Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - poniedziałek

Dziś jest 20 November 2017 - do końca roku pozostało 41 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Co można wyczytać z etykiety produktu spożywczego?

Co można wyczytać z etykiety produktu spożywczego?

Współczesny rynek jest bogaty w produkty spożywcze o bardzo różnej wartości odżywczej, jakości i w różnej cenie. Do tego producenci na wiele sposobów zachęcają nas do zakupu określonego produktu. Jak zatem wybierać właściwie i świadomie?

Podstawowym źródłem informacji, które pozwalają ocenić produkt, zarówno pod kątem jakości handlowej, jak i wartości odżywczej, jest etykieta. Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć, co dokładnie można z niej wyczytać.
Przepisy prawa nakładają na producentów żywności wymóg przedstawiania konsumentom szeregu informacji o produkcie, tak by mieli możliwość dokonywania świadomych wyborów. Informacje na etykiecie nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd, m.in. poprzez przypisywanie produktom szczególnych cech lub właściwości, których w rzeczywistości nie posiadają. 
Często, kiedy wybieramy jakiś produkt,  w pierwszej kolejności wyróżniają się atrakcyjne nazwy handlowe i chwytliwe hasła marketingowe. Informacje obligatoryjne i ważne dla konsumenta w wielu przypadkach zapisywane są mniejszą czcionką i w mniej widocznym miejscu. Dlatego tak istotne jest, by dokładnie czytać całą etykietę i sprawdzać umieszczone na niej informacje. 
Jakie ważne informacje i w jakim miejscu konsument znajdzie dla siebie na etykiecie produktu spożywczego?
Nazwa produktu i ilość netto
Nazwa produktu umieszczona na opakowaniu powinna pozwolić konsumentowi prawidłowo zidentyfikować produkt. Są produkty, dla których określono nazwę w przepisach prawa (np. masło). Gdy dla produktu nie ma określonej w przepisach nazwy, stosuje się nazwę zwyczajową – powszechnie znaną konsumentom (np. kaszanka). Gdy nazwa zwyczajowa nie istnieje, wtedy stosuje się nazwę opisową (np. biszkopt kakaowy z kremem śmietankowym). Nazwa produktu nie może być zastąpiona nazwą marki czy nazwą wymyśloną. 
Dodatkowo w stosownych przypadkach obok nazwy produktu podaje się m.in.: informację o procesach przetwórczych, jakim go poddano, np. wędzony, pieczony, suszony, pasteryzowany, mrożony itp. oraz że zawiera substancje słodzące, jeśli dodano je do produktu. Ilość netto żywności podaje się w tym samym polu widzenia co nazwę produktu.
Wykaz składników
Wykaz składników to informacja o wszystkich surowcach, z jakich produkt został wytworzony, w tym substancjach dodatkowych (dodatkach do żywności), aromatach. Są one wymienione w malejącej kolejności, według ich masy w momencie użycia. Dodatki do żywności, nazywane potocznie „E dodatkami” można zapisywać dwojako: podając ich zasadniczą funkcję technologiczną oraz nazwę (np. wzmacniacz smaku – glutaminian monosodowy), albo symbol „E” i właściwy numer (np. wzmacniacz smaku – E 621). Brak „E” na etykiecie nie oznacza, że produkt nie zawiera substancji dodatkowych. Nie szukajmy w wykazie składników tylko symbolu „E”, sprawdźmy, czy są tam składniki mające funkcje technologiczne. Pamiętajmy jednak, że wszystkie „E” są dozwolone do stosowania w Unii Europejskiej, a w niektórych przypadkach ich użycie jest niezbędne dla bezpieczeństwa produktu. Nieobecność dodatków do żywności nie powinna być jedynym kryterium wyboru produktu spożywczego.
W wykazie składników znajdziemy ponadto oznaczenie ilościowe składników, które są albo wymienione w nazwie, albo są istotne dla scharakteryzowania danego produktu. Tym samym z wykazu składników dowiemy się, np. ile nadzienia znajdziemy w pierogach z serem, ile truskawek w jogurcie truskawkowym czy orzechów w czekoladzie.
