchew, kalafior, sos Jack Daniel's.
8. A. Blikle. Cukiernia (al. Najświętszej Marii Panny 47, tel. +48 34 368 05 31, witryna: www.blikle.pl)
Deser + napój: Beza z bitą śmietaną i owocami oraz aromatyczna kawa czarna lub z mlekiem.
9. Cafe Skrzynka. Kawiarnia (ul. Dąbrowskiego 1, tel. +48 34 324 30 98, witryna: www.cafeskrzynka.pl)
Przystawka: Roladki naleśnikowe z nadzieniem serowym.
Danie główne: Pank Burger
10. Restauracja Sjesta (ul. Waszyngtona 20, tel. +48 515 896 434, witryna: www.restauracjasjesta.pl)
Przystawka: Paccheri ze szpinakiem i ricotta na sosie szałwiowym.
Danie główne: Rolada ze schabu faszerowana pieczarkami sos śmietanowy kasza pęczak i pure z trzech warzyw. 
11. Restauracja Benedykt (ul. Szymanowskiego 1, tel. +48 600 700 961, witryna: www.restauracjabenedykt.pl)
Przystawka: Zupa cebulowa z grzankami z serem.
Danie główne: Żeberka w sosie barbecue z rozetkami puree, posypane parmezanem, z śliwka w boczku.
Deser + napój: Smażone lody na musie malinowym. Kawa do wyboru biała lub czarna.
12. Cafe 29 (al. Najświętszej Maryi Panny 29, tel. +48 34 361 23 55, witryna: www.cafe29.pl)
Przystawka: Sałatka z indykiem i malinowym winegretem.
Danie główne: Filet z kurczaka w sosie z kurek z kluseczkami gnocchi i mitem sałat w ziołowym winegrecie posypany parmezanem.
Deser + napój: Ciasto pomarańczowo-czekoladowe z pomarańczowym mascarpone i sosem z gorzkiej czekolady. 
13. Restauracja Cleopatra (al. Najświętszej Maryi Panny 71, tel. +48 34 368 01 01, witryna: www.cleopatra.czest.pl)
Zupa: krem z pomidorów z grzanka czosnkowa.
Danie główne: Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu podawane z dodatkami (ryż, talarki, frytki) do wyboru.
Deser + napój: Kawa czarna lub z mlekiem. Szarlotka na ciepło z gałką lodów.
14. Misz Masz -good food- (ul. Śląska 7, tel. +48 501 599 009, witryna: www.facebook.com/Misz-Masz-good-food-...)
Przystawka: Zupa spontaniczna – kurczak, marchew, seler naciowy, grzyby shitake, kiełki fasoli mung, seler, papryka, groszek, mleko kokosowe, świeża kurkuma, imbir, chilii, cebula, czosnek, pasta Tom Yum, pasta curry.
Danie główne: Szaszłyk z pieczonej dyni hokkaido z serem halloumi i kurczakiem z nuta orientu. Sos paprykowo-czosnkowy, dip curry z jogurtu. Komosa ryżowa z groszkiem i papryka.
Deser + napój: Kruche ciastko z kremem bazyliowym z owocami, koktajl purre z dyni, purre z mango, sok świeży marchewkowy, sok z pomarańczy plus cynamon, imbir i piri piri.
15. Restauracja Smak i Zdrowie (ul. Brata Alberta 116, tel. +48 34 374 33 63, witryna: www.smakizdrowie.com)
Przystawka: Zupa ostro kwaśna z wieprzowiną.
Danie główne: Kurczak z bambusem i brokułem.
Deser + napój: Biszkopt kakaowy z ziarnami słonecznika i kremem kajmakowym.
16. Restauracja Alamo Bistro (ul. Focha 7/1, tel. +48 665 300 155, witryna: www.bistro.alamo.pl)
Przystawka: Chrupiące krewetki królewskie.
Danie główne: Polędwica wołowa z sosem kurkowym.
Deser + napój: Malinowa chmurka.
17. Piwiarnia Częstochowa (ul. Kopernika 16/18, tel. +48 508 380 760, witryna: www.piwiarniaczestochowa.pl)
Przystawka: Śliwka marynowana w mołdawskim winie zapieczona w boczku.
Danie główne: Pierś z kurczaka przełożona serem mozzarella i pomidorami, wyłożona na wyściółce z roszponki. Podana w akompaniamencie ryżu jaśminowego.
Deser + napój: Szarlotka domowa. Kawa lub piwo.
18. Primavera restauracja (ul. Staszica 35, tel. +48 535 123 001, witryna: www.restauracjaprimavera.pl)
Przystawka: Tradycyjny tatar z wołowiny podany w nietradycyjny sposób z jajkiem przepiórczym i otoczonym domowymi marynatami.

