Lokalne informacje oraz ciekawe konkursy w jednym miejscu!

Prognoza pogody

Częstochowa - czwartek

Dziś jest 18 January 2018 - do końca roku pozostało 347 dni.

Imieniny obchodzą:

Wszystkiego najlepszego!

Następne dni

Co można wyczytać z etykiety produktu spożywczego?

Co można wyczytać z etykiety produktu spożywczego?

Współczesny rynek jest bogaty w produkty spożywcze o bardzo różnej wartości odżywczej, jakości i w różnej cenie. Do tego producenci na wiele sposobów zachęcają nas do zakupu określonego produktu. Jak zatem wybierać właściwie i świadomie?

Podstawowym źródłem informacji, które pozwalają ocenić produkt, zarówno pod kątem jakości handlowej, jak i wartości odżywczej, jest etykieta. Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć, co dokładnie można z niej wyczytać.
Przepisy prawa nakładają na producentów żywności wymóg przedstawiania konsumentom szeregu informacji o produkcie, tak by mieli możliwość dokonywania świadomych wyborów. Informacje na etykiecie nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd, m.in. poprzez przypisywanie produktom szczególnych cech lub właściwości, których w rzeczywistości nie posiadają. 
Często, kiedy wybieramy jakiś produkt,  w pierwszej kolejności wyróżniają się atrakcyjne nazwy handlowe i chwytliwe hasła marketingowe. Informacje obligatoryjne i ważne dla konsumenta w wielu przypadkach zapisywane są mniejszą czcionką i w mniej widocznym miejscu. Dlatego tak istotne jest, by dokładnie czytać całą etykietę i sprawdzać umieszczone na niej informacje. 
Jakie ważne informacje i w jakim miejscu konsument znajdzie dla siebie na etykiecie produktu spożywczego?
Nazwa produktu i ilość netto
Nazwa produktu umieszczona na opakowaniu powinna pozwolić konsumentowi prawidłowo zidentyfikować produkt. Są produkty, dla których określono nazwę w przepisach prawa (np. masło). Gdy dla produktu nie ma określonej w przepisach nazwy, stosuje się nazwę zwyczajową – powszechnie znaną konsumentom (np. kaszanka). Gdy nazwa zwyczajowa nie istnieje, wtedy stosuje się nazwę opisową (np. biszkopt kakaowy z kremem śmietankowym). Nazwa produktu nie może być zastąpiona nazwą marki czy nazwą wymyśloną. 
Dodatkowo w stosownych przypadkach obok nazwy produktu podaje się m.in.: informację o procesach przetwórczych, jakim go poddano, np. wędzony, pieczony, suszony, pasteryzowany, mrożony itp. oraz że zawiera substancje słodzące, jeśli dodano je do produktu. Ilość netto żywności podaje się w tym samym polu widzenia co nazwę produktu.
Wykaz składników
Wykaz składników to informacja o wszystkich surowcach, z jakich produkt został wytworzony, w tym substancjach dodatkowych (dodatkach do żywności), aromatach. Są one wymienione w malejącej kolejności, według ich masy w momencie użycia. Dodatki do żywności, nazywane potocznie „E dodatkami” można zapisywać dwojako: podając ich zasadniczą funkcję technologiczną oraz nazwę (np. wzmacniacz smaku – glutaminian monosodowy), albo symbol „E” i właściwy numer (np. wzmacniacz smaku – E 621). Brak „E” na etykiecie nie oznacza, że produkt nie zawiera substancji dodatkowych. Nie szukajmy w wykazie składników tylko symbolu „E”, sprawdźmy, czy są tam składniki mające funkcje technologiczne. Pamiętajmy jednak, że wszystkie „E” są dozwolone do stosowania w Unii Europejskiej, a w niektórych przypadkach ich użycie jest niezbędne dla bezpieczeństwa produktu. Nieobecność dodatków do żywności nie powinna być jedynym kryterium wyboru produktu spożywczego.
W wykazie składników znajdziemy ponadto oznaczenie ilościowe składników, które są albo wymienione w nazwie, albo są istotne dla scharakteryzowania danego produktu. Tym samym z wykazu składników dowiemy się, np. ile nadzienia znajdziemy w pierogach z serem, ile truskawek w jogurcie truskawkowym czy orzechów w czekoladzie.
