Niezawodny sposób na letnie orzeźwienie? Chłodnik!

2020-08-06

Chłodniki tryumfalnie wkraczają na kulinarną scenę, gdy latem robi się naprawdę gorąco.  W te wakacje, zamiast rozgrzewać patelnie i piekarniki, postawcie na zupy na zimno, nie tylko smaczne i kolorowe, ale przede wszystkim proste w przygotowaniu. Szkoda lata na wielogodzinne posiedzenia w kuchni!

Letnie zupy to świetny sposób, by wykorzystać w jak największym stopniu różnorodne sezonowe produkty. Chłodniki na lato można przygotowywać w różnych wariantach. Tradycyjnie, nowocześnie, na słono i na słodko. 

Oto kilka propozycji, dzięki którym szybko przekonacie się, że chłodnik to danie, które doskonale uzupełni letni jadłospis.

* Na start – tradycyjnie

Wyobraźnia kucharzy nie zna granic i wciąż pojawiają się kolejne, apetyczne sposoby na podejście do najbardziej klasycznych smakołyków. Mimo to, myśląc o chłodniku, najczęściej widzimy zupę z botwinki. Piękny, intensywnie różowy kolor to jej znak rozpoznawczy. Stanowi wizytówkę letniego menu. 

W chłodniku nie powinno zabraknąć solidnej porcji zieleniny, zwłaszcza szczypiorku i koperku. Skorzystajcie też z łatwego dostępu do chrupiącej i lekko pieprznej rzodkiewki. 

Chłodnik podaje się na zimno, ale nie zmienia to faktu, że powinien mieć temperament. Lepiej od razu zrobić zapas ogórków, ponieważ idealnie uzupełniają danie. Charakter zupy wynika również z obecności zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub śmietany. Nie można zapomnieć o soku z cytryny - nie tylko dla urozmaicenia smaku. Dodanie go na początku przygotowania składników, pozwoli zachować kolor buraków. 

Niektórzy szefowie kuchni dorzucają do zupy kawałki pieczonego kurczaka albo indyka. Niech każdy sam zdecyduje, czy bardziej odpowiada mu wersja mięsna, czy wegetariańska. 

Nie zapomnijmy też o ugotowanym na twardo jajku,   perfekcyjnym ukoronowaniu talerza z chłodnikiem.

W ramach inspiracji polecamy sprawdzić przepis na chłodnik litewski – dużo łatwiej będzie stawiać pierwsze kroki w świecie zup serwowanych na zimno.

Chłodnik litewski

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 200 g posiekanej botwiny
  • 1 zielony ogórek
  • 1 Bulionetka wołowa Knorr
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 szczypta mielonego Pieprzu czarnego z Wietnamu Knorr
  • 300 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkim garnku zagotuj wodę. Następnie dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut do miękkości warzyw.
  2. Dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Całość rozmieszaj i zagotuj. Potem odstaw wywar na bok do wystygnięcia.
  3. Ogórka i rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar połącz ze startymi warzywami oraz jogurtem.
  4. Gotowy chłodnik dopraw pieprzem, a następnie odstaw na około godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jajka na twardo. Zupę serwuj na zimno, z jajkami przekrojonymi na pół.

* Dodatki do chłodników – czego nie może zabraknąć?

O części składników, które są niezbędne do zrobienia tradycyjnego chłodnika, trochę już zostało powiedziane. To jednak nie wyczerpuje tematu, bowiem wakacyjne zupy dają bardzo szerokie pole manewru dla każdego kucharza – nawet początkującego. Jeśli zależy nam na odświeżającym charakterze posiłku, nie sposób zapomnieć o listkach świeżej mięty. Nadają się nie tylko do wrzucenia do dzbanka z lemoniadą! Warto przypomnieć sobie o lubczyku, który także doda zupie charakteru. Natomiast smak zupy zaostrza czosnek. Dla fanów naprawdę pikantnych smaków szczególnie polecamy papryczkę chili. Bardzo ciekawym elementem może być również seler naciowy, który dodatkowo wzbogaca danie zielonym kolorem. 