Danie główne: Filet z kaczki podany z musem żurawinowym i puree z gruszek i suszonych moreli.
Deser + napój: Tradycyjna szarlotka podana na ciepło z prażonymi migdałami.
19. Bistro - Fit (ul. Sosabowskiego 21, tel. +48 517 630 126, witryna: www.bistroniebowgebie.com.pl)
Przystawka: Krem z pomidorów.
Danie główne: Polędwiczka w cieście francuskim, ze szpinakiem na białym winie, z sosem kurkowym, podana na mixie salat z winegret ziołowym.
20. Restauracja Pub Cosmo (al. Armii Krajowej 68, tel. +48 887 267 667, witryna: www.cosmo-restauracja.pl)
Przystawka: Śledź marynowany w buraku z chipsem z ziemniaka i oliwą koperkowa.
Danie główne: Pappardelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-borowikowym z dodatkiem imbiru.
21. ZaPiecek u Chłopaków (al. Armii Krajowej 46, tel. +48 607 285 625, witryna: www.facebook.com/piekarnaiuchlopakow/)
Przystawka: Zupa krem z kukurydzy i grzanki.
Danie główne: Wrap - placek pszenny z dodatkiem sałaty lodowej, rukoli, pomidora, ogórka, żółtego sera i kurczaka (do wyboru również z wieprzowiną lub szynka) podany z sałatka i dwoma sosami.
Deser + napój: Dowolna mała kawa i sernik chłopaków, wyprodukowany z sera twarogowego najwyższej jakości, podany z dodatkiem bitej śmietany i owoców.
22. Caffe przy alei (al. Najświętszej Maryi Panny 46, tel. +48 604 631 427, witryna: www.facebook.com/Caffe-przy-alei-)
Deser + napój: Ręcznie formowany wulkan z kremu z mlecznej czekolady i pieczonego selera z limonkowym środkiem na ciastku pistacjowym. Belgijska czekolada do picia. Do wyboru biała, mleczna lub gorzka.
23. Szklarnia (ul. Nowowiejskiego 22, tel. +48 500 030 560, witryna: www.facebook.com/szklarniaczestochowa)
Przystawka: Sałatka Caprese z pomidorami, z serem mozzarella i świeżą bazylią w towarzystwie czosnkowej grzanki.
Danie główne: Gruzińskie pierogi ze świeżą kolendrą i czosnkiem.
Deser + napój: Szarlotka z gałką lodów do wyboru. Kawa Latte/Biała/Czarna.
24. Szuflada (al. Kościuszki 18, tel. +48 531 308 118, witryna: www.szufladapub.pl)
Przystawka: Piwo Warmińskie Rewolucje - Browar Kormoran.
Danie główne: Pizza z anchois, rukolą, kaparami i karmelizowaną w winie cebulką.
25. Restauracja ArcheVita w Arche Hotel Częstochowa (ul. Oleńki 20, tel. +48 34 347 40 74, witryna: www.hotelczestochowa.com)
Przystawka: Krem dyniowy, pianka z sera koziego, crostini grzybowe.
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa. Panierka orzechowa, sos śliwkowy, marynowana śliwka, puree dyniowe, brokuł, boczniak.
Deser + napój: Malinowe cremoux, kruszonka malinowa, żel malinowy, puder z białej czekolady. 
26. KOKU SUSHI (ul. Wieluńska 4, tel. +48 570 123 514, witryna: www.facebook.com/koku.sushi.czestochowa)
