Z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw dietetyk apeluje do Polaków

2020-06-29

16 października jest Światowym Dniem Owoców i Warzyw. Niestety jak wynika z badania Dailyfruits „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków”, aż 50% z nas nie je codziennie owoców, a 40% warzyw. Dlaczego należy zmienić ten nawyk i niezwłocznie włączyć owoce i warzywa do codziennego jadłospisu - sygnalizuje dietetyk kliniczny.

Owoce i warzywa są ważnym elementem zdrowej diety, wzmacniają odporność tak ważną w czasach pandemii. Są istotnym źródłem wielu składników odżywczych, jak również błonnika, wspomagającego trawienie. Są także sprzymierzeńcami w walce ze zbędnymi kilogramami, gdyż większość warzyw i owoców ma dużą zawartość wody. Korzystnie wpływają nie tylko na nasz wygląd, ale także na samopoczucie.

Jak wynika z danych GUS, spożycie owoców przez pracujących Polaków w 2019 r wynosiło 3,8 kg miesięcznie, a warzyw 4,4 kg. To jedyne 270 g dziennie, a absolutne minimum to 400g. I choć jest lepiej niż w poprzednich latach, nadal należy kłaść ogromny nacisk na edukację i dostępność. 

- Witaminy i składniki mineralne zawarte w owocach i warzywach chronią nas przed infekcjami, gdyż wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Spożywane w odpowiednich ilościach przeciwdziałają rozwojowi różnych chorób i wspierają utrzymanie prawidłowej wagi. Owoce i warzywa wspomagają koncentrację i poprawiają sprawność umysłową oraz mają pozytywny wpływ na budowanie odporności, co dostrzega coraz więcej pracodawców, którzy zamawiają je z myślą o pracownikach do zakładów pracy i biur, a niektórzy w czasach pandemii nawet na home office. Jest to nie tylko miły gest, wpływający pozytywnie na wizerunek pracodawcy w trudnych czasach, ale przede wszystkim realne działanie, realizowane z myślą o budowaniu odporności i zdrowia pracowników. – komentuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

W pracy, bez względu na miejsce jej wykonywania, spędzamy średnio co najmniej 8 godzin dziennie. Według zaleceń dietetyków owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji 1/4 do 3/4, im ich więcej tym lepiej. Jak wynika z badania Dailyfruits, kilka razy w ciągu dnia sięga po owoce jedynie 21% respondentów, a po warzywa 26%, więc niestety, jest to wciąż zbyt mało.

W ostatnich latach rośnie świadomość Polaków odnośnie właściwego bilansowania diety. Moda na zdrowy i aktywny tryb życia poprawia z roku na rok nasze nawyki żywieniowe, ale spożycie owoców i warzyw jest w naszym kraju wciąż zbyt niskie. W Polsce, podobnie jak na zagranicznych rynkach coraz bardziej popularny stał się trend dostarczania świeżych owoców do miejsc pracy. Pracodawcy zaczęli zauważać, że pracownicy, którzy odżywiają się zdrowo, są bardziej wydajni, zaangażowani i efektywni. Owoce i warzywa w biurze, a także z dostawą do miejsce obecnego wykonywania pracy to element pozytywnego budowania wizerunku firmy, doceniającego kapitał pracujących w niej ludzi, szczególnie w czasach pandemii.

Nieodpowiednia dieta, uboga w świeże warzywa i owoce powoduje większą podatność na choroby, dlatego wykorzystajmy dobry pretekst, jakim jest Światowego Dnia Owoców i Warzyw, aby włączyć je do codziennego jadłospisu. Dostępność zdrowych przekąsek w naszej przestrzeni życia prywatnego i zawodowego pomaga nam dokonywać lepszych odżywczo wyborów. Systematyczne dostarczanie prozdrowotnych składników do naszego organizmu, jakimi są owoce i warzywa, skuteczniej pomoże budować nam odporność w obecnych czasach.

*W informacji prasowej wykorzystano dane GUS, Mały Rocznik Statystyczny Polski 2020 oraz dane z badania firmy Dailyfruits „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków”.

[dostarczył infoWire.pl]

Zdjęcie reklamy numer 0
Zdjęcie reklamy numer 1

Polecam lekarza

Dr Dariusz Nowak - Specjalizacja Ginekolog

Lekarz z powołania, najnowszy sprzęt w gabinecie, wizyta o umówionej godzinie, szanuje czas pacjenta, wizyta w komfortowej atmosferze. Polecam

Łukasz Kopulinski - Specjalizacja Ortopeda

Bardzo dobry diagnosta, chirurg stopy, miły, serdeczny, empatyczny, cierpliwy, polecam. 

Roman Sikora - Specjalizacja neonatologii i pediatrii

Wspaniały człowiek, pełen empatii, doskonały lekarz, profesjonalista.

Piotr Ślęzak - Specjalizacja Chirurg onkolog

Cudowny człowiek. Wspaniały lekarz, który uratował mi życie 

Marek Koffel - Specjalizacja Ortopeda

Polecam lekarza. Bardzo dobry ortopeda z Przychodni Medyk centrum, po pęknięciu nadgarstka zlecił szybko prześwietlenie, następnie szybko i bezboleśnie unieruchomił nadgarstek. Pełen Profesionalizm 

Włodzimierz Koniarski - Specjalizacja Psychiatra

Najlepszy lekarz, empatyczny, rozumie, szuka i odpowiednio dobiera leczenie. Zawdzięczam mu nowe życie. Polecam z całego serca. 

Przemysł Jasnowski - specjalizacja Chirurg ogólny i onkologiczny

Wybitny lekarz i wspaniały człowiek. Pan doktor ma ogromny szacunek do pacjentów. Częstochowa powinno być dumna, że mamy u siebie takiego Lekarza 

Dr Pawel Zejler

Jest to specjalista najwyższej rangi szczególnie w dziedzinie chirurgii ręki i schorzeń narządów ruchu. Oprócz profesjonalizmu cechuje się Pan Doktor dużą wrażliwością w podejściu do pacjenta, o czym sam miałem okazję się przekonać. Szczerze polecam i dziękuję za pomoc okazaną mi po wypadku.

Marek Harasim - Ginekolog

Lekarz kompetentny, pomocny, życzliwy i bardzo sympatyczny. Atmosfera panująca w gabinecie swobodna, wręcz rodzinna. Cierpliwie odpowiada na każde pytanie, zawsze służy pomocą. Serdecznie polecam.

Piotr Ślęzak

Bardzo fajny lekarz. Wzbudza zaufanie. Ma prawidłowej podejście do pacjenta. Usunięcie znamiona przebiegło szybko, bezbolesnie i w miłej atmosferze. Dziękuję Panie doktorze i polecam innym!

Justyna Tyfel-Paluszek

Pani doktor godna polecenia, odpowiednio zdiagnozowała moją chorobę. Bardzo pozytywna, polecam z całego serca.

dr nauk med. Paweł Molga

W porządku doktor, miły, wytłumaczył wszystko, co i jak, z poświęceniem podchodzi do pacjenta. Już teraz wiem, co robić dalej.