Anna Sołyga
0000-00-00
O mnie Witam.
Nazywam się Ania Sołyga i jestem dietetykiem klinicznym oraz instruktorem jazdy na rolkach i łyżwach. Ukończyłam studia magisterskie na Wrocławskim Uniwersytecie Medycznym. Swoją wiedzę poszerzam biorąc udział w wielu
szkoleniach, sympozjach oraz konferencjach, m.in. brałam udział w Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy. Uczestniczyłam w szkoleniu „School of insulinresistance therapy” organizowanym przez Fundacji
„Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie”, które ukończyłam pozytywnym wynikiem egzaminu, dzięki czemu jestem jedynym polecanym przez Fundację dietetykiem w Opolu dla pacjentów z insulinoopornością. Prowadziłam również warsztaty na temat zdrowego żywienia dzieci w szkole podstawowej we Wrocławiu. Jestem członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Polskiego Towarzystwa Alergologicznego.
Jestem świadoma, że zachowanie zdrowia to nie tylko zdrowa dieta, ale również
codzienny ruch i aktywność fizyczna. Dlatego promuje jazdę na łyżwach i rolkach jako sposób nie tylko na schudnięcie, ale również na poprawę kondycji, koordynacji i wydolności organizmu oraz świetną zabawę dla osób w różnym wieku.
Nie lubię słowa "dieta", które często kojarzy się ze stosowaniem dziwnych, rygorystycznych jadłospisów przez krótki czas, a później powrotem do starego sposobu żywienia. Dieta powinna być rozumiana tak na prawdę jako sposób odżywiania się. Dlatego wolę skupiać się na długotrwałej zmianie nawyków żywieniowych, które przyczynią się do poprawy zdrowia. Często odpowiedni sposób żywienia jest niezbędny w trakcie leczenia oraz profilaktyki wielu chorób. Wiem jak szczególnie ważne jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. W swojej dotychczasowej praktyce zawodowej obserwuję korzystne rezultaty współpracy z dziećmi i ich rodzicami w ramach nauki zdrowego odżywiania.
Specjalizuję się w ustalaniu odpowiedniego, zdrowego żywienia dla:
- dzieci i młodzieży,
- osób z nadwagą, otyłością,
- osób z alergiami, nietolerancjami pokarmowymi,
- osób z insulinoopornością, cukrzycą,
- osób z chorobami układu pokarmowego,
- osób z chorobami układu krążenia.
Dla osób z różnymi alergiami pokarmowymi często zalecana jest dieta eliminacyjna, ale rzadko osoby te wiedzą co wprowadzić do codziennego jadłospisu, aby mimo eliminacji danych produktów zapewnić sobie odpowiednią ilość makro- i mikroskładników. Należy także zwrócić uwagę na coraz częściej występujące alergie krzyżowe utrudniające ułożenie prawidłowo zbilansowanej diety. Dzięki współpracy ze znanym i cenionym alergologiem - Panią Doktor Barbarą Żurek z przychodni alergologicznej "Allergovita" zdobyłam dodatkową wiedzę oraz doświadczenie w edukacji żywieniowej oraz układaniu odpowiednich zaleceń i jadłospisów dla pacjentów z alergiami oraz nietolerancjami pokarmowymi.
Zawsze staram się podejść do pacjenta w sposób indywidualny, ponieważ jestem świadoma tego, że każda osoba jest inna pod względem problemów zdrowotnych, nawyków żywieniowych, wyznaczonych celów. Zmiana sposobu żywienia nie jest łatwa, ale warta czasu i poświęceń w celu poprawy zdrowia oraz zyskania lepszego wyglądu. Najważniejsza jest decyzja i chęć zmiany! Postaram się jak najlepiej pomóc Ci w drodze ku lepszemu zdrowiu i samopoczuciu.
Do zobaczenia ;)
mgr Anna Sołyga
Wkręć się w zdrowie.
Waryńskiego 30
Waryńskiego 30