Przystawka: Burger gua bao z łososiem, sałatką kimchi, z ogórkiem i sosem BBQ.
Danie główne: Krem z dyni piżmowej z mlekiem kokosowym i smażonym sandaczem.
27. Sweet Dreams Cafe / Pierogowa Panna (ul. Dąbrowskiego 15, tel. +48 34 322 21 97, witryna: www.facebook.com/sweetdreamscafeczwa)
Przystawka: Pielmieni w rosole.
Danie główne: Talerz pierogów w 4 smakach (zabużańskie ruskie, tradycyjne mięsne, chłopskie i z kapustą i grzybami).
Deser + napój: Fondant czekoladowy (Czekoladowa lawa) w towarzystwie bezy włoskiej i wiśni. Kawa.
28. Hotel & Restauracja Constancja (ul. 
Rydza-Śmigłego 28, tel. +48 34 363 12 24, witryna: www.hotelconstancja.pl)
Przystawka: Różowy rostbef, orzechy, rukola, parmezan, pasta z suszonych pomidorów, papryka, grzanka
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa, ryż, sos z musztardy francuskiej, cukinia, pomidorki cherry
29. Il Gusto (ul. Wieluńska 15, tel. +48 34 322 21 81, witryna: www.facebook.com/ilgustoczestochowa)
Przystawka: Krem z pomidorów i mozarella.
Danie główne: Polędwiczka sous vide, peperonata demi glace.
Deser + napój: Tiramisu z kawa czarną lub espresso.
30. Pod Papugami (ul. Baczyńskiego 1, tel. +48 34 324 00 79, witryna: www.facebook.com/Pod-Papugami)
Przystawka: Sałatka z grillowanym kurczakiem i wędzonym twarogiem podawana na miksie sałat z pomidorem, ogórkiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
Danie główne: Pappardelle w sosie podgrzybkowo-śmietanowym z dodatkiem parmezanu i świeżej natki pietruszki.
Deser + napój: Szarlotka podawana na ciepło z dowolną gałką lodów, bitą śmietaną i owocami.
31. Lunchownia (ul. Waszyngtona 18, tel. +48 34 374 30 93, witryna: www.facebook.com/lunchowniaczestochowa)
Przystawka: Capresse z buraka z glaze miodowo-musztardowym z nuta pomarańczy i prażonymi orzechami włoskimi.
Danie główne: Maślany sandacz z kalafiorem w dwóch odsłonach, kapustą czerwoną i espumą z boczku.
Przystawka: OPCJA WEGE: Roladki z grillowanego bakłażana z pasta alla guacamole i prażonymi migdałami w sosie szpinakowo-czosnkowym.
Danie główne: OPCJA WEGE: Leśne pulpeciki z kaszy gryczanej z duszonym porem, sosem winnym i tagiatelle z cukinii podane na liściu winogron.
32. Gourmet Del Corso (al. Najświętszej Maryi Panny 59, tel. +48 721 104 104, witryna: www.facebook.com/Restauracja-Gourmet-del-Corso)
Przystawka: Tatar z polędwicy wołowej - polędwica wołowa, ogórek konserwowy, cebula, musztarda Dijon, Melba Toast. 
Danie główne: Polędwiczka wieprzowa z pieca, puree z ziemniaka, demi glass, kurka, szparagi. 
Festiwalowe propozycje można zobaczyć na stronie:  www.Festiwal-Smaku.pl oraz www.facebook.com/festiwalsmaku