Co powiecie na ser w chłodniku? Bardzo dobrze sprawdzi się dodatek fety. Postawcie również na chrupiące elementy. Pestki słonecznika i prażone migdały będą wyglądać bardzo dekoracyjnie. Podobnie zresztą jak orzechy włoskie.

Wykorzystajcie przepis szefa kuchni Knorr na chłodnik po hiszpańsku, który wygląda na tyle efektownie, że może pełnić funkcję niezwykle szykownej przystawki.

Chłodnik po hiszpańsku

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 kg pomidorów bez skórki
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorr
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 ogórek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu Worchester
  • 2 cebule dymki
  • 3 papryki zielone
  • 300 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i usuń gniazda nasienne z ogórka oraz papryk. Następnie pokrój pomidory, papryki, dymki, ogórka oraz ząbki czosnku na drobne kawałki.
  2. Zagotuj w garnku wodę wraz z Bulionetką drobiową Knorr. Gotowy bulion odstaw do wystudzenia.
  3. Chłodny wywar zmiksuj z sokiem pomidorowym i warzywami. Zupę dopraw oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz sosem Worchester. Wszystko razem wymieszaj.
  4. Zupę wstaw do lodówki na około 2 godziny. Danie serwuj z dodatkiem lodu i łodygami selera naciowego.

* Chłodnik z wyższej półki

Mimo że wielu kucharzy przyzwyczaiło się do traktowania chłodników jako prostego sposobu na poradzenie sobie z wakacyjnymi upałami, zupa może pojawiać się w menu również wtedy, gdy zależy nam na wprowadzeniu odrobiny elegancji. Nie potrzeba szczególnej okazji. Kameralny obiad w gronie domowników też może być sposobnością do świętowania. Po jakie składniki sięgnąć?

Wykwintnym dodatkiem do chłodnika okażą się paluszki surimi, wędzony łosoś oraz szyjki rakowe. Macie ochotę na krewetki? One też pasują znakomicie, zwłaszcza do pomidorowych kompozycji. 

Warto pamiętać o kolejnym letnim przysmaku, czyli szparagach. Białe czy zielone? Wybór należy do Was! 

Jeśli chłodnik przygotowujecie na naprawdę specjalną okazję, zamówcie w sklepie mięsnym cielęcinę. Kurze jajko śmiało można zastąpić przepiórczym. 

Jakie przyprawy nadadzą zupie stylu? Z pewnością szafran! 

Chłodnik bez problemu dopasujcie do konkretnych okoliczności, a ilość możliwych wariantów zapewni Wam kulinarne natchnienie na więcej niż jeden sezon. Gdy zaczniecie od chłodnika na winie, szybko nabierzecie apetytu na więcej.

Chłodnik na winie

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 250 g pieczonego kurczaka
  • 1 sztuka Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • 0,7 l wytrawnego czerwonego wina
  • 2 szklanki soku pomidorowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g rodzynek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy sparz i obierz ze skórki, a następnie posiekaj na kawałki.
  2. Połącz sok pomidorowy z winem i roztrzep płyn trzepaczką. Wrzuć orzechy. Mięso pokrój w kosteczkę. Rodzynki opłucz i odsącz z nadmiaru wody.
  3. Do wina i soku pomidorowego dodaj mięso, rodzinki oraz Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr. Dopraw do smaku pieprzem.
  4. Gotowy chłodnik podawaj z posiekaną natką pietruszki.