Wykaz składników dostarcza także informacji o obecnych w produkcie składnikach alergennych. Składniki powodujące alergie lub reakcje nietolerancji muszą być wyraźnie wyróżnione spośród innych składników produktu, np. za pomocą pogrubienia, podkreślenia, lub użycia do ich zapisu wielkich liter. 
Warto wiedzieć, że obowiązek przedstawiania konsumentom wykazu składników dotyczy także żywności nieopakowanej, np. pieczywa czy wędlin sprzedawanych „luzem”. Informacje te mogą znajdować się na wywieszkach dotyczących danego produktu. W wielu sklepach znajdziemy opracowane w tym celu katalogi. Rozejrzyjmy się dokładnie, lub zapytajmy o nie. 
Warunki przechowywania i instrukcja użycia
Ważnym elementem etykiety jest informacja dotycząca sposobu przechowywania produktu – warto się z nią zapoznać, by zachować jego najwyższą jakość. Pamiętajmy, że nie zawsze sposób przechowywania jest oczywisty! Często informacje podawane na opakowaniach żywności dotyczą także warunków jej przechowywania po otwarciu. Należy ich przestrzegać, by produkt nie uległ zepsuciu. W przypadku produktów, które są nietrwałe mikrobiologicznie, warunki przechowywania są zawsze podawane w pobliżu terminu przydatności do spożycia. Muszą być przestrzegane zarówno w sklepie, jak i w domu. 
W wielu przypadkach znajdziemy także informację, w jaki sposób produkt przygotować do spożycia. To też cenna informacja – producent z pewnością wykonał wiele prób, by znaleźć najbardziej optymalny sposób obróbki swojego wyrobu.
Data ważności
Data ważności to potoczne określenie dotyczące dwóch terminów: terminu przydatności do spożycia oraz daty minimalnej trwałości. Ten pierwszy umieszczany jest na produktach nietrwałych mikrobiologicznie i poprzedzony jest sformułowaniem: „Należy spożyć do…”, np.: „Należy spożyć do 15.12.2016”. Po przekroczeniu wskazanej daty produkt uważany jest za  niebezpieczny. 
Datę minimalnej trwałości poprzedza natomiast zwrot: „Najlepiej spożyć przed…”, lub dla produktów o długiej dacie ważności: „Najlepiej spożyć przed końcem…”. Do wskazanego terminu producent gwarantuje zachowanie przez produkt pełni cech jakościowych. Nie oznacza to, że po jego przekroczeniu produkt nie nadaje się do spożycia.
Informacja o wartości odżywczej
Ważnym elementem etykiety jest informacja o wartości odżywczej. Wymagane prawem informacje dotyczą wartości energetycznej produktu podawanej w kJ (kilodżulach) i kcal (kilokaloriach) oraz zawartości sześciu składników: tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli. Informowanie o zawartości błonnika nie jest konieczne, ale często stosowane. 
Informacja o wartości odżywczej wyrażana jest zawsze w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu. Dzięki temu stosunkowo łatwo możemy porównywać ze sobą różne asortymenty. Bez trudu zauważymy, że np. niektóre sery zawierają 3 g tłuszczu, a  inne 26 g tego składnika w 100 g. 
Czytajmy etykiety, porównujmy, analizujmy i bądźmy bardzo rozważni, dokonując zakupów. W czasach, gdy na rynku dostępnych jest tak wiele produktów spożywczych, czytanie etykiet jest jednym ze sposobów na wyławianie „perełek”, które pozwolą nam właściwie się odżywiać, a tym samym cieszyć zdrowiem i zgrabną sylwetką.
***
Zachowaj Równowagę to realizowany przez Instytut Żywności i Żywienia projekt edukacyjny, którego pełna nazwa brzmi: „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” (2011–2016). Projekt jest współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW) z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

Stanisław

Druga córka Czytelniczki Katarzyny

           