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

 

Jaś

 

Julek

 

Pola

 

Nasz skarb

10 maja o 10:40 urodził się nasz trzeci skarb. Jest śliczny i bardzo podobny do mamy, Agnieszka Gierzyńska-Kierwińska.

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Powrót tramwajów

Od sobotniego poranka 21 września na część swoich tras w Częstochowie wraca komunikacja tramwajowa. Organizacja komunikacji miejskiej, która będzie obowiązywała w najbliższych tygodniach i miesiącach jest efektem zakończenia kolejnego etapu gruntownej przebudowy starej linii tramwajowej i przygotowania do realizacji prac na kolejnych odcinkach.

Oto szczegóły organizacji komunikacji miejskiej (od soboty włącznie) związanej z przeprowadzeniem największej inwestycji tramwajowej w historii miasta:

-tramwaje 1 i 2 będą do odwołania kursować od zajezdni MPK przy al. Niepodległości do pętli przy ul. Kiedrzyńskiej w obu kierunkach

-pomiędzy pętlą przy ul. Kiedrzyńskiej a pętlą przy ul. Fieldorfa-„Nila” obsługę pasażerską zapewni autobusowa komunikacja zastępcza - linia nr 91 (odcinek będzie przygotowywany do budowy)

-na trasach tramwaju linii 1 i 2 na odcinku od zajezdni MPK do Kucelina przez al. Pokoju w obu kierunkach przez najbliższe 2 tygodnie pasażerów wozić będzie autobus za tramwaj linii nr 92

-po ok. 2 tygodniach tramwaje linii nr 1 będą kursować na pełnej trasie (także przez al. Pokoju do Kucelina) z wyłączeniem wspomnianego odcinka na Północy

-linia nr 2 z uwagi na prace przy pętli Dworzec Raków PKP będzie zawieszona do odwołania, a obsługę trasy przejmie linia nr 1

-tramwaje linii nr 3 będą do odwołania kursować na swojej pełnej trasie w obu kierunkach z pominięciem wspomnianego odcinka na Północy, który obsługiwać będzie autobusowa komunikacja zastępcza

Przedstawiona organizacja komunikacji tramwajowej i autobusowej komunikacji zastępczej będzie obowiązywała do wiosny 2020 r., kiedy prace wejdą w kolejny etap.

W najbliższy weekend w trakcie przywracania ruchu tramwajowej po dłuższej przerwie mogą występować czasowe problemy techniczne, co może mieć wpływ na punktualność w kursowaniu tramwajów (w przypadku wystąpienia większych utrudnień interwencyjnie uruchamiana będzie autobusowa komunikacja zastępcza). Dlatego też ten proces jest realizowany w weekend, kiedy potoki pasażerskie są mniejsze, tak by jakiekolwiek trudności nie pojawiały się już w tygodniu.

W niedzielę 22 września zarówno wszystkimi częstochowskimi tramwajami, jak i autobusami MPK w ramach Europejskiego Tygodnia Zrównoważonego Transportu można podróżować za darmo. Do takiego przejazdu uprawniać będzie okazanie przy ewentualnej kontroli ważnego dowodu rejestracyjnego potwierdzającego własność lub współwłasność pojazdu, który pozostawiliśmy w domu, wybierając się w podróż komunikacją miejską w Częstochowie.

 

Autobusy pojadą inaczej w rejonie dworca Stradom

Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że ze względu na zakończenie kolejnego etapu prac w sąsiedztwie dworca Stradom przy ul. Pułaskiego od środy 4 września linie nr 14, 15, 17, 23 i 69 wracają na swoje stałe trasy. Do odwołania zostają zmienione trasy linii nr 16 i 27. 

Linia nr 16 nie będzie dojeżdżać do pętli STRADOM-DWORZEC PKP.