[dostarczył infoWire.pl]

Zdjęcie reklamy numer 0
Zdjęcie reklamy numer 1

Polecam lekarza

Krzysztof Moroz - Specjalizacja – stomatolog

Leczę zęby u doktora Moroza w II Alei już od ponad 15 lat. Z czystym sumieniem poleciłbym go każdemu, kto szuka dobrego i sympatycznego dentysty w Częstochowie. Lokalizacja jest świetna - samo centrum - warunki w gabinecie bez zarzutu (RTG, tomografia szczęki), można łatwo się umówić. Leczy zęby bardzo rzetelnie, bardzo uważa, aby nic nie zabolało, od lat zajmuje się też implantami... 

Dr n.med. Mariusz Radecki - Specjalizacja Ortopeda i traumatolog

Lekarz godny polecenia, specjalista od kolana i biodra. Pełny szacunek, duża cierpliwość i wyrozumiałość do pacjenta. Dziękujemy doktorze, że jesteś ❤

Jarosław Lemański - Specjalizacja Ginekolog

Wspaniały specjalista i człowiek, lekarz z powołania. Wizyty zawsze przebiegają w miłej i nieskrępowanej atmosferze. 

Dr Dariusz Nowak - Specjalizacja Ginekolog

Lekarz z powołania, najnowszy sprzęt w gabinecie, wizyta o umówionej godzinie, szanuje czas pacjenta, wizyta w komfortowej atmosferze. Polecam

Łukasz Kopulinski - Specjalizacja Ortopeda

Bardzo dobry diagnosta, chirurg stopy, miły, serdeczny, empatyczny, cierpliwy, polecam. 

Roman Sikora - Specjalizacja neonatologii i pediatrii

Wspaniały człowiek, pełen empatii, doskonały lekarz, profesjonalista.

Piotr Ślęzak - Specjalizacja Chirurg onkolog

Cudowny człowiek. Wspaniały lekarz, który uratował mi życie 

Marek Koffel - Specjalizacja Ortopeda

Polecam lekarza. Bardzo dobry ortopeda z Przychodni Medyk centrum, po pęknięciu nadgarstka zlecił szybko prześwietlenie, następnie szybko i bezboleśnie unieruchomił nadgarstek. Pełen Profesionalizm 

Włodzimierz Koniarski - Specjalizacja Psychiatra

Najlepszy lekarz, empatyczny, rozumie, szuka i odpowiednio dobiera leczenie. Zawdzięczam mu nowe życie. Polecam z całego serca. 

Przemysł Jasnowski - specjalizacja Chirurg ogólny i onkologiczny

Wybitny lekarz i wspaniały człowiek. Pan doktor ma ogromny szacunek do pacjentów. Częstochowa powinno być dumna, że mamy u siebie takiego Lekarza 

Dr Pawel Zejler

Jest to specjalista najwyższej rangi szczególnie w dziedzinie chirurgii ręki i schorzeń narządów ruchu. Oprócz profesjonalizmu cechuje się Pan Doktor dużą wrażliwością w podejściu do pacjenta, o czym sam miałem okazję się przekonać. Szczerze polecam i dziękuję za pomoc okazaną mi po wypadku.

Marek Harasim - Ginekolog

Lekarz kompetentny, pomocny, życzliwy i bardzo sympatyczny. Atmosfera panująca w gabinecie swobodna, wręcz rodzinna. Cierpliwie odpowiada na każde pytanie, zawsze służy pomocą. Serdecznie polecam.

Piotr Ślęzak

Bardzo fajny lekarz. Wzbudza zaufanie. Ma prawidłowej podejście do pacjenta. Usunięcie znamiona przebiegło szybko, bezbolesnie i w miłej atmosferze. Dziękuję Panie doktorze i polecam innym!

Justyna Tyfel-Paluszek

Pani doktor godna polecenia, odpowiednio zdiagnozowała moją chorobę. Bardzo pozytywna, polecam z całego serca.

dr nauk med. Paweł Molga

W porządku doktor, miły, wytłumaczył wszystko, co i jak, z poświęceniem podchodzi do pacjenta. Już teraz wiem, co robić dalej.