 

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Przebudowa skrzyżowania Wilsona - al. Jana Pawła II 
Od środy 15 listopada przez około miesiąc w obrębie jednej z jezdni al. Jana Pawła II na odcinku od skrzyżowania z ul. Wilsona do Ronda Trzech Krzyży występować mogą utrudnienia. Spowodowane będą pracami budowlanymi, których realizacja się rozpoczyna. 
W ramach inwestycji wbudowywany zostanie pas włączenia do ruchu drogowego z ul. Wilsona w Jana Pawła II, chodnik i droga rowerowa wzdłuż al. Jana Pawła II na odcinku pomiędzy Wilsona a Rondem Trzech Krzyży.

 

Przebudowa ul. Okólnej
Od wtorku 14 listopada rozpoczyna się  przebudowa ul. Okólnej na odcinku od ul. Wierzyńskiego do ul. Dekabrystów. MZDiT prosi w związku z tym o zachowanie szczególnej ostrożności na terenie budowy i nie parkowanie samochodów wzdłuż wspomnianego odcinka - do odwołania. Zaparkowane wcześniej samochody trzeba usunąć.

 

Żarki-Niegowa: zamknięta droga

Zarząd Dróg Wojewódzkich w Katowicach informuje, że na remontowanym odcinku DW 789 odcinek Żarki-Niegowa doszło w wyniku występujących ostatnio opadów deszczu do nasiąknięcia korpusu drogi i utraty jego nośności. W związku z tym prace remontowe będą wykonywane przy całkowitym zamknięciu drogi dla ruchu pojazdów. Ruch odbywa się objazdem przez miejscowości: Mirów, Kotowice, Jaworznik.

 

Utrudnienia w ruchu
W najbliższych dniach w związku z realizacją szeregu zadań drogowych mogą wystąpić następujące utrudnienia w ruchu na terenie Częstochowy:
- od 6.11 zmiana organizacji ruchu z uwagi na postępujące prace przy przebudowie DW 908 na Dźbowie. Potrwa do 15 listopada. Zamknięta dla ruchu kołowego będzie ul. Gościnna od ronda przy ul. Leśnej do ul. Lotosu. Objazd dwukierunkowy w kierunku Tarnowskich Gór będzie wyznaczony od ronda w Dźbowie ul. Leśną oraz Przemysłową do Konopisk.
W związku z tym czasowej zmianie organizacji trasy ulegnie linia autobusowa MPK nr 33 w wariantach do i z Wąsosza:
od przystanku DŹBÓW (przy rondzie u zbiegu ulic Powstańców Warszawy, Leśnej i Gościnnej) autobusy pojadą tak jak w czasie poprzednich objazdów przez ulicę Leśną i następnie przez Przemysłową i Częstochowską w Konopiskach do Wygody i Wąsosza.
Na trasie objazdu od Dźbowa do Wygody autobusy w obu kierunkach nie będą się zatrzymywać na przystankach pośrednich.
Pozostałe kursy linii 33 do pętli PRZYJEMNA zostają skrócone do ronda i przystanku DŹBÓW.
W tym okresie dla linii 33 pozostaną zawieszone w obu kierunkach przystanki: KARPACKA, LOTOSU i PRZYJEMNA.
Wprowadzane zamknięcie ulicy Gościnnej i objazd w okresie od 6 do 15.11.2017 roku jest ostatnim z planowanych ograniczeń w kursowaniu w bieżącym roku.
- od 6.11 utrudnienia w obrębie wiaduktu na ul. Mirowskiej spowodowane jego remontem. Utrudnienia wystąpią od ul. Żabiej do ul. Faradaya, związane są z wymianą nawierzchni i dylatacji na wiadukcie nad DK-1 i potrwają ok. dwóch tygodni.
- od 6.11 utrudnienia związane są z wymianą  nawierzchni i dylatacji na wiadukcie nad  DK-1 (Rakowska Estakada)  - potrwają ok. dwóch tygodni 
Ponadto:
- trwają prace przy przebudowie ulicy Bór na odcinku od ul. Jagiellońskiej do al. Niepodległości – możliwe utrudnienia
- trwają prace przy przebudowie ul. Kiedrzyńskiej – ulica zamknięta na odcinku od Dekabrystów do Kurpińskiego. Do czasu zakończenia utrudnień aktywny będzie przejazd przez Promenadę Czesława Niemena pomiędzy ulicami Wańkowicza i Brzeźnicką (wymienione utrudnienia i modyfikacje do około 15 listopada)