Autobusy linii 16 od przystanku KORCZAKA przy ul. Sobieskiego będą skręcać w prawo w ul. Korczaka i Bohaterów Monte Cassino, po czym - po zjeździe z łącznicy - pojadą ul. 1 Maja do ronda Mickiewicza i dalej al. Wolności do pl. Rady Europy i przystanku DWORZEC GŁÓWNY PKP przy ul. Orzechowskiego, gdzie zakończą trasę.

Powrót w kierunku KUKUCZKI będzie się odbywał tymi samymi ulicami, przy czym będzie obowiązywał wyjazd przez ul. Orzechowskiego do Wolności.

Dla linii nr 16 zostaną zawieszone przystanki STRADOM-DWORZEC PKP oraz przy ul. Sobieskiego przystanki PLAC PAMIĘCI NARODOWEJ i DWORZEC PKS. W zamian będzie obowiązywał przystanek DWORZEC PKS przy al. Wolności w kierunku ronda Mickiewicza oraz wszystkie pozostałe znajdujące się na trasie objazdu.

Linia nr 27 zostanie w obu kierunkach skrócona do przystanku HOENE-WROŃSKIEGO. 

Autobusy linii 27 po zakończeniu trasy na tym przystanku i zawróceniu przez łącznice skrzyżowania ulic Monte Cassino, Pułaskiego i 1 Maja będą w kierunku KUSIĘCKA-KSSE rozpoczynać trasę od przystanku HOENE-WROŃSKIEGO usytuowanego przy al. Bohaterów Monte Cassino w kierunku ul. Sobieskiego.

Dla linii nr 27 zostaną zawieszone przystanki STRADOM-DWORZEC PKP.

 

 

Zmiany autobusowych linii

Z uwagi na wpływ drogowych inwestycji zewnętrznych i zadań własnych na charakter ruchu drogowego na terenie miasta od początku września MZDiT wprowadza korekty na kilku liniach autobusowych komunikacji miejskiej MPK:

-linia nr 17 będzie w dni robocze i soboty kursować przez cały dzień co 30 minut (rozwiązanie tymczasowe)

-linie nr 30 i 33 zostaną połączone w jedną, oznaczoną numerem 30 i obsługującą relację Jaskrów Wille – Wąsosz (z kursami skróconymi do Batalionów Chłopskich i Przyjemnej), przy czym linia nr 30 będzie kursować w obu kierunkach przez aleję Wolności i Sobieskiego do Korczaka, z pominięciem placu Biegańskiego.

 
 

Powrót linii autobusowych na trasy przez al. Wojska Polskiego

Od 28 sierpnia przestają obowiązywać objazdy autobusów kursujących w kierunku Błeszna, Rakowa i Korkowej przez ul. Powstańców Śląskich i al. Niepodległości – informuje MZDiT. Przywrócony zostaje też przystanek ESTAKADA w kierunku Błeszna i Rakowa.

Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że w związku z zakończeniem prac po zachodniej stronie estakady rakowskiej od środy, 28 sierpnia przestają obowiązywać objazdy autobusów kursujących w kierunku Błeszna, Rakowa i Korkowej przez ul. Powstańców Śląskich i al. Niepodległości.

 

Przystanek autobusowy ESTAKADA w kierunku Błeszna i Rakowa zostaje ponownie udostępniony pasażerkom i pasażerom.

UWAGA! Linie podmiejskie nr 53, 57, 58, 59, 65, 67 i 68 po wyjeździe z zajezdni od ul. Źródlanej będą kursować na wprost ul. Powstańców Śląskich do przystanku ESTAKADA przy al. Wojska Polskiego przed torowiskiem tramwajowym, który będzie pierwszym przystankiem dla tych linii.

Przystanek zastępczy POWSTAŃCÓW ŚLĄSKICH przy al. Niepodległości dla wyżej wymienionych linii przestaje obowiązywać.

