Czarniak norweski – zdrowy i prosty sposób na obiad

2020-09-29

Czarniak norweski to ryba o wyjątkowym, perłowo-szarym kolorze, osiąga do 1,3 metra długości i waży nawet 20 kg. Charakteryzuje się bogactwem wartości odżywczych, m.in. witaminy D, która wzmocni organizm w okresie jesienno-zimowym. Czarniak dojrzewa u wybrzeży Norwegii, co przekłada się na jego walory smakowe, dzięki czemu można go przyrządzać na wiele sposobów. 

* Czarniak – smaczny wybór

Czarniak jest soczysty i chudy - porcja 100 g to jedynie 69 kcal i tylko 0,3g tłuszczu. Pochodzi z rodziny dorszowatych, ale jego mięso jest twardsze niż u dorsza i świetnie komponuje się z mocniejszymi ziołami i przyprawami. Dzięki temu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa w kuchni przy przyprawianiu tej ryby.

Dzięki zwartej konsystencji czarniak norweski jest odporny na wysokie temperatury, co czyni go wszechstronną rybą w kuchni - i świetnym wyborem na obiad. 

Jak w prosty sposób przygotować czarniaka? Usmaż rybę na maśle i dopraw ją ziołami o silnym smaku, jak kolendra, tymianek, imbir czy estragon, z dodatkiem kopru, soli i pieprzu. Ryba ta idealnie będzie smakować przygotowana na patelni, w piekarniku, gotowana, a nawet grillowana, czy jako dodatek do gulaszu, zapiekanej oraz zup.

* Dla zdrowotności!

Okres zimowo-jesienny zbliża się wielkimi krokami. Dlatego w tym czasie szczególnie ważne jest spożywanie zdrowych i bogatych w wartości odżywcze produktów, takich jak np. czarniak norweski.  Ryba ta zawiera małe ilości tłuszczu oraz jest świetnym źródłem białka, jodu i witaminy D.

Czarniak jest szczególnie bogaty w:

• białko, które buduje każdą komórkę ciała i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu;

• witaminę D, która jest niezbędna do utrzymania prawidłowych ilości wapnia w organizmie odpowiedzialnych za zdrowe i mocne kości;

• witaminę B12, która jest ważna dla organizmu przy wytwarzaniu nowych komórek, w tym krwinek czerwonych, jest skuteczna w zapobieganiu anemii;

• selen, ważny składnik enzymu, który zwalcza szkodliwe procesy chemiczne w organizmie.

* Sezon na czarniaka

Połowy czarniaka przypadają na jesień. W tym czasie ryba powraca z zimnych wód Morza Północnego, aby wygrzewać się u wybrzeży Norwegii. Najczęściej można je spotkać
w silnych prądach morskich, gdzie zdobywają pożywienie. Ich ulubionym miejscem jest najsilniejszy prąd pływowy na świecie, Saltstraumen, niedaleko Bodø w Norwegii. 

Połowy czarniaka to wyzwanie, ale norwescy rybacy doskonale wiedzą, w jaki sposób obchodzić się z tą rybą, aby zachować jej wspaniały smak i konsystencję. Wykorzystują do tego specjalne metody, które umożliwiają łowienie wyłącznie kilku ryb naraz. Dzięki temu struktura ryby pozostaje nienaruszona, co pozwala zapewnić najlepszą jakość mięsa.

* Z korzyścią dla planety

Czarniak norweski to doskonały wybór dla osób, które mają na względzie troskę o środowisko naturalne i zmiany klimatyczne, oraz chcą mieć pewność, że żywność na ich talerzach pochodzi
z dobrze zarządzanych i zrównoważonych zasobów. Według Międzynarodowej Rady Badań Morza (ICES) czarniak łowiony w północno-wschodnim Atlantyku i Morzu Północnym pochodzi ze zrównoważonych stad. Ponadto norweskie łowiska czarniaka są również pierwszymi w Norwegii, które otrzymały w 2008 r. Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa MSC. 