Wykaz składników dostarcza także informacji o obecnych w produkcie składnikach alergennych. Składniki powodujące alergie lub reakcje nietolerancji muszą być wyraźnie wyróżnione spośród innych składników produktu, np. za pomocą pogrubienia, podkreślenia, lub użycia do ich zapisu wielkich liter. 
Warto wiedzieć, że obowiązek przedstawiania konsumentom wykazu składników dotyczy także żywności nieopakowanej, np. pieczywa czy wędlin sprzedawanych „luzem”. Informacje te mogą znajdować się na wywieszkach dotyczących danego produktu. W wielu sklepach znajdziemy opracowane w tym celu katalogi. Rozejrzyjmy się dokładnie, lub zapytajmy o nie. 
Warunki przechowywania i instrukcja użycia
Ważnym elementem etykiety jest informacja dotycząca sposobu przechowywania produktu – warto się z nią zapoznać, by zachować jego najwyższą jakość. Pamiętajmy, że nie zawsze sposób przechowywania jest oczywisty! Często informacje podawane na opakowaniach żywności dotyczą także warunków jej przechowywania po otwarciu. Należy ich przestrzegać, by produkt nie uległ zepsuciu. W przypadku produktów, które są nietrwałe mikrobiologicznie, warunki przechowywania są zawsze podawane w pobliżu terminu przydatności do spożycia. Muszą być przestrzegane zarówno w sklepie, jak i w domu. 
W wielu przypadkach znajdziemy także informację, w jaki sposób produkt przygotować do spożycia. To też cenna informacja – producent z pewnością wykonał wiele prób, by znaleźć najbardziej optymalny sposób obróbki swojego wyrobu.
Data ważności
Data ważności to potoczne określenie dotyczące dwóch terminów: terminu przydatności do spożycia oraz daty minimalnej trwałości. Ten pierwszy umieszczany jest na produktach nietrwałych mikrobiologicznie i poprzedzony jest sformułowaniem: „Należy spożyć do…”, np.: „Należy spożyć do 15.12.2016”. Po przekroczeniu wskazanej daty produkt uważany jest za  niebezpieczny. 
Datę minimalnej trwałości poprzedza natomiast zwrot: „Najlepiej spożyć przed…”, lub dla produktów o długiej dacie ważności: „Najlepiej spożyć przed końcem…”. Do wskazanego terminu producent gwarantuje zachowanie przez produkt pełni cech jakościowych. Nie oznacza to, że po jego przekroczeniu produkt nie nadaje się do spożycia.
Informacja o wartości odżywczej
Ważnym elementem etykiety jest informacja o wartości odżywczej. Wymagane prawem informacje dotyczą wartości energetycznej produktu podawanej w kJ (kilodżulach) i kcal (kilokaloriach) oraz zawartości sześciu składników: tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli. Informowanie o zawartości błonnika nie jest konieczne, ale często stosowane. 
Informacja o wartości odżywczej wyrażana jest zawsze w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu. Dzięki temu stosunkowo łatwo możemy porównywać ze sobą różne asortymenty. Bez trudu zauważymy, że np. niektóre sery zawierają 3 g tłuszczu, a  inne 26 g tego składnika w 100 g. 
Czytajmy etykiety, porównujmy, analizujmy i bądźmy bardzo rozważni, dokonując zakupów. W czasach, gdy na rynku dostępnych jest tak wiele produktów spożywczych, czytanie etykiet jest jednym ze sposobów na wyławianie „perełek”, które pozwolą nam właściwie się odżywiać, a tym samym cieszyć zdrowiem i zgrabną sylwetką.
***
Zachowaj Równowagę to realizowany przez Instytut Żywności i Żywienia projekt edukacyjny, którego pełna nazwa brzmi: „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” (2011–2016). Projekt jest współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW) z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Sponsor prognozy pogody
Witamy nowego mieszkańca

Dziś urodzili się...