Od 28 sierpnia na przystanku zastępczym POWSTAŃCÓW ŚLĄSKICH przy al. Niepodległości obowiązuje obsługa pasażerek i pasażerów tylko dla zastępczej komunikacji tramwajowej – tj. linii nr 01, 02 i 03 oraz linii nr 38 i 80.

 

Od 19 sierpnia odcinek ul. Zawodziańskiej zamknięty dla ruchu

Odcinek od ul. Mstowskiej do skrzyżowania z ul. Mączną zostanie zamknięty dla kierowców w związku z rozpoczęciem prac przy budowie ul. Zawodziańskiej – informuje MZDiT.

Zamknięcie spowodowane jest rozpoczęciem robót związanych z przebudową mostu nad rzeką Wartą oraz budową ul. Zawodziańskiej na tym odcinku.

Dojazd do ul. Mącznej odbywać się będzie drogami alternatywnymi od ul. Batalionów Chłopskich.

 

Zmiany na linii nr 18

OD 19 SIERPNIA ZMIANY NA LINII NR 18. Trasa i rozkłady jazdy linii zostaną zmienione do odwołania. Powodem jest brak przejazdu spowodowany przebudową ul. Zawodziańskiej – informuje MZDiT.

Miejski Zarząd Dróg i Transportu informuje, że ze względu na brak przejazdu, spowodowany przebudową ul. Zawodziańskiej od poniedziałku, 19 sierpnia, do odwołania zostanie zmieniona trasa i rozkłady jazdy linii nr 18, która będzie kursować wyłącznie do pętli  HEKTAROWA z pominięciem przejazdu ulicami Zawodziańską i Batalionów Chłopskich.

Dla linii nr 18 zostają zawieszone w obu kierunkach przystanki MĄCZNA, JASKRÓW-MIROWSKA i BATALIONÓW CHŁOPSKICH oraz przystanek MIRÓW przy ul. Mstowskiej w kierunku ul. Batalionów Chłopskich.

Obsługa pasażerek i pasażerów w kierunku centrum będzie się odbywać na przystanku na pętli MIRÓW, natomiast w kierunku pętli HEKTAROWA – tak jak dotychczas na przystanku na początku ul. Turystycznej.

 

 

 

Pożegnania

Zmarła Zofia Gogulska

Nie żyje Zofia Gogulska, działaczka społeczna, długoletnia przewodnicząca Zarządu Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną koło w Częstochowie. Zmarła 8 września 2019.

 

Zmarł Aleksander Jaśkiewicz

Nie żyje Aleksander Jaśkiewicz, historyk sztuki, długoletni pracownik Muzeum Częstochowskiego (kierownik działu sztuki), twórca jego kolekcji malarstwa i grafiki polskiej XX wieku. Autor książek i katalogów wystaw poświęconych m.in. artystom Częstochowy 1850-1960, kościołom drewnianym , krzyżom i kapliczkom przydrożnym Częstochowy i okolic, malarstwu i grafice polskiej w zbiorach Muzeum Częstochowskiego, Wandzie Wereszczyńskiej, pamiątkom i wotom jasnogórskim, Jasnej Górze.  Laureat Nagrody im. Karola Miarki (1990) oraz Nagrody Prezydenta Miasta w dziedzinie kultury (1991). 

Zmarł 28 sierpnia 2019, miał 86 lat.

 

Zmarła Elżbieta Lange

Nie żyje Elżbieta Lange, emerytowana długoletnia aktorka  Teatru im. A. Mickiewicza (na naszzej scenie mogliśmy ją oglądać w latach 1957-1991, wcześniej krótko była związana z zielonogórskim Teatrem Ziemi Lubuskiej) występująca pod panieńskim nazwiskiem Elżbieta Pasierbówna. Zmarła 7 sierpnia 2019, miała 88 lat.

