Wytrawne smakołyki na drogę – babeczki marchewkowe, gofry orkiszowe i bułeczki z sezamem

2025-06-20

Dłuższa podróż, piknik czy po prostu bardzo aktywny dzień – szybkie przekąski są często naszymi sprzymierzeńcami w zabieganym życiu. Wytrawne smakołyki to świetne rozwiązanie, które zaspokaja głód i dostarcza energii na długi czas. Oto przepis na trzy pyszne i zdrowe przysmaki, które sprawdzą się na każdą okazję.

* Bułeczki z sezamem, czyli kanapki inaczej

Te drożdżowe bułeczki są efektowne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Sprawdzają się w połączeniu z ulubionymi dodatkami – serem, pastami, wędliną i warzywami, a nawet na sucho lub w wersji z samym masłem.

Składniki (na ok. 30 sztuk):

  • 125 ml mleka + 125 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej typu 550 lub 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g masła

Dodatkowo:

  • 1 l wody + 50 g sody – do gotowania
  • sezam, mak, słonecznik – do posypania

Z ciepłych płynów, drożdży i cukru przygotuj zaczyn. Dodaj mąkę i sól, zacznij wyrabiać ciasto, a następnie wlej roztopione masło. Odstaw do wyrośnięcia pod ściereczką na 1 godzinę. Z ciasta uformuj 4 wałki i zostaw nakryte ściereczką na papierze do pieczenia na 10 minut. Gotuj po 25 sekund z każdej strony, a następnie podziel ciasto na małe bułeczki. Posmaruj je wodą z sodą i posyp sezamem. Piecz 20 minut w 200°C.

Bułeczki świetnie smakują na świeżo, ale dobrze znoszą również transport. Przekrój je, dodaj ulubione składniki, zapakuj w papier śniadaniowy i zabierz ze sobą.

* Babeczki marchewkowe – idealne na wynos

Te babeczki łączą w sobie słodycz, korzenne nuty i delikatną strukturę. Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska do kawy.

Składniki (na 12 sztuk):

  • 200 g startej marchwi
  • 140 g oliwy lub oleju
  • 3 jajka
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej typu 630
  • 120 g erytrytolu lub cukru
  • ½ łyżeczki sody
  • przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie ozdoby na wierzch

W jednej misce łączymy startą marchew, jajka, tłuszcz i erytrytol. W drugiej przesiewamy mąkę z sodą i przyprawami. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy do połączenia. Nakładamy ciasto do foremek i pieczemy 25 minut w 180°C w trybie góra–dół. Po wystudzeniu muffiny można ozdobić np. minimarchewkami.

W przypadku babeczek świetnym rozwiązaniem jest wykorzystanie papieru do pieczenia zamiast jednorazowych papilotek. Dzięki temu rozwiązaniu możemy dobrać rozmiar arkuszy do naszej blaszki, a odpowiednio uformowane brzegi lepiej dopasują się i skutecznie zapobiegną wylewaniu się ciasta. Dodatkowo ich dobrze zagięte narożniki mogą też służyć jako wygodne „uszka” – podpowiada Marta Krokowicz, ekspertka marki Paclan i dodaje: – Aby stworzyć własne papilotki, wystarczy wyciąć z papieru do pieczenia kwadraty wielkości ok. 12 × 12 cm. Następnie arkusze te nakładamy na szklankę i zaginamy, tworząc dłońmi kształt, który przekładamy do blaszki na muffinki. Pozostaje wlać masę do foremek i umieścić babeczki w piecu. Odporny na tłuszcz papier sprawia, że po upieczeniu babeczki łatwo się wyjmuje.

*Gofry pizzowe – na ciepło i na zimno

Ziołowo-serowe gofry orkiszowe z dodatkiem szynki i pomidorów – smakują jak pizza, ale są znacznie bardziej poręczne w transporcie.

Składniki (na 12 sztuk):

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej + 1 szklanka pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem
  • tarty ser mozzarella i parmezan (razem ok. 130 g)
  • 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • świeże zioła: bazylia i natka pietruszki

Wymieszaj mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia, solą i suszonymi pomidorami z czosnkiem. Osobno połącz jajka, mleko i olej, następnie przelej do suchych składników. Dodaj starty ser, pokrojoną szynkę i zioła. Całość zamieszaj i piecz w rozgrzanej gofrownicy. Gofry studź na kratce, by zachowały chrupkość.

* Gotowe do drogi

Zabierając przekąski na wynos, pamiętajmy o szczelnym i praktycznym opakowaniu. Bardziej chrupiące, takie jak gofry, można przechowywać w papierowych torebkach śniadaniowych – dzięki nim będziemy mieć pewność, że nie namokną. Pamiętajmy też o niezawodnych woreczkach.