Zmiana kursowania linii nr 33

6 do 15 listopada nastąpi ponowne zamknięcie ul. Gościnnej na odcinku od ronda w Dźbowie do ul. Lotosu. 
W związku z powyższym dla linii nr 33 nastąpi zmiana trasy w wariantach do i z Wąsosza:
od przystanku DŹBÓW (przy rondzie u zbiegu ulic Powstańców Warszawy, Leśnej i Gościnnej) autobusy pojadą tak jak w czasie poprzednich objazdów przez ulicę Leśną i następnie przez Przemysłową i Częstochowską w Konopiskach do Wygody i Wąsosza.
Na trasie objazdu od Dźbowa do Wygody autobusy w obu kierunkach nie będą się zatrzymywać na przystankach pośrednich.
Pozostałe kursy linii 33 do pętli PRZYJEMNA zostają skrócone do ronda i przystanku DŹBÓW.
W tym okresie dla linii 33 pozostaną zawieszone w obu kierunkach przystanki: KARPACKA, LOTOSU i PRZYJEMNA.

 

Zmiany na liniach nr 18, 20, 24, 26 i 28  
Miejski Zarząd Dróg i Transportu w Częstochowie informuje, że od środy 1 listopada zostaną wprowadzone zmiany w kursowaniu linii nr 18, 20, 24, 26 i 28.
Na liniach nr 20 i 28 - by lepiej dostosować dojazdy do pracy i szkół, na niektórych kursach nastąpią korekty godzin odjazdu.
Na liniach nr 18 i 26 – na wnioski pasażerów nastąpi zamiana tras tych linii na ul.  Komornickiej i Mirowskiej w dzielnicy Mirów.
Linia 18 od przystanku KOMORNICKA do przystanku SKARPOWA będzie kursować w obu kierunkach ulicą Komornicką (nie jak dotychczas Mirowską), a linia 26 na tym samym odcinku będzie kursować zamiast ulicą Komornicką, ulicami Morenową i Mirowską.
W związku ze zmianą tras na tych liniach zostaną częściowo zmienione rozkłady jazdy.
Linia nr 24 – na wnioski pasażerów i ze względu na trudności w manewrowaniu i odbywaniu postoju na małej powierzchni pętli BŁESZNO - będzie zaczynać i kończyć wszystkie kursy na pętli JESIENNA przy skrzyżowaniu tej ulicy z ulicą Bienia.
Obsługa pasażerów na przystankach BŁESZNO zostanie zakończona, a wznowiona – po kilku latach przerwy - na przystankach JESIENNA i JESIENNA-SZKOŁA.

 

 

Pożegnania

Zmarła Cecylia Wojciechowska

Nie żyje Cecylia Wojciechowska, długoletni nauczyciel częstochowskich szkół podstawowych (m.in. SP 40), współpracownik-felietonista Tygodnika "Niedziela" i "Biuletynu Parafii św. Jakuba" (także bibliotekarka biblioteki parafialnej), zm. 5 listopada 2017, l. 85

 

Zmarła Izabela Gomółka-Walaszek

Nie żyje Izabela Gomółka-Walaszek, dr nauk humanistycznych, pracownik naukowy Akademii im. Jana Długosza. Zmarła 3 listopada 2017,  miała 68 lat. 

 

Zmarł Alfred Stochel

Nie żyje Alfred Stochel, Dyplomowany Mistrz Szklarski. Zmarł 1 listopada 2017, miał 88 lat.