 

Zmarł Jerzy Mazik

Nie żyje Jerzy Błażej Mazik, miłośnik żeglarstwa i filatelistyki, twórca licznych tekstów poświęconych tej tematyce, Nestor Yacht Klubu w Częstochowie, historyk Poczty Polskiej (autor m.in. książkowej publikacji „O częstochowskich pocztach lat minionych opowieści”) i kronikarz częstochowskiego żeglarstwa, człowiek wielkiej wiedzy, obdarzony dużym poczuciem humoru. Współpracownik lokalnych mediów, wśród nich także „Zdrowej Częstochowy”. Zmarł 8 sierpnia 2019, miał 87 lat.

 

 

Zmarł o. Kamil Cichocki


Nie żyje o. Kamil Cichocki, paulin z klasztoru na Jasnej Górze. Zmarł 23 lipca 2019, miał 83 lata.

 

Zmarł Karol Zagził

Nie żyje Karol Zagził, fotograf klubowy drużyny CKM „Włókniarz”, często też kierownik parku maszyn, współautor wystaw poświęconych żużlowi. Jego fotografie publikowała wielokrotnie prasa sportowa, znalazły się też w książce Marka Soczyka "Sześćdziesiąt lat w Lidze Polskiej minęło” poświęconej historii częstochowskiego Włókniarza. Zmarł 19 lipca 2019, miał 54 lata.

 

Zmarł Stefan Kwoczała

Nie żyje Stefan Kwoczała, ikona częstochowskiego żużla, zdobywca - jako pierwszy częstochowianin - w 1959 r. tytułu Indywidualnego Mistrza Polski na żużlu. W barwach Włókniarza występował w latach 1955–1961, w 1959 zdobywając złoty medal Drużynowych Mistrzostw Polski. 

Jak przypomina Wikipedia,  w 1958–1961 trzykrotnie uczestniczył w eliminacjach Indywidualnych Mistrzostw Świata, najlepszy rezultat osiągając w 1960 r. na Wembley, gdzie w finale światowym zajął VII miejsce. Karierę zakończył w 1961 r., po wypadku podczas turnieju o "Złoty Kask" w Krakowie.

Miał 85 lat.

 

 

Zmarł Waldemar Ułamek

Nie żyje Waldemar Ułamek, jeden z najbardziej charakterystycznych kierowników startów w naszym kraju w latach 90. ubiegłego stulecia. Regularnie spotkać można go było wówczas nie tylko podczas zawodów w Częstochowie, ale wielokrotnie zapraszany był również na turnieje Grand Prix we Wrocławiu - informuje klub Włókniarz Częstochowa. Zmarł 18 czerwca 2019, miał 69 lat.

 

 

Zmarł Bolesław Ocias

Nie żyje Bolesław Ocias, dyrygent (m.in. Państwowej Operetki Śląskiej w Gliwicach Chóru Męskiego "Pochodnia"), kompozytor, zasłużony pedagog Zespołu Szkół Muzycznych im. Marcina Józefa Żebrowskiego i WSP (obcnie UJD im. Jana Długosza) w Częstochowie. Inicjator cyklu koncertów pedagogów Instytutu Muzyki WSP w Filharmonii Częstochowskiej. Kierownik muzyczny zespołów folklorystycznych: ZPiT "Częstochowa" oraz ZF "Polanie", przez pewien czas (w okresie 1978-1981) także kierownik muzyczny Teatru im. A. Mickiewicza. Juror konkursów i festiwali. Laureat Nagrody Prezydenta Miasta Częsrochowy w dziedzinie kultury (1999).  
Zmarł 16 czerwca 2019. Miał 90 lat.

 

Zmarł dr n. med. Stefan Miłkowski

Nie żyje dr nauk med. Stefan Miłkowski, ordynator oddziałów okulistycznych w szpitalach im. Biegańskiego i na Parkitce. Zmarł 10 czerwca 2019, miał 88 lat.

 

Zmarł Romuald Sławiński

Nie żyje Romuald Sławiński, emerytowany nauczyciel. Zmarł 5 czerwca 2019, miał 88 lat.