Stanisław

 

Druga córka Czytelniczki Katarzyny

           

 

Uwaga! Objazd

Utrudnienia w komunikacji

Ruch wahadłowy na DW 793
Od 16 stycznia zostanie wprowadzony ruch wahadłowy na DW 793 na odcinku OD Hellenówki do ul. Dworskiej w Myszkowie. Utrudnienie jest związane z przebudową drogi wojewódzkiej nr 793 Żarki – Myszków.

 

Wyjątki w kursowaniu autobusów i tramwajów w 2018 roku
1 stycznia (poniedziałek) – Nowy Rok – rozkłady niedzielne
6 stycznia (sobota) – Trzech Króli – rozkłady niedzielne
2 kwiecień (poniedziałek) – Wielkanoc – rozkłady niedzielne
30 kwietnia (poniedziałek) – poniedziałek przed Świętem Pracy – rozkłady sobotnie
1 maja (wtorek) – Święto Pracy – rozkłady niedzielne
2 maja (środa) – Święto Flagi Państwowej – rozkłady sobotnie
3 maja (czwartek) – Święto Konstytucji 3 Maja – rozkłady niedzielne
4 maja (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Konstytucji 3 Maja a weekendem – rozkłady sobotnie
31 maja (czwartek) – Boże Ciało – rozkłady niedzielne
1 czerwca (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Bożego Ciała a weekendem - rozkłady sobotnie
15 sierpnia (środa) – Święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny – rozkłady niedzielne
1 listopada (czwartek) – Wszystkich Świętych – rozkłady sobotnie
2 listopada (piątek) – piątek pomiędzy Świętem Wszystkich Świętych a weekendem – rozkłady sobotnie
24 grudnia (poniedziałek) – Wigilia – rozkłady sobotnie
25 grudnia (wtorek) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
26 grudnia (środa) – Święto Bożego Narodzenia – rozkłady niedzielne
31 grudnia (poniedziałek) – Sylwester – rozkłady sobotnie
Nocna weekendowa komunikacja autobusowa oprócz wszystkich weekendów, będzie kursowała w następujące noce:
Kwiecień: z 1 na 2; z 29 na 30; z 30 na 1 maja
Maj: z 1 na 2; z 2 na 3; z 3 na 4; z 31 na 1 czerwca
Listopad: z 1 na 2
Grudzień: z 23 na 24; z 24 na 25; z 25 na 26; z 30 na 31; z 31 na 1 stycznia 2019 r.

 

 

Pożegnania

Zmarł Marian Kurski


Nie żyje Marian Kurski, lekarz medycyny. Zmarł 9 stycznia 2018 r. Miał 69 lat. 

 

 

Zmarł Artur Sukiennik


Nie żyje Artur Sukiennik, biznesmen związany m.in. z branżą paliwową, b. sponsor "Włókniarza". Zmarł 9 stycznia 2018. Miał 43 lata.

 

Zmarł Seweryn Lewandowski


Nie żyje doc. dr inż. Seweryn Lewandowski, konstruktor, pisarz, wykładowca Politechniki Częstochowskiej, Uniwersytetu Bagdadzkiego w Iraku i PSG College of Technology (Uniwersytetu w Madrasie w Indiach), ekspert UNIDO i UNESCO, sybirak i kombatant, Członek Korpusu Weteranów Walk o Niepodległość RP. Zmarł zm. 27 grudnia 2017, miał 97 lat.

 

Zmarł Sławomir Barański

Nie żyje Sławomir Barański  - sędzia zasłużony PZPN, w częstochowskiej organizacji sędziowskiej od 1985 roku. W ciągu 32 lat aktywnie działał w organizacji, będąc wiele razy w Zarządach Kolegium Sędziów. Zmarł 22 grudnia. Miał 60 lat. 

 

Zmarł Henryk Barylski


Nie żyje Henryk Barylski, żużlowiec ze złotej drużyny Włókniarza - był złotym (1974) oraz srebrnym (1975) medalistą Drużynowych Mistrzostw Polski. Przez pewien czas był także związany z Motorem Lublin. Miał 73 lata.