Woreczki strunowe są bardzo uniwersalnym rozwiązaniem. Pozwalają podzielić jedzenie na porcje i zachować jego świeżość, bez obawy, że różne smaki i zapachy (np. zioła i słodka marchewka) będą się przenikać, a jedzenie zawilgotnieje. Dobrze dobrany woreczek działa jak minilunchbox – szczelny, higieniczny i wielokrotnego użytku. Co więcej, można opisać je markerem – to świetny patent przy planowaniu posiłków dla dzieci – radzi Marta Krokowicz, związana z marką Paclan.

Jak widać, domowe przekąski wcale nie muszą być skomplikowane – wystarczy kilka prostych składników, by przygotować coś naprawdę pysznego. Sycące, zdrowe, a do tego łatwe do zapakowania – wprost idealne na każdy aktywny dzień.

Fot. Paclan

Zdjęcie reklamy numer 0
Zdjęcie reklamy numer 1

Polecam lekarza

Krzysztof Moroz - Specjalizacja – stomatolog

Leczę zęby u doktora Moroza w II Alei już od ponad 15 lat. Z czystym sumieniem poleciłbym go każdemu, kto szuka dobrego i sympatycznego dentysty w Częstochowie. Lokalizacja jest świetna - samo centrum - warunki w gabinecie bez zarzutu (RTG, tomografia szczęki), można łatwo się umówić. Leczy zęby bardzo rzetelnie, bardzo uważa, aby nic nie zabolało, od lat zajmuje się też implantami... 

Dr n.med. Mariusz Radecki - Specjalizacja Ortopeda i traumatolog

Lekarz godny polecenia, specjalista od kolana i biodra. Pełny szacunek, duża cierpliwość i wyrozumiałość do pacjenta. Dziękujemy doktorze, że jesteś ❤

Jarosław Lemański - Specjalizacja Ginekolog

Wspaniały specjalista i człowiek, lekarz z powołania. Wizyty zawsze przebiegają w miłej i nieskrępowanej atmosferze. 

Dr Dariusz Nowak - Specjalizacja Ginekolog

Lekarz z powołania, najnowszy sprzęt w gabinecie, wizyta o umówionej godzinie, szanuje czas pacjenta, wizyta w komfortowej atmosferze. Polecam

Łukasz Kopulinski - Specjalizacja Ortopeda

Bardzo dobry diagnosta, chirurg stopy, miły, serdeczny, empatyczny, cierpliwy, polecam. 

Roman Sikora - Specjalizacja neonatologii i pediatrii

Wspaniały człowiek, pełen empatii, doskonały lekarz, profesjonalista.

Piotr Ślęzak - Specjalizacja Chirurg onkolog

Cudowny człowiek. Wspaniały lekarz, który uratował mi życie 

Marek Koffel - Specjalizacja Ortopeda

Polecam lekarza. Bardzo dobry ortopeda z Przychodni Medyk centrum, po pęknięciu nadgarstka zlecił szybko prześwietlenie, następnie szybko i bezboleśnie unieruchomił nadgarstek. Pełen Profesionalizm 

Włodzimierz Koniarski - Specjalizacja Psychiatra

Najlepszy lekarz, empatyczny, rozumie, szuka i odpowiednio dobiera leczenie. Zawdzięczam mu nowe życie. Polecam z całego serca. 

Przemysł Jasnowski - specjalizacja Chirurg ogólny i onkologiczny

Wybitny lekarz i wspaniały człowiek. Pan doktor ma ogromny szacunek do pacjentów. Częstochowa powinno być dumna, że mamy u siebie takiego Lekarza 

Dr Pawel Zejler

Jest to specjalista najwyższej rangi szczególnie w dziedzinie chirurgii ręki i schorzeń narządów ruchu. Oprócz profesjonalizmu cechuje się Pan Doktor dużą wrażliwością w podejściu do pacjenta, o czym sam miałem okazję się przekonać. Szczerze polecam i dziękuję za pomoc okazaną mi po wypadku.

Marek Harasim - Ginekolog

Lekarz kompetentny, pomocny, życzliwy i bardzo sympatyczny. Atmosfera panująca w gabinecie swobodna, wręcz rodzinna. Cierpliwie odpowiada na każde pytanie, zawsze służy pomocą. Serdecznie polecam.

Piotr Ślęzak

Bardzo fajny lekarz. Wzbudza zaufanie. Ma prawidłowej podejście do pacjenta. Usunięcie znamiona przebiegło szybko, bezbolesnie i w miłej atmosferze. Dziękuję Panie doktorze i polecam innym!

Justyna Tyfel-Paluszek

Pani doktor godna polecenia, odpowiednio zdiagnozowała moją chorobę. Bardzo pozytywna, polecam z całego serca.

dr nauk med. Paweł Molga

W porządku doktor, miły, wytłumaczył wszystko, co i jak, z poświęceniem podchodzi do pacjenta. Już teraz wiem, co robić dalej.