Norweski czarniak z kremowym sosem dyniowym

Czas przygotowania: 20 – 40min

Porcja dla 4 osób 

Składniki

3 filety z czarniaka norweskiego, bez skóry i bez kości

400 g dyni

2 szt. ziemniaków

1 por

4 łyżki oliwy z oliwek

150 g serka śmietankowego

300 ml wody

sól i pieprz

szczypiorek

Przygotowanie

  • Pokrój dynię, ziemniaki i por na małe kawałki
  • Dodaj na patelnię z oliwą z oliwek i podsmaż
  • Dodaj wodę i duś pod przykryciem
  • Zmiksuj uduszone warzywa na gładki krem, a następnie dodaj serek śmietankowy, wymieszaj i dopraw solą 
  • Czarniaka norweskiego usmaż na patelni lub przygotuj na grillu
  • Rybę podawaj z kremem z dyni. Czarniaka udekoruj posiekanym szczypiorkiem i odrobiną pieprzu.
Zdjęcie reklamy numer 0

Polecam lekarza

Dr n.med. Mariusz Radecki - Specjalizacja Ortopeda i traumatolog

Lekarz godny polecenia, specjalista od kolana i biodra. Pełny szacunek, duża cierpliwość i wyrozumiałość do pacjenta. Dziękujemy doktorze, że jesteś ❤

Jarosław Lemański - Specjalizacja Ginekolog

Wspaniały specjalista i człowiek, lekarz z powołania. Wizyty zawsze przebiegają w miłej i nieskrępowanej atmosferze. 

Dr Dariusz Nowak - Specjalizacja Ginekolog

Lekarz z powołania, najnowszy sprzęt w gabinecie, wizyta o umówionej godzinie, szanuje czas pacjenta, wizyta w komfortowej atmosferze. Polecam

Łukasz Kopulinski - Specjalizacja Ortopeda

Bardzo dobry diagnosta, chirurg stopy, miły, serdeczny, empatyczny, cierpliwy, polecam. 

Roman Sikora - Specjalizacja neonatologii i pediatrii

Wspaniały człowiek, pełen empatii, doskonały lekarz, profesjonalista.

Piotr Ślęzak - Specjalizacja Chirurg onkolog

Cudowny człowiek. Wspaniały lekarz, który uratował mi życie 

Marek Koffel - Specjalizacja Ortopeda

Polecam lekarza. Bardzo dobry ortopeda z Przychodni Medyk centrum, po pęknięciu nadgarstka zlecił szybko prześwietlenie, następnie szybko i bezboleśnie unieruchomił nadgarstek. Pełen Profesionalizm 

Włodzimierz Koniarski - Specjalizacja Psychiatra

Najlepszy lekarz, empatyczny, rozumie, szuka i odpowiednio dobiera leczenie. Zawdzięczam mu nowe życie. Polecam z całego serca. 

Przemysł Jasnowski - specjalizacja Chirurg ogólny i onkologiczny

Wybitny lekarz i wspaniały człowiek. Pan doktor ma ogromny szacunek do pacjentów. Częstochowa powinno być dumna, że mamy u siebie takiego Lekarza 

Dr Pawel Zejler

Jest to specjalista najwyższej rangi szczególnie w dziedzinie chirurgii ręki i schorzeń narządów ruchu. Oprócz profesjonalizmu cechuje się Pan Doktor dużą wrażliwością w podejściu do pacjenta, o czym sam miałem okazję się przekonać. Szczerze polecam i dziękuję za pomoc okazaną mi po wypadku.

Marek Harasim - Ginekolog

Lekarz kompetentny, pomocny, życzliwy i bardzo sympatyczny. Atmosfera panująca w gabinecie swobodna, wręcz rodzinna. Cierpliwie odpowiada na każde pytanie, zawsze służy pomocą. Serdecznie polecam.

Piotr Ślęzak

Bardzo fajny lekarz. Wzbudza zaufanie. Ma prawidłowej podejście do pacjenta. Usunięcie znamiona przebiegło szybko, bezbolesnie i w miłej atmosferze. Dziękuję Panie doktorze i polecam innym!

Justyna Tyfel-Paluszek

Pani doktor godna polecenia, odpowiednio zdiagnozowała moją chorobę. Bardzo pozytywna, polecam z całego serca.

dr nauk med. Paweł Molga

W porządku doktor, miły, wytłumaczył wszystko, co i jak, z poświęceniem podchodzi do pacjenta. Już teraz wiem, co